Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukrys
    Rider
    • 2013
    • 435

Panowie jeżdze od paru dni z lekko otwartym bagażnikiem i nie ma dudnienia oczywiscie klapę mam łapniętą drutem żeby przypadkiem sie nie otwarła :P

prawdopodobnie to od uszczelki lub zatrzasku klapy ... podkładałem pod uszczęlkę gąbki ale nic to nie dało..
    Macie jakieś pomysły?

Komentarz

• rol-on
      Classic
      • 2013
      • 28

lukrys, może to w takim razie coś nie tak z zamkiem klapy??
      No jest jeszcze możliwość, że skoro jest klapa lekko otwarta, to echa nie ma w bagażniku i stąd dudnienia nie słychać

ps. nadal cierpliwie czekam na rozwiązanie problemu :|

Komentarz

• lukrys
        Rider
        • 2013
        • 435

no własnie też mi sie coś zdaje że z zamkiem ale jak to sprawdzić wymontować zamek?;p

Komentarz

• feels3
          Rider
          • 2013
          • 348

Na wymiane amorow jestem umowiony ale miedzy czasie sam zrobilem ,,dochodzenie,, i mam kilka wnioskow.

Rzeczy ktore wpadaly w spore drgania przy przejezdzaniu przez nierownosci:
          -tylna kanapa, a konkretnie oparcie
          -plastikowa przegroda w bagazniku po lewej stronie , ta na driobiazgi

Udezylem mocno piescia w oparcie tylnej kanapy (na wys. zaglowka) i wpadala w nieprzyjemny rezonans. Po zlozeniu oparc, w czesci bagaznika wystaja metalowe zamki, ktore wchodza w oparcie kiedy skladamy je z powrotem. Owinalem je czarna tasma izolacykna, tak ze ciezko bylo oparcie zamknac.

Rezonans znikl.

To samo z przegroda w bagazniku, siedzi na plastikowych ,,szynach,, i sa tam luzy, zamocowalem ja niemal na sztywno, domowym sposobem.

Efekt, rezonans znikl. To juz x2.

Pozostal jeszcze srodkowy skladany tunel w tylnym oparciu, on tez jest luzny, ale w czasie jazdy raczej go nie slychac, zreszta tu juz do zawiasow dostep jest trudny.

Obecnie bardzo rzadko (noo, duzo rzadziej) z tylu dochodza odglosy, aczkolwiek na wymiane amorow jade, moze cos to jeszcze poprawi.

Komentarz

• lukrys
            Rider
            • 2013
            • 435

feels3, fajnie ze podzieliłeś sie dodatkowymi informacjami : )
            Po wymiane amorów daj znać czy coś pomogło :szeroki_usmiech

Komentarz

• mcandy
              Ambiente
              • 2010
              • 115

Ostatnio zaobserwowałem, że dudnienie potrafi powstać przy zamykaniu drzwi (np. pasażerów) nawet gdy auto stoi, a silnik jest wyłączony (bynajmniej u mnie).
              Sprawdzę jeszcze, czy owo dudnienie powstaje przy zamykaniu drzwi z uchyloną klapą bagażnika.

Czy ktoś wie jak dobrać się NAJPROŚCIEJ do kratek wylotu powietrza w tylnej części karoserii pod zderzakiem?
              A może nadszedł już czas na okładanie blach karoserii (po puszkach z piwem) workami cementu?
              ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• lukrys
                Rider
                • 2013
                • 435

no zgadza sie to jest coś z AKUSTYKĄ w środku..

[ Dodano: Pon 11 Sie, 14 10:06 ]
                z tym zamykaniem i takim dziwnym przytykaniem uszu też ma problem nowy golf variant testowałem ostatnio..

Komentarz

• jerol
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 188

u mnie to samo sie dzieje, a mam wielowachaczi i rok modelowy 2015 wiec zaczynam poszukiwania a u was moze cos sie zmienilo i ktos znalazl jakies rozwiazanie ?

Komentarz

• voctawias
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 191
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie zmieniło się to że kilometrów na blacie przybywa i coraz mniej mnie to drażni - ale gdyby nie to dudnienie, to octavia jest dla mnie autem idealnym :szeroki_usmiech .
                    Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• jerol
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 188

o ile sie jedzie po w miare rownej drodze to to nie przeszkadza, po wjezdzie na spore nierownosci to szlak moze trafic ja mam jeszcze jeden problem z mocowaniem pasa bezpieczenstwa przy siedzeniu skrzypi niemilosiernie o siedzenie jak sie ruszam siedzenia z pakietem dynamic

Komentarz

• lukrys
                        Rider
                        • 2013
                        • 435

To tak panowie: może to nie jest najlepsze rozwiązanie ale chyba jedyne na dzień dziejszy...

