Chlapacze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej1962
    L&K
    • 2010
    • 1306
    • Octavia III combi (5E5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

co do chlapaczy podpowiem jedno jak komu ruda jeszcze nie wylazła na rantach gdzie mają być lub są chlapacze. Mi wylazła pod chlapaczami na rantach błotników i musiałem ingerować. Teraz za sugestią kogoś na forum nie pamiętam w jakim wątku na całej powierzchni gdzie chlapacz styka się z błotnikiem nakleiłem folię taką jaka jest fabrycznie naklejana na początku tylnego błotnika pod tylnymi drzwiami. Odnośnie stosowania chlapaczy moje zdanie jest takie, że chronią przed kamieniami spod koła zwłaszcza przedniego. Położony 'baranek" na progu pomaga ale na pewno mniej jak chlapacz.

Komentarz

• grzesk
      Rider
      • 2010
      • 296

Zamieszczone przez yunior81
      Panoramix, właśnie siedzę sobie w salonie Skody i jest jedna biała sztuka która czeka na wydanie klientowi i właśnie ma założone chlapacze. Powiem szczerze ze wygląda całkiem całkiem.

Także ja polecam.
      Ja również polecam chlapacze. Testowa O3 co miałem na weekend jeżdżona była w porze deszczowej i bez chlapaczy miałem całe uwalone drzwi i zderzak.

PS. Te zdjęcia były robione w Dobroniu ? Tak trochę wyglądają
      SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Zamieszczone przez andrzej1962
        Teraz za sugestią kogoś na forum nie pamiętam w jakim wątku na całej powierzchni gdzie chlapacz styka się z błotnikiem nakleiłem folię taką jaka jest fabrycznie naklejana na początku tylnego błotnika pod tylnymi drzwiami.
        Taka folia pod chlapaczem to byla w starym Volvo S80. Po 14 latach na tym aucie nie widac rdzy, a w tych miejscach to ta folia nawet zmeczona nie jest. Auto ma 370kkm realnego przebiegu. Wiec wzorzec jest dobry
        Spritmonitor.de

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Na Jowisza... dajcie spokoj z tymi nieszczesnymi chlapaczami...

fuj.
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• yunior81
            RS
            • 2010
            • 1657
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez grzesk
            PS. Te zdjęcia były robione w Dobroniu ?
            Oczywiście , że tak :diabelski_usmiech

Polecam ten servis.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

marlej108, Przynajmniej mam czym ryc przy zjezdzaniu z kraweznika przy tych super sprezynach
              Spritmonitor.de

Komentarz

• kylo76
                Rider
                • 2013
                • 743
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Za zawrotną kwotę 136zł jestem posiadaczem kompletu ori chlapaczy (razem z montażem).
                O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• voctawias
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 191
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mi się chlapacze nie podobają - niszczą linię auta, wolę umyć auto dwa razy w miesiącu niż wozić plastik, ale jak ktoś powiedział każdy ma swój gust.
                  Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• kylo76
                    Rider
                    • 2013
                    • 743
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez voctawias
                    każdy ma swój gust
                    To nie tyle kwestia gustu ile wygody, wolę chlapacze niż oklejać samochód folią ochronną, jak to jeden z kolegów na forum zamierzał zrobić, żeby zachować świeży lakier.
                    O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• voctawias
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 191
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ojciec ma 5 letnią Octawię bez chlapaczy i bez oklejania i ostatnio na przeglądzie oglądałem progi i całe podwozie i muszę powiedzieć że wygląda jak nowa, oczywiście dbam osobiście o mycie i zabezpieczenie lakieru dlatego mam nadzieję że moja III będzie wyglądała tak samo po takim okresie.
                      Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• maxdax
                        Drive
                        • 2010
                        • 93

Widziałem OCT3 w kombi z chlapaczami, jednak psują wygląd auta. Według mnie one poprawiają tylko samopoczucie. Jak auto ma się ubrudzić to i tak się ubrudzi.

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

Weź ten samochód umyj kiedyś, a nie taki ludziom pokazywać :szeroki_usmiech ,
                          brud brudem , ale chodzi o ograniczenie bezpośrednich strzałów drobnych lub grubszych kamyczków w lakier ,gdzie w końcu któryś się przebije do blachy i będzie ognisko nowe korozji.

Komentarz

• neoXs
                            Rider
                            • 2010
                            • 555

Jak się przejadę autostradą gdzie ominę kilka tirów i zostanę wyminięty przez osoby ze > 150km/h no to boki i przód mi się uwalą z chlapaczami czy bez. Ale po jeździe po mieście widzę różnicę na drzwiach. Nawet teraz po deszczach mam porównanie jak było przed chlapaczami, a jak po Odczuwam też różnicę w widoczności jak jedzie przede mną samochód bez chlapaczy oraz z chlapaczami. Jak dla mnie to powinno być na tyle obowiązkowe bo wpływa na widoczność np. w czasie deszczu osoby za tobą.

No i odkąd są chlapacze nie słyszę kamieni, które biją w progi, a że budowa niedaleko to niestety syfu na drodze trochę jest.

Komentarz

• Black_Dev
                              Drive
                              • 2013
                              • 73

Zamieszczone przez neoXs
                              Jak się przejadę autostradą gdzie ominę kilka tirów i zostanę wyminięty przez osoby ze > 150km/h no to boki i przód mi się uwalą z chlapaczami czy bez. Ale po jeździe po mieście widzę różnicę na drzwiach. Nawet teraz po deszczach mam porównanie jak było przed chlapaczami, a jak po Odczuwam też różnicę w widoczności jak jedzie przede mną samochód bez chlapaczy oraz z chlapaczami. Jak dla mnie to powinno być na tyle obowiązkowe bo wpływa na widoczność np. w czasie deszczu osoby za tobą.
                              Dobrze prawi wedle mnie też to powinien być obowiązek z UE a nie jakieś durne normy spalania.

