Wstrzymano zamówienia na RSa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian75
    Elegance
    • 2013
    • 912

Zaliczka a zadatek to 2 różne sprawy.

Zaliczka podlega zwrotowi.
    Zadatek nie - dodatkowo jak odstąpisz od umowy musisz "dopłacić zadatek" raz jeszcze.

Dlatego mnie osobiście dziwi, że dilerzy żądają głównie zaliczek

Komentarz

• Himenek
      Rider
      • 2014
      • 412

no ale jak oni dadzą dupy, czyli wpiszą w umowie dostawę 3 miesiące a będzie 4 to Tobie się należy zwrot podwójnego zadatku prawda?

Komentarz

• Chris11
        RS
        • 2011
        • 1587

Zamieszczone przez Qgar
        Zamieszczone przez Chris11
        Dopóki tego nie zrobisz, bo na przykład przy oględzinach zrezygnujesz z zakupu, to obowiązkiem dealera jest zwrot pieniędzy pomniejszony wstępnie o zaliczkę.
        Rozumiałbym, że zwrot pieniędzy pomniejszony o zadatek, ale o zaliczkę? Ta wydawało mi się, że jest zawsze zwracana, gdy towar nie zostanie dostarczony zgodnie z umową.
        Owszem i zostanie zwrócona... jak dealer sprzeda auto albo w przeciągu 6 miesięcy od dotarcia auta do salonu.
        Oczywiście, pewnie i zdarzą się tacy, co oddadzą całość od razu.

[ Dodano: Czw 21 Sie, 14 11:30 ]
        Zamieszczone przez Himenek
        no ale jak oni dadzą dupy, czyli wpiszą w umowie dostawę 3 miesiące a będzie 4 to Tobie się należy zwrot podwójnego zadatku prawda?
        To jest właśnie pytanie, które zadałem w innym wątku i nie uzyskałem niestety rzeczowej odpowiedzi.
        Zamówienie auta jest umową określoną terminem. Jeśli dealer spóźnia się z dostarczeniem auta to teoretycznie można od niego żądać spłaty odsetek ustawowych od momentu terminu zawartego w umowie do momentu odbioru auta.

Niestety, nikt jeszcze tego nie wypróbował, więc nie wiem, jak ma się to w rzeczywistości.

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Sebastian75
          dodatkowo jak odstąpisz od umowy musisz "dopłacić zadatek" raz jeszcze.
          A to skąd wziąłeś? Chyba Ci się coś pomyliło. Jeśli sprzedający odstąpi od umowy to jako kupujący możesz żądać zwrotu zadatku w 2x wysokości.

[ Dodano: Czw 21 Sie, 14 13:08 ]
          W tej sytuacji nie, bo umowa nie jest rozwiązana z ich winy. To jest tylko "nienależyte wykonanie umowy" za co może być ustalona kara umowna tak dla jednej, jak i dla drugiej strony.
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• dj1978
            Ambiente
            • 2014
            • 181
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Wątek z zadatkami juz chyba ucichł Wiec pytanie m.in do kolegi Himenek czy zauroczenie RS TDI szybko mija? czy trwa nadal Pamiętam Twoje entuzjastyczne wypowiedzi jak odebrałeś RSa. Czuć jeszcze moc 184 KM lub moment 380 Nm, czy już to spowszedniało?[/b]

Komentarz

• Himenek
              Rider
              • 2014
              • 412

spowszedniało, ale na wakacje jechałem dwoma autami - ja LAncerem 143 KM wolnossąca benzyna a moja żona Skodą by jej łatwiej było. Kiedyś Lancer nawet dawał rade ale teraz to mega muł

Komentarz

• dj1978
                Ambiente
                • 2014
                • 181

spowszedniało, ale na wakacje jechałem dwoma autami - ja LAncerem 143 KM wolnossąca benzyna a moja żona Skodą by jej łatwiej było. Kiedyś Lancer nawet dawał rade ale teraz to mega muł
                Tego sie obawiam, czekam juz ponad 5 mies na RS TDI, jest już coraz bliżej. Tymczasowo jeżdżę O3 1.4 TSI i przypuszczam, że w elastyczności RS TDI nie będzie znacznie lepszy i nie zrobi na mnie mega wrażenia.

Komentarz

• kwak410
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 174

Doczekałem się i ja dzisiaj odebrałem
                  O3 RS TDI DSG

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016

Zamieszczone przez kwak410
                    To standardowo..... Kiedy zamawiales?:P Ja licze ze w tym roku odbiore jeszcze...

Moja O3 RS

Komentarz

• dj1978
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 181

Chętnie poznam opinie czy RS TDI jest zauważalnie dynamiczniejszy wobec 1.4 TSI? Doskonałej elastyczności TSI zapewne nie przebije.

