Jaki czas oczekiwania na odbiór po produkcji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_gdy
    RS
    • 2008
    • 7723
    • Volkswagen
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez MichalSZN
    *
    *
    dograne *a
    albo * mnie ktoś w * robi

MichalSZN, znasz jeszcze jakieś ciekawe slowa?
    jak masz uzywac takich słów to może naprawdę kup innej marki auto i używaj takich słów na innym forum
    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• voctawias
      Ambiente
      • 2008
      • 191
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No to widzę że 44 tydzień u mnie to i tak nieźle przy zamówieniu 20 sierpnia.
      Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Prim
        L&K
        • 2013
        • 1040
        • Audi

gdzie się czas produkcji sprawdza? ja na zamówieniu nie mam takiej informacji... może dlatego, że jeszcze nie wpłaciłem zaliczki
        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Festexx
          Rider
          • 2013
          • 286

Zamieszczone przez Prim
          gdzie się czas produkcji sprawdza? ja na zamówieniu nie mam takiej informacji... może dlatego, że jeszcze nie wpłaciłem zaliczki
          Ja najpierw zamówiłem opcję z DSG to w ogóle nie przyjmował system zamówień - zmieniłem na manual, potem wskoczył tydzień 39 i ostatecznie wyprodukowana 36 tydzień.
          Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• Wojqba
            Ambiente
            • 2008
            • 230

Zamieszczone przez Prim
            u dilera :-P

Komentarz

• kecaj
              RS
              • 2009
              • 1511
              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez piotrek_gdy
              jak masz uzywac takich słów to może naprawdę kup innej marki auto i używaj takich słów na innym forum
              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• mac_aaron
                Elegance
                • 2012
                • 984
                • Octavia III (5E3)
                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

47 tydzień, dostawa na mikołaja. Może jeszcze coś przyspieszą

Komentarz

• Festexx
                  Rider
                  • 2013
                  • 286

No ale fajny prezent będzie :P :mikolaj
                  Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)

Komentarz

• Prim
                    L&K
                    • 2013
                    • 1040
                    • Audi

ja zamówiłem wczoraj i wypada 49 tydzień....
                    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• voctawias
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 191
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Byłem dzisiaj w salonie przy okazji załatwiania innych spraw i dowiedziałem się że moja skoda została przesunięta z 41 na 39 tydzień produkcji, także coś się ruszyło.
                      Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• MichalSZN
                        Drive
                        • 2013
                        • 40

Zamieszczone przez Festexx
                        Kolego a jaką wersje zamówiłeś ? Bo ja 05.08 zamówiłem i już czeka na odbiór u dealera.
                        Zamówiłem Kombi Elegance, 1.8TSI, Blue race, Bolero, Canton, Chrom, Sunset, Amazing, Przygotowanie pod GSM, Czteroramienna kiera, 17' Teron, bez asystentów.

Jest to konfiguracja, która powala - nie sądze...

Więc powiedzcie mi o co chodzi?

Skoro płace prawie 100k mam prawo wymagać nawet głupiej informacji oraz co jest powodem spóźnienia. Szanowny diler mnie nawet nie informuje, bo po co. Najgorsze jest, że Ci którzy zamówili auto przede mną to nawet szybciej odbierają... Jak ktoś lubi ja go robią w konia to super. Poprostu wpienia mnie to, że nawet szanowna Pani nie wie czy auto wjedzie na taśmę w 44 czy 45 tygodniu, a może 48 - po dwóch miesiącach od zamówienia nic nie wiadomo, to się w głowie nie mieści.

Niech ktoś mi powie jak to jest możliwe, że ktoś zamawia auto w połowie sierpnia a odbiera przede mną. Mniej więcej konfiguracje są zbliżone.

Ponawiam pytanie czy ktoś miał taką sytuację i czy coś w związku z tym wywalczył?

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

48,49,50 to ja juz bym wolal poczekac do nowego roku jak tabliczke z VINem na 2014 zrobia :diabelski_usmiech
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• MichalSZN
                            Drive
                            • 2013
                            • 40

Nie pierwszy raz czytam kolego Twój post i zawsze poprawia mi się humor Mógłbym czekać, ale z racji prowadzonej przez siebie działalności potrzebuje auto praktycznie "od zaraz". Przy zamówieniu otrzymałem info, że auto pewnie będzie z początkiem października. Zaplanowałem wszystkie podróże służbowe, a teraz jest lipa. Jestem po dość ostrej rozmowie z dilerem i czekam na jakieś rozwiązanie. Niewiem, może Krotoski-Cichy nie ma takiej siły przebicia...

