Octavia 3 - dudnienie zawieszenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prim
    L&K
    • 2013
    • 1040
    • Audi

Zamieszczone przez nikolakis
    Lukrys, wymienili Ci te amortyzatory czy ogłuchłeś
    heheheheheheheheeee
    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• lukrys
      Rider
      • 2013
      • 435

bob_best ja mam MY 2013. Troche jakby mniej słychać te dudnienie. Ale wielkiego przeskoku nie ma. Dzwoniłem do skody i tam mi powiedzieli nr amortyzatorów. Nr powienien być gdzieś na amortyzatorze także zapraszam pod samochód

Komentarz

• Alonzo_
        RS
        • 2009
        • 2460
        • Hyundai

Słabo jak wydajesz jakby nie patrzeć sporo pieniędzy, chcesz nowe, kolejne wcielenie - masz nadzieję lepiej dopracowane - bestselera a to mały zonk.
        Mi osobiście wydaje się ( bo miliona km na teście O3 1,4 nie zrobiłem ale coś już zauważyłem), że jednak pod kilkoma względami O2 była troszkę lepsza. Lepiej wyciszona i lepiej zestrojone zawieszenie miała. W mojej ocenie porównuje wersje "elegancką" sprawiała też lepsze wrażenie jakościowo w środku. Mnie ogólnie pod wieloma względami jednak dwójka bardziej odpowiadała. Wygląd )3 dla mnie jest lepszy. No 1,4 TSI vs. niska masa robi niezłą robotę - to mi też się podoba.
        Być może to kwestia amorków bo nie wszyscy tak mają. Ale cudów nie ma co się spodziewać. To efekt chytrości.
        To auto jest na tyle mocno odchudzone ( jakie to czasy mamy ciekawe , że z najzwyklejszych oszczędności koncernu robi się marketingowe pranie mózgu na kliencie i wmawia się, że to zaleta- że lekkie auto jest), że musi się to gdzieś czkawką "odbić". Dlatego słychać ją od kół, od podłogi. Kolejne oszczędzanie - belka jest elementem , która z uwagi na prostotę i małą ilość ruchomych elementów nie powinna stwarzać problemów z odpowiednim zestrojeniem. A jednak . Kompakty robione 15 /10 lata temu są pod tym względem, na belce cichsze i bardziej komfortowe - i akustycznie i "sprężyście". Oczywiście IMO. Golf IV czy Astra III nie tłuką się jak zawias jest OK. Dopracowanie/ niedopracowanie zawiasu ws. poprzedniczka w O3 na belce jest wyraźnie słyszalne. Wiem, wiem - dwa różne systemy zawieszeń ale akurat nie mówię o prowadzeniu w ekstremalnych sytuacjach tylko o zwykłej jeździe i dźwiękach pracy tychże elementów.
        Przykre to jak wydaje się sporo kasy a niezadowolenie zabija przyjemność z jazdy. No nie każdy bierze auto na cały dzień czy dwa i stestuje wszędzie gdzie to możliwe.
        Wg mnie O3 to nie auto bodżetowe. Takim określeniem prędzej bym określił np dacie logan. Ale to IMO.

Komentarz

• ali
          Drive
          • 2006
          • 91

Autko odebrane i po pierwszych 50 km mogę powiedzieć że ....
          chyba trafiła mi się jakaś wybrakowana :diabelski_usmiech ,nic nie stuka , nic nie puka ,nic nie dudni :yay:
          Jest O3 1.4 TSI DSG elegance + amazing

była 2008-2014 O2 1.9 BXE
          była 2005-2008 O1 1.9 AHF

Komentarz

• mirek99
            Classic
            • 2013
            • 9

Mam o3 od grudnia 2013 140 km tsi, elegance z pakietem amazing (ksenony itp) czytam te posty i zastanawiam się czy mówimy o tym samym aucie. U mnie nic nie puka stuka i nic nie dudni. Dwa auta na jeździe próbnej również bez odgłosów. Chyba że jestem głuchy, albo trafił mi się taki model. Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy, bo to dobre auto . Jestem zadowolony. Jedyne na minus to twarde zawieszenie bez reakcji niwelujacej - pewnie przyczyną jest belka, ale dotyczy to naprawdę sporych nierówności na. Drodze Zresztą zauważyłem to na jazdach próbnych i na to się zgodziłem kupując auto więc temat zamknięty ale problem domniemanych odgłosów nie istnieje, albo dotyczy tylko niektórych pechowych egzemplarzy

Komentarz

• Fredy.PW
              Rider
              • 2013
              • 376
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

mirek99, zaktualizuj profil - w O3 jest silnik 1.4 TSI CHPA (140KM) .
              Ten, co wybrałeś, był montowany w O2.
              Pzdr
              Pzdr, Fredy
              Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• bob_best
                Rider
                • 2013
                • 744
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

i jak z problemem dudnienia wreszcie? Ile osób nadal słyszy ten dźwięk? Ile z tych osób sprawdziło ciśnienie w kołach?