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez dj1978

Chętnie poznam opinie czy RS TDI jest zauważalnie dynamiczniejszy wobec 1.4 TSI? Doskonałej elastyczności TSI zapewne nie przebije.
                        prima aprilis to jest 1 kwietnia o ile mi wiadomo
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• dj1978
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 181

Zamieszczone przez Enriquez

nie ma w tym żadnej ironii. Zobaczymy czy kwak410 się wypowie. Wg filmików na youtube TDI od 80 km/h na 6 biegu ledwo zipie. Natomiast 1.4 TSI którym jeżdżę już się miło zbiera. Dynamika to już inna sprawa...lecz i tej TSI nie brakuje.

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

może i nie brakuje, ale Czesi zadbali o to, żeby użytkownicy RSów nie mieli żadnych kompleksów względem 1.4 TSI
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• kwak410
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 174

Zamieszczone przez krzyzakp
                              To standardowo..... Kiedy zamawiales?:P Ja licze ze w tym roku odbiore jeszcze...
                              Zamówiony w marcu, a wyprodukowany był w ostatnim tygodniu lipca. Odebrałem dopiero teraz bo ponad tydzień stał w Poznaniu a potem firma flotowa papiery załatwiała i załatwiała.
                              Chętnie poznam opinie czy RS TDI jest zauważalnie dynamiczniejszy
                              Wg filmików na youtube TDI od 80 km/h na 6 biegu ledwo zipie. Natomiast 1.4 TSI którym jeżdżę już się miło zbiera. Dynamika to już inna sprawa...lecz i tej TSI nie brakuje.
                              wobec 1.4 TSI? Doskonałej elastyczności TSI zapewne nie przebije.
                              Powiem tak - nie naciskam jeszcze pedału gazu zbyt mocno (chcę go dotrzeć przez pierwszy 1000 km). Jeździłem przez miesiąc 1.4 TSI i ten silnik zrobił na mnie na prawdę pozytywne wrażenie, ale RS jedzie lepiej. Może nie wystrzeliwuje z procy na 6-tym biegu przy 80 km/h w trybie normal, ale przeciez jak chcemy dynamicznie to wystarczy wlaczyć tryb sport i 1.4 TSI nie ma nic do gadania (dalej nie naciskając gazu do dechy)
                              Kultura pracy tego silnika jest znacznie lepsza i dynamika jest również wystarczająca.
                              O3 RS TDI DSG

Komentarz

• dj1978
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 181

Powiem tak - nie naciskam jeszcze pedału gazu zbyt mocno (chcę go dotrzeć przez pierwszy 1000 km). Jeździłem przez miesiąc 1.4 TSI i ten silnik zrobił na mnie na prawdę pozytywne wrażenie, ale RS jedzie lepiej. Może nie wystrzeliwuje z procy na 6-tym biegu przy 80 km/h w trybie normal, ale przeciez jak chcemy dynamicznie to wystarczy wlaczyć tryb sport i 1.4 TSI nie ma nic do gadania (dalej nie naciskając gazu do dechy)
                                Kultura pracy tego silnika jest znacznie lepsza i dynamika jest również wystarczająca.
                                Taka odpowiedz zdecydowanie mi odpowiada Warto więc czekać...

[ Dodano: Pią 22 Sie, 14 12:33 ]
                                Zamówiony w marcu, a wyprodukowany był w ostatnim tygodniu lipca. Odebrałem dopiero teraz bo ponad tydzień stał w Poznaniu a potem firma flotowa papiery załatwiała i załatwiała.
                                To był przypadek, że tak długo auto stało w Poznaniu, czy to jakiś standard?

Komentarz

• kwak410
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 174

Przed chwilą musiałem wyskoczyć w jedno miejsce i postanowiłem olać na chwilę delikatną jazdę przez pierwsze kilometry. Przełączyłem na sport i trochę żwawiej podociskałem pedał gazu - to, co to auto zaczęło wyprawiać jest nie do opisania !! Przyspiesza jak szalone z 1.4 TSI to nie ma nic wspólnego ... heheh także czekaj, czekaj.

