MRadar, to masz 225/45 czy 205/45, najlepiej załóż 225/45/17
[O2] Nowe felgi dla szkodnika
Zwiń
X
-
No to decyzja zapadła, zakupiłem używane Pegasusy z oponami 225/45/17 Pirelli Pzero Rosso
i Bridgestone Potenza 001. Liczę, że może całego sezonu na nich nie przejeżdżę, ale przynajmniej sprawdzę organoleptycznie, czy 1.4 TSI podoła temu rozmiarowi, czy trzeba będzie pomyśleć o rozmiarze 205 Kurcze, już byłem na 110 % zdecydowany na 16" Craterisy, ale pokusa 17" wygrała i wierzę, ze poza optycznymi korzyściami, odnajdę w nich również praktyczne walory
Komentarz
-
-
marpol, ja od dzisiaj jeżdzę na 17" 225/45 i żałuję jednego... że tak późno się zdecydowałem. Zupełnie inne auto a straty mocy myślę że niezauważalne.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
marpol, no niestety ale w 1.8 TSI jest wyraźne zamulenie auta na oponach 225 więc nie wiem jak można mówić, że w 1.4 TSI to zauważalne. Ktoś ostatnio pisał, że zamuliło nawet 1.9 TDI po czipie gdzie jest dużo więcej niutków..Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111marpol, no niestety ale w 1.8 TSI jest wyraźne zamulenie auta na oponach 225 więc nie wiem jak można mówić, że w 1.4 TSI to zauważalne. Ktoś ostatnio pisał, że zamuliło nawet 1.9 TDI po czipie gdzie jest dużo więcej niutków..
Zamieszczone przez marpolale pokusa 17" wygrała
Komentarz
-
-
marpol, bardzo dobra decyzja :!:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
marpol, spokojnie możesz pakować 205/50/17, bo Pegasusy mają tylko 7" szerokości. Tak jak pisałem sam mam teraz 7" i 205mm i rant ma się dobrze, a jakbyś zmieniał na jakąś Potenze to ona ma dodatkowo rant ochronny. Na lato mam 8" i 225mm Potenze S001 i kurde nie wierzyłem jak założyłem opony na felgi ile tego rantu jest. :shock:
No i przydałby się jakiś dystans (tak z 13-15mm), bo strasznie słabe ET mają te Pegausy.
Komentarz
-
-
Na lato mam wlasnie Pegasusy 17'' plus Potenza RE050A 225/45. W stosunku do zimowych Michelin Alpin 205/55R16 jest spora roznica w komforcie i halasie na niekorzysc letnich opon. Na 17-tkach jest wyraznie twardziej i halas znacznie wiekszy. Jedyny plus to to, ze auto lepiej sie prowadzi. Osiagi i spalanie takze sa gorsze na letnich.
Inna sprawa, ze te Bridgestone-y wyzabkowaly sie. Tak wiec jak dokonaja u mnie zywota to sprzedaje caly komplet 17-tek i zakladam jakas ladna felge, ale mniejsza - 16-tke. Opony 16 takze sa tansze... wyglad stoi w drugim rzędzie. Chyba, ze ktos poleci jakas dobra i cicha opone 17'', ale to chyba w innym watku.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, Adam, Dunlop RT nie są wcale takie głośne - jeśli o tym pisałeś, oczywiście jest głośniej niż na poprzednich 195/65R15, ale w końcu to zupełnie inna guma.
Na koniec należy zwrócić uwagę iż kwestia odbierania bodźców i reagowania na nie jest inna u każdego osobnika . Tak samo jak z tym co nam się podoba, jeden woli felgi masywne a inny wieloramienne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrfazijest głośniej niż na poprzednich 195/65R15
na 15" Dunlopach nie jeździłem a 17" miałem w poprzednim RSie :wink:
Zamieszczone przez mrfaziTak samo jak z tym co nam się podoba
teraz mam Potenzy ale wracam znowu do SportContactów tym razem "5" :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mihaumarpol, spokojnie możesz pakować 205/50/17, bo Pegasusy mają tylko 7" szerokości. Tak jak pisałem sam mam teraz 7" i 205mm i rant ma się dobrze, a jakbyś zmieniał na jakąś Potenze to ona ma dodatkowo rant ochronny. Na lato mam 8" i 225mm Potenze S001 i kurde nie wierzyłem jak założyłem opony na felgi ile tego rantu jest. :shock:
No i przydałby się jakiś dystans (tak z 13-15mm), bo strasznie słabe ET mają te Pegausy.
Komentarz
-
-
dudek_t, chyba masz kalkulator w telefonie i potrafisz policzyć jak się ma 50% z 205 do 45% z 225... Narzędzie:
Nie wiesz jak dobrać zamienniki opon do Twojego samochodu? Skorzystaj z naszych narzędzi i dopasuj odpowiedni rozmiar.
Możecie mi napisać ile straty, zamulenia auta obserwujecie w wymiernych jednostkach (sekundy, minuty, lata świetlne...) przy zmianie z 205 na szerokość 225 np. w przedziale 0-100km/h i 60 - 120 km/h ?
:wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hotrainMożecie mi napisać ile straty, zamulenia auta obserwujecie w wymiernych jednostkach (sekundy, minuty, lata świetlne...) przy zmianie z 205 na szerokość 225 np. w przedziale 0-100km/h i 60 - 120 km/h ?Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
Komentarz