Wada fabryczna Octavii 3?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dontak
    Rider
    • 2008
    • 586
    • Octavia III combi (5E5)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Będąc na przeglądzie zgłosiłem przetarcia. Zdjęcia zrobili i wysłali do SAP. Po dwóch dniach odpowiedź jakiej zarówno ja jak i pracownik serwisu spodziewaliśmy się. Mimo to Pan który mnie obsługiwał zobowiązał się do wymiany przetartych elementów ale potrzebuje około 2 tygodni czasu. Na razie minął tydzień. Czekam i mam nadzieję że dotrzymają słowa. Dam znać jak sprawa się skończyła.
    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Grad77
      Ambiente
      • 2015
      • 144
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez GrzesWroc
      Ja to zgłosiłem. W odpowiedzi dostałem odmowę wymiany słupka. Sprawa doskonale znana w serwisie. Według stanowiska Skody nie podlega wymianie gwarancyjnej. Uszkodzenie powstaje po stronie klienta i wynika ze złego sposobu zapinania pasa. I to właściwie tyle w temacie - na tym skończyli rozmowę :lol:
      W którym ASO byłeś?

Komentarz

• GrzesWroc
        Ambiente
        • 2015
        • 166
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

TMT a Ty gdzieś to zgłaszałes?

Komentarz

• Grad77
          Ambiente
          • 2015
          • 144
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Tak właśnie myślałem. Mówiąc bardzo delikatnie nie polecam ich i to z wielu różnych względów. Co do osłon słupka B to parę tygodni temu widziałem ich auto demo również z przetarciami osłon ale ich to nie wzrusza.

Komentarz

• metrotest
            Rider
            • 2006
            • 506
            • Volkswagen
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

OT
            Tak właśnie myślałem. Mówiąc bardzo delikatnie nie polecam ich i to z wielu różnych względów.
            Tak z ciekawości, jeśli nie TMT to z wrocławskich dealerów lepszy jest Elcar czy Gall ICM?

Komentarz

• irekk
              L&K
              • 2011
              • 1093
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Gall

Komentarz

• GrzesWroc
                Ambiente
                • 2015
                • 166
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W sumie to podobno nie ich stanowisko tylko Skody Polska. Podobno pisali do nich.... Sam nie wiem. Sadzę, że wszyscy siebie warci są!

Komentarz

• Grad77
                  Ambiente
                  • 2015
                  • 144
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To zapytaj o ich stanowisko. Jeśli kupiłeś auto u nich to oni są gwarantem. Poza tym oni a nie Skoda Polska (w zasadzie VGP) oglądali uszkodzenia osłony więc niech się wypowiedzą.

Komentarz

• sobol1500
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 129

Skoda powiedziala, ze to wina uzytkownika . Ale u mnie jest to tak male, ze nie chce mi sie z tym walczyc.

Komentarz

• Wojti2
                      Ambiente
                      • 2015
                      • 124

W sobotę jestem umówiony na wymianę w ramach gwarancji. Po wymianie dopytam czy koszty poniósł diler czy centrala.

[ Dodano: Sob 16 Maj, 15 09:52 ]
                      Właśnie jestem na wymianie nakładki pasa u Lellka w Gliwicach. Po mojej informacji na forum że wymiana będzie w ramach gwaracji w centrali Skody zrobiła się afera przez co doradca, który mnie obsługuje od kilku lat ma nieprzyjemności. Ostatecznie wymiana jest na koszt dilera jako gest handlowy w zamian za to że od 2007 roku serwisuję już u nich czwartą Octavie.
                      Panowie z centrali jeżeli to czytacie to pozwolę sobie na komentarz w waszym kierunku: wasze zachowanie jest dla mnie delikatnie mówiąc żenujące bo to że jestem stałym klientem waszego serwisu to zasługa właśnie doradcy serwisowego, który latami pracuje na dobre relacje z klientami a nie waszych ............ tyłków. To że nie chcecie uznać tej ewidentnej wady fabrycznej ze względu na potencjalne koszty dla koncernu świadczy tylko o waszej krótkowzroczności. Nikomu źle nie życze ale jestem ciekaw waszej reakcji jeśli w wyniku wypadku zginie wasza córka, syn lub żona z powodu urwania się pasa bezpieczeństwa spowodowanego tą wadą fabryczną. Czy nadal będziecie twierdzić że to niewłaściwa obsługa czy odejdziecie z koncernu i przy pomocy dobrze opłacanego prawnika będzie domagać się niebotycznego odszkodowania za utratę waszych bliskich. Pomyślcie o tym teraz póki nie jest za późno bo nie ma takich pieniędzy, które wynagrodzą śmierć innego człowieka.
                      To tyle ode mnie w tym temacie.
                      P.S. Powoli zaczynam żałować że podjąłem decyzje zakupu samochdów dla mojej firmy z grupy VW bo przez to panowie z zarządu Skody otrzymują swoje niemałe pensje i pewnie ogromne premie za wykazanie kolejnych oczędności w after sales. Hm... Chyba trzeba będzie to zmienić w przyszłości.
                      Skoda Octavia Combi 2007 2.0 TDI PD MAN 140 KM - była
                      Skoda Octavia Combi 2010 2.0 TDI PD DSG 140 KM - była
                      Skoda Octavia Combi 2012 2.0 TDI CR MAN 140 KM - była.
                      Skoda Octavia Combi 2014 2.0 TDI CR MAN 150 KM - była.
                      Skoda Superb Combi 2016 2.0 TDI CR MAN 190 KM - jest

