5Q0955547C jest to samo co z A końcówką, tylko nowszy.
Czujnik zmierzchu + czujnik deszczu + nowy wyłącznik AUTO
Zwiń
X
-
Koledzy wiem, czytałem o różnicach i numerach czujników. Doczytałem, który czujnik z jaka literką na końcu rocznikowo itp.
Mam opcję na nowy czujnik ale ten pierwotny z 2013 r. o nr bez literki 5Q0955547.
Auto O3 po FL 2017 rok wersja Ambition+Amazing. Da się to zakodować/zaadaptować i będzie chodziło czy koniecznie musi być z odpowiednią literką??Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Koledzy O3 FL, zamontowałem wszystkie podzespoły. Sugeruje się instrukcją podana w temacie czyli dodawanie przez adaptację po fura po FL
Zamieszczone przez Krzysztof Gucio Zobacz wpisCześć
No to dla potomnych
w O III FL - VCDS-em wszystko robi się przez adaptacje w centr.zesp.elek.
należy wykonać taką adaptację :
[VN]_Lighting_Assist_Adaptation:
[LO]_Regen_Lichtsensor: [VO]_LIN_Regen_Licht_Sensor
[VO]_Aussenlicht_uebergreifend:
[LO]_Fahrlichtwarnung_Hinweis_Konfig: [VO]_Hinweis_in_LDS-Stellung_Null_und_SL
[LO]_Fahrlicht_Hinweis_mehrfach: [VN]_active
[LO]_Coming Home Verbaustatus: [VN]_automatic
[LO]_Menuesteuerung Coming Home Werkseinstellung: [VN]_active
[LO]_Coming home Leuchten: [VN]_fog light
[LO]_Menueeinstellung Cominghome: [VN]_10 seconds
[LO]_CHo_LHo_Nachlauf: 0 [UN]_ms
[LO]_Coming-home Einschaltereignis: [VO]_driver door
[LO]_Helligkeitsschwelle Infrarot-Messung: 12 [UN]_lx
[LO]_Leaving-Home Verbausstatus: [VN]_enabled
[LO]_Menuesteuerung Leaving-home Freischaltung per BAP: [VN]_active
[LO]_LDS_mit_AFL: [VN]_yes
Po poprawnym wykonaniu pojawi się nowy czujnik w kodowaniu. Aby poprawnie działał wprowadziłem ręcznie kod 07805D.
I od tego momentu działa czujnik światła i deszczu.
20220324_103446_copy_1209x1612.jpg 20220324_104118_copy_1209x1612.jpg 20220324_103631_copy_1209x1612.jpg
Coś z VCDS czy nie potrafie tego czytac? Tlumaczylem tez niektore linijki translatorem.
Koledzy, a co oznaczaja te symbole na poczatku w instrukcji:
[VN], [LO] itp? Prosze o pomoc
Wlacznik, kabel naprawczy i czujnik 5Q0955547 bez literki ten z 1 edycji
Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez motomat Zobacz wpisKoledzy O3 FL, zamontowałem wszystkie podzespoły. Sugeruje się instrukcją podana w temacie czyli dodawanie przez adaptację po fura po FL
Koledzy, a co oznaczaja te symbole na poczatku w instrukcji:
[VN], [LO] itp? Prosze o pomoc
Wlacznik, kabel naprawczy i czujnik 5Q0955547 bez literki ten z 1 edycji
Ten "błąd adaptacji", ja zawsze klikam "Tak" i działa.
Ostatnie zdjęcie - masz napisane - nie wpisałeś kodu upoważnionego dostępu (uprzedzając pytanie, wyświetli Ci się kod, a jak nie, to znajdziesz w internecie)
Komentarz
-
-
Kami120 a moglbys Ty lub ktos z forum "przetlumaczyc" ta adaptacje z ODISa na VCDSa? Bo mam VCDSa i sie głowię jak to wszystko pouruchamiać. Kod dostepu juz mam i stanalem na pozycji _Regen_Lichtsensor.
A dalej juz schody w VCDSie. Bym potrzebował tej samej instrukcji przelozonej na w/w program.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Nie wiem co tu jeszcze tłumaczyć. Nazwy kanałów są takie same (różnica ew. w języku), w ODISie tylko pogrupowane, czyli w VCDSies będziesz miał wszystko oddzielnie i przed każdą adaptacją z danej "kategorii" ten sam początek. Czyli nie ma to znaczenia, bo i tak musisz każdy kanał znaleźć.
No to dla potomnych
Po poprawnym wykonaniu pojawi się nowy czujnik w kodowaniu. Aby poprawnie działał wprowadziłem ręcznie kod 07805D.
Komentarz
-
-
Dzięki Kami120 za odpowiedź na PW i tutaj. Chyba typowo mam mgłę mózgową po Covidzie. Udało się odszukać kanały itp. Wszystko znalazłem, uruchomiłem. I teraz tak: działa czujnik światła - ładnie zmienia z dziennych na drogowe i odwrotnie. W menu radia jest odpowiednie ustawienie. Nie działa natomiast czujnik deszczu pomimo, że manetka ustawiona na INT. Działają po staremu w trybie ustawionych interwałów. W menu w radiu nie ma w zakładce "wycieraczki" pozycji o automatyce wycieraczek w deszczu. Ponadto nie działa funkcja CH i LH, w menu radia odpowiednie pozycje z czasem świecenia świateł. Trzeba coś dołożyć w adaptacjach jeszcze? Nadmieniam, że była zrobiona emulacja CH i LH bez czujnika zmierzchu instrukcją z forum lecz ją wyłączyłem z uwagi na ciągłe świecenie świateł przy otwartych drzwiach. Należy coś zmienić w starych ustawieniach?
