Jutro w firmie sprawdzę czy mam numery na fakturze, jak coś to wrzucę.
[O2] Gumowe i gumowo-metalowe elementy zawieszenia
Zwiń
X
-
No to ciekawa wiadomosc Moze latwiej cos kupic duzo lepszego niz ori do Fabii, Ibizy, Polo pod warunkiem ze maja takie wahacze. Z drugiej strony to ori gumka kosztuje 39zl w ASO zamiast 160zl za konsole, to nie jest zle.
To ori z Fabii
A tu numer do Ibizy Cupra 6LL 407 183.
Moze Yarek nam cos powie, jak z tym sie jezdzilo w Fabii RS, bedzie wiadomo czy to cos lepszego :diabelski_usmiech
A tu temat na forum Polo jak ta guma wyglada w realu: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=45
Komentarz
-
-
ok. daj znać jak je kupisz- za ile i w jakim sklepie, tez jestem zainteresowany wymiają tych tulei na mocniejsze. Rozumiem , że w naszym przypadku tj. OII trzeba będzie odkręcić tą aluminiową część, bez zdejmowania zawieszenia jak w VW Polo. i dokonac wymiany tego elementu gumowego zakupionego do Cupry. Bez żadnego ustawiania geometri ?
Komentarz
-
-
Trzeba to cos aluminiowe odkrecic, a potem zdjac z wahacza, troche zabawy jak mysle jest. A do geometrii, nie wiem, musze na to popatrzec co tam ma szanse sie przestawic. Generalnie geometrie przy tych dziurach na Polskich drogach to i tak co roku trzeba by kontrolowac.
Tak mysle czy przy okazji nie wymienic tez przednich gumek na wahaczu, przy jednej robocie bo to pewnie tez nie jakis zabojczy koszt.
A gumki salon Seata zaproponowal mi na miejscu po 42zl/szt. Mozna jeszcze kupic w Audi bo to pasuje do Audi A2. Na allegro jakis inny salon sprzedawal po 30zl/szt
Komentarz
-
-
Jak juz nam sie temat rozwinal, to wrzucam screena elementow na tyl seryjnych z OII napęd przód.
Mozna zamowic:
3 - 1K0505541D - 23,78zl x2
17- 1K0505553A - 32,23zl x2
Niestety nie widzę w ETCE podpisanych elementów 8, 14, 15, a szkoda.
Można kupić całe wahacze
7 - 1K0505311AB - 436,1zł
13 - 1K0505323N - 436,1zl
Oczywiście raz 2, bo dwie strony :lol:Załączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftMoze Yarek nam cos powie, jak z tym sie jezdzilo w Fabii RS, bedzie wiadomo czy to cos lepszego :diabelski_usmiech. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Dobra, napisze tylko tyle(narazie), ze da sie to wlozyc i pasuje. Do pelni szczescia brakuje wymiany przedniej gumy, ktora z zewnatrz sprawiala wrazenie dobrej, a taka nie jest w rzeczywistosci. Zmienie, zrobie geometrie na nowo i zobaczymy.
Generalnie zapanowala cisza, tam gdzie do tej pory jadac, zawsze stukalo cos :diabelski_usmiech
P.S. Wrzuce przy okazji jakies fotki, bo tez mam.
Komentarz
-
-
Witam wszystkich mam pytanie czy ktos z was probowal wymieniac gume w wachaczu tylnym o2 w etce ozaczona nr 8 czy tylko pozostaje zakupic caly wachacz .
pozdrawiam1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
dzisiaj założyłem całe wahacze aluminiowe razem z tulejami z S3
pierwsze testy pokazały, że poprawa jest znaczna, podskakiwanie przy ostrym ruszaniu z miejsca zostało prawie weliminowane, na drugim biegu już prawie tego nie czuć,
podsterowność też jest mniejsza
ogólnie jeden z lepszych modów w aucie, w końcu mogę wykorzystać na niskich biegach cały power jaki jest w aucie
[ Dodano: Sob 05 Cze, 10 10:32 ]
na prośbę zainteresowanych uzupełniam:
wahacze z S3 występują w komplecie z tulejami (przednią i tylną)
nr części 1K0407151AK - lewy i 1K0407152 - prawy
pasują plug&play, wymieniłem też śruby mocujące tylną tuleję
nr śrub N91039802 - 2 szt., N10579702 - 4 szt., N10141003 - 2 szt.
wydaje mi się, że nie ma potrzeby wymiany wahaczy, wystarczy wymienić tylne tuleje, mają one nr 1K0199231N i 1K0199232N (te tuleje są w komplecie jeśli kupisz wahacze, nie trzeba ich wtedy oddzielnie zamawiać)
wymiana wahaczy niesie ze sobą spore koszty, wahacze to koszt ok. 900zł, same tuleje kosztują ok. 400zł, wieczorem wkleję zdjęcia, będzie można porównać tuleje jak i same wahacze
Komentarz
-
Komentarz