Komentarz

• Grad77
                        Ambiente
                        • 2015
                        • 144
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W głowie się nie mieści...
                        Jak oni nas traktują? Trzeba działać Panowie, tak nie może być.

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14890
                          • Octavia IV (NX3)

Wojti2, no i po takiej reakcji Poznania wszystko jest jasne
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

to kto pierwszy idzie z rzeczoznawcą do sądu?
                            myślę, że w USA byłoby już po temacie, ale w tej naszej UE to niemożliwe
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                              myślę, że w USA byłoby już po temacie, ale w tej naszej UE to niemożliwe
                              Zgadzam sie.

Ciekawe czy przy okazji fl O3 cos z tym zrobia czy nic nie zmienia.
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Poczekajcie na pierwsze auta MY2016... w innym watku podane byly zmiany MY2016 i byla tam wzmianka o czyms zwiazanym z pasem, a co to bedzie w realu zobaczymy juz za kilka miesiecy.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Adama
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 14

Byłem w serwisie i przy okazji wymiany opon zgłosiłem przetarcia pasa w osłonie słupka B
                                  oczywiście mam papierek że zgłoszenie zostało przyjęte. Pan zrobił zdjęcia i poinformował mnie że wyśle je do centrali . Rozmawialiśmy o tym problemie i pokazywałem mu że przy normalnym ustawieniu fotela tak abym sięgnął pedałów pas już dotyka osłony pomijam fakt że ustawienie wysokości mam zawsze maksymalnie do góry aby pas jak najmniej ocierał osłonę choć w takim ustawieniu to on ociera mi szyje. Oczywiście serwisant nie omieszkał poinformować mnie że prawdopodobnie nic z tego nie będzie i co jeszcze dziwniejsze że jest to ich pierwsze zgłoszenie takiego problemu w ich salonie. Poinformowałem Pana że na OCP to aż wrze z powodu tej wady fabrycznej , to pan serwisant straszenie się uniósł. I powiedział że jak to taki beznadziejny samochód to po co go kupujemy, i że o OCP to on nie chce słyszeć. Po jakimś czasie otrzymałem informacje telefoniczną że centrala nie uznała reklamacji z standardowym bełkotem zła eksploatacja , poprosiłem o informacje na maila z uzasadnieniem otrzymałem odmowę od pana serwisanta. I tu pytanie czy mógł tak postąpić.
                                  Acha jeszcze jedno zostałem poinformowany że jak chce pisemną odpowiedz mam zgłosić taką prośbę na piśmie. Pytanie o co tu chodzi.
                                  Octavia 3 AMBITION 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(Czarna perła)+ amazing +(kierownica trójramienna spłaszczona ) + GSM

Komentarz

• Kapitan Snuja
                                    Ambiente
                                    • 2015
                                    • 189

Moim zdaniem opcje są dwie:

- ale stwierdzili, że jest to tak mały problem, że postanowili Was zbyć i przemęczyc się. Jak 200 osób zgłosi i dostanie odmowy to kolejne 200 się zastanowi czy to zgłaszać. Za rok nikt nie będzie pamiętał o tym.

- problem jest poważny, bo to pasy. Nie wiedzą jak to naprawić, szukają rozwiązania i próbują grać na czas, po czym ogłosza dumnie akcję serwisową i w trybie pilnym będą wymieniać we wszystkich autach.