Komentarz

• msz07
                              Drive
                              • 2013
                              • 54

Dzisiaj odbieram Produkcja była 35 tydzień, zamówienie złożone 14 czerwca. Wczoraj oglądałem i podziwiałem. Moja też biała z oknem dachowym, elegance, amazing, dynamic i kilka dodatkowych gadżetów.
                              No i potwierdzam słowa Festexx siedzenia w dynamic są świetne

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Mniej więcej konfiguracje są zbliżone.
                                Już to kiedyś pisałem, ale powtórzę.

Zamówienie może rozłożyć w czasie KAŻDA nawet najmniejsza popierdółka z zamówienia. Przykładowo: DSG, napęd 4x4, rodzaj felg, szyberdach, pakiet chrom, dynamic itd.

Bo akurat fabryka nie ma tego elementu zamówionego u poddostawcy. A zamówi go, jak zbierze odpowiednią ilość zamówień. Może się to stać z dnia na dzień. Może trwać tygodniami. Do tego czasu samochód znika dealerowi z systemu z datą produkcji, do próżni pt. "brak daty produkcji".

Dopóki tak "wisi" dealerowi w systemie to:
                                1. może Cię kłamać, że będzie za tydzień, dwa, za miesiąc - cokolwiek
                                2. może powiedzieć Ci prawdę - "nie wiem kiedy będzie"

Dla pocieszenia powiem, że po zmianie Superba na O III, miałem alternatywę otrzymania samochodu na urodziny.... w marcu 2014 r. Bo żaden dotąd zamówiony napęd 4x4 w O III nie miał daty produkcji.
                                Po 10 dniach dostałem telefon, że przyjdzie na świat w 38 tygodniu.

Po prostu producent zebrał w całej Europie odpowiednią ilość zamówień na napęd 4x4 i puścił zamówienia na produkcję przydzielając im daty.

Bądź dobrej myśli. Sytuacja może się zmienić z dnia na dzień.

I więcej spokoju, szkoda zdrowia. :wink:

pzdr

Komentarz

• Chris11
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1587

Niestety, ale mylisz się Kolego...
                                  Nie ma czegoś takiego, jak zbieranie zamówień i dopiero start z produkcją.

Matryce do produkcji określonych detali już dawno są gotowe i każdy producent, w każdej chwili może wyprodukować tyle elementów, na ile pozwala mu przepustowość.
                                  Niektóre produkuje się na zamówienie - inne są masowo tworzone.

Czas oczekiwania wydłuża się właśnie z odwrotnego powodu - że jest zbyt dużo zamówień na daną wersję/wyposażenie i producenci nie są w stanie w szybkim czasie ich wyprodukować.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1172

Chris11, To według Ciebie z jakiego powodu brak alufelg o nazwie Laurel wywalił mi datę produkcji Superba z 36 tygodnia w niebyt ?
                                    Gdybym zmienił na Tryfidy produkcja byłaby już zakończona....

Komentarz

• MichalSZN
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 40

Rozmawiałem z dilerem. Zaproponował mi czarnego SuperB kombi z silnikiem 1.8TSI w porównywalnej cenie. Czekam tylko na specyfikację - zobacze czym jest wypchany.

Stoi w salonie więc mogę go zobaczyć.

Komentarz

• kecaj
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1511
                                        • Superb II (3T4)

MichalSZN, poproś o 6 cyfrowy numer zamówienia..

