Czytałem w miarę uwaznie i rozumiem że powinienem wyminić filtry, odgrzybianie itp itd. Dla mnie nie do końca jednak zrozumiałe jest w jaki sposób klimatyzacja NIE ŚMIERDZI, ale ŚMIERDZI gdy działa tylko dmuchawa :?: :?: :?:
Nieprzyjemny zapach z klimy a gwarancja O2FL
Zwiń
X
-
Moje autko ma już ponad rok, przebieg ponad 18 kkm i nic nie śmierdzi z nawiewów. Filtra jeszcze nie wymieniałem. Dużo na pewno zależy od warunków eksploatacji.
Kiedyś pewien spec od klimatyzacji poradził mi, żeby szczególnie latem osuszać dokładnie parownik. Robi się to tak, że po jeździe z włączoną klimą należy po jej wyłączeniu, ustawić nawiew ma max na kilka minut. Powietrze osuszy wtedy parownik (kondensuje się na nim para wodna podczas pracy), co zapobiegnie rozwojowi pleśni.
A jak już śmierdzi to bez wymiany filtra i dezynfekcji układu się nie obejdzie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PhiluU mnie to samo. 10 500 km ale zapach pojawił się jeszcze przed zimą. Klima włączana prawie codziennie. Nie wiem ile w tym prawdy, ktoś kiedyś na forum pisał, że taki zapach miał od nowości. Pojechał z tym do serwisu i o dziwo w serwisie stwierdzili, że jakiś plastikowy element (nie pamiętam jaki) robiony jest z części z recyklingu i po wymianie tego elementu smród ustąpił. Muszę poszukać w szukajce.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Co do tzw. odgrzybiania klimy ... istotne jest to aby preparat podać bezpośrednio na parownik bo to właśnie na nim zbierają się organiczne zanieczyszczenia będące źródłem zapachów (przy okazji proponuję odwrócić lodówkę w kuchni i zobaczyć co zbiera się w odpływie wody z parownika :szeroki_usmiech ) . Najlepszy dostęp do parownika uzyskuje się po wyjęciu filtra kabinowego , który przy okazji dobrze jest wymienić na nowy , węglowy (węgiel aktywny ma własności adsorbcyjne) . Aplikacja preparatu przez kratki wentylacyjne wg instrukcji jest ryzykowna bo można nim zalać elektronię , której w pobliżu jest trochę . Powyższym sposobem obsługuję klimę w fokusie I każdego roku na wiosnę (używam preperatów firm Wynn's , Wurth lub Boll) i do tej pory nie miałem problemów z zapachami z klimy .Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauJa kupiłem MANN z aktywnym węglem u kolegi maciejek i po wymianie jeszcze śmierdziało jakieś 10 minut ale włączyłem nawiew na max. i smród wyleciał i teraz już zero smrodu.Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
loyd, za filtr zapłaciłem 35PLN i podjechałem do mechanika, który mi robił poprzednią Skodę i robi samochody mojego taty i za wymianę zapłaciłem 10PLN ale oczywiście samemu też można to zrobić. W pudełku była instrukcja jak wymienić ale ja wolałem podjechać i zobaczyć jak to fachowiec robi i teraz już sam bym to zrobił.
Komentarz
-
-
Ja mam podobny problem - jazda na ECON i jest git. Jak włączę sprężarkę (wyłączam ECON), to przez parę minut wali starymi szmatami. Raz miałem odgrzybianie (przez kratki wlotowe) i w sumie średnie miałem wrażenie co do jakości tego procesu. Dlatego mam pytanie:
Zamieszczone przez vaz(...) istotne jest to aby preparat podać bezpośrednio na parownik (...) Najlepszy dostęp do parownika uzyskuje się po wyjęciu filtra kabinowego (...)
Powinienem wyciągnąć filtr kabinowy i wetknąć węża najgłębiej jak się da celując w kierunku silnika? (nie wiem w którą stronę powietrze leci)?Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
kropeck, wymień filtr. Jak ja miałem AC wyłączone czyli tak jak u Ciebie ECON zero smrodu. Włączyłem tylko AC i waliło tak, że się wytrzymać nie dało. Zacznij od wymiany filtra kabinowego.
Sam miałem robić cały serwis klimy ale poczytałem ten temat i zacząłem od wymiany filtra i poskutkowało.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mihaukropeck, wymień filtr. Jak ja miałem AC wyłączone czyli tak jak u Ciebie ECON zero smrodu. Włączyłem tylko AC i waliło tak, że się wytrzymać nie dało. Zacznij od wymiany filtra kabinowego.
Sam miałem robić cały serwis klimy ale poczytałem ten temat i zacząłem od wymiany filtra i poskutkowało.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
U mnie o dziwo zapaszek ostatnio znikł. I tak sobie kombinuje, że w czasie zimy dobrodziejstwa używałem bardzo rzadko. Przyszła wiosna, klima śmiga non stop i problem znikł :shock:2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WaciakA u mnie po wyłączeniu klimy wali jak z murzyńskiej chatyPrzy przebiegu nieco ponad 11 Tyś km
Ostatnio nawet moja dwuletnia córka podczas jazdy stwierdziła, że tata puścił pruta
2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckJa mam podobny problem - jazda na ECON i jest git. Jak włączę sprężarkę (wyłączam ECON), to przez parę minut wali starymi szmatami. Raz miałem odgrzybianie (przez kratki wlotowe) i w sumie średnie miałem wrażenie co do jakości tego procesu. Dlatego mam pytanie:
Zamieszczone przez vaz(...) istotne jest to aby preparat podać bezpośrednio na parownik (...) Najlepszy dostęp do parownika uzyskuje się po wyjęciu filtra kabinowego (...)
Powinienem wyciągnąć filtr kabinowy i wetknąć węża najgłębiej jak się da celując w kierunku silnika? (nie wiem w którą stronę powietrze leci)?Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
Od tygodnia około uzywam klimy dośc czesto do schłodzenia auta, i smierdzi mi jak by OCTEM w samochodzie, jak bede na przegladzie za pare tyś, dam to do zrobienia, bo nie jest to wg mnie normalne, rownież w prawie nowym samochodzie. I chyba musza to zrobic na gwarancji, bo w sumie jaki ja miałem wpływ na taki efekt i to do tego jeszcze w tak krotkim czasie.
Komentarz
-
Komentarz