A chodzi o kasę, bo o co innego.
                                    Biały działkowóz

Komentarz

• Najlepsze jest to, że takim działaniem strzelają sobie w stopę i to dla kilku Euro oszczędności :evil:

Jeżeli chodzi o mnie to przetarcia właściwie nie ma i jako następny samochód chciałem zastanowić się czy Superb czy nowy Passat, ale patrząc na podejście koncernu VAG do klienta to zastanowię się czy w ogóle wybrać samochód z tego koncernu

Komentarz

• Black3426
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 2

Tylko, że z innymi markami wcale nie jest lepiej, jeżeli chodzi o naprawy gwarancyjne. Niestety to co za naszą zachodnią granicą nie stanowi problemu u nas okazuje się często murem nie do przejścia.....

Komentarz

• kylo76
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 743
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Adama
                                          zostałem poinformowany że jak chce pisemną odpowiedz mam zgłosić taką prośbę na piśmie. Pytanie o co tu chodzi
                                          No to się nie zastanawiaj tylko pisz i ślij (poleconym). Mają obowiązek odpowiedzieć na piśmie. A jak cos trzeba napisać i się pod tym podpisać to zwykle zaczynają się zastanawiać, bo jest to już dokument, który może być dowodem, że coś olali.
                                          O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• maro rs
                                            Elegance
                                            • 2014
                                            • 948

Zamieszczone przez Black3426
                                            Tylko, że z innymi markami wcale nie jest lepiej, jeżeli chodzi o naprawy gwarancyjne. Niestety to co za naszą zachodnią granicą nie stanowi problemu u nas okazuje się często murem nie do przejścia.....
                                            Nie do końca, fiat i ASO w którym serwisowałem wymieniali wszystko, co zasygnalizowałem + czasem coś z własnej inicjatywy. W skodzie miałbym już wymienione przednie lampy (bo sporadycznie parują przy ledach), a Wy mocowanie wszystkich pasów, również profilaktycznie tych w bagażniku od gaśnicy.
                                            "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• kylo76
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 743
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ASO Fiat przez 2 lata twierdziło, że mi się wydaje, że coś wyje jak jest mokro. To umierał altek. Zgłaszałem to 3 razy. Zdechł ostatecznie 4 miesiące po gwarancji. Nie omieszkałem wyrazić swojej opinii o ASO w Fiat Auto Poland. Po tygodniu zadzwonił skruszony kierownik serwisu z przeprosinami - zwrócili kasę za alternator. Ale do Fiata zraziłem się skutecznie.
                                              O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• maro rs
                                                Elegance
                                                • 2014
                                                • 948

Jak widać dużo zależy od ASO, w którym się serwisuje. Dlatego od razu jak coś nie pasuje warto udać się do innego, a nie upierać przy jednym. Ja na takie o którym piszę wyżej trafiłem za drugim podejściem i potem już się go trzymałem.

Dla mnie najważniejsza różnica jest taka, że nie musieli mieć na każdą pierdołę zgody "centrali" i mogli sami podejmować decyzje. I auto zastępcze miałem zawsze gdy chciałem, o ile zasygnalizowałem taką chęć wcześniej.
                                                "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Grad77
                                                  Ambiente
                                                  • 2015
                                                  • 144
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                                                  Spróbuj znaleźć rzeczoznawcę, który zechciałby wypowiedzieć się w tej sprawie. Nie jest to proste. Spójrz, co odpowiada np. Dekra:
                                                  "Szanowny Panie nie wykonujemy tego typu ekspertyz. Wskazanym raczej byłoby zgłosić producentowi reklamację na jakość wykonania i wytrzymałości owych osłon".
                                                  i c.d. po kolejnym zapytaniu i informacji z mojej strony, że reklamację złożyłem i została odrzucona:
                                                  "Jak Pan sam wskazuje kwestia dotyczy nie tylko jednego pojazdu ale wielu innych egzemplarzy tego modelu więc jest to cechą producenta i zastosowanych przez niego materiałów więc nie widzimy podstaw na wykonanie ekspertyzy wiążącej i tym bardziej nie polecamy żadnych podmiotów które mogłyby podjąć temat".

Komentarz

• pewux
                                                    Drive
                                                    • 2014
                                                    • 91
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

widzieliście jak w nowym focusie rozwiązano ten problem ?

O3 -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86469

Komentarz

Pracuję...