jamajka zgazdzam sie z Tobą w 100%, czemu zamawiając bmw, forda czy inną markę nie mydlą oczu ?! Podaja termin + - 2 tyg i tak jest (ogólnie średni czas od zamówinia do odbioru w innych markach wynosi 8-12 tyg)
Tylko że Skoda należy do grupy VW, co oznacza wspólne części (i kolejkę!) z VW, AUDI, SEAT.
Zamieszczone przez adamwo
a tutaj wydaje mi się Skoda chciała nachapać się aut z N1 i teraz im się czka(poupychali przed już złożonymi zamówieniami).
Źle Ci się wydaje, problemy były już w zeszłym roku i nie tylko w Polsce. Problemem jest wysoka jakość samochodu za przystępną cenę co spowodowało bardzo duże zainteresowanie i zamówienia w Europie (poczytaj Briskoda).
Zamieszczone przez adamwo
A jeśli chodzi o lakier czy inne podzespoły to myślę , że zamawiają zapas aby go otrzymać przynajmniej miesiąc wcześniej zanim zużyją stary aby zachować ciągłość produkcji, to nie piekarnia osiedlowa.
Tu nie ma co kombinować, nie znamy się to się nie wypowiadamy. Może lakier nie może sobie leżeć (pływać?) w beczce i czekać, może musi być świeży? IMO fakt ograniczenia palety barw wskazuje na to, że nie można sobie magazynować lakieru i czekać.
mac_aaron jakoś Ford czy Toyota , które sprzedają w europie równie dużo samochodów co Skoda nie mają problemów z planowaniem czy dostawcami podzespołów. 3 lata temu kupowałem superba i jak mnie poinformowano , że będzie za 3 miesiące tak był, w ten sposób powinna odbywać się sprzedaż, a nie mydlenie oczu i inna wersja skąd to opźnienie dla różnych klientów.
...
Proces produkcji samochodu jest tak skomplikowany, że trudno go opisać.
...
W zasadzie to importer niewiele może zrobić.
drogi Jacku: BEZ KOMENTARZA!
Samochody już na początku XX wieku produkowano masowo bez problemów (np.Model T)!
Skoda ma problem, bo obiecuje zbyt dużo w stosunku do tego, co może REALNIE dać klientowi.
... i na 100% poniosą tego konsekwencje. Bo ten segment klientów szybko może wybrać łatwiej dostępny, niewiele droższy produkt konkurencyjny.
... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
Koleżanki, koledzy
A orientujecie sie może czy taki pracownik dealera ma jakikolwiek wpływ na kolejkę i termin produkcji samochodu?
Oczywiście sytuacja z autami na VAT jaka miała miejsce w 1Q mogła wpłynąć na przesunięcie kolejki, ale jeśli tak było to moim zdaniem była to decyzja Skoda Polska w uzgodnieniu z koncernem a nie jakiegoś tam (z całym dla nich szacunkiem) dealera czy sprzedawcy.
Pytam dlatego ponieważ chciałbym wiedzieć czy można zrobić coś co przyspieszyło by termin produkcji/odbioru samochodu (poza oczywiście opasaniem się zestawem ładunków wybuchowych i zablokowaniem drzwi konkretnego dealera z okrzykiem "Allah akbar" na ustach) :x
Mój termin produkcji to 20 tydzień (jeszcze niepewny) a doliczając czas dostawy do dealera, czas rejestracji (auto w leasingu) to pewnie koło czerwca zasiade za kółkiem - a chciałem na weekend majowy do Toscanii powędrować
Pytam dlatego ponieważ chciałbym wiedzieć czy można zrobić coś co przyspieszyło by termin produkcji/odbioru samochodu (poza oczywiście opasaniem się zestawem ładunków wybuchowych i zablokowaniem drzwi konkretnego dealera z okrzykiem "Allah akbar" na ustach) :x
Mój termin produkcji to 20 tydzień (jeszcze niepewny) a doliczając czas dostawy do dealera, czas rejestracji (auto w leasingu) to pewnie koło czerwca zasiade za kółkiem - a chciałem na weekend majowy do Toscanii powędrować
Mogę tylko powiedzieć, że taka trasa tym autem byłaby naprawdę przyjemna Ale może za rok.... :diabelski_usmiech
stalo sie! auto zamowione 20/01; wyprodukowane +- 24/02; do Krakowa przyjechalo +- 10/03; do odebrania w piatek... szybko poszlo - niecale 2 miesiace (nie zamawialem pakietu chrom - jakbym zamawial do dodatkowy 1-2 miesiace byloby na oczekiwanie...)
stalo sie! auto zamowione 20/01; wyprodukowane +- 24/02; do Krakowa przyjechalo +- 10/03; do odebrania w piatek... szybko poszlo - niecale 2 miesiace (nie zamawialem pakietu chrom - jakbym zamawial do dodatkowy 1-2 miesiace byloby na oczekiwanie...)
