arturas03, w tym jednym wypadki sąsiad nie pomoze , bede przerabiał mycie noworodka więcpowazna operaqcja, pozniejsza godzina i termin inny pasuej mi ale nie czwartek
1.8 TSI 160KM -> 1.9 TDI 105 KM
Zwiń
X
-
1.8 TSI 160KM -> 1.9 TDI 105 KM
Czy ktoś z kolegów się przesiadl z w/w jednostki na diesla?
Jak wrażenia?
Ja nie wykorzystuje mocy tego samochodu, za to spalanie mnie przeraza w miescie - na komputerze te 11,5l spokojnie zawsze notuje, zazwyczaj ponad 12,5-13,5. Na komputerze... musze zmienic to auto na mniej palace ale nie chce tracic mozliwosci logistycznych (dzieci pies itp) wiec wybor raczej padnie na Octavie TDI.
Nie jezdzilem 1.9 105km ale wydaje mi sie ze mi wystarczy taka moc.
Pytanie czy sa jakies konkretne oznaczenia silnika ktore warto szukac?
Temat o spalaniu jest, ale w skrocie czy na dystansie 15km rozgrzeje to autko i czy mozna liczyc na spalanie ponizej 7l ?
Ktore silniki (od mniej wiecej jakiego okresu) nie mialy DPFa?
Ile moze byc warta moja benzynka w wersji ELEGANCE przebieg ok 87k (08.2008)?
-
-
Spalanie 1,9 tdi: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=30796&start=0
1,9 tdi dpf: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...&highlight=tdi
i sporo wiecej w szukajce
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ale_jak_toNie jezdzilem 1.9 105km ale wydaje mi sie ze mi wystarczy taka moc.
Zamieszczone przez ale_jak_toemat o spalaniu jest, ale w skrocie czy na dystansie 15km rozgrzeje to autko i czy mozna liczyc na spalanie ponizej 7l ?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Podobno na gazeta.pl pisali o tym i w TVN-ie mówili... :diabelski_usmiech
A na serio, to bym się nie zamieniał. Masz auto z niewielkim przebiegiem i dobrze wyposażone, jeszcze Ci długo i pewnie bezawaryjnie posłuży. Kupisz od kogoś TDI, czort wie z jaką historią i z jakim przebiegiem naprawdę, zaczną się problemy, stracisz więcej niż zyskałbyś na nafcie. 1.9 TDI Elegance - krajowych raczej mało, większość to import.
Bez chipa jedzie raczej słabo, Twoja benzyna z pewnością ma lepszą dynamike, o starcie z miejsca nawet nie wspominając. Spalanie 6.5-7 w mieście możliwe do osiągnięcia, pod warunkiem że nie stoisz w korkach i nie zajeżdżasz co 2 km do sklepu. Jazda door-to-door z postaniem w korkach od czasu do czasu to spalanie ok. 7.5 litra. Każdy przelot zdecydowanie je obniży, trasa pustym autem czy niedzielna wycieczka za miasto to 5-5.3 litra/100.
Silnik nagrzewa się dość powoli, teraz przy temp -5 - 0 st.C potrzbuje ok. 7-8 km spokojnej jazdy na osiągnięcie temp. 90 st.C na blacie (jaka jest w rzeczywistości nie wiadomo).
M.666 4U
Komentarz
-
-
Szczerze jak auto jest po gwarancji i jest pewne to bym sie zastanowil nad STAG 400DPI. Obstawiam ze palic 3-4l benzyny i 9l gazu bedzie ok. Mowa oczywiscie o 100% miasto
Kosztowo wychodzi to jak TDI.
Popytaj firmy AC ktory warszat w okolicy montowal taka ize maja jakis kontakt do wlasciciela.
Jak TSI pali 12-13l to diesle bedzie palil 8-9l. Tak kazdemu pali mniej, mi jakos nie chce :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Dzieki za opinie, zachecam do dalszej dyskusji...
Ja na razie licze koszt przejechania 100km. Kolega na 2.0 robi mniej wiecej 900 km-950 km w cyklu mieszanym raczej. Ja w cyklu 60% miasto, moze 70% robie ok 520 km - roznica jest spora. Za te same pieniadze.
Nie stac mnie na dojezdzanie do pracy za takie pieniadze, a dojezdzam tylko ok 30 km dziennie w obie strony 100% miasto.
Dlatego pomyslalem o TDI. W przyszlosci bedzie to 100km dziennie spoza Warszawy w to samo miejsce co teraz.
Auto bralbym z ASO ktore ktos zostanie w rozliczeniu po znajomosci - wiec lipy mi ten czlowiek nie wcisnie. Z kolei zdaje sobie sprawe ze z tym przebiegiem i to konkretne auto jest w dobrym stanie.
