Bede musial to wszystko przemyslec. Decydowac bedziemy wspólnie z żona wiec ona tez ma cos do powiedzenia . Mysle ze octavia wygra przez bagaznik..a co do ksenonow to sam nie wiem
1.8 TSI Elegance vs 1.8 TSI family plus
Zwiń
X
-
Scout to juz za duze pieniadze.Ja chce wydac tak miedzy 70 000 a 80 000 .Ale wyglada na to ze jednak nie uda mi sie jutro pojezdzic . . Musze przelozyc jazde na inny termin. DOpiero co skonczylem remont mieszkania i za duzo roboty jednak bede mial w weekend ze sprzataniem itpRenault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique
Komentarz
-
-
Z tego co przeczytałem to przy wątpliwościach typu nie wezmę xenonów gdyż jeżdże głównie w mieście to moja rada jest taka żeby nie kupowac Octavii - do miasta na[prawdę szkoda chyba że jesteś taxi driver
Teraz moje zdanie, jako że miałem podobne dylematy i jestem od 3 lat właścielem 1,8 TSI Elegance mocno doposażonej :
- Warto brać Elegance jako baze ze względu na wiele elementów które ma w standardzie ( Maxi DOT, pakiet skórzany, czujniki , alufelgi itp ) Warto o ile chcesz te dodatki mieć gdyż ich dokupienie do tańszych wersji podroży ci konfiguracje tak że będzie nieopłacalna.
Jedyna rzecz która jest w standardzie Elegance i nie jest moim zdaniem konieczna to tempomat. By po potrzebowac musisz jezdzic duzo po autostradach i dodatkowo lubiec uzywac takie ustrojstwa.
- Xenony - obowiązkowo
- Kornery - obowiązkowo - to nieprawda że nic nie dają przy xenonach, bardzo ułątwiają jazdę w zakrętach po zmroku i parkowanie - nie kupuj tej opcji , potem włączysz
- Pełnowymiarowe koło zapasowe -kwestia psychicznego bezpieczeństwa - u mnie to obowiązkowe
- Climatronic - z przykrością stwierdzam że nie jest obowiązkowy- wystarczyłby Climatic
- takie dodatki jak TPM - czujnik cisnienia, fotochromatyczne lusterko, czujnik deszczu sa na tyle tanie i na tyle dobre ze mozna je sobie zafundowac. Najmniej sensowny jest czujnik deszczu ale wystepuje z lusterkiem wiec nie ma wyboru a lusterko sciemniajace i TPM naprawde warto miec
- podgrzewane dysze spryskiwaczy - hmmm zapewne warto miec choc trudno zaobserwowac ich dzialanie - w kazdym razie nigdy mi nic nie zamarzlo
- alarm - zdecydowanie lepiej fabryczny z czujnikiem przechylu i monitorowaniem wnetrza ( nie ma sensu negocjowac dodanie jakiegos taniegoi u dealera - lepiej jest kupic porzadny fabryczny i wynegocjowac upust cenowy od calosci )
Generalnie ja pomimo ze kupilem mocno wyposazona wersje nie zaluje ani jednego elementu ktory zamowilem. Wrecz przeciwnie - dzisiaj dodalbym tapicerke skorzana duo , lepiej wyprofilowane fotele, DSG ....
aha zapomnialbym - fajne sa klamki z systemem dyskretnego podwietlenia - ale to sobie zalozysz sam potem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FlachaScout to juz za duze pieniadze.Ja chce wydac tak miedzy 70 000 a 80 000 .Ale wyglada na to ze jednak nie uda mi sie jutro pojezdzic . . Musze przelozyc jazde na inny termin. DOpiero co skonczylem remont mieszkania i za duzo roboty jednak bede mial w weekend ze sprzataniem itp
Wybierając między Yeti i Ocatvią brałbym jednak Octavię. Yeti fajne, ale Octavia wygodniejsza i większa, jakaś taka po prostu bardziejsza . A zawsze można domówić do Octavii 4x4, ale to wydłuża listę opcji i dosyć skutecznie podnosi cenę niestety.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FlachaPewnie sie skonczy na octavi ale dluga dorga przede mna jeszcze. Musze sie "odkuć" po remoncie i dopiero bede mogl sobie pozwolic na zakup wymarzonego pierwszego nowego autka
Komentarz
-
-
A jakie hamulce i zawieszenie ma Family+ z tym slabszym silnikiem 1.8TSI 150KM ?? Skrzynia jest dalej 6 biegowa, a nie moze 5.
Czy to nie jak w 2.0TDI gdzie wersja 110KM ma podzespoly zawieszenia z silnika 1.4Pb :?:
Bo jak tak, to jest to maksymalna porazka. Nie wyobrazam sobie jazdy tym autem jak bedzie miec 220KM po programie :idea:
Komentarz
-
-
Maicroft, ale lipa faktycznie, nawet bez programu....jak 2.0 tdi ma zawiechę z 1.4 tsi, przecież to cięższe auto. Nie wiedziałem tego
[ Dodano: Sob 15 Paź, 11 08:29 ]
Maicroft, nigdzie w necie nie mogę tego znaleźć, więc zadałem zapytanie dealerowi z Gdańska mailem, o heble czy takie same są w 160 i 150 ps. poczekam na odpowiedź
Komentarz
-
-
voltar, nie bardzo rozumiem tej aluzji
Zamieszczone przez voltarwątpliwościach typu nie wezmę xenonów gdyż jeżdże głównie w mieście to moja rada jest taka żeby nie kupowac Octavii - do miasta naprawdę szkoda chyba że jesteś taxi driver
A jaki masz fan jadąc w dzień z włączonymi ksenonami (szpan?) i tak nie widzisz jak działają (w dzień tak samo jak zwykłe), podobnie doświetlanie zakrętów.
