Zamieszczone przez crom.de
Cichutkie piszczenie
Zwiń
X
-
Cichutkie piszczenie
Panowie spotkaliście się z czymś takim? Baaaaardzo cichutki pulsujący dźwięk o wysokiej częstotliwości, jakby z prawej strony. Słychać go po zgaszeniu radia, choć trzeba się mocno wsłuchać i nie zawsze się pojawia. Nie jest to od razu dźwięk ciągły tylko na przemian cisza i dźwięk z częstotliwością klika cichutkich piknięć na sekundę, coraz szybszych, aż do dźwięku ciągłego. Puszczenie pedału gazu od razu powoduje, że dźwięk cichnie. Nadmieniam, że jest on bardzo cichy i nie wszyscy pasażerowie go słyszą. Tylko ja i syn.
Ktoś się spotkał z czymś takim?
[ Dodano: Pon 17 Mar, 14 18:52 ]
Może powinno być w wątku o usterkach elektroniki?
-
-
Zamieszczone przez dooboMam coś takiego ale to po zgaszeniu samochodu? Sam sie zastanawiałem co to, nawet schowek otwieralem myślałem ze może ktoś/coś tam jest..
Moje piszczenie jest o wiele bardziej ciche.
To piszczenie nie zawsze jest . Nieraz można przejechać i 50 km i nic nie słychać. Żona mówi, że przesadzam, ale jak się ma nowe auto , to nic nie powinno piszczeć.
Komentarz
-
-
w tym modelu sa dwie pompy wody jedna mechaniczna druga elektryczna mechaniczna urucaamia sie przy 87 a elektryczna slurzy do pompowania plynu przez chlodnice powietrza doladowania raz sie wylacza lub zalacza morze to slychac auta sa naszpikowane elektronika i nieraz nie ma sie na to wplywu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rurka07raz sie wylacza lub zalacza morze to slychac
Bo musiała by się załączać i wyłączać kilka razy na sekundę (taka jest częstotliwość "pisków" , coraz szybciej, aż do pisku ciągłego).
Może to jakieś sprzężenie od głośnika, ale dlaczego słychać to niezaleznie czy radio jest włączone(przyciszone, żeby było słychać) czy wyłaczone.
Komentarz
-
-
Jednak nie, bo ten pisk na filmie staje się głośniejszy wraz gazowaniem motoru. Mój jest niezależny i jednostajny jeśli chodzi o głośność. No i przede wszystkim ułamek sekundy pisku i ułamek sekundy ciszy i tak z coraz większą częstotliwością, aż do pisku ciągłego. Pojawia się nagle i nagle cichnie po odjęciu gazu. Dziwne. Pojechał bym do ASO, ale tam go pewnie nikt nie usłyszy. Jak będę przy okazji to zgłoszę, ale wcześniej chciałem popytać Was.
Komentarz
-
-
w sumie jak dziś jechałem to na jakies 15sekund tez się pojawil ten taki cichy i ciagly dźwięk - ale to jak jechałem ze stala predkoscia i przy obrotach w okolicy 1,8tys... jak puscilem gaz to od razu ucichlo i na dystansie kolejnych 100km już nic nie uslyszalem - bez względu jak jechalem... w sumie dziwna sprawa i nie wiem co to moglo być.... będę obserwowal czy się cos takiego pojawi znowu czy nie...O3 1.2 105KM 6M
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oskar12345w sumie jak dziś jechałem to na jakies 15sekund tez się pojawil ten taki cichy i ciagly dźwięk - ale to jak jechałem ze stala predkoscia i przy obrotach w okolicy 1,8tys... jak puscilem gaz to od razu ucichlo i na dystansie kolejnych 100km już nic nie uslyszalem - bez względu jak jechalem... w sumie dziwna sprawa i nie wiem co to moglo być.... będę obserwowal czy się cos takiego pojawi znowu czy nie...
Komentarz
-
-
miałem ciche piszczenie na piatym biegu przy prędkości 110, 120km/h...
Wymiana alternatora załatwiła sprawe i jest cisza. Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 17 Gru, 14 11:04 ]
niestety ciche piszczenie powróciło na 5 biegu przy prędkości około 120km/h w serwisie mówią że to prawdopodobnie łożysko w skrzyni biegów...
Komentarz
-
-
tomekb1, czy udało Ci się ostatecznie ustalić źródło tego dźwięku? U mnie też występuje taki dźwięk:
- bardzo cichy, pulsujący, wysoka częstotliwość, jakby po stronie pasażera
- brzmi trochę jak kręcący się mały wiatraczek, ale potem przechodzi w dźwięk ciągły
- cichnie natychmiast po puszczeniu gazu
- zauważyłem go tylko przy równej jeździe, a nie przyspieszaniu, ale może głośniejszy dźwięk przyspieszającego silnika po prostu go zagłusza
- pojawia się przy włączonej i wyłączonej klimatyzacji
- najczęściej słyszę go przy jeździe ok. 50 km/h, 2000 obrotów, 3. bieg
A może ktoś inny miał jeszcze doświadczenia z tym dźwiękiem?
Komentarz
-
Komentarz