i w tym samym dniu rejestrowaliśmy
Zamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
i w tym samym dniu rejestrowaliśmy
no i tez odbierzemy w tym samym hahaha :P
niby to samo miasta ale patrz jakie mamy odległe numery
Zamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
Ja domówiłem pakiet chrom, srebrne religni, Conaton i samochóg ma być w Krakowie w ciągu 6 tygodni, czyli przed Świętami Wielkiej Nocy. Będę rozliczał dilera z każdego dnia opóźnienia
Swojego czasu interesowałem się tematem przyspieszenia produkcji. Było to ok 7. tygodnia br, kiedy to przesunięto mój termin produkcji o kolejny tydzień do przodu. Poniesiony emocjami zadzwoniłem do jednego z większych dealerów w Polsce z pytaniem czy mają może na na placu auto, które ma podobne wyposażenie do mojego zamówienia (chodziło tu o pełne odliczenie vat, chciałem mieć pewność, że zdążę zakupić auto przed końcem marca). Na placu oczywiście nie mieli nic podobnego, ale dealer ku mojemu zdziwieniu powiedział, że nic nie stoi na przeszkodzie aby auto u nich zamówić i spokojnie zdążyć do końca marca z odbiorem (a przypominam było to w 7. tygodniu br.). Twierdził, że mają "otwarty" 10. tydzień produkcji i jeśli auto zamówię tego samego dnia to na pewno będzie wyprodukowane w 10. tygodniu. Przekonywał, że możemy podpisać umowę, w której będzie to gwarantować i jeśli się spóźnią to auta po prostu nie odbiorę i odzyskam zaliczkę.
Zapytałem jak to możliwe, że ja u innego dealera czekam już ponad 4 miesiące i data produkcji dalej "pływa", a oni gwarantują mi, że nowe zamówienie na pewno będzie w produkcji za 3 tygodnie. Odpowiedź: "Wie pan, duży może więcej".
Myślałem ze 2 dni czy wchodzić w drugie zamówienie, ale wątpliwości szybko rozwiał mój "stary" dealer mówiąc, że auto już zablokowane na 10 tygodniu więc nie było sensu kombinować.
Nie wiem ile było prawdy w zapewnieniach "dużego" dealera (a może po prostu mieli sporo aut zamówionych dużo wcześniej i bliżej terminu produkcji zmieniali jedynie konfiguracje) - nie miałem okazji tego zweryfikować.
proto2, "Wie pan, duży może więcej" - z tym się nie zgodzę...
Jednak mogę przyjąć, że w 7 tygodniu miał dla pewnych konfiguracji auta jeszcze wolne zamówienia.
Natomiast należy zwrócić uwagę na pewne fakty.
Klient zamawia samochód z alarmem. Myśli, że alarm jest fabryczny. Płaci według konfiguracji. Przychodzi do odbioru - auto ma alarm, ale nie fabryczny, tylko montowany w serwisie.
I tak samo może być z takimi zamówieniami. Auto zamówione bez radia na 10 tydzień, ale z przygotowaniem. Klient chce z radiem - OK auto zamówione ale radio wkłada dealer.
Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
...Ja domówiłem pakiet chrom, srebrne religni, Conaton i samochóg ma być w Krakowie w ciągu 6 tygodni, czyli przed Świętami Wielkiej Nocy. Będę rozliczał dilera z każdego dnia opóźnienia
Mi też tak obiecywali... a mija już 7 tydzień oczekiwania i moooooże przed świętami się im uda go dostarczyć.
... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
lubek24, 13 jak 13, ważne że nie piątek :diabelski_usmiech
A takie ciekawe daty się później łatwiej pamięta - moja córka urodziła się 31 grudnia, a chrzciny zrobiliśmy jej 29 lutego - nie da się zapomnieć
Pzdr
Gdy składałem zamówienie, to cieszyłem się, że na Święta (Wielkanocne - żeby nie było) pojadę nowym skodilakiem do domu. Ale po ok. tygodniu od zamówienia, gdy emocje już opadły, to uzmysłowiłem sobie, że po raz drugi pewnie zostałem zmanipulowany przez dilera skody. Poprzednim razem (na koniec 2010r. kiedy można było odliczyć po raz ostatni pełny VAT bez żadnych udziwnień) samochód odebrałem ostatniego dnia roku - 31.12.2010. Ale pamiętam, że diler stawał na rzęsach żeby samochód wreszcie przyjechał.
Wszystko trwało wtedy 3,5 miesiąca.
Teraz zakładam powtórkę z rozrywki, ale już bez żadnej napinki :roll:
Komentarz