Po zmroku ok. Się zgodzę różnica jest znaczna.
Ale jak miałabym wydać 6 tyś na ksenony i "widzieć" ich działanie 2-4 razy w miesiącu to moim zdaniem szkoda kasy. Podobnie jak na tempomat jak jeździsz po mieście.
Każdy musi się zastanowić co będzie używał (jeśli ma ograniczony budżet), a jeśli nie to szalej dusza piekła nie ma.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
To przesiadywanie na forum robi sie coraz ciekawsze Tacy,jak autor watku czy ja poczytaja i od razu duuuuzo wiecej wiedzą.Cornery mozna wlaczyc (400zł do przodu), light assist mozna wlaczyc (treba miec czujnik zmierzchu ,300zł do przodu),radio jak sie znudzi mozn wymienic na Bolero lub Columbusa iwiele wiele innych.Super jest to OCP !!!Kondziu
OCP
Komentarz
-
-
Octavianos to ze w tej chwili juz natychmiast nie kupuej auto to nie znaczy ze nie moge popytac i dowiedziec sie jak najwiecej.
Reszcie dziekuje za bardzo pomocne odpowiedzie. No i bede musial sie zastanowic rzeczywiscie co do tych dodatkow . Jak to napisal aniam111 kazdy musi sie zastanowic co mu bedzie potrzebneRenault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique
Komentarz
-
-
Dla mnie wydanie kilku tyś żeby pojeździć po mieście o zmierzchu (gdzie działa oświetlenie uliczne) z lepszym oświetleniem nie jest tego warte. Po prostu. Zwykły reflektor też jak dla mnie daje radę, i można dorzucić doświetlanie zakrętów.AniaM
Komentarz
-
-
aniam111, No zalezy co nazywamy miastem, ja odjezdzam od domu 2km i jade droga gdzie nie ma oswietlenia, a ludzie laza jak najecia poboczem i nie tylko.
Do tego jak patrze teraz na swiatla xenon w FL-ce w porownaniu do tych przed FL to dziele je znaczna roznica, przynajmniej taka jak xenony OI i OII przed FL.
BTW. Wiem, ze soczewkowe w FLce sa duzo lepsze od projekcyjnych przed liftem, ale kiedys wsiadlem z kims kto mial zwykle swiatla, ruszylismy i pytam czy ma swiatla wlaczone, bo "ledwo" bylo widac :roll:
Komentarz
-
-
Mihau, ktoś wcześniej rzucił kwotą 6 tyś. Masz racje 3300 dopłaty.AniaM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aniam111voltar, nie bardzo rozumiem tej aluzji
voltar napisał/a:
wątpliwościach typu nie wezmę xenonów gdyż jeżdże głównie w mieście to moja rada jest taka żeby nie kupowac Octavii - do miasta naprawdę szkoda chyba że jesteś taxi driver
[ Dodano: Sob 15 Paź, 11 22:23 ]
Zamieszczone przez aniam111Sam piszesz, że tempomatu nie warto chyba że jeździsz po autostradach,
[ Dodano: Sob 15 Paź, 11 22:24 ]
Zamieszczone przez aniam111A jaki masz fan jadąc w dzień z włączonymi ksenonami (szpan?) i
[ Dodano: Sob 15 Paź, 11 22:26 ]
Zamieszczone przez aniam111Ale jak miałabym wydać 6 tyś na ksenony i "widzieć" ich działanie 2-4 razy w miesiącu to moim zdaniem szkoda kasy
Zreszta miasto miastu nierowne i nie zawsze i wszedzie masz latarnie. Sa drogi boczne, nieoswietlone przelotowki , dodatkowo jest jesien i zima, ograniczona widocznosc i mgly i dlatego warto miec xenony.
[ Dodano: Sob 15 Paź, 11 22:34 ]
Zamieszczone przez aniam111Dla mnie wydanie kilku tyś żeby pojeździć po mieście o zmierzchu (gdzie działa oświetlenie uliczne) z lepszym oświetleniem nie jest tego warte. Po prostu. Zwykły reflektor też jak dla mnie daje radę, i można dorzucić doświetlanie zakrętów.
Ja mam problem pzresiadajac sie czasem z mojej Octavii na rozne auta sluzbowe ktore xeonow nie maja.
Pomijajac oczywisty fakt duzo gorszej widocznosci to strasznie mi sie wzrok meczy w porownaniu do mojego auta.
I jest tych elementow jeszcze wiecj np genialne lusterko fotochromatyczne zamiast wahlowania przelacznikiem. Jak sie te wszystkie elementy posklada do kupy to sklada sie to na duzo wiekszy komfort szczegolnie na dlugiej trasie a to oznacza mniejsze zmeczenie, wieksze bezpieczenstwo , brak bolu glowy itp.
Komentarz
-
Komentarz