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 13 12:51 ]
                                        Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                        Chris11, To według Ciebie z jakiego powodu brak alufelg o nazwie Laurel wywalił mi datę produkcji Superba z 36 tygodnia w niebyt ?
                                        Gdybym zmienił na Tryfidy produkcja byłaby już zakończona....
                                        Sam sobie odpowiedziałeś.
                                        Moce producenta tych felg są ściśle określone. Jeżeli zamówień jest dużo więcej to produkcja samochodów przesuwa się w czasie.
                                        Żaden producent felg nie jest w stanie nagle zwiększyć swoje moce produkcyjne od razu. Na to potrzeba kilku miesięcy i jest to decyzja strategiczna, bo jak poczyni inwestycje a ilość zamówień na te felgi spadnie to firma ma poważne problemy finansowe.
                                        To zasada popytu i podaży oraz ekonomii.
                                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• Chris11
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1587

Nic dodać, nic ująć ponad to, co zostało powyżej napisane.
                                          To tak, jakby do Ciebie miał przyjść pracodawca i powiedział: "dzisiaj, zamiast 8. godzin, pracujesz 16". Nie miałbyś z tym problemu?

I to, że piękny krawaciarz w salonie mówi Ci, że brakuje felg to nie znaczy, że nikt ich nie produkuje. On nie ma dostępu do danych dostawców. Wymyśla historie na poczekaniu, żeby uspokoić klienta lub sprzedać cokolwiek innego... byle sprzedać.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1172

Zamieszczone przez kecaj
                                            Sam sobie odpowiedziałeś.
                                            Moce producenta tych felg są ściśle określone. Jeżeli zamówień jest dużo więcej to produkcja samochodów przesuwa się w czasie.
                                            Tak samo jest kiedy producent nie ma danego elementu dostępnego. Jak popatrzysz na Superby to znakomita większość wyjeżdża (jeśli chodzi o 17") na Tryfidach. Już choćby w pakiecie Fresh dla Elegance i Platinium są one wprost wymienione.
                                            Laurely schodzą dużo rzadziej.
                                            Nikt rzadko zamawianego elementu nie będzie zamawiał, płacił za niego poddostawcy i leżakował go miesiącami. To też zasada ekonomii.

Stąd dealerzy dostają "restrykcje" np. na napęd, czy szyberdach (do niedawna w stosunku do O III te 2 elementy przesuwały produkcję w niebyt).

Nie wykluczam, że jest również tak, jak piszesz. Ale wówczas chyba nie jest trudno wyliczyć ile w danym czasie (kooperant) jest w stanie wyprodukować np. felg, zestawić to z ilością zamówień na te felgi, uwzględnić moce przerobowe i wskazać termin ? To dość prosta matematyka.... :roll:

A my mówimy o zamówieniu kolegi (pośrednio też o moim byłym zamówieniu), które wyleciało w status: bez terminu. :?
                                            A wtedy:
                                            1. kolega ma absolutną rację rzucając mięsem, bo ktoś nie chce/nie umie policzyć zamówień,
                                            2. jest jednak tak jak napisałem i zamówił coś, czego producent nie ma i zamówi jak zbierze odpowiednią ilość zamówień,
                                            3. inne - nie wiem jakie może być uzasadnienie dla takiego działania (może priorytety ? np. najpierw to zamówienie, na którym najwięcej zarobimy - to też prawo ekonomii :wink: - a potem reszta ?; ale przy zamówieniu na 100 kPLN ??? - wierzyć mi się nie chce)

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 13 13:48 ]
                                            Zamieszczone przez Chris11
                                            I to, że piękny krawaciarz w salonie mówi Ci, że brakuje felg to nie znaczy, że nikt ich nie produkuje. On nie ma dostępu do danych dostawców. Wymyśla historie na poczekaniu, żeby uspokoić klienta lub sprzedać cokolwiek innego... byle sprzedać.
                                            Nie wiem, czy to do mnie, ale jeśli tak, to nie znasz moich relacji ze sprzedawcą. I niech tak zostanie.

I jeszcze jedno, ja miałem i mam czym jeździć, jakiekolwiek przesunięcie daty, tak naprawdę, nie robiło mi żadnej szkody. Wywalenie produkcji Superba dało tylko efekt zmiany zamówienia na O III i zupełnie serio zgodziłem się na odbiór nawet w marcu.
                                            Nikt nie musiał mnie karmić żadną papką, nikt nie musiał nic wymyślać, niczym mamić, kłamać etc.

Spróbuj racjonalnie wytłumaczyć koledze MichalSZN, skąd u niego obsuwa. Bo kij ma dwa końce. Źle jest jak mi pracodawca karze pracować 16, zamiast 8 godzin. Ale jeszcze gorzej będzie jak mnie wywali, bo nie zrealizuję jakiegoś zamówienia, bo nie mam samochodu. A miałem mieć.
                                            A pacta sunt servanta.

