Zamieszczone przez eaglemirek
[1.8 TSI Manual] Szarpanie przy zmianie biegów
Zwiń
X
-
[1.8 TSI Manual] Szarpanie przy zmianie biegów
Przy zmianie biegów szczególnie z 1 na 2 występuje u mnie dość mocne szarpnięcie autem, przy wyższych biegach tez jest to odczuwalne ale w mniejszym stopniu. Próbowałem się bawić sprzęgłem i gazem, ale po przejechaniu już ponad 6k problem nadal jest. Oczywiście jak bardzo przygazować to prawie tego nie czuć, ale tak się przecież nie robi. Byłem w serwisie z tym tematem, mechanik stwierdzil że faktycznie coś jest nie tak, jak to nazwał "dziura w gazie". Wgrali nowe oprogramowanie silnika i nic to nie dało, stwierdzili ostatecznie że "ten typ tak ma", nawet skombinowali mi inne auto 1.8 TSI i faktycznie objawy są podobne. Czy w waszych autach też zauważyliście podobne objawy? Czy uważacie że jest to normalne zachowanie silnika? Pierwotnie myślalem że coś się może jeszcze "dociera", ale ile można.
p.s. dodatkowo szarpnięcie występuje jak przy jeździe ze stałą prędkością delikatnie puszczam gaz, auto reaguje drgnięciem, zamiast tego żeby stopniowo zacząć chamowaćO3 1.8 TSI Blue Race
-
-
jakieś 8 lat temu miałem w fabii takie mechaniczne suki przy ruszaniu z jedynki - 3 razy zgłoszone do serwisu - ten typ tak ma, po gwarancji 3 miesiace padła cała skrzynia biegów razem ze sprzęgłem. Jak typ tak ma, to niech napiszą to w książce gwarancyjnej, byś miał potem w razie czego jak się odwołać od ich "PROFESJONALNEJ" wiedzy, bo serwis Skody niestety kuleje i to chyba w każdym mieście
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rudy_162Witam,
Mam 1,8 tsi z grudnia 2013 - miałem ten sam objaw szarpnięcia przy zmianie z 1 na 2gi bieg. O dziwo ustąpiło to po ok. 3,5 tys km.
Pozdrawiam.Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Moge tylko potwierdzić to zjawisko... na liczniku będzie już prawie tysiac kilometrów a zmiana biegów z 1 na 2 wychodzi mi czasami jak początkującemu kursantowi
Mam na to narazie dwa obejścia
a) delikatna/powolna zmiana biegu praktycznie bez gazu (powolne puszczanie sprzęgła)
b) przyspieszenie na 1 biegu do ok 2000 - 2100 obrotów i wtedy zmiana.
Tak czy inaczej czasami zdaża mi sie albo lekko przegazować albo go "zdławić" ale to juz bardzo rzadko.
Komentarz
-
-
Przywitam się na szybcika
Od maja '14 właściciel O3 jak w podpisie. Z imienia Darek, nie sugerować się nickiem (i zawodem)
Niestety również potwierdzam szarpanie, głównie 1>2. Czasem uda się nad tym zapanować odpowiednim operowaniem gazem ale to rzadko.
A dodatkowo, nawet gdy stoję na jałowym, i puszczę sprzęgło słyszę taki szczęk. Czy Wy też tak macie? Podczas jazdy i zmiany biegów też to występuje. Najbardziej słyszalne 1>2.
Ja wiem, że sprzęgło jest elementem mechanicznym ale bez przesady.
pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tadfiWitam,
byłem w tym tygodniu w ASO na wymianie głośnika z parktronika i jako usterkę zgłosiłem szarpanie podczas ruszania i przy zmianie niższych biegów. Wgrali mi nowe oprogramowanie i jak ręką odjął, problem zniknął.O3 1.8 TSI Blue Race
Komentarz
-
-
Jestem umówiony na wtorek rano w serwisie w Krakowie na Jospeha Conrada ze względu na buczenie klimy- spytam o nowy soft i dam znać czy pomogło- ze 2 miesiące temu powiedziano mi, że szarpanie zimnego silnika po starcie jest normalną sprawą (tryb ssania)- nowszego softu nie było wtedy, bo pytałem...O3 1,4 TSI 140KM Elegance
Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
Przebieg-ponad 25 000 km ...
Komentarz
-
-
Tadfi
Po części dobra wiadomość, że sofcik może załatwić sprawę. Dzisiaj oddaję autko wieczorem i jutro odbieram więc dam znać co mi wymyślili. Robię odrazu geometrię.
Ciekawi mnie czy też słyszycie taki metaliczny dźwięk przy puszczeniu sprzęgła, głównie właśnie przy 1>2. Jest to irytujące przy ruszaniu.
Komentarz
-
-
Hehe generalnie jak ruszam ostro to szarpania nie ma :twisted: , najgorzej przy wolnym ruszaniu w korku. Co któryś raz wyjdzie mi dobrze ale to nie o to chodzi przy nowym samochodzie... bo jazda ma sprawiać przyjemność i to nie tylko powyżej 4tys obrotów
Nie poruszam tutaj tematu 'a mogłem wziąść passata' czy inny bo to niczego nie gwarantuje w obecnych czasach.
A z octy jestem narazie zadowolony i nie psiocze, że już nigdy więcej czeszki :P
Komentarz
-
Komentarz