Zamieszczone przez voctawias
                              Mi się chlapacze nie podobają - niszczą linię auta, wolę umyć auto dwa razy w miesiącu niż wozić plastik, ale jak ktoś powiedział każdy ma swój gust.
                              Wygląd wyglądem ale bezpieczeństwo tego za Tobą to drugie, a także Twoje bo często i gęsto Ty jesteś tym "za Tobą" dla innej osoby.

Wedle mnie wlaśnie projektanci wywalili chlapacze bo "niszczą linię auta i kosztują" a jak mieli by obowiązek umieszczenia ich to by zaprojektowali je ładne, a nie kawałki gumy ( bo obecnie nie musza dbać o ich wygląd a więc po co się na nich skupiać )
                              -----
                              O3 - zamówiona...

Komentarz

• yunior81
                                RS
                                • 2010
                                • 1657
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bishop
                                o ograniczenie bezpośrednich strzałów
                                Prościej się już nie da.... Bo z brudzeniem to już różnie bywa ale podczas deszczu widać różnicę.

Komentarz

• kylo76
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 743
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mnie dziwi, że wielu producentów m. in. Skoda (chyba tak jak cała grupa VW) zalicza chlapacze do wyposażenia dodatkowego, płatnego, kiedyś był to normalny element wyposażenia jak np wycieraczki itd.

Komentarz

• Alf
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 169

Ja w swojej obecnej (już niedługo ) O1 mam chlapacze, ale mam ciemnozielony kolor lakieru, więc w oczy się nie rzuca. Natomiast specjalnie przyglądnąłem się ostatnio wielu różnym samochodom pozycjonowanym troszkęwyżej niż skoda i trzeba przyznać, że chlapaczy nie uświadczysz....

Nowa O3 ma być w jasnym kolorze, więc pewnie aby nacieszyć oko wyglądem to z montażem chlapaczy się wstrzymam....
                                    O3 1,4 TSI 140KM Elegance
                                    Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
                                    Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• yunior81
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1657
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Alf, ......... wstrzymasz sie do pierwszego strzalu kamienia w blache ......

Jak wy sie targujecie kupujac nowy samochod. Takie rzeczy ja chlapacze, dywaniki gumowe, wykladzna w bagazniku, mowa oczywiscie o oryginalach, to sprzedawca dorzuca gratis do auta. A jak przemyslicie sprawe chlapaczy na nie, to jest jeszcze allegro i jakis biedak kupi je za kilka zlotych..... I zamiast tracic cale 100 zl. przy zakupie auta za 80000 bedziecie ta stowke do przodu....

Komentarz

• kylo76
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 743
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez yunior81
                                        targujecie kupujac nowy samochod
                                        Każdy jak umie tak się targuje. Poza tym rzeczy o których piszesz powinny być oczywistym wyposażeniem i nie powinny wymagać targowania się. Ale diler chce urwać parę złotych i jako wyjątkową łaskawość traktuje dorzucenie kilka kawałków gumy.

Komentarz

• padero
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 369
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zanim odebrałem OIII, jeżdziłem przez miesiąc w maju zastępczą OIIFL z 2012r,od nowości bez chlapaczy i powiem tak nie chciałbym żeby w mojej OIII tak wyglądał tylny zderzak po roku jak w tamtej. Była srebrna i na zderzaku odprysk na odprysku, rzucający się niestety bardzo w oczy, a dla entuzjastów zadbanego samochodu tak jak ja, to wielka tragedia żeby tak wyglądało niespełna roczne auto.
                                          Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Co Was opetalo z tymi chlapaczami?!?!?!

Blagam - opamietajcie sie...

ps. w modelu O3 na 2015 ma byc w ramach wyposazenia dodatkowego do chlapaczy dodawany taki oto niezastapiony przedmiot... ;-)

Butik to marketplace, w którym znajdziesz modne ubrania i dodatki z najlepszych sklepów z odzieżą. ❤ Inspiruj, kupuj online i odkrywaj trendy! ❤
                                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kylo76
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 743
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To Ty widzę nie tylko samochody ale też moda, może rozwiniesz temat, albo nowy wątek powstanie
                                              ps mam już taki, tylko że biały, pamiątka z Wenecji 8)

Komentarz

• bishop
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1430

Zamieszczone przez marlej108
                                                Co Was opetalo z tymi chlapaczami?!?!?!

Blagam - opamietajcie sie...
                                                Zamieszczone przez marlej108
                                                Na Jowisza... dajcie spokoj z tymi nieszczesnymi chlapaczami...

fuj.
                                                Co, znowu trolujemy temat? Żebyś to jeszcze jeździł jakimś ładnym samochodem, to może ktoś by pomyślał że masz nadmiernie rozwinięte poczucie estetyki , a tu golfik :P
                                                Jakbyś chciał zobaczyć brzydkie chlapacze, szpecące samochód zobacz tylne chlapacze do Pandy, gumowiec przekrojony na pół, a u nas skoda dała wybór , przynajmniej do O2 można wybrać "style" małe i przy ciemnych lakierach niewidoczne.

Komentarz

• elektrykprosty
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 311

Jeździłem OIII bez chlapaczy. Zderzak z tyłu uwalony błotem.
                                                  Z chlapaczami o wiele lepiej.
                                                  Z boku z zasadzie ich nie widać.

Komentarz

• Panoramix
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 125

Hej

U mnie założone w piątek - nie rzucają się w oczy ... do tego udało mi się dostać oryginalne stalówki 16" po 234zł sztuka.

Michał
                                                    "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

Pracuję...