jutro sprawdze wetce wg winu
Kontrolka płynu spryskiwaczy
Zwiń
X
-
Poza tym jak serwisanci stwierdzili że jest to wina czujnika i lania płynu niezgodnego z normami. Czy sprawdzili same połączenia przy zbiorniczku ewentualnie przy liczniku. Tak prostą konstrukcję czujnika poziomu płynu chyba łatwo zdiagnozować i wystarczy złączyć przewody dochodzące do zbiorniczka i kontrolka powinna zgasnąć. W ten sposób mogliby stwierdzić że jest to wina czujnika. Czy tak zrobili tego nie wiem ale nie powinni od razu zwalać winy na klienta choćby nawet zalał płyn niezgodny z ich normami.
Komentarz
-
-
Swoją drogą ja tydzień temu w ASO zupełnie przypadkiem pytając kupiłem ten ich super-hiper-NASA-technology płyn letni w koncentracie 40ml. Wg rozrabiania ma go wyjść maks na 3L wody.
Za tą zaawansowaną technologię pani zainkasowała... 4PLN Myślę, że 3L płynu letniego dobrej jakości za 4PLN raczej nigdzie indziej nie znajdę. Kupiłem cały zapas magazynowy od razu - czyli całe 4 sztuki. Nie wiem czy to były zapasy po zimie czy co, ale cena dość atrakcyjna jak za gwarancję nie zawracania tyłka takimi problemami jak standardowo 'postaramy się wrobić w awarię klienta'.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftPozostaje kwestia czym to rozwadniac. Kranowa czy destylowana woda ??
Kranowa czesto jest zawapniona albo ma zbyt duzo zelaza i bedzie to z czasem powodowac osadzanie sie tego wszystkiego w zbiorniczku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftMoze... ciekawe co pisze na instrukcji rozrabiania tego koncentratu Skody :twisted: Jakiej wody z jakim pH nalezy uzyc :idea:
Komentarz
-
-
dostałam te dwie magiczne buteleczki i również zastanawiam się czym je rozcieńczyć
wydaje mi się że zwykła kranówka odpada prędzej już przefiltrowana przez BritęZamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
Moja długo wyczekiwana perła
Komentarz
-
-
dostalem odp z Orlenu:
"Szanowny Panie
W odpowiedzi na zgłoszony przez Pana problem z zapalającymi się kontrolkami płynu do spryskiwaczy pomimo pełnego zbiornika, przeprowadzono kontrolę jakości kilku wyrywkowych partii płynu do spryskiwaczy na stacjach Orlen I Bliska, na ktorych zakupił Pan płyn – przebadane płyny spełniają wszelkie wymagania jakościowe dla płynów zimowych -22stC. Płyny Orlen i Bliska wytwarzane są na bazie wysokiej jakości koncentratu do spryskiwaczy bazującym wyłącznie na alkoholu etylowym, wodzie demineralizowanej oraz kompozycji zapachowej i barwniku.
Analizując sposób działania diodowego czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy samochodów oraz przewodność płynów do spryskiwaczy różnych producentów i surowców stosowanych w produkcji, doszliśmy do wniosku, że przyczyną zaistniałego problemu może być zbyt wysoka demineralizacja stosowanej wody. Prawdopodobnie zbyt wysoka czystość wody wpływa na obniżenie przewodności płynu poniżej wartości nastawionych przez producenta czujnika. Obecnie producent jest w trakcie rozwiązania powyższego problemu poprzez zwiększenie przewodności płynu. Powyższe zaburzenia nie są efektem „złej” jakości płynu ani wadliwości czujników. Są najprawdopodobniej efektem braku kompatybilności pomiędzy tymi elementami.
Z poważaniem "
Zmieniam ORLEN na lepsze :shock: :lol:
Kontrolka przestala sie sama palic jakies 2 tyg temu...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez beras2Zamieszczone przez MaicroftMoze... ciekawe co pisze na instrukcji rozrabiania tego koncentratu Skody :twisted: Jakiej wody z jakim pH nalezy uzyc :idea:
Już widzę auto półroczne z placu z osadem w zbiorniczku.....Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
jak bym kranówkę krakowską nalała to gwarantowany osad... a po kilku razach nalania takiej wody musiałabym wymienić zbiorniczek...
a co do wody z dzbanka Brita - owszem osadu w czajniku nie mam, ale czy tak samo będzie w zbiorniczku?
pozostaje nalać wody czystej od kamieniaZamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
Moja długo wyczekiwana perła
Komentarz
-
-
Dzisiaj spotkało mnie to samo - świecąca się kontrolka od płynu. Autem zrobiłem już 2600 km i od nowości nie dolewałem w płynu. W piątek zaświeciła się kontrolka więc dolałem płyn zimowy który dostałem przy zakupie auta (płyn na licencji orlen). Dzisiaj rano odpalam auto a tu informacja o konieczności dolania płynu...
Muszę zużyć cały płyn i wlać wodę demineralizowaną czy to może być inny problem?
PS.
Czy komuś z was w miesięcznym aucie skrzypiał pedał sprzęgła przy wciskaniu i puszczaniu?
Komentarz
-
-
Po > 17000km kontrolka świeci jak się płyn kończy. A lałem już płyn z Lidla, Biedronki, Juli, koncentrat ze stacji benzynowej przy Zakopiance + woda demineralizowana, itd. Jak serwis nie wie co powiedzieć, to mówi, że to wina klienta, jak zwykle.
Wczoraj przy okazji molestowania ASO (oczywiście nic nie wiedzą i nic nie mogą) zakupiłem koncentrat Wurth (po 6zł sztuka) 1 opakowanie na 3 litry wody. Jak wychlapię to co mam to zobaczę jak tym się będzie ścierać.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
Komentarz