Nieprzyjemny zapach z klimy a gwarancja O2FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pati
    Classic
    • 2010
    • 14

Czytałem w miarę uwaznie i rozumiem że powinienem wyminić filtry, odgrzybianie itp itd. Dla mnie nie do końca jednak zrozumiałe jest w jaki sposób klimatyzacja NIE ŚMIERDZI, ale ŚMIERDZI gdy działa tylko dmuchawa :?: :?: :?:
    Pat

Komentarz

• Sebastian
      Rider
      • 2004
      • 412

Smród to nic innego jak aktywne bakterie, które jak mają ciepełko to zaczynają życie i zaczynają śmierdzieć.
      RS BLUE

Komentarz

• voytek
        Rider
        • 2010
        • 480
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Moje autko ma już ponad rok, przebieg ponad 18 kkm i nic nie śmierdzi z nawiewów. Filtra jeszcze nie wymieniałem. Dużo na pewno zależy od warunków eksploatacji.
        Kiedyś pewien spec od klimatyzacji poradził mi, żeby szczególnie latem osuszać dokładnie parownik. Robi się to tak, że po jeździe z włączoną klimą należy po jej wyłączeniu, ustawić nawiew ma max na kilka minut. Powietrze osuszy wtedy parownik (kondensuje się na nim para wodna podczas pracy), co zapobiegnie rozwojowi pleśni.
        A jak już śmierdzi to bez wymiany filtra i dezynfekcji układu się nie obejdzie.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja ostatnio kupilem w Lidlu za 8,99 taki specyfik do klimy firmy W5 - zrobilem co tam pisali w instrukcji - dzis jezdziłem na klimie i "smrodku" brak. Choć nigdy nie miałem z tym problemu ale w zeszłym roku cos tam lekko przy pdpaleniu klimy było przez pare sekund czuc - dzis "0"
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• czto
            Rider
            • 2010
            • 546
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Philu
            U mnie to samo. 10 500 km ale zapach pojawił się jeszcze przed zimą. Klima włączana prawie codziennie. Nie wiem ile w tym prawdy, ktoś kiedyś na forum pisał, że taki zapach miał od nowości. Pojechał z tym do serwisu i o dziwo w serwisie stwierdzili, że jakiś plastikowy element (nie pamiętam jaki) robiony jest z części z recyklingu i po wymianie tego elementu smród ustąpił. Muszę poszukać w szukajce.
            To jest interesująca informacja
            2004 Renault Thalia 1.4 RT,
            2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
            2009 Renault Clio MTV 1.4
            2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
            2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

U mnie też "wali" starą szmatą a czasem octem.

Ale załatwię to już na przeglądzie - za 300 pln zrobią mi w InterAuto odgrzybianie i napełnienia czynnika (choć tu mi pan serwisant powiedział, że czynnika nie trzeba uzupełniać).

Narazie jażdźę z takim zapaszkiem ......

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7461
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

loyd, wymień sobie filtr kabinowy, po co masz się męczyć i wąchać tą szmatę? No chyba, że masz jakoś zaraz serwis, bo ja mimo miesiąca do serwisu byłem zmuszony do wymiany filtra, bo się po prostu jeździć nie dało.
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

Mihau, właśnie się zbieram do serwisu i chcę to załatwić kompleksowo, ale zastanawiam się też na wcześniejszą wymianą samego filtra.

Komentarz

• Marcinooo
                    Rider
                    • 2009
                    • 332

Ja u siebie wymieniłem filtr, ale założyłem zwykły tj. nie węglowy i smród nie ustąpił. Hmm chyba muszę zmienić go na węglowy :?

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7461
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja kupiłem MANN z aktywnym węglem u kolegi maciejek i po wymianie jeszcze śmierdziało jakieś 10 minut ale włączyłem nawiew na max. i smród wyleciał i teraz już zero smrodu.

