5Q0955547C jest to samo co z A końcówką, tylko nowszy.
Czujnik zmierzchu + czujnik deszczu + nowy wyłącznik AUTO
Zwiń
X
-
Koledzy wiem, czytałem o różnicach i numerach czujników. Doczytałem, który czujnik z jaka literką na końcu rocznikowo itp.
Mam opcję na nowy czujnik ale ten pierwotny z 2013 r. o nr bez literki 5Q0955547.
Auto O3 po FL 2017 rok wersja Ambition+Amazing. Da się to zakodować/zaadaptować i będzie chodziło czy koniecznie musi być z odpowiednią literką??Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Koledzy O3 FL, zamontowałem wszystkie podzespoły. Sugeruje się instrukcją podana w temacie czyli dodawanie przez adaptację po fura po FL
A u mnie jest coś takiego:Zamieszczone przez Krzysztof Gucio Zobacz wpisCześć
No to dla potomnych
w O III FL - VCDS-em wszystko robi się przez adaptacje w centr.zesp.elek.
należy wykonać taką adaptację :
[VN]_Lighting_Assist_Adaptation:
[LO]_Regen_Lichtsensor: [VO]_LIN_Regen_Licht_Sensor
[VO]_Aussenlicht_uebergreifend:
[LO]_Fahrlichtwarnung_Hinweis_Konfig: [VO]_Hinweis_in_LDS-Stellung_Null_und_SL
[LO]_Fahrlicht_Hinweis_mehrfach: [VN]_active
[LO]_Coming Home Verbaustatus: [VN]_automatic
[LO]_Menuesteuerung Coming Home Werkseinstellung: [VN]_active
[LO]_Coming home Leuchten: [VN]_fog light
[LO]_Menueeinstellung Cominghome: [VN]_10 seconds
[LO]_CHo_LHo_Nachlauf: 0 [UN]_ms
[LO]_Coming-home Einschaltereignis: [VO]_driver door
[LO]_Helligkeitsschwelle Infrarot-Messung: 12 [UN]_lx
[LO]_Leaving-Home Verbausstatus: [VN]_enabled
[LO]_Menuesteuerung Leaving-home Freischaltung per BAP: [VN]_active
[LO]_LDS_mit_AFL: [VN]_yes
Po poprawnym wykonaniu pojawi się nowy czujnik w kodowaniu. Aby poprawnie działał wprowadziłem ręcznie kod 07805D.
I od tego momentu działa czujnik światła i deszczu.
20220324_103446_copy_1209x1612.jpg 20220324_104118_copy_1209x1612.jpg 20220324_103631_copy_1209x1612.jpg
Coś z VCDS czy nie potrafie tego czytac? Tlumaczylem tez niektore linijki translatorem.
Koledzy, a co oznaczaja te symbole na poczatku w instrukcji:
[VN], [LO] itp? Prosze o pomoc
Wlacznik, kabel naprawczy i czujnik 5Q0955547 bez literki ten z 1 edycji
Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
"[VN], [LO] itp" to znaczenie kategorii z ODISa. Np. W VCDSie masz kilka kanałów "Funkcje asystenta świateł", a w ODISie będzie to pogrupowane i oznaczone [VN], a w tym konkretne adaptacje. Jak znajdziesz wszystko to zobaczysz.Zamieszczone przez motomat Zobacz wpisKoledzy O3 FL, zamontowałem wszystkie podzespoły. Sugeruje się instrukcją podana w temacie czyli dodawanie przez adaptację po fura po FL
Koledzy, a co oznaczaja te symbole na poczatku w instrukcji:
[VN], [LO] itp? Prosze o pomoc
Wlacznik, kabel naprawczy i czujnik 5Q0955547 bez literki ten z 1 edycji
Ten "błąd adaptacji", ja zawsze klikam "Tak" i działa.
Ostatnie zdjęcie - masz napisane - nie wpisałeś kodu upoważnionego dostępu (uprzedzając pytanie, wyświetli Ci się kod, a jak nie, to znajdziesz w internecie)
Komentarz
-
-
Kami120 a moglbys Ty lub ktos z forum "przetlumaczyc" ta adaptacje z ODISa na VCDSa? Bo mam VCDSa i sie głowię jak to wszystko pouruchamiać. Kod dostepu juz mam i stanalem na pozycji _Regen_Lichtsensor.
