Wada fabryczna Octavii 3?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kkmw24
    Drive
    • 2008
    • 73

Wczoraj pytałem w grudziądzu w serwisie skody o te przetarcie. Pan w serwisie powiedział, że nikt nie zgłaszał u nich tego jeszcze. Ja mu wskazałem dokładnie o co chodzi,że mam maluteńkie przetarcie, a w innych O3 przeciera się jeszcze gorzej. Powiedział, że jakby co będą pisać do Poznania
    Jest Octavia III 1.4 TSI CHPA 140 KM http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84299
    Była Octavia II 2.0 TDI 16V BKD 140 KM
    Była Octavia I 1.9 TDI AGR 90 KM

Komentarz

• howard
      Rider
      • 2014
      • 255

upraszczając odpowiedz UOKiK. Poznań im odpisal, ze pas powinien być zapinany i ustawiony zawszew ten sam sposób bez wzwzględu na to czy użytkownik ma 150 cm czy 210 a UOKiK to łyknął. Jakąś kpina :twisted:
      Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14909
        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez howard
        upraszczając odpowiedz UOKiK. Poznań im odpisal, ze pas powinien być zapinany i ustawiony zawszew ten sam sposób bez wzwzględu na to czy użytkownik ma 150 cm czy 210 a UOKiK to łyknął. Jakąś kpina :twisted:
        dokładnie - podejrzewam że Dozór Techniczny załatwi sprawę tak samo - też przyjmą wyjaśnienie Poznania.
        pozdrawiam - Darek
        ​​

Komentarz

• HansHawk
          Drive
          • 2014
          • 47
          • Octavia III (5E3)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Tylko po jaką cholerę nam potrzebny taki UOKiK skoro w oczywistej sprawie trzyma stronę dostawcy? Którego klienta chronią? Nie odpuszczam, odpiszę im co o tym myślę.

Komentarz

• Grad77
            Ambiente
            • 2015
            • 144
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Bardzo dobrze, odpisz im, nie można odpuszczać. Ja też działam dalej.

Komentarz

• HansHawk
              Drive
              • 2014
              • 47
              • Octavia III (5E3)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Moja odpowiedź do UOKiK:
              Szanowni Państwo,

Z całym szacunkiem, ale stwierdzenie, cyt.: „uszkodzenia słupka B miały charakter eksploatacyjny, spowodowany nieprawidłową regulacją fotela i pasa bezpieczeństwa przez użytkowników, a także niewłaściwą pozycją kierowcy. Mając na uwadze powyższe, UOKiK przychylił się do wyjaśnień ww. spółki.”, traktuję jako kpinę z poważnych ludzi. Czy Państwo bronicie interesu klienta? Którego?

Czy miliony użytkowników Octavii 5E mają przyjąć za fakt, że pasy bezpieczeństwa w tym aucie działają prawidłowo tylko i wyłącznie po ustawieniu ich regulacji w jednym konkretnym punkcie? Proszę o wskazanie – gdzie konkretnie: w którym paragrafie / punkcie instrukcji obsługi jest napisane jak ustawić pasy bezpieczeństwa, aby uniknąć „nieprawidłowej regulacji fotela i pasa bezpieczeństwa przez użytkowników, a także niewłaściwej pozycji kierowcy”?

Analogicznie: jeśli wyreguluję pozycję świateł mijania zbyt wysoko, istnieje zagrożenie, że spalą się żarówki?

Drodzy Państwo, bardzo proszę o poważne podejście do zadań powierzonych Wam przez konsumentów, którzy – jakby nie patrzeć – płacąc uczciwie podatki, mają całkowite prawo oczekiwać, że instytucja stworzona do ochrony ich praw – będzie w istocie realizować podstawowe obowiązki wobec nich.

Jednocześnie informuję, że całość korespondencji publikuję na łamach forum OCP (Octavia Club Polska), w tym wątku. Proszę rzetelnie zapoznać się z treścią tego wątku, zanim podejmą Państwo kolejne kroki w stosunku do Skoda Polska i VW Group. Być może warto przyjrzeć się skali problemu, przed odniesieniem się do jego istoty?

