Zamieszczone przez prezes73
1.9 tdi BXE pytanie eksploatacyjne
Zwiń
X
-
1.9 tdi BXE pytanie eksploatacyjne
ktos mi powiedzial ze ten silnik moze brac z 2 setki oleju na 2-3 tysiace km i to norma??
to moze byc prawda?
octavia 2 fl 2009 1.9 tdi bxe
135 kkm
-
Jakiego oleju? Jaka marka i lepkośc? Są gdzieś wycieki?OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
nic nie wiem, no oleju silnikowego, nie ma wyciekow wszystko sprawne salonowe 5cioletnie sprawne auto 135 tys km.
dlatego pytam czy taki diesel moze cos wziac czy od wymiany do wymiany nic?
to jeszcze jezdzi na pelnym syntetyku
Komentarz
-
Dzisiaj dolałem 200ml po 6500km z czego część po expresówkach i autostradach.
Niestety dla silniki PD lubią olej
Komentarz
-
aha czyli wszystko ok?
no on mi sam mowil ze z 200 na jakies 3 tys wezmie i zeby sie nie martwic, ja tego auta jeszcze nie zrobilem ale to od znajomego takze raczej pewne auto ale roznie to bywa
ale nie kopci przez to na niebiesko nie?
Komentarz
-
missiak177, tyle to bym olał chociaż nie zaszkodzi obejrzeć silnik i turbo czy nie łyka oleju
Komentarz
-
Mój BXE bierze około 1000 ml/25 kkm. Olej klasy lepkościowej 0W30.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
missiak177, pd pociągnie olej jak dostaje w dupsko , czyli się pociska mocniej. Mój pd (ale awx) w superbie brał czasem 0,3 a czasem nic między wymianami nawet jak od czasu do czasu go przegoniłem, wymiany oleju co 15tkm. Jak mocno dusisz to te 200 ml na 3 tysie jest akceptowalne, ale jak jeździsz normalnie to wychodzi ponad litr między wymianami, a to już według mnie za dużo na ten silnik.
poobserwuj między wymianami raz, ile łyknie na 15 tkm oleju i ile musiałeś dolać i tyle :P
Komentarz
-
to moze jemu te 2 setki bralo na 2-3 tys km bo on ma ciezka noge i zapierdala
gosciu 42 lata a do pracy cisnie 140 jak dobra droga a ekspresowki i autostrady 180 nie schodzi
ja raczej jezdze spokojniej :P
Komentarz
-
Ja dolałem niedawno (komp zawołał, że trzeba, bo był dół na miarce). Ale niewiele, jakieś 150-200 ml max - po przejechaniu 11.000 km na Amsoil 5w40. Jeżdżę normalnie, w trasie lubię te 120-140 polecieć często. Auto ma 85.000 km przebiegu.
Komentarz
-
missiak177, to pewnie dlatego silnik wypił co nie co. Jeśli nie masz wycieków to tylko obserwuj ile w sumie od wymiany do wymiany wypije. Generalnie nie martw się!
Komentarz
-
okej dzieki za odpowiedzi
ogolnie pytalem bo jutro to skode od niego kupuje
a juz raz mi jedno auto olej chlalo ale byl to benzyniak golf 4 musialem robic remont silnika
Komentarz
-
missiak177, jeśli robisz zakup to dokładnie obejrzyj silnik i TURBO!!! Pamiętaj zaufanie dobre ale kontrola lepsza!
Powodzenia
Komentarz
-
-
Najlepiej jak by ci właściciel pozwolił zdjąć wąż do turbo tak abyś mógł dotknąć wirnika po stronie zimnej i próbujesz nim ruszać. Szukaj luzu równoległego do osi turbo jak jest wyczuwalny to turbo już puszcza olej. Luz poprzeczny jest mniej groźny ale jak jest na tyle duży że wirnik dotyka ścianki to też czeka cie wymiana/regeneracja. A bez tego to 4-5 bieg ok 2000 rpm i pełny but i tak trzymasz przez 10 -15 sekund (im dłużej tym lepiej najlepiej pod górkę z pełnym gazem żeby się wolno rozpędzał) jak nagle osłabnie to jest problem z doładowaniem. O świecowych i mrugających kontrolkach nie muszę pisać.
Komentarz
-
-
Wolga85, taaak, może jeszcze pokrywę zaworów zdemontować z wałkiem rozrządu :wink:
missiak177, w 1.9 TDI PD BXE sprawna turbina nie gwiżdże.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Też mnie zaskoczyła propozycja demontażu przy oględzinach. Jakby mnie potencjalny kupiec prosił o demontaże to bym dowcipnisia pożegnał. Mało to domorosłych znawców? Przyjedzie taki, poryje w silniku, rzuci ,,eeee, drogo'' i zostawi z problemem.
Dlatego nie lubię sprzedawać samochodu. Mam też ogromny dystans do ,,jazd testowych''. Z prawnego punktu widzenia jak taki oglądacz rozwali samochód (mówię o wypadku, a nie demolce silnika np) to całość konsekwencji spada na właściciela. Oczywiście w praktyce najczęściej oddawałem kierownicę potencjalnym chętnym, ale zawsze z duszą na ramieniu. A znam dwa przypadki rozwałki: dachowanie na teście (kasacja wozu) i wjazd w tył innego.
Komentarz
-
missiak177, mam bxe w swojej czarnej suce, od początku brała 0,5 l na 15kkm.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Do swojej BXE, używanej od nowości, od początku dolewam 400-500 ml co 5000-6000 km. Zwykle nie czekam do zapalenia się kontrolki. Na różnych olejach, różnych klas (5W30 VW507.00 oraz 5W40 VW505.01). Tak brała od nowości na 5W30, tak brała także przy 100,000 km przebiegu przy 5W40. Faktem jest natomiast, że ostatnia dolewka nastąpiła nieco szybciej, a przy 102,000 km, przy okazji wymiany rozrządu i panewek
, ASO stwierdziło nieszczelność i wymieniło jedną z uszczelek.
M.666 4U
Komentarz
-
od nowosci mobil ESP 5w30 i brala ok 0,5l co 5-7kkm przy 190 000 odstapilem ja bratu i zmiana na valvoline durablend i pierwsza dolewka 0,5 dopiero po 11kkm wiec troche lepiej jest.
Ogolnie te silniki biora olej zwlaszcza jak sie jezdzi z predkosciami autostradowymi zwlaszcza ze 5 jest krótka.
W 1.6 mam duzo dluzsza piatke a i silnik jest juz na CR wiec te 30kkm przejedzie bez dolewki.Prowadzi NaviExpert Lifetime
Ostrzega Yanosik
Nagrywa Vicovation TF-2 EZ
Komentarz
-
-
Mój BXE pije olej tylko jak dostaje sandała
potrafie zrobić Kraków Tarnów A4 i spowrotem a ochlej morda pika o Oliwe
przyzwyczaiłem się ale jest to ch.....e że nowe z salonu autko przebieg 100km a tu pomaranczowa kontrolka dopomina sie oleju ale to pompowtryski włąsnie
Komentarz
-
A skąd te przypuszczenia?? Już tu na forum udowodniono, że to wina odmy i jej słabej separacji oleju.Zamieszczone przez greg2210ale to pompowtryski włąsnieOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
Komentarz