Czytałem trochę na briskoda.net o tym problemie, polecam (angielski niezbędny!!):

dodatkowo macie tam nr amorków

jednocześnie w wątku wysnuto pewne zależności położonych/podniesionych siedzeń i zamontowanej/zdjętej półki. Na ostatniej stronie odezwał się właściciel Rapid'a który zanotował podobny problem u siebie - On okleił swoją półkę i słyszy wyraźną poprawę, ale w Octavii nikt tego nie sprawdził. Może ktoś u nas to sprawdzi, link do jego posta:
                Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• greg505
                  L&K
                  • 2013
                  • 1239

bob_best, jak masz konto na briskoda, to wklej tutaj fotki z tamtego posta.
                  Mi tez raz sie zdarzylo ze z bagaznika zaczelo dudnic, okazalo sie ze pulka wypadla z jednej prowadnicy
                  Black magic

Komentarz

• bob_best
                    Rider
                    • 2013
                    • 744
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez greg505
                    bob_best, jak masz konto na briskoda, to wklej tutaj fotki z tamtego posta.
                    Mi tez raz sie zdarzylo ze z bagaznika zaczelo dudnic, okazalo sie ze pulka wypadla z jednej prowadnicy
                    mam konto . Uprzedzam, że zdjęcia pokazują półkę z Rapid'a:

Komentarz

• Ebenezer
                      Classic
                      • 2013
                      • 36

Obiektywnie parząc na problem to porażka.Można w zasadzie wozić w bagażniku pierzynę lub nadmuchany balon. Szkoda, że producent nie dał do wyboru rodzaju zawieszenia z tyłu. Bo chyba każdy dopłaciłby w tej sytuacji 2kzł. Gdyby to był samochód budżetowy np lo--n, to nikt by się nie czepiał. Ale wielu z nas jeździło już OI, OII, F1 i ma porównanie. Bez wątpienia OIII zawiodła.

Komentarz

• bob_best
                        Rider
                        • 2013
                        • 744
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Ebenezer
                        Obiektywnie parząc na problem to porażka.Można w zasadzie wozić w bagażniku pierzynę lub nadmuchany balon. Szkoda, że producent nie dał do wyboru rodzaju zawieszenia z tyłu. Bo chyba każdy dopłaciłby w tej sytuacji 2kzł. Gdyby to był samochód budżetowy np lo--n, to nikt by się nie czepiał. Ale wielu z nas jeździło już OI, OII, F1 i ma porównanie. Bez wątpienia OIII zawiodła.
                        wg mnie zdecydowanie przesadzasz. Najeździłem się wiele kilometrów OIIFL (zarówno 1.6TDi, 1.9TDi, jak i 2.0TDi) i pojeździłem testówkami O3 (nawet raz bezpośrednio przed OIII 1.4TSI jechałem O2FL 1.4TSI z przebiegiem 6kkm) i dla mnie jest przepaść między tymi autami - ciężko je nawet porównać, dla mnie przeskok jest ogromny. Jasne, to zawieszenie jest małym zgrzytem - ja po wątku na forum rzeczywiście zdołałem to wyłapać, ale uczciwie rzecz biorąc - po tym jak się zapomniałem po ok. 10min jazdy przestałem to zauważać a jeździłem po dziurawej łodzi na 17'' także dla mnie najwięcej narzekają Ci którzy nigdy nie jeździli OIII a szczególnie posiadacze O2/O2FL - tutaj zastanawiam się czy to nie jest czasem jakaś próba wytłumaczenia sobie żeby nie zmieniać auta (?)

Komentarz

• Łabik
                          Rider
                          • 2013
                          • 346
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja swoją O3 zrobiłem na razie 600km i żadnego dudnienia nie słyszę. I nie słyszałem w dwóch testówkach którymi jeździłem. Dzisiaj nawet miałem na tylnych siedzeniach dwóch pasażerów, jeden nawet ma O2Fl i pytałem się czy słyszy jakieś dziwne odgłosy z tylnego zawieszenia i nic nie słyszał bo takich odgłosów nie ma. Nawet stwierdził że nie zauważa w pracy zawieszenia żadnej różnicy między O2FL a O3.
                          Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                          http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• mirek_p11
                            RS
                            • 2010
                            • 6630
                            • Volkswagen
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

dzisiaj wspominali o dudnieniu w teście długodystansowym OIII w AŚ.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                            Fotki

Komentarz

• Łabik
                              Rider
                              • 2013
                              • 346
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez mirek_p11
                              Możesz wkleić link do tego testu AŚ gdzie wspominają o dudnieniu zawieszenia w O3.
                              Bo ja przeczytałem cały artykuł na stronie AŚ o teście O3 i o dudnieniu nie jest napisane ani słowa. Wręcz przeciwnie, chwalą zawieszenie za dobre wybieranie nierówności.