A dalej juz schody w VCDSie. Bym potrzebował tej samej instrukcji przelozonej na w/w program.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Nie wiem co tu jeszcze tłumaczyć. Nazwy kanałów są takie same (różnica ew. w języku), w ODISie tylko pogrupowane, czyli w VCDSies będziesz miał wszystko oddzielnie i przed każdą adaptacją z danej "kategorii" ten sam początek. Czyli nie ma to znaczenia, bo i tak musisz każdy kanał znaleźć.
To co jest dalej (po dwukropku) musisz wybrać jako nowa wartość.Zamieszczone przez Krzysztof Gucio Zobacz wpisCześć
No to dla potomnych
Po poprawnym wykonaniu pojawi się nowy czujnik w kodowaniu. Aby poprawnie działał wprowadziłem ręcznie kod 07805D.
Komentarz
-
-
Dzięki Kami120 za odpowiedź na PW i tutaj. Chyba typowo mam mgłę mózgową po Covidzie. Udało się odszukać kanały itp. Wszystko znalazłem, uruchomiłem. I teraz tak: działa czujnik światła - ładnie zmienia z dziennych na drogowe i odwrotnie. W menu radia jest odpowiednie ustawienie. Nie działa natomiast czujnik deszczu pomimo, że manetka ustawiona na INT. Działają po staremu w trybie ustawionych interwałów. W menu w radiu nie ma w zakładce "wycieraczki" pozycji o automatyce wycieraczek w deszczu. Ponadto nie działa funkcja CH i LH, w menu radia odpowiednie pozycje z czasem świecenia świateł. Trzeba coś dołożyć w adaptacjach jeszcze? Nadmieniam, że była zrobiona emulacja CH i LH bez czujnika zmierzchu instrukcją z forum lecz ją wyłączyłem z uwagi na ciągłe świecenie świateł przy otwartych drzwiach. Należy coś zmienić w starych ustawieniach?
Adaptacja zrobiona poprawnie. Komputer z automatu przypisał kodowanie o nr 26805D. Pomoże coś jak zastąpimy ten kod nr 7805D czy winy szukać gdzie indziej?
O3 po FL z 2017 roku, czujnik o nr 5Q955547 (bez żadnej literki produkcja 2014 r.) - czytałem opinie na forum o tych czujnikach bez literek z A, B, C. Ten też powinien trybić z dodatkową funkcją domykania szyb, ale tym zajmę się później.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Pomyliłem, poprawny kod kodowania 26805D działają auto światła i wycieraczki. Brak jednak funkcji CH I LH. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją:
Oraz sprawdziłem to:
Załączone plikiEverything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Dobra czujnik zamontowany wszystko zrobione zgodnie z instrukcją, działanie bez zarzutu wszystko ok, jest tylko jedna rzecz która mnie drażni.
Zauważyłem że po przekroczeniu prędkości 140-150 km/h samochód załącza światła mijania. W sumie samo to nie jest jakimś problemem ale przy włączonej nawigacji map google zostaje zmieniony tryb na ciemny, no średnio się jedzie autostradą, 35 stopni, dzień, zero chmur, słońce wali i tryb ciemny na ekranie. Oczywiście mogę zmienić z AUTO na światła do jazdy dziennej ale nie po to czujnik montowałem żeby ręcznie to zmieniać. Wie ktoś jak to wyłączyć albo zmienić żeby np przy 200km/h załączał światła ?
Komentarz
-
-
Mam tak samo. A jak zmieniłem w vcds i wylaczem opcje zalaczania swiatel mijania po przekroczeniu 140 km to sam czujnik znienia nr kodowania z wlasciego 7805D na 6805D i wtedy cos innego znowu jest powalone. Ja dalem sobie z tym spokoj i wylaczam recznie na autostradzie, a ze duzo twkimi drogami nie jezdze to dla mnie to zaden problem. Niestety nawigacja podpieta pod ta opcje co napisales i zmienia na tryb nocny.Zamieszczone przez acero1964 Zobacz wpisDobra czujnik zamontowany wszystko zrobione zgodnie z instrukcją, działanie bez zarzutu wszystko ok, jest tylko jedna rzecz która mnie drażni.