Komentarz

• MichalSZN
                                              Drive
                                              • 2013
                                              • 40

Zgadzam się z Tobą Rok.

Pół biedy, że trzeba czekać - zostałem o tym poinformowany. Chodzi o brak jakiejkolwiek informacji i obsuwę. A jak powiedziano mi, że auto wjedzie na taśmę w 45 tygodniu, a może w 48 to nie wytrzymałem położyłem telefon i zacząłem bluzgać bo nie chciałem kobiecie na wstawiać dlatego, że jestem dobrze wychowany.

Tak naprawdę co mnie interesuje, że nie ma np. felg, czy brakuje chromów? Dzwoni się do klienta, który zamawia auta i mówi się, że nie ma tego tamtego, i oferuje się zniżkę lub coś w zamian. Najbardziej żal Cantona oraz Blue Race, bo SuperB proponowany przez klienta będzie lepiej napchany niż Octavia, którą zamówiłem, ale nie ma Cantona i tego cudownego lakieru. Cena oczywiście większa o 5tyś, ale mam zamian ugrać albo przedłużenie serwisu za free albo komplet kół na zimę.

Ja mam dwie wersje co mogło się wydarzyć.
                                              Podsumowując:

1) Albo Pani olała zamówienie bo następnego dnia szła na urlop i mogła pchnąć zamówienie po powrocie tj 12.08. Może przekazała to koledze który zapomniał to zrobić

2) Przyszedł jakiś bogacz i zamówił do floty 20 aut z silnikiem 1.4TSI w podstawowym wyposażeniu. Poszły zamówienia bogacza a resztę przesunęli - wiadomo ilość robi pieniądz.

Bardziej się trzymam jednak pkt 1. Kobieta wróciła z urlopu puściła zamówienie 12.08 lub 13.08 i stąd opóźnienie, a że dużo osób zamówiło Octavie to produkcja wyszła na koniec listopada.

Miałem panią ze Skody za profesjonalistkę, bo nie wciskała mi niepotrzebnych rzeczy. Czekam teraz jak profesjonalnie wyjdzie z całej sytuacji. I czy zaoferuje mi coś oprócz 10% rabatu na usługi serwisowe i na zakup części zamiennych.

Waszym zdaniem jest szans, że wywalczę przedłużenie gwarancji lub koła zimowe ze free??

Komentarz

• Alf
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 169

Witam wszystkich..
                                                Ja zamówiłem O3 1.4 tsi Elegance z pakietem Amazing 25 lipca, przez miesiąc nie bylo daty produkcji ponoc przez zamówiony pakiet chrom- od srody jest ustalona data na tydzien 44, a wstępnie obiecali samochod do konca wrzesnia...
                                                Z jednej strony mnie to cieszy, bo być moze:
                                                - udoskonalą coś z tylną belką
                                                - poprawią coś z uszczelkami u drzwi, które ponoć nie odprowadzają poprawnie wody

P.s czy myślicie, że jeszcze mógłbym domówić webasto? Zawsze chciałem je mieć i walczę właśnie sam z sobą, czy dołożyć jescze 4800 do ceny zakupu (zalozony budżet i tak już przekroczyłem), czy zejść do wersji Ambition i go dolozyc, ryzykując pewnie znowu przesunięcie terminu na grudzień lub styczeń, co też miałoby pewne plusy...

P.s 2 Czy ktos, kto ma porównanie może mi powiedzieś jak wygląda porównanie głośności pracy owej nieszczęsnej belki w O3 do O1 w dieslu? Takim obecnie jeżdżę i mam nadzieję, że nie jest gorzej w O3(na jeździe próbnej niestety jeździłem po dość dobrych drogach i zastrzeżeń nie miałem)

Pozdr.
                                                O3 1,4 TSI 140KM Elegance
                                                Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
                                                Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• Festexx
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 286

Ja jeździłem na jeździe próbnej 2.0 TDI i 1.4 TSI i naprawdę miałem wyższej klasy samochody, a dyskomfortu żadnego nie odczułem w Octavii.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Ale oba te auta mialy belke, wiec nie masz porownania do wielowahacza w O3
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...