Szukam odpowiedniej felgi do mojej Octavii. Aktualnie mam seryjne 17ki ale przydałyby się większe na lato. Nie chodzi mi komfort tylko o sztywniejsze prowadzenie samochodu oraz wygląd. Próbowałem już Keskin KT10 8,5Jx18 ale niestety przy ET30 przód wystawał o jakieś 2cm poza obrys. Jakie ET będzie idealne? Jaką felgę polecacie?
Hej,
Zastanawiam się nad zakupem felg Rial DH 7Jx16'' ET48 + opon 205/55R16
Czy te felgi będą pasować, czy opona będzie ocierać, wystawać poza obrys samochodu? Standard dla 16'' jest 6,5J i ET50. Przeglądając forum pasują opony z et35 wieć wg mnie powinno być ok. Proszę o potwierdzenie.
No i ja zacząłem się przymierzać do nowych kół... Miałem jeszcze trochę poczekać ale nie dałem rady.
Może na wstępie... zastanawiam się wciąż pomiędzy 16 a 17. Bardziej jestem za 17. Osiągi słabsze, spalanie trochę większe ale wygląd i właściwości trakcyjne bez wątpienia lepsze...
Wpadły mi w oko felgi firmy MAK - włoszczyzna ale nie wiem czy al'dente czy zupełnie rozgotowane kluchy. Ktoś miał coś z nimi do czynienia? Najbardziej podobają mi się:
Tylko teraz pytanie... nie są najtańsze. Kosztują niecałe 700zł za sztukę. Nie są też najlżejsze ~13.4kg... Nie wiem jak z wytrzymałością...
Druga felga to nieśmiertelny Skodowski Pegasus... Cena nieco niższa... Ale wytrzymałość chyba pewna i ciężko ją pokrzywić nie wpadając w konkretną wyrwę...
Może coś wspomożecie w wyborze? Ja już mam mętlik w głowie... zaczynam być w punkcie, gdzie wszystkie felgi jednakowo podobają mi się i nie podobają :/
Wpadły mi w oko felgi firmy MAK - włoszczyzna ale nie wiem czy al'dente czy zupełnie rozgotowane kluchy. Ktoś miał coś z nimi do czynienia? Najbardziej podobają mi się:
A jaka kwota max na te felgi, za sztuke??
Poza tym ori felga jest 7x17 wiec ja bym na fabryczny rozmiar 225 raczej nic szerszego niz 7.5x17 nie wkladal...
Z fajnych i niedrogich 17 moge polecic smialo Dezent RB srebrne lub jak widze lubisz czarno-maszynowane. Tanie i lekkie, pisalem juz o nich tutaj.
Felga 7x17 dezent RB 5x114,3 wazy dokladnie 9,4 kg wiec 5x112 powinna podobnie.
Sklep z felgami aluminiowymi. Zobacz nowości i promocje. Skorzystaj z porad naszych ekspertów. Przymierz felgi na swoim pojeździe. Dostawa zawsze Gratis.
Felgi aluminiowe Sparco Assetto Gara Matt Black 5x112.00 17". Zobacz atrakcyjną ofertę w naszym sklepie. Kup Teraz Sparco Assetto Gara Matt Black 5x112.00 17" – Dostawa Gratis!
Może na wstępie... zastanawiam się wciąż pomiędzy 16 a 17. Bardziej jestem za 17. Osiągi słabsze, spalanie trochę większe ale wygląd i właściwości trakcyjne bez wątpienia lepsze...
Możesz się zastanowić nad założeniem opon 205/50 na 17 calowe felgi (wtedy powinieneś poszukiwać felg o szerokości 7,0").
Jak dla mnie optymalne rozwiązanie przy 1.4tsi - mam pegasusy z takimi oponami i polecam
Odwiedź nasz sklep internetowy z oponami i poznaj szeroką ofertę modeli na każdy sezon. Oponeo.pl – zmieniamy opony na lepsze w 24 godziny.
Jak się mają niektóre oponie o szybkiej degradacji tych opon i sporym hałasie? Masz z nimi jakieś doświadczenia?
Zamieszczone przez piramida
iFi, na allegro masz oz ultraleggera 17cali za 2700, waga poniżej 8kg sztuka
Patrzyłem na nie, ale mam obawy, że ten wzór w 17" wygląda na jeszcze mniejszy niż jest... Poza tym jedna jest chyba porysowana przy otworze na śrubę...
Patrząc na felgi ciągle wybieram takie, które mają 8" szerokości :/ Wpadły mi jeszcze w oko:
Odwiedź nasz sklep internetowy z oponami i poznaj szeroką ofertę modeli na każdy sezon. Oponeo.pl – zmieniamy opony na lepsze w 24 godziny.