Komentarz

• vaz
                        Elegance
                        • 2010
                        • 799
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co do tzw. odgrzybiania klimy ... istotne jest to aby preparat podać bezpośrednio na parownik bo to właśnie na nim zbierają się organiczne zanieczyszczenia będące źródłem zapachów (przy okazji proponuję odwrócić lodówkę w kuchni i zobaczyć co zbiera się w odpływie wody z parownika :szeroki_usmiech ) . Najlepszy dostęp do parownika uzyskuje się po wyjęciu filtra kabinowego , który przy okazji dobrze jest wymienić na nowy , węglowy (węgiel aktywny ma własności adsorbcyjne) . Aplikacja preparatu przez kratki wentylacyjne wg instrukcji jest ryzykowna bo można nim zalać elektronię , której w pobliżu jest trochę . Powyższym sposobem obsługuję klimę w fokusie I każdego roku na wiosnę (używam preperatów firm Wynn's , Wurth lub Boll) i do tej pory nie miałem problemów z zapachami z klimy .
                        Antyfotoradar Valentine1
                        Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• skipper.u
                          Rider
                          • 2011
                          • 480
                          • Superb III (3V3)
                          • CGGA 1.4 MPI 80 KM

u mnie klima śmierdzi też... po 2. miesiącach jeżdżenia

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

Mihau, jaki koszt ?

Da się to samemu wymienić ? (przy założeniu, że jestem totalnym beztalenciem w tych sprawach ...)

Komentarz

• vaz
                              Elegance
                              • 2010
                              • 799
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Mihau
                              Ja kupiłem MANN z aktywnym węglem u kolegi maciejek i po wymianie jeszcze śmierdziało jakieś 10 minut ale włączyłem nawiew na max. i smród wyleciał i teraz już zero smrodu.
                              filtry Mann-Hummel uważam za bardzo dobre jakościowo (np. są lepsze jako zamienniki oryginałów GM robionych dla Opla przez Filtrona) . Filtry bez węgla do klimy nie są polecane bo nie zatrzymują najdrobniejszych cząstek organicznych , które osadzają się na parowniku .
                              Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7461
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

loyd, za filtr zapłaciłem 35PLN i podjechałem do mechanika, który mi robił poprzednią Skodę i robi samochody mojego taty i za wymianę zapłaciłem 10PLN ale oczywiście samemu też można to zrobić. W pudełku była instrukcja jak wymienić ale ja wolałem podjechać i zobaczyć jak to fachowiec robi i teraz już sam bym to zrobił.

Komentarz

• kropeck
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2319
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ja mam podobny problem - jazda na ECON i jest git. Jak włączę sprężarkę (wyłączam ECON), to przez parę minut wali starymi szmatami. Raz miałem odgrzybianie (przez kratki wlotowe) i w sumie średnie miałem wrażenie co do jakości tego procesu. Dlatego mam pytanie:

Zamieszczone przez vaz
                                  (...) istotne jest to aby preparat podać bezpośrednio na parownik (...) Najlepszy dostęp do parownika uzyskuje się po wyjęciu filtra kabinowego (...)
                                  Pytanie brzmi:
                                  Powinienem wyciągnąć filtr kabinowy i wetknąć węża najgłębiej jak się da celując w kierunku silnika? (nie wiem w którą stronę powietrze leci)?
                                  Pozdrawiam,
                                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7461
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

kropeck, wymień filtr. Jak ja miałem AC wyłączone czyli tak jak u Ciebie ECON zero smrodu. Włączyłem tylko AC i waliło tak, że się wytrzymać nie dało. Zacznij od wymiany filtra kabinowego.
                                    Sam miałem robić cały serwis klimy ale poczytałem ten temat i zacząłem od wymiany filtra i poskutkowało.