Z poważaniem,
              /podpis/

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Takie pismo nic nie zmieni. Musiałbyś uzyskać opinię rzeczoznawcy, aby coś się ruszyło w temacie.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• HansHawk
                  Drive
                  • 2014
                  • 47
                  • Octavia III (5E3)
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Wg mnie uzyskanie stosownej opinii rzeczoznawcy należy do obowiązków UOKiK. Pamiętajmy, że oni nie są od rozstrzygania, tylko od podejmowania kroków prawnych w ramach "ochrony konsumenta".

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Przecież w poprzednim piśmie skierowali sprawę do urzędu dokonującego homologacji.
                    To jakby "rzeczoznawca". Tyle że ten konkretny "rzeczoznawca" sam na siebie wyroku nie podpisze.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• HansHawk
                      Drive
                      • 2014
                      • 47
                      • Octavia III (5E3)
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

W każdym razie niech mają świadomość, że ich reakcja nie jest zadowalająca dla rzeszy konsumentów, dla których UOKiK został powołany.
                      BTW - całą korespondencję wysłałem również do "Turbo Kamery" TVN Turbo.

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

no i pięknie, oby się ruszyli
                        niby pierdoła, ale boli co niektórych
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• Chris11
                          RS
                          • 2011
                          • 1587

Zamieszczone przez HansHawk
                          W każdym razie niech mają świadomość, że ich reakcja nie jest zadowalająca dla rzeszy konsumentów, dla których UOKiK został powołany.
                          Już widzę, jacy są przerażeni.
                          Sry za ten komentarz, ale widząc, jak funkcjonuje 90% urzędów w naszym kraju, a ostatnio nawet prywatni sprzedawcy, którzy za nic mają swojego klienta, wiara w to, że ktoś przejmie się Twoimi problemami jest... budująca.

Komentarz

• spike1314
                            Drive
                            • 2013
                            • 61

Wszystkie te rzeczniki praw z ich urzędami bym w jasną ... zlikwidował - jak się komuś coś nie podoba to do sądu. Prawo jest celowo nie do wyegzekwowania dla normalnego człowieka bo z jednej strony regulacje branżowe dostępu do zawodów prawniczych i chore ceny usług a do tego sądy działają gorzej niż tragiczne. Tu jest temat do zmian a nie powoływać jakieś idiotyczne urzędy do ochrony praw ludzi którzy nie mogą normalnych ludzkich spraw załatwić w sądzie bo się czeka 5 lat zamiast 2 miesiące. Sorry za offtopic ale z mojego doświadczenia (z drugiej strony - jako strona sprzedająca) te urzędy konsumentów nie mają prawa bytu - nigdy kupujący nic nie uzyskał pozytywnego efekty w przypadku zgłoszenia spraw do tego "urzędu". 100% odrzuconych skutecznie przez nas reklamacji w przypadku zgłoszenia do UOKiKu.

Komentarz

• bishop
                              L&K
                              • 2012
                              • 1430

Zamieszczone przez Chris11
                              Już widzę, jacy są przerażeni....
                              Ale spac spokojnie też nie mogą. Dziwny ten UOkiK, zdarzylo mi się korzystać z pomocy Rzecznika Konsumentów , przeważnie z dobrym skutkiem, ale nawet w przypadku gdzie "niesolidny" sprzedwca się zaparl i nie , bo nie, ...czyli sąd /nie doszło do tego/ to zawsze czulem ,że jest "po mojej stronie" , a tu nie za bardzo.

Często też odwołania od decyzji , potrafią zdziałać cuda , więc pismo HansWawk jest celowe .

Zamieszczone przez HansHawk
                              BTW - całą korespondencję wysłałem również do "Turbo Kamery" TVN Turbo.
                              TVN używa Octavi , może też któryś dziennikarz motoryzacyjny tvn rozejrzy się , jak wyglądają te wytarcia u nich, ...chyba że jeszcze się nie przesiedli do O3 ?

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14909
                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Chris11
                                wiara w to, że ktoś przejmie się Twoimi problemami jest... budująca.
                                ta - zwłaszcza że odpisują nie do wszystkich - mnie jak na razie olali
                                pozdrawiam - Darek
                                ​​

Komentarz

• lockin
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 706
                                  • Superb II (3T4)

Oglądałem wczoraj pasy w 3-letnim Audi A5, 50kkm przebiegu, w rodzinie od nowości. Pas kierowcy jest już cały zmechacony i do tego zaczął się pruć i to konkretnie. Co do słupka to tapicerka jest na nim beżowa i odbarwiła się na czarno od pasa, natomiast wytarcie od pasa jedynie w samym rogu plastiku dosłownie na 1mm.
                                  JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                                  BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                                  BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                                  BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• Karel
                                    Rider
                                    • 2014
                                    • 370
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lockin
                                    Oglądałem wczoraj pasy w 3-letnim Audi A5, 50kkm przebiegu, w rodzinie od nowości. Pas kierowcy jest już cały zmechacony i do tego zaczął się pruć i to konkretnie.
                                    O zgrozo :shock:
                                    To co będzie przy 150kkm?