A nie wiem, nie pytałem, trochę też stało pod fabryką ...
                                  O3 RS TDI DSG

Komentarz

• Ossa
                                    Drive
                                    • 2014
                                    • 69

Zamieszczone przez Enriquez

nie ma w tym żadnej ironii. Zobaczymy czy kwak410 się wypowie. Wg filmików na youtube TDI od 80 km/h na 6 biegu ledwo zipie. Natomiast 1.4 TSI którym jeżdżę już się miło zbiera. Dynamika to już inna sprawa...lecz i tej TSI nie brakuje.
                                    TDI 150 km, dla zwykłego zjadacza chleba od 80km/h idzie Bardzo Ładnie! Do dynamicznej i bezpiecznej jazdy wystarczy w zupełności!
                                    Moja O3 2.0 TDI 4x4
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...322195#1322195

Komentarz

• kwak410
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 174

Zamieszczone przez Ossa
                                      TDI 150 km, dla zwykłego zjadacza chleba od 80km/h idzie Bardzo Ładnie! Do dynamicznej i bezpiecznej jazdy wystarczy w zupełności!
                                      a zgadzam się z 100%. Wcześniej miałem 2.0TDI 110 KM i zajebiście się jeździło a co dopiero 150KM !!
                                      O3 RS TDI DSG

Komentarz

• Yanczi
                                        Drive
                                        • 2014
                                        • 49

No i do mnie dzwonił dzisiaj dealer z dobrą wiadomością  przyśpieszenie produkcji z 40 tygodnia na 38

Podsumowując:

14.07.2014 <-- zamówienie

17.07.2014 <-- zaliczka wpłacona

15-21.09.2014 <-- produkcja

29.09-03.10.2014 <-- odbiór

Chyba rzeczywiście coś ruszyło z produkcją bo zrobiłem naprawdę dość bogatą wersję, a terminy bardzo dobre jak na sytuację z tym modelem.

Komentarz

• krzyzakp
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1016

Wlewasz otuche w serca Moj zamowiony prawie miesiac pozniej, poki co brak info o dacie produkcji od dilera, choc miało sie cos niby ruszyc od wczoraj w tej kwestii, ale poki co cisza..
                                          Mam nadzieje ze moja tez bedzie w podobnym tempie produkowana i pod sam koniec pazdziernika bede mogl juz odebrac

Moja O3 RS

Komentarz

• Yanczi
                                            Drive
                                            • 2014
                                            • 49

Wlewasz otuche w serca Moj zamowiony prawie miesiac pozniej, poki co brak info o dacie produkcji od dilera, choc miało sie cos niby ruszyc od wczoraj w tej kwestii, ale poki co cisza..
                                            Mam nadzieje ze moja tez bedzie w podobnym tempie produkowana i pod sam koniec pazdziernika bede mogl juz odebrac
                                            U mnie data produkcji 40 tydzień też była na "mordę", w salonie powiedział, że w systemie tego nie ma ale u importera zagwarantowali, że będzie. Dzisiaj jak zapytałem czy jeszcze coś mogę z kolorem pomajstrować to mi stanowczo odradził, powiedział, że na tym etapie to już można głupotą wylecieć z terminu.

a zmiany robiłem 3 krotnie,

najpierw pakiet black poszerzyłem o pakiet challenge
                                            potem zmieniłem navi na columbusa
                                            a na końcu dodałem kamerkę cofania jak pojawiła się w cenniku

jeszcze kusiło mnie z białego na niebieski ale nie będę ryzykować

Komentarz

• S-3
                                              Drive
                                              • 2013
                                              • 79

Potwierdzam że terminy na RS ruszyły do przodu. Trzy tygodnie temu zamówiłem superba właśnie przez długi okres oczekiwania na RS.
                                              Po info z salonu że produkcja RS wraca do normy, zmieniłem zamówienie z superb na O3 RS.
                                              Zmiana dokonana 25.08.14 i termin produkcji na 43 tydzień.

Komentarz

• krzyzakp
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1016

DZieki za info Panowie, wyglada na to ze jutro bede upierdliwy dla mojego sprzedawcy i zaczne go meczyc ponownie o termin Szczegolnie, ze wrozylo by to odbior jeszcze w pazdzierniku albo na poczatku listopada

Moja O3 RS

Komentarz

• Festexx
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 286

Przed chwilą musiałem wyskoczyć w jedno miejsce i postanowiłem olać na chwilę delikatną jazdę przez pierwsze kilometry. Przełączyłem na sport i trochę żwawiej podociskałem pedał gazu - to, co to auto zaczęło wyprawiać jest nie do opisania !! Przyspiesza jak szalone z 1.4 TSI to nie ma nic wspólnego ... heheh także czekaj, czekaj.

A nie wiem, nie pytałem, trochę też stało pod fabryką ...
                                                  Kolego a jeździłeś 1,4 TSI z Drive Setup ? Bo generalnie jak się przełączy na Sport to jest po prostu rakieta no i RS TDI przyspiesza do 100 chyba niewiele lepiej niż 1.4 TSI.
                                                  Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• kwak410
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 174

No nie jeździłem 1.4 TSI drive setup
                                                    O3 RS TDI DSG

Komentarz

Pracuję...