Jak się mają niektóre oponie o szybkiej degradacji tych opon i sporym hałasie? Masz z nimi jakieś doświadczenia?
Jeżdżę na nich od momentu kiedy odebrałem samochód (3 sezon) i fakt są głośne (IMO jest to do zaakceptowania, bo to jedyna ich wada) ale samochód prowadzi się jak po szynach. Mają twarde ścianki więc nie kładą się w zakrętach, przy temp. na zewnątrz pow. 20C to kleją mega (przy niższych również jest super oczywiście ), a i na deszczu też bardzo dobrze się spisują. Jak te zjadę (a już niedużo brakuje) to kolejne też będą Potenzy, bo prócz głośniejszej "pracy" to jestem z nich mega zadowolony.
Zamieszczone przez iFi
Jak myślicie jak taki wzór rozkłada się w 17 calach?
Osobiście szukałbym felg w 1 kolorze. Przynajmniej mi takie 2 kolory kojarzą mi się z chinolami z allegro. Oczywiście to kwestia gustu.
alusy.pl - cena ok, ale felgi bez zestawu montażowego - jego dosłanie trwało zbyt długooooo...
Ale w końcu na mulistej 1,6 MPI wylądowały 16'' z ET35. Wygląda i jeździ się ok. Nawet zaskoczony jestem, bo spodziewałem się, że będzie zdecydowanie głośniej. A jest ok - jak dla mnie wielkiej różnicy między 15'' nie ma. Myślę, że nawet 17'' dałyby radę.
Więc jak ktoś się zastanawia nad 16'' w Okcie z podtlenkiem to śmiało - montować i się cieszyć
alusy.pl - cena ok, ale felgi bez zestawu montażowego - jego dosłanie trwało zbyt długooooo...
Ale w końcu na mulistej 1,6 MPI wylądowały 16'' z ET35. Wygląda i jeździ się ok. Nawet zaskoczony jestem, bo spodziewałem się, że będzie zdecydowanie głośniej. A jest ok - jak dla mnie wielkiej różnicy między 15'' nie ma. Myślę, że nawet 17'' dałyby radę.
Więc jak ktoś się zastanawia nad 16'' w Okcie z podtlenkiem to śmiało - montować i się cieszyć
Może Twoja jest mulista...bo moja daje radę...wszystko zależy od tego jaki kierowca i jak operuje się gazem oraz biegami
Ja też jestem zadowolony ponieważ zmieniłem 15 na 16 cali i różnicy nie ma zbyt wielkiej, poza tym, że lepiej wchodzi w zakręt i oczywiście zdecydowanie lepiej wygląda. Teraz chyba założę sprężyny Eibacha i będzie git majonez
Dobra! Czas coś wybrać bo w mojej głowie atmosfera gęstnieje a wiosna powoli mija
Tak więc wielkie podsumowanie. Felgi są ułożone tak jak na nie zwracałem w przeszłości uwagę:
1. OEM Skoda Pegasus
Wszyscy zapewne znają felgę. Podoba mi się bo jest stosunkowo masywna ale bez przesady. Zastanawia mnie jednak ET i czy za bardzo nie chowa się w nadkolach... Z tego co słyszałem o wytrzymałość nie ma się co martwić.
Zobacz Felgi aluminiowe OZ ENERGY MATT BLACK + DIAMOND-CUT 5x112. Tanio!
Dosyć ciekawy wzór felgi - lekki i dynamiczny.
Obawy:
- czy nie za mała felga? 17" i taki wzór - może ktoś się wypowie, miał do czynienia z takimi felgami
- felga jest jakby płaska co trochę nieciekawie wygląda z boku - pod kątem
Zobacz Felgi aluminiowe BROCK B33 czarny połysk polerowany front 17 cali. Tanio!
Również podobne jak 3 i 4 ale jednak nieco inne. Ramiona nie są pełne. Są ta dwie cienkie kreski...
Nie wiem jak ten producent... Opinie jakie znalazłem były raczej pozytywne. Malowanie ponoć Ok, lakier dobrej jakości...
6. OEM Skoda Cepeus
Uff felgi nie są mocno zróżnicowane ale nic dziwnego - wpadają mi w oko ciągle podobne modele...
Mam jednak pewne wątpliwości. Większość felg to 8". Czy taka felga podejdzie bez problemy do O2 Kombi? Jakie powinna mieć ET aby ładnie wypełniała nadkole i nie wystawała?
Dzwoniłem też do ASO z pytaniem o ceny:
- Pegasys to ~720zł i jakiś rabat w granicach 10%
- Cepeus to ~805zł i także podobny rabat.
Wypowiedzcie się jeszcze, może w końcu uda się coś zamówić!
Komentarz