[O2] opony/felgi 18'' i zawias rs

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maru 123
    RS
    • 2008
    • 4660

OctaviaRS TDi, jakie masz et?

[ Dodano: Czw 18 Lut, 10 12:57 ]
    felgi które mam upatrzone występują tylko w et 41 i 8'' :roll:
    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

OctaviaRS TDi, pokazałeś na zdjęciu założone czarne felgi z oponami ale kiedyś pisałeś że czekasz na śruby czy coś . moje pytanie dotyczy tego czy juz założyłes te koła i na nich jeździłeś i czy nie masz żadnego z nimi problemu.

oczywiście ze przydało by się 235 do 8" .
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• OctaviaRS TDi
        Elegance
        • 2009
        • 771

leszekmw, na pierwszej stronie tego tematu jest zdjęcie jak to wygląda na aucie. Odsyłam również na moją galerie w dziale Nasze auta:

Koło założone z tyłu ma sporo luzu. Dlatego na tył najprawdopodobniej przyjdzie ET 37. Co do przodu - przy maksymalnym wychyleniu koła prawo w lewo na podnośniku kolo nigdzie nie dotykało. Postawiliśmy auto i sprawdziliśmy ponownie. Między amorkiem 1,5 cm luzu, przy maksymalnie skręconych kołach też sporo miejsca - będzie można ostro śmigać w zakrętach 8)

Maru 123, ET 45.

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

OctaviaRS TDi, dużo jeszcze było miejsca w nadkolu przy et 45 i 235?
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• OctaviaRS TDi
            Elegance
            • 2009
            • 771

Spokojnie, jest sporo miejsca.
            Kolega wheeltrade, po wpłaceniu zaliczki wysłał do mnie felgę. Założyłem oponę i sprawdzałem czy aby na pewno wszystko gra. Wziąłbym te felgi w ciemno, ale wheeltrade jeździ na 225/40 na 8 calach szerokości a jak chciałem 235/40 więc trzeba było przymierzyć.
            Proponuję żebyś zrobił to samo 8)

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

OctaviaRS TDi, to w końcu przymierzałeś 225 czy 235? ops: :roll:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

OctaviaRS TDi, to przyjacielu najpierw załóż te koła , zrób na nich 200km , z obciążeniem , bez obciążenia , po polnej drodze , szybko w zakrętach na nierównym asfalcie i dopiero potem się wypowiadaj że wszystko jest w porządku.
                bo możesz wprowadzić kogoś w błąd :idea:
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                  Elegance
                  • 2009
                  • 771

Kolega wheeltrade jeździ na 225/40 przy szerokości felgi 8 cali i mówi, że nic nie obciera - z resztą opona 225/40/18 jest zalecana przez producenta, ale..
                  Zamieszczone przez leszekmw
                  oczywiście ze przydało by się 235 do 8" .
                  Twierdzę tak samo jak kolega leszekmw, dlatego chciałem przymierzyć czy w nadkolu wszystko będzie cacy i czy nie będzie obcierać przy oponie 235/40. Po przymiarkach wszystko jest okay i nie będzie problemów z podróżowaniem, nawet tym dynamicznym 8)

Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd... warunki nie pozwalają bo już dawno śmigałbym na nowych kółkach. Opieram się na doświadczeniu (20 lat w branży) pana który założył te koła. Poza tym ślepy nie jestem i widziałem, że nie ma siły żeby koło w jakimś miejscu obcierało. Polecam aby Maru przymierzył koła na sucho. Jak tylko warunki pozwolą na założenie kół wydam opinię co do wybranego przeze mnie zestawu, żeby inni nie popełnili mojego błędu - ale nie wróżę niespodzianek

Komentarz

• Maru 123
                    RS
                    • 2008
                    • 4660

ok będę miał jedno koło do przymiarki to sobię posprawdzam wszystko co i jak :wink:
                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

leszekmw, dzięki za odpowiedz
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• miguello
                        RS
                        • 2008
                        • 1849

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                        ale nie wróżę niespodzianek
                        Ja też :wink:

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                          popytałem u specjalistów oraz sam na własne oczy widziałem opony 225/40/18 nałożone na szerokość felgi 8 cali. Opona szła w stożek, rant felgi był nieosłonięty (to de facto zależy też od opony, ale mimo wszystko dużo nie da się zmienić) dlatego założyłem szersze lacze

widzisz , jakoś mi to nie dawało spokoju i wieczorem zajrzałem jeszcze do katalogu continentala dotyczącego wskazań opona - felga.
                          otóż w tym katalogu , w którym dobiera się felgę do opony przy rozmiarze 225 najodpowiedniejsza felgą jest 8" , co z resztą wczoraj i mi się jakoś widziało ...
                          możliwe że felgi jakie ogladałeś miały bardzo gruba ściankę...ewentualnie nie były 8"
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

leszekmw, ja u siebie w aucie do opony 225/45/17 mam załozone 8" felgi właśnie
                            co prawda et jest 35 ale za to auto fajnie wyglada
                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• miguello
                              RS
                              • 2008
                              • 1849

to przyjacielu najpierw załóż te koła , zrób na nich 200km , z obciążeniem , bez obciążenia , po polnej drodze , szybko w zakrętach na nierównym asfalcie i dopiero potem się wypowiadaj
                              a potem kwestionujesz jego zdanie bo:

wieczorem zajrzałem jeszcze do katalogu continentala
                              Zdecyduj się bo jeśli wymagasz od innych latania po polnych drogach na 18stkach a potem piszesz że nie wie jaką felgę przymierzał bo "tak pisało w katalogu" to coś tu jest nietak :idea:

Ja miałem już trzy komplety 8" felg( dwa razy 17" raz 18") z oponami 225 i w każdym przypadku zawsze robił się stożek i w każdym przypadku rant ochronny był naciągnięty i niespełniań swojego zadania.

Mam w garażu komplet 17x8" AMG z oponami 235( w razie czego mogę zrobić foto) i tam opona jest na równo z felgą i wg mnie minimalna rozsądna szerokość opony, to dla felgi:

-7" 205
                              -7,5" 225
                              -8" 235 ew 225

Co nie znaczy że nie da się założyć na 8" 225 i że się nie da tak jeździć bo sam tak jeździłem ostatnie pół roku, ale felgi teraz wyglądają jak wyglądają a komfort wtedy był jaki był :wink: Co również nie oznacza że nie da się jeździć na 205 przy 7,5" bo da się :wink:

I wreszcie jeśli chodzi o przypadek Marka to radziłbym mu założyć te opony takie jakie są w komplecie a wiem że są 235/40, i poprostu pośmigać posprawdzać, jak coś będzie obcierało to zmienić na 225 bo i tak Marek się z tym liczy ze względu na stan tych 235.

Jednak ja gdybym miał dostatecznie dużo mocy, nie interesowało by mnie spalanie, przekłamania na liczniku(które i tak będzie symboliczne), i jeśli nic by nie obcierało do tych felg wybrałbym 235/40, bo będzie bezpieczniej dla felgi, wygodniej i będzie lepsza przyczepność, koniec :wink:

Komentarz

• Maru 123
                                RS
                                • 2008
                                • 4660

panowie panowie powiem tak:

-przekłamania licznika mam w du... 2-5km/h nie robi mi różnicy-większe spalanie też nie robi mi jakiejść dużej różnicy- na 225 miałem średnie 6 l więc na 235 nich będzie 1l więcej to i tak bedzie dobrze
                                -co do mocy- w marcu jadę do rogala więc o to też się nie martwię :P

reasumując-jeśli wejdą 235 i nic nie będzie obcierać to na pewno zakupię opony 235 :wink:
                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

miguello, mi chodzi o za szeroką oponę do tego samochodu i odpowiednie dobranie et . a polne drogi po to żeby zobaczyć czy przy dużych przechyłach nie obciera nic. poza tym dopóki nie pojeździ na takim zestawie to nie ma o czym rozmawiać.
                                  i tyle.
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 771

Skoda w przypadku osiemnastek na felgę 7,5 cala zakłada 225/40.
                                    VW dla swoich osiemnastek na felgę 8 cala zakłada 235/40.
                                    Myślę, że co do tych wartości nie ma się co sprzeczać. Tak ma być i koniec! Ze względu na bezpieczeństwo prowadzenie oraz zabezpieczenia felg. Bo przecież stożek nie jest pożądanym ułożeniem opony w feldze.

miguello, proszę zrób zdjęcie tych felg AMG z oponami. Niech każdy zobaczy jak wygląda 235/40 na feldze 8 cala.
                                    piotrek_gdy, możesz zrobić to samo, dla Twojego zestawu 225/45/17 na 8 calach szerokości?
                                    Strona 3 pierwsze zdjęcie osadzenie opony 235/40 na mojej feldzie

Poza tym pamiętajmy, że przy oponie 235/40 jej wysokość to 94 mm a dla 225/45 to 101mm a to układa się inaczej na feldze.

Moim zdaniem jeżeli felgi wybrane przez Maru z ET 41 nie będą pasować z oponami 235/40 nie ma co zakładać 225/45 tylko po to żeby mieć taki a nie inny wzór. W końcu w każdej modyfikacji nie chodzi o pół środki - nie wygląd, ale też bezpieczeństwo i praktyczność.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 7723
                                      • Volkswagen

OctaviaRS TDi, tylko że ja mam inne et
                                      a jak wyglada - w moim podpisie masz link i fotki mojego auta

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 771

Nie chodzi mi o ET bo to wpływa na to czy felga jest osadzona głębiej czy wystaje. Możesz skręcić przednie koła i zrobić zdjęcie aby było widać osadzenie opony na feldze? Mniej więcej tak jak zrobiłem zdjęcie w linku podanym w moim poprzednim poście.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen

OctaviaRS TDi,

hmm
                                          ale ja teraz mam zimowki 16

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 771

piotrek_gdy, nie chodzi o to, że ta felga musi być założona na auto. Będzie dobrze jak zrobisz zdjęcie samych opon na feldze z profilu tak jak ja 8)

Komentarz

• miguello
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1849

OctaviaRS TDi, mam fote na aucie... na tylnym kole dobrze widać że jest równiutko z felgą:

Komentarz

• Flame
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 898

miguello, ale to logo z Mercedesa trochę nie pasuje, załatw sobie takie naklejane fajne wypukłe dekielki Skody.
                                                ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• miguello
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1849

Flame, załatwię sobie nowe felgi wcześniej :fuck1

Komentarz

• kamel2208
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 28

Panowie takie małe pytanko założyłem przed chwilą 8x18 z opona 225/45 do szkodnika seryjny zawias nic nie obciera jest oki silnik daje rade wspomaganie chodzi trochę ciężej wiadomo ale co mnie zaskoczyło to hamulce. Ich wydajnośc drastycznie zmalała czuje jakbym hamował autem o tone cięższym niż poprzednio heh. Czy odczuliscie rowniez "pogorszenie" hamulców" czy to tylko u mnie . ?
                                                    Płyn się nie bedzie przypadkiem gotował . ?

Komentarz

Pracuję...