Komentarz

• Shplus
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 31

Dzisiaj przy okazji wizyty i gwarancyjnej naprawie reflektora ksenonowego oraz usterki w kolumnie kierowniczej w ASO GANINEX w Katowicach przy okazji zgłosiłem przetarcie jak w temacie. Serwisant nawet nie pytał o szczegóły tylko powiedział ze wymienią w ramach naprawy gwarancyjnej co tez uczynili. Plus dla serwisu!

Off topic:
                                      Z czystym sumieniem polecam GANINEX w Katowicach gdzie są uprzejmi, a przede wszystkim potrafią dokonać prawidłowej diagnozy i naprawić lub tez wymienić uszkodzone elementy samochodu co niestety nie jest takie oczywiste w innym ASO z Katowic które radzę omijać szerokim łukiem, nawet bardzo szerokim!

Pisze jako ponad 6 letni użytkownik Skód: fabia a następnie O2 i O3.

Komentarz

• Grad77
                                        Ambiente
                                        • 2015
                                        • 144
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Shplus
                                        Dzisiaj przy okazji wizyty i gwarancyjnej naprawie reflektora ksenonowego oraz usterki w kolumnie kierowniczej w ASO GANINEX w Katowicach przy okazji zgłosiłem przetarcie jak w temacie. Serwisant nawet nie pytał o szczegóły tylko powiedział ze wymienią w ramach naprawy gwarancyjnej co tez uczynili. Plus dla serwisu!
                                        Dzięki za dobrą wiadomość! To mi wygląda na zmianę taktyki. Może ktoś coś wreszcie przemyślał i zrozumiał... Czekam na wieści z innych miast - niech się meldują Ci, którzy to ostatnio reklamowali i którym osłony wymieniono w ramach gwarancji. A Ty Shplus daj koniecznie znać za jakiś czas, czy nowa osłona jest lepsza, czy może jednak znów się przeciera.

Komentarz

• sobol1500
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 129

Ja bylem dzisiaj w ASO i zglosilem. Podobno jest jakas akcja na to. Czy cos tam innego. Maja do mnie dzwonic jutro z decyzjami ze Skody to podpytam.. nieoficjalnie poki co maja mi to wymienic

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14909
                                            • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez sobol1500
                                            Ja bylem dzisiaj w ASO i zglosilem. Podobno jest jakas akcja na to. Czy cos tam innego. Maja do mnie dzwonic jutro z decyzjami ze Skody to podpytam.. nieoficjalnie poki co maja mi to wymienic
                                            napisz szczegóły o tej akcji. Co sie dowiesz.

[ Dodano: Sro 06 Maj, 15 22:35 ]
                                            sobol1500, w którym ASO byłeś?
                                            pozdrawiam - Darek
                                            ​​

Komentarz

• sobol1500
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 129

ruwado, pol-mot auto na Ursynowie. Poki co szczerze polecam

Dam znac na pewno.

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14909
                                                • Octavia IV (NX3)

sobol1500, OKI czekam na info
                                                pozdrawiam - Darek
                                                ​​

Komentarz

• sobol1500
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 129

Jeszcze nic nie wiem. Bede wiedzial pewnie w przyszlym tygodniu dopiero ale na pewno dam znac

Komentarz

• GrzesWroc
                                                    Ambiente
                                                    • 2015
                                                    • 166
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja to zgłosiłem. W odpowiedzi dostałem odmowę wymiany słupka. Sprawa doskonale znana w serwisie. Według stanowiska Skody nie podlega wymianie gwarancyjnej. Uszkodzenie powstaje po stronie klienta i wynika ze złego sposobu zapinania pasa. I to właściwie tyle w temacie - na tym skończyli rozmowę :lol:

Komentarz

Pracuję...