Zauważyłem że po przekroczeniu prędkości 140-150 km/h samochód załącza światła mijania. W sumie samo to nie jest jakimś problemem ale przy włączonej nawigacji map google zostaje zmieniony tryb na ciemny, no średnio się jedzie autostradą, 35 stopni, dzień, zero chmur, słońce wali i tryb ciemny na ekranie. Oczywiście mogę zmienić z AUTO na światła do jazdy dziennej ale nie po to czujnik montowałem żeby ręcznie to zmieniać. Wie ktoś jak to wyłączyć albo zmienić żeby np przy 200km/h załączał światła ?Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
jak możesz napisz gdzie to się wyłącza ? i co wtedy u Ciebie nie działa dokładnie ? ja jeżdżę akurat dużo po autostradach i dosyć to drażni.Zamieszczone przez motomat Zobacz wpis
Mam tak samo. A jak zmieniłem w vcds i wylaczem opcje zalaczania swiatel mijania po przekroczeniu 140 km to sam czujnik znienia nr kodowania z wlasciego 7805D na 6805D i wtedy cos innego znowu jest powalone. Ja dalem sobie z tym spokoj i wylaczam recznie na autostradzie, a ze duzo twkimi drogami nie jezdze to dla mnie to zaden problem. Niestety nawigacja podpieta pod ta opcje co napisales i zmienia na tryb nocny.
Komentarz
-
-
Moge ci pyknac fotki i zrzuce tutaj ale to dopiero w czwartek jak bede mial chwile przed praca z rana to podlacze kompa i zrobie. Jak ja zmienie to mi zamienia kodowanie a tym samym cos nie dzialalo nie pamketam juz co: albo automat swistel albo wycieraczki i musze miec bez zmian kodowanie 7805D. Odezwe sie.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Cześć
przymierzam sie właśnie do montażu czujnika zmierzchu/deszczu w mojej O2018 FL.
wyczytalem już, że muszę to zrobić przez adaptację a nie kodowanie.
Chcialem to zrobić na podstawie ponizszej instrukcji, więc przejrzałem sobie wszystkie opcje w VCDS i wszystko prawie ok.
Zaznaczę że jeszcze nic nie zamontowalem, podłączyłem tylko interfejs żeby zobaczyć czy wszystko znajdę.
Nie znalazłem jednak kanałuZamieszczone przez motomat Zobacz wpisPomyliłem, poprawny kod kodowania 26805D działają auto światła i wycieraczki. Brak jednak funkcji CH I LH. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją:
[LO]_CHo_LHo_Nachlauf: 0 [UN]__ms
są dwa ktore w nazwie mają CHO i LHO ale zaden z nich nie ma jednostek ms gdzie trzeba wybrac 0. jeden z nich ma 600 lx.
Zaznaczam że nie zależy mi na funkcji CH i LH.
W związku z tym czy mogę w adaptacji pominąć jakieś kanały dotyczące CH i LH? Jeśli tak to które?
A może jest ktoś na formu kto mógłby pomoc mi zdalnie ogarnąć adaptację?
Komentarz
-
-
Cześć,Zamieszczone przez Krzysztof Gucio Zobacz wpisCześć
No to dla potomnych
Czy ktoś przetłumaczył tą adaptację na VCDS? W adaptacjach VCDS nie ma czegoś takiego jak VN LO itp. Szukałem też np. Fahrlichtwarnung_Hinweis_Konfig: [VO]_Hinweis_in_LDS-Stellung_Null_und_SL bez skutecznie.
Komentarz
-
-
Witam,Zamieszczone przez Krzysztof Gucio Zobacz wpisCześć
No to dla potomnych
W jaki sposób wykonać opisaną przez Krzysztof Gucio adaptację przy użyciu OBD11 Pro?
Komentarz
-
-
podobnie, odpowiednie wartości w adaptacjach
jak nie ma takich, to lipa->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-