Adaptacja zrobiona poprawnie. Komputer z automatu przypisał kodowanie o nr 26805D. Pomoże coś jak zastąpimy ten kod nr 7805D czy winy szukać gdzie indziej?
O3 po FL z 2017 roku, czujnik o nr 5Q955547 (bez żadnej literki produkcja 2014 r.) - czytałem opinie na forum o tych czujnikach bez literek z A, B, C. Ten też powinien trybić z dodatkową funkcją domykania szyb, ale tym zajmę się później.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Pomyliłem, poprawny kod kodowania 26805D działają auto światła i wycieraczki. Brak jednak funkcji CH I LH. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją:
Oraz sprawdziłem to:
Załączone plikiEverything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Dobra czujnik zamontowany wszystko zrobione zgodnie z instrukcją, działanie bez zarzutu wszystko ok, jest tylko jedna rzecz która mnie drażni.
Zauważyłem że po przekroczeniu prędkości 140-150 km/h samochód załącza światła mijania. W sumie samo to nie jest jakimś problemem ale przy włączonej nawigacji map google zostaje zmieniony tryb na ciemny, no średnio się jedzie autostradą, 35 stopni, dzień, zero chmur, słońce wali i tryb ciemny na ekranie. Oczywiście mogę zmienić z AUTO na światła do jazdy dziennej ale nie po to czujnik montowałem żeby ręcznie to zmieniać. Wie ktoś jak to wyłączyć albo zmienić żeby np przy 200km/h załączał światła ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez acero1964 Zobacz wpisDobra czujnik zamontowany wszystko zrobione zgodnie z instrukcją, działanie bez zarzutu wszystko ok, jest tylko jedna rzecz która mnie drażni.
Zauważyłem że po przekroczeniu prędkości 140-150 km/h samochód załącza światła mijania. W sumie samo to nie jest jakimś problemem ale przy włączonej nawigacji map google zostaje zmieniony tryb na ciemny, no średnio się jedzie autostradą, 35 stopni, dzień, zero chmur, słońce wali i tryb ciemny na ekranie. Oczywiście mogę zmienić z AUTO na światła do jazdy dziennej ale nie po to czujnik montowałem żeby ręcznie to zmieniać. Wie ktoś jak to wyłączyć albo zmienić żeby np przy 200km/h załączał światła ?Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez motomat Zobacz wpis
Mam tak samo. A jak zmieniłem w vcds i wylaczem opcje zalaczania swiatel mijania po przekroczeniu 140 km to sam czujnik znienia nr kodowania z wlasciego 7805D na 6805D i wtedy cos innego znowu jest powalone. Ja dalem sobie z tym spokoj i wylaczam recznie na autostradzie, a ze duzo twkimi drogami nie jezdze to dla mnie to zaden problem. Niestety nawigacja podpieta pod ta opcje co napisales i zmienia na tryb nocny.
Komentarz
-
-
Moge ci pyknac fotki i zrzuce tutaj ale to dopiero w czwartek jak bede mial chwile przed praca z rana to podlacze kompa i zrobie. Jak ja zmienie to mi zamienia kodowanie a tym samym cos nie dzialalo nie pamketam juz co: albo automat swistel albo wycieraczki i musze miec bez zmian kodowanie 7805D. Odezwe sie.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Cześć
przymierzam sie właśnie do montażu czujnika zmierzchu/deszczu w mojej O2018 FL.
wyczytalem już, że muszę to zrobić przez adaptację a nie kodowanie.
Chcialem to zrobić na podstawie ponizszej instrukcji, więc przejrzałem sobie wszystkie opcje w VCDS i wszystko prawie ok.
Zaznaczę że jeszcze nic nie zamontowalem, podłączyłem tylko interfejs żeby zobaczyć czy wszystko znajdę.
Zamieszczone przez motomat Zobacz wpisPomyliłem, poprawny kod kodowania 26805D działają auto światła i wycieraczki. Brak jednak funkcji CH I LH. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją:
[LO]_CHo_LHo_Nachlauf: 0 [UN]__ms
są dwa ktore w nazwie mają CHO i LHO ale zaden z nich nie ma jednostek ms gdzie trzeba wybrac 0. jeden z nich ma 600 lx.
Zaznaczam że nie zależy mi na funkcji CH i LH.
W związku z tym czy mogę w adaptacji pominąć jakieś kanały dotyczące CH i LH? Jeśli tak to które?
A może jest ktoś na formu kto mógłby pomoc mi zdalnie ogarnąć adaptację?
Komentarz
-
-
No to dla potomnych
Czy ktoś przetłumaczył tą adaptację na VCDS? W adaptacjach VCDS nie ma czegoś takiego jak VN LO itp. Szukałem też np. Fahrlichtwarnung_Hinweis_Konfig: [VO]_Hinweis_in_LDS-Stellung_Null_und_SL bez skutecznie.
Komentarz
-
Komentarz