Gaz do TSI wedlug rowniez jednego z tematów z OCP to pomylka - srednio sobie wyobrazam gaz nie tylko jako wygode ale i jazde na takim silniku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ale_jak_toJa na razie licze koszt przejechania 100km. Kolega na 2.0 robi mniej wiecej 900 km-950 km w cyklu mieszanym raczej. Ja w cyklu 60% miasto, moze 70% robie ok 520 km - roznica jest spora. Za te same pieniadze.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruprzy czym tankuje jak mi wskazuje około 1/4 baku.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ale_jak_toCzy ktoś z kolegów się przesiadl z w/w jednostki na diesla?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Kolega na 2.0 robi mniej wiecej 900 km-950 km w cyklu mieszanym raczej. Ja w cyklu 60% miasto, moze 70% robie ok 520 km - roznica jest spora. Za te same pieniadze.
Ja u siebie średnie mam pomiędzy 6,7 - 7,0 rzadko...przy przebiegach 70% trasa 30% nie udaje mi się tych 900-950 na baku zrobić. Zwykle wychodzi ok 800 - przy czym nie oszczędzam mu "prawej nogi".Octavia II Elegance FL 4x4 2,0 TDI CR '11 (seria) 143kkm i poszła w ludzi!!
SII FL 4x4 '14 2.0 TDI CFFB
Komentarz
-
-
ale_jak_to,
kolega orzel sprzedaje swoją --> http://otomoto.pl/skoda-octavia-eleg...C27687066.html
Jak swoją sprzedasz godziwie to nic nie będziesz dopłacać, a na 1,8 TSI też się chętni znajdą
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJak TSI pali 12-13l to diesle bedzie palil 8-9l. Tak kazdemu pali mniej, mi jakos nie chce
Zamieszczone przez MaicroftTam byl temat o nieudolnosci firmy montujacej instalacje 5 generacji z bezposrednim wtryskiem LPG
Jak dla mnie sprzedaz takiego auta jest bez sensu, szkoda go po prostu. Mysle, ze lpg bezposrednie niedlugo stanieje.
ps. Bez urazy, ale o czym zes myslal jak kupowales to auto??
Ja wzialem 1.8 bo robie nim max 10tys rocznie :/
Komentarz
-
-
Re: 1.8 TSI 160KM -> 1.9 TDI 105 KM
Zamieszczone przez ale_jak_tospalanie mnie przeraza w miescie - na komputerze te 11,5l spokojnie zawsze notuje, zazwyczaj ponad 12,5-13,5.Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Fan, tez tak pomyslalem, ale w trasie 200 km spalanie mialem 6.7-6.9 na komputerze, innym razem ok 8l. Wiec chyba nie tak zle, pelen bagaznik, 3 osoby i pies.
Czasem mam ok 11 l, czasem 9.9 - mnie sie wydaje ze jezdze tak samo, ale tu nawet 1 swiatla potrafia mocno zmienic wynik
Samochodu szkoda, ja wiem, kupilem go bo zawsze chcialem octavie i mialem na nia naprawde dobra cene. Zastanawiam sie tez nad tym dieselkiem kosztem KM tylko i wylacznie ze wzgledu na spalanie, a nie chcialbym raczej gazu chociazby dlatego ze nie widze tankowania co +- 400 km.
Kolegi octa bardzo fajna jest ale wedlug mnie troche za droga
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ale_jak_toFan, tez tak pomyslalem, ale w trasie 200 km spalanie mialem 6.7-6.9 na komputerze, innym razem ok 8l. Wiec chyba nie tak zle, pelen bagaznik, 3 osoby i pies.
Czasem mam ok 11 l, czasem 9.9 - mnie sie wydaje ze jezdze tak samo, ale tu nawet 1 swiatla potrafia mocno zmienic wynikRespect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ale_jak_toFan, tez tak pomyslalem, ale w trasie 200 km spalanie mialem 6.7-6.9 na komputerze, innym razem ok 8l. Wiec chyba nie tak zle, pelen bagaznik, 3 osoby i pies.
Czasem mam ok 11 l, czasem 9.9 - mnie sie wydaje ze jezdze tak samo, ale tu nawet 1 swiatla potrafia mocno zmienic wynik
W mieście na 4km mam od 8l/100km do 16.5l/km, tak jak piszesz zależnie od świateł, korków, rozgrzania samochodu...
Przyjmując 30km trasy do i z pracy na dieslu zyskasz ~80zł miesięcznie
w trasie na każde 100km jakieś 1,5l czyli 7zł.
IMO poczekałbym ze zmianą na moment jak będziesz dojeżdżał te 100km codziennie.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz