Zamieszczone przez toocool
[O2] swap turbo z BKD na BMN- problemy
Zwiń
X
-
Michał, myślę, że bardziej Markowi chodzi o to jak został potraktowany w było nie było "renomowanym" warsztacie tuningowym a nie o to co ma do swapa
ma to co mu powiedzieli, żeby kupił
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Tuning (poważniejszy niż remap) ma to do siebie, że generuje czasem nieprzewidziane koszty. Z drugiej strony ważny jest też dobór tunera, który zna się na robocie i potrafi ją dobrze oszacować. W mojej O1 wszystko robił DGW i nigdy nie zdarzyło się, żeby cena którą ustaliliśmy na początku drastycznie się zmieniła. A dodatkowo biorąc pod uwagę jakość jego pracy z całą odpowiedzialnością mogę polecić jego usługi. Co do MR-Motors to zauważcie, że są polecani w temacie chiptuningu (czyli w zasadzie Rogalotti jest polecany, a nie cała firma), a o jakości usług "mechanicznych" krążą różne opinie. Ja nigdy z tych usług nie korzystałem, więc nie mogę się wypowiadać, ale z pewnością prędzej bym oddał samochód DGW a dopiero na strojenie pojechał do Witka.
Komentarz
-
_tm_, ale zaczęło sie od tego, że Marek zrobił program u Rogala
po tym mu się turbo przeniosło do krainy wiecznych łowów :shock:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
aldam, pewnie znowu rozpęta się dyskusja, bo zawsze w takich przypadkach zdania są podzielone. Ja wierzę, że w moim przypadku poprawienie programu przedłużyło żywotność turbiny, ale tak naprawdę zrobiłem po programie dopiero ok. 25kkm...Jak czytam takie historie to zastanawiam się czy wirus bkd to dobry pomysł. Ciekawe ile po tym wytrzyma turbina.
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Qrna, Panowie, jak ktoś chce się bawić w tuning to niech potem nie płacze, że mu turbina odleciała. Żaden tuner nie da Wam 100% gwarancji, że nic w samochodzie nie padnie, bo więcej mocy nie bierze się z powietrza. Samochód Maru to nie nówka sztuka z salonu, tylko samochód o pewnym przebiegu, w którym ma prawo coś się poddać. Akurat Rogalotti nie jest źółtodziobem w temacie chiptuningu, więc nie sądzę, żeby popełnił błąd. Zapewne zrobił program taki jak zwykle, a że w tym egzemplarzu przyspieszyło to zgon sprężarki to po prostu pech. Jak ktoś się boi, że mu tuner popsuje samochód to niech nie kupuje 2.0TDI tylko np. jakieś Audi 3.0TDI i wtedy od razu będzie > 200KM.Zamieszczone przez piotrek_gdy_tm_, ale zaczęło sie od tego, że Marek zrobił program u Rogala
po tym mu się turbo przeniosło do krainy wiecznych łowów :shock:
Komentarz
-
_tm_, problem jest nie w tym, że po programie padła turbina(pisząc swój post zaznaczałem sekwencję zdarzeń), ale obecne podejście tunera do klienta
może przedyskutuj to z Markiem to będziesz wiedział o co chodziprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Na temat obecnego podejścia tunera napisałem wyżej - "a o jakości usług "mechanicznych" krążą różne opinie"Zamieszczone przez piotrek_gdy_tm_, problem jest nie w tym, że po programie padła turbina(pisząc swój post zaznaczałem sekwencję zdarzeń), ale obecne podejście tunera do klienta
może przedyskutuj to z Markiem to będziesz wiedział o co chodzi
Komentarz
-
nie wiem czy jakikolwiek tuner daje jakąkolwiek gwarancję, generalnie to raczej wygląda tak, że "powinno być dobrze", co de facto nic nie znaczy, poza tym, że w większości wypadków jest dobrze, ale też w większości wypadków coś się w końcu wysra i to nie tylko sprężarka, warto sobie zdawać z tego sprawę.Zamieszczone przez _tm_Żaden tuner nie da Wam 100% gwarancji, że nic w samochodzie nie padnie, bo więcej mocy nie bierze się z powietrza.
i jeszcze z tego, że bierzemy odpowiedzialność na siebie.
a że Maru miał pecha... cóż, przykro, ale to się zdarza :? , podejścia mechaników nie komentuję, bo nie mam żadnej wiedzy na ten temat.
BTW ile miała nalatana seria przed programem?
przecież tu serie nawet padają ze względu na fabryczne mapy...
[ Dodano: Sro 21 Kwi, 10 17:04 ]
no, jeżeli wstępnie szacowane koszta wzrosły z niewiadomych przyczyn x3 to się akurat nie dziwię...Zamieszczone przez Maru 123auto odbieram jutro-pojutrze i montuję turbo BKD a w międy czasie będę sprawdzał w czym tkwi problem z tą przekładką :roll: nie powiem że trochę jestem zniesmaczony całą ta sytuacją :|saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, no tak ale tu nie o to chodzi. cała rzecz polega na tym że jak rozmawiałem z rogalami to powiedziano mi ze turbo z BMN a będzie ok, sami mi takie doradzili, że będzie mało przeróbek itd. więc kupiłem takie turbo a teraz z takim tekstem wyjeżdżają że nie wiedzieli że to aż tyle trzeba przerabiać , że nieopłacalne itd. :? przecież to nie pierwszy BKD+BMN jaki zrobili nawet na stronie mają takie coś ---> http://www.mrmotors.pl/projekty.php?id=39 wiec w czym problem co to za zaskoczenie? :? przecież BKD to silnik który jest na rynku od 5 lat więc nie jest to znowu żadna nowość :evil:
Komentarz
-
-
rozumiem, rozumiem, trochę to dziwne, jakbyście się kompletnie nie dogadali... :?Zamieszczone przez Maru 123szkoda, no tak ale tu nie o to chodzi. cała rzecz polega na tym że jak rozmawiałem z rogalami to powiedziano mi ze turbo z BMN a będzie ok, sami mi takie doradzili, że będzie mało przeróbek itd. więc kupiłem takie turbo a teraz z takim tekstem wyjeżdżają że nie wiedzieli że to aż tyle trzeba przerabiać , że nieopłacalne itd. :? przecież to nie pierwszy BKD+BMN jaki zrobili nawet na stronie mają takie coś ---> http://www.mrmotors.pl/projekty.php?id=39 wiec w czym problem co to za zaskoczenie? :? przecież BKD to silnik który jest na rynku od 5 lat więc nie jest to znowu żadna nowość :evil:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
A tak z ciekawości to z kim rozmawiałeś ? Z Rogalottim, czy z kimś innym ?Zamieszczone przez Maru 123szkoda, no tak ale tu nie o to chodzi. cała rzecz polega na tym że jak rozmawiałem z rogalami to powiedziano mi ...
Komentarz
-
Maru 123, już Ci mówiłem co o tym myślę...
Co do wymiany turbo to do Ciebie pozostaje ostateczna decyzja co robisz..czy większe i znowu jakieś kombinowanie czy wracasz do serii i zapominasz narazie o tym.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Regulacja daje tyle, że turbo zaczyna być "wystrojone". Nie ma problemu z zacierającymi się kierownicami. A przynajmniej nie ma w przypadku, gdy w miarę często dasz pedał w podłogę od 0 do 1.6 bara.Zamieszczone przez aldamCo daje w praktyce ta regulacja mieszka.
Nieco słabiej pompuje z dołu (szybciej otwierają się kierowniczki - dzięki temu nie zacierają się tak szybko) i w teorii auto może być słabsze z dołu. Ale ja szczerze mówiąc tego nie odczułem. A nawet gdybym stracił te 10NM to i tak dla mnie warto.
Powiem szczerze, że gdy miałem problem z turbo w BKD (rok temu) to ciarki mi przechodziły po plecach jak rozmawiałem ze specjalistami z różnych warsztatów... Jedni twierdzili, że tak ma być i "BKD musi przepompowywać", inni proponowali "naprawę" za 5kPLN. I w końcu trafiłem do DobregoGrzesia, który "jak za dotknięciem magicznej różdżki"...
Komentarz
-
-
Nie chcę komentować kwestii zmiany softu, bo mam do tego podejście nieco inne niż większość forumowiczów. Z jednym jednak się zgadzam - efekt będzie podobny (jeśli nie bardzo podobny). Tyle, że w cenie programu, wyregulujesz mechanicznie 10 mieszków z BKD...Zamieszczone przez piotrek_gdytoocool, to samo robi dobry program
Komentarz
-
Komentarz