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Zamieszczone przez lukrys
                          To tak panowie: może to nie jest najlepsze rozwiązanie ale chyba jedyne na dzień dziejszy...

http://arek1818.wrzuta.pl/obraz/0A7LZgWDwej/dsc02087
                          :lol: :lol: :lol:
                          Black magic

Komentarz

• jerol
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 188

niezle ale u mnie otwarcie bagaznika nie eliminuje problemu jedynie dzwiek jest troche slabszy

Komentarz

• yunior81
                              RS
                              • 2010
                              • 1657
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez jerol
                              jedynie dzwiek jest troche slabszy
                              ..... bo ucieka na zewnątrz

Komentarz

• jerol
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 188

yunior81, ...czyli to napewno nie problem tylnej klapy...ani siedzen, rolety, kola zapasowego, podwojnej podlogi, wykladziny, musze zaczac szukac od spodu jedyne co znalazlem to rurka od odplywu wody jest poprowadzona nad nadkolem i sobie o nie stuka. Dzwiek mam wrazenie, ze wydobywa sie z prawej strony bo po wjezdzie na cokolwiek lewa strona go nie ma.

Komentarz

• voctawias
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 191
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mi się jednak wydaje, że to jest problem związany z ciśnieniem wewnętrznym tak jak by kabina była za "szczelna" - przy jeździe z otwartym bagażnikiem tak jak zrobił to lukrys , ciśnienie ma ujście i dudnienie znika.
                                  Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• jerol
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 188

z otwartym bagaznikiem tez cos dudni tylko dzwiek jest troche slabszy bo sie rozchodzi

Komentarz

• ah
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 48

Zamieszczone przez jerol
                                      ja mam jeszcze jeden problem z mocowaniem pasa bezpieczenstwa przy siedzeniu skrzypi niemilosiernie o siedzenie jak sie ruszam siedzenia z pakietem dynamic
                                      Mam to samo przy normalnych siedzeniach w elegance... chyba przykleję gąbkę pomiędzy mocowaniem a fotelem, może coś zmieni...

Komentarz

• jerol
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 188

ja to sprobuje czyms tez odepchac tak zeby nie szorowalo o siedzenie bo to w koncu wytrze dziure, a na przegladzie zapytam czy da rade to mocowanie pasa jakos podniesc bardziej w pion, moze ktos to juz robil?

Komentarz

• ufo
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1475
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez jerol
                                          ja to sprobuje czyms tez odepchac tak zeby nie szorowalo o siedzenie
                                          ja miałem ten sam problem w O2 przed FL. bardzo prosto sobie z tym poradziłem. kupiłem piankę ocieplającą do rur. osadziłem ją na tym "drucie" co trzyma klamrę i problem z głowy. dodatkowo okleiłem jeszcze całość taśmą izolacyjną.

Komentarz

• yunior81
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1657
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

jerol, wydaje mi sie ze to co umownie nazywamy dudnieniem jest efektem przenoszenia sie tego czegos na inne elementy. Jezeli Skoda sie chwali, ze nowa Octavia jest lzejsza i do tego daje nam trzeba to przyznac szczerze twarde zawieszenie to minus takiego polaczenia musi byc. W tym przypadku jest to dudnienie. Moja teoria spiskowa mowi ze problem jest w amorach i sprezynach.
                                            Stwierdzam to po jezdzie Sluzbowym Yarisem ( 2012 ) mojej zony o ktorego zawieszeniu niektorzy powiedza ze jest sztywne, twarde, sprezyste ale nikt nie powie ze cos z niego slychac.

Komentarz

• jerol
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 188

ewidentnie wali cos z prawej strony, a na sluch moze to byc amortyzator..z lewej jest cisza ale na diagnoze jade do serwisu niech sprawdzaja

Komentarz

• lukrys
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 435

miałem wymieniane dwa amortyzatory na nówke i nic nie dało...

Komentarz

• mcandy
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 115

Już kiedyś o tym wspominałem.
                                                  Koła napompowane w połowie zalecanego zakresu. Nawierzchnia bruk. Szyby zamknięte.
                                                  Dudnienie / rezonans, czy coś podobnego powstaje nawet gdy auto nie jedzie, a silnik jest wyłączony.
                                                  Wystarczy, że pasażerowie z tyłu zamykają boczne drzwi - gwałtownie narasta ciśnienie i powstaje efekt rezonansu i dudnienia. Cienkie blachy, szczelna obudowa i dudnienie gotowe...

Przy twardym zawiasie podczas jazdy jest pewnie podobnie, płaskie blachy karoserii robią za membranę w głośniku, emitują fale akustyczne, które się na siebie nakładają.

JAK ZNALEŹĆ "TE BLACHY" I JAK JE USZTYWNIĆ?
                                                  Pewnie koledzy zrzucą się na skrzynkę wódki dla szczęśliwego znalazcy.
                                                  ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• lukrys
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 435

mcandy zgadza sie wszystko co napisałeś.. nawet głupie zamykanie drzwi robi takie przytykanie uszu...

Komentarz

Pracuję...