Komentarz

• bob_best
                                Rider
                                • 2013
                                • 744
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Łabik
                                Zamieszczone przez mirek_p11
                                Możesz wkleić link do tego testu AŚ gdzie wspominają o dudnieniu zawieszenia w O3.
                                Bo ja przeczytałem cały artykuł na stronie AŚ o teście O3 i o dudnieniu nie jest napisane ani słowa. Wręcz przeciwnie, chwalą zawieszenie za dobre wybieranie nierówności.
                                jest o tym napisane, właśnie sprawdzałem "głośne tylne zawieszenie...", tyle, że należy pamiętać że to auto MY2013 (otrzymali w maju 2013)

Komentarz

• Łabik
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 346
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dziękuje za link bo ja przeczytałem inny test w AŚ.

Komentarz

• ELM0
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 224

Ja przejechałem już 1500km w tym 2 dłuższe trasy i szczerze to tego dudnienia nie słyszałem....
                                    Octavia III Combi 1.4 TSI Brąz Topaz

Komentarz

• lukrys
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 435

ELM0 skąd dokładnie jesteś bo ja też z śląska bo można by było zrobić jazde próbną naszymi autkami i porównać?

Komentarz

• ELM0
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 224

lukrys, Gliwice
                                        Octavia III Combi 1.4 TSI Brąz Topaz

Komentarz

• lukrys
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 435

to można by sie było kiedy spotkać i zobaczymy czy te dudnienie wyeliminowali w combi

Komentarz

• bob_best
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 744
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Re: Octavia 3 problem

Zamieszczone przez lukrys
                                            Witam mam taki problem że po pokonywaniu nierówności słychać dudnienie z tyłu.. miałem wymieniane amortyzatory i dalej jest to samo . Przejechałem sie nawet demonstracyjną Octavią 3(2013r) i też tak ma. Dużo osób na innych forach na to narzeka. Przednie zawieszenie chodzi bardzo dobrze za to tył tłucze;/ Takie głuche niskie dudnienie. Czy któryś fachowiec z tego forum może pomóc w tej kwestii?

podałem już jeden sposób z Rapida z półką - chyba nikt nie próbował.

Teraz znalazłem jeszcze jedno proponowane rozwiązanie na briskoda (to jest o wiele prostsze i nie wymaga żadnych przeróbek) i chłopaki w Holandii zaproponowali rozwiązanie problemu - wg nich te czynności w znacznej mierze pomogły:
                                            1) na karoserii auta po bokach klapy macie 2 elementy trzymające klapę (pierwsze i drugie foto) - ustawić je w najwyższej pozycji
                                            2) potem stopery klapy (trzecie foto) przekręcić 1 do 1,5 obrotu przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Nie testowałem tego bo nie mam jak ale może osoby którym przeszkadza dudnienie powinny sprawdzić (sprawa na góra 5 min)? Jakby ktoś testował to dajcie znać.

Komentarz

• lukrys
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 435

testowałem to Panowie z tą regulacją klapy ale nic to nie daje. Podłążyłem troche filcu pod kanape i jakby lepiej ..

[ Dodano: Wto 18 Lut, 14 10:04 ]
                                              ale to i tak marny efekt;/

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 22:20 ]
                                              Panowie wiem gdzie jest przyczyna dudnienia w O3;/

Wystarczy wyciągnąć wszystko z bagażnika żeby dostać sie do samej blachy wtedy zauważymy inną blache jakby naspawaną.. I tutaj jest dziwna rzecz ponieważ gdy sie uderzy ręką w tą naspawaną blache jest to dudnienie które męczy przy jeżdzie a gdy uderzymy tą blache obok nie ma czegoś takiego... próbowałem to wygłuszyć taką matą : http://www.showsystem.pl/pl/Katalog/...age=2&_flag=pr

Niestety marny efekt.. może od dołu to trzeba wygłuszyć.. może ktoś coś podobnego robił?
                                              Jak ktoś ma pomysł co z tym zrobić prosze pisać ponieważ mi sie już kończą pomysły;P

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 22:27 ]
                                              dodaje zdjęcia: http://w413.wrzuta.pl/obraz/4VsrcoPQICr/2

Komentarz

• Ralfik
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 225
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

A ja mam takie pytanie, czy wasz komputer pokładowy też zaniża średnie spalanie np. pokazuje 6,6 a w rzeczywistości wychodzi 7,1. Czy można to jakoś ustawić?

Komentarz

• bob_best
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 744
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Ralfik
                                                  A ja mam takie pytanie, czy wasz komputer pokładowy też zaniża średnie spalanie np. pokazuje 6,6 a w rzeczywistości wychodzi 7,1. Czy można to jakoś ustawić?
                                                  u mnie różnica to 0,1-0,3l/100km, ale dopiero 2 tankowania zrobiłem - dla mnie taka niedokładność jest ok.

Komentarz

Pracuję...