Komentarz

• kropeck
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2319
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                      kropeck, wymień filtr. Jak ja miałem AC wyłączone czyli tak jak u Ciebie ECON zero smrodu. Włączyłem tylko AC i waliło tak, że się wytrzymać nie dało. Zacznij od wymiany filtra kabinowego.
                                      Sam miałem robić cały serwis klimy ale poczytałem ten temat i zacząłem od wymiany filtra i poskutkowało.
                                      Sęk w tym, ze filtr kabinowy (koniecznie węglowy) wymieniam co ok. 10kkm. I właśnie dziś jestem po wymianie i znowu to samo...
                                      Pozdrawiam,
                                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

A ja jezdze caly rok na AUTO i nic nie smierdzi, no ale potem nie pisze, ze mi pali 5l w miescie :lol: Cos za cos, filtr kabinowy zmieniany 2 razy w roku, co tez skutkuje nie parowaniem szyb
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7461
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Hmmm... no ja wymieniłem filtr przy przebiegu 13701km. Może spróbuj włączyć klimę i niech pochodzi chwilę na max. prędkości, może zapach zniknie, bo u mnie jeszcze chwilkę po wymianie śmierdziało ale jak pochodziła chwilę to przestało totalnie. Zmieniłeś na filtr z aktywnym węglem?

Komentarz

• czto
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 546
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie o dziwo zapaszek ostatnio znikł. I tak sobie kombinuje, że w czasie zimy dobrodziejstwa używałem bardzo rzadko. Przyszła wiosna, klima śmiga non stop i problem znikł :shock:

Komentarz

• Waciak
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 173

A u mnie po wyłączeniu klimy wali jak z murzyńskiej chaty Przy przebiegu nieco ponad 11 Tyś km Ostatnio nawet moja dwuletnia córka podczas jazdy stwierdziła, że tata puścił pruta
                                              Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• czto
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 546
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Waciak
                                                A u mnie po wyłączeniu klimy wali jak z murzyńskiej chaty Przy przebiegu nieco ponad 11 Tyś km Ostatnio nawet moja dwuletnia córka podczas jazdy stwierdziła, że tata puścił pruta
                                                Przyzwyczai się :lol: :lol:

Komentarz

• vaz
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 799
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kropeck
                                                  Ja mam podobny problem - jazda na ECON i jest git. Jak włączę sprężarkę (wyłączam ECON), to przez parę minut wali starymi szmatami. Raz miałem odgrzybianie (przez kratki wlotowe) i w sumie średnie miałem wrażenie co do jakości tego procesu. Dlatego mam pytanie:

Zamieszczone przez vaz
                                                  (...) istotne jest to aby preparat podać bezpośrednio na parownik (...) Najlepszy dostęp do parownika uzyskuje się po wyjęciu filtra kabinowego (...)
                                                  Pytanie brzmi:
                                                  Powinienem wyciągnąć filtr kabinowy i wetknąć węża najgłębiej jak się da celując w kierunku silnika? (nie wiem w którą stronę powietrze leci)?
                                                  zobacz na tej aukcji jak zbudowana jest obudowa parownika i nagrzewnicy . Widać zaślepkę filtra kabinowego , który jest między silnikiem dmuchawy (po prawej) a parownikiem (po lewej) . Parownik powinien być wyczuwalny dłonią (po lewej czyli od strony osi symetrii auta) po wyjęciu filtra (dla pewności można włączyć na moment klimę i zobaczyć czy się ochładza) . Preparat podaje się na parownik a jego nadmiar wypłynie przez odpływ również widoczny na zdjęciu (na jednym jest z rurką , na drugim widać sam króciec) .
                                                  Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 474

Od tygodnia około uzywam klimy dośc czesto do schłodzenia auta, i smierdzi mi jak by OCTEM w samochodzie, jak bede na przegladzie za pare tyś, dam to do zrobienia, bo nie jest to wg mnie normalne, rownież w prawie nowym samochodzie. I chyba musza to zrobic na gwarancji, bo w sumie jaki ja miałem wpływ na taki efekt i to do tego jeszcze w tak krotkim czasie.
                                                    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

Pracuję...