1.8 tsi czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • metrotest
    Rider
    • 2006
    • 506
    • Volkswagen
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez kc2ine
    1.8 TSI wiec musi byc warto i to zdecydowannie najlepsza jednostka z serii TSI. Nowe modele VW 2014 zostaly wyposazone w ten silnik nie bez powodu.
    2014 Volkswagen Beetle, Jetta & Passat get new 1.8L turbo engine
    1/ Czy silnik 1.8 180KM wejdzie do modeli w wersjach europejskich i od kiedy czy tylko na rynkach USA - bo tam sprzedaje się wspomnianą w linku wersję 2.5 170KM.

2/ Dziwna ta polityka VW , że 1.8 jest w Seacie, Skodzie i Audi :!: a nie ma w Vw.
    Zamiast tego jest awaryjny 1,.4 TC 160 KM, który nie pasuje zwłaszcza do Passata.

3/ W Golfie jest albo 1.4 140KM albo 2.0GTI.

4/ W Jetta jest co prawda 2.0TSI ale tylko z DSG. a nie ma 2.0TDI 170 KM.

W Octavii do wyboru, do koloru :shock: :?:

Komentarz

• tomekb1
      Rider
      • 2013
      • 352

tak jak mowilem to nie byl zaden moj blad, tylko zart a zart z powazna mina ma wiekszy effekt. I jak sie spodziewalem kilka osob sie nabralo i chcialo juz zamawiac taki silnik :P
      Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz.
      Najpierw piszesz wierutne bzdury, a potem nie masz odwagi przyznać się do błędu i próbujesz udowodnić , ze to były tylko żarty.
      Dla mnie zwykły troll.

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 13 16:26 ]
      Zamieszczone przez Zorr
      ... Im mniejsza pojemnosc tym awaryjnosc wieksza bo bardziej wyzylowany. Ja zamawiam ten ostatni.
      ... to teraz policz KM z litra jednostek TSI 1.2, 1.4, 1.8 i 2.0 i proszę nie pisz już takich głupot, gdyż wprowadzasz błąd innych forumowiczów.
      Kurcze jak sobie pomyślę, jak wg niego wyżyłowany musiał być maluch ze swoją pojemnością 0,6l :szeroki_usmiech
      Pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• AKa
        Rider
        • 2008
        • 572
        • Mercedes-Benz

Co jak co- mając porównanie z jazdy 1.2 105/1.4 122 a 1.8 180 powiem tak- powyżej 4,4krpm mniejszy silnik traci oddech- ot, taka dieslowska charakterystyka jakby.
        Za to depnąłem dziś Leona.. Powiem tyle- jednak już wiem, dlaczego może spalić te litr-dwa-trzy więcej w porównaniu do 1.4. Ciśnie jak złe i nie traci oddechu...
        I podjąłem decyzję- jeżeli będą dostępne boxy dla CJSA od jakiś renomowanych firm- zdecyduję się na niego.
        Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• tomekb1
          Rider
          • 2013
          • 352

Dlaczego miałby nie tracić , skoro powyżej 4 krpm nie ma już maksymalnego momentu ?
          Pozdrawiam
          Tomek

Komentarz

• AKa
            Rider
            • 2008
            • 572
            • Mercedes-Benz

Idąc tym tropem rozumowania- diesel z kutanoidalnym momentem maksymalnym koło ~2krpm nadawał by się tylko do ciągania przyczepki. A chyba ciągnie do momentu osiągnięcia mocy maksymalnej. :diabelski_usmiech
            Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez AKa
              A chyba ciągnie do momentu osiągnięcia mocy maksymalnej.
              nie koniecznie. Mój miał moc max przy 4200, a od 3500 moment już siadał wyraźnie - zdolność przyspieszania też.

Komentarz

• tomekb1
                Rider
                • 2013
                • 352

Ja miałem na myśli porównanie z 1,8 tsi, gdzie nie dość , ze moment wyższy, to dostępny maksymalny, aż do 5000 obrotów.
                Pozdrawiam
                Tomek

Komentarz

• AKa
                  Rider
                  • 2008
                  • 572
                  • Mercedes-Benz

Co osoba to inna opinia- moje poprzednie auto- wolnossące 1.5 MIVEC (jakiś wymysł mitsubishi ze zmiennymi fazami)- do 4,0krpm gdzie miał teoretycznie m.moment nie zbierał się zbyt dobrze i dostawał oddechu po przekroczeniu 3.5krpm i ciągnął równomiernie do 6krpm, czyli tam gdzie była moc.

Deliberujemy tu, że auto przyspiesza tylko do peaku momentu, a później już tylko bardziej hałasuje i rozpuszcza pokrywę lodową arktyki- a po jakimś czasie mówimy że turbo się zesrało a panewki zaczęły tańczyć macarenę.
                  Jeździć wygodnie i mieć banan na twarzy. Tego oczekuję od auta- 1.8 TSI mi to dało. Tyle odemnie. :diabelski_usmiech

Tomekb- chyba że tak. Spoko.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• greg505
                    L&K
                    • 2013
                    • 1239

czy w kazdej 1.8 w liftbacku jest ten maly spoilerek na klapie? czy moze te co widzialem mialy pakiet Dynamic?
                    Black magic

Komentarz

• kc2ine
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 134

Zamieszczone przez greg505
                      czy w kazdej 1.8 w liftbacku jest ten maly spoilerek na klapie? czy moze te co widzialem mialy pakiet Dynamic?
                      nie, to byl pakiet "odlot".

Komentarz

• michalek1912
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 113

greg505, w każdej z 1.8 TSI
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rezon
                          Zamieszczone przez AKa
                          A chyba ciągnie do momentu osiągnięcia mocy maksymalnej.
                          nie koniecznie. Mój miał moc max przy 4200, a od 3500 moment już siadał wyraźnie - zdolność przyspieszania też.
                          Mój klekot ciągnie jak zły do 4800 i wtedy jest odcinka :lol:
                          Wracając do tsi, jak kupować to z jak najmocniejszym silnikiem co by później nie płakać ze mocy mało :wink:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ketivv
                            L&K
                            • 2011
                            • 1155

Zamieszczone przez piramida
                            Wracając do tsi, jak kupować to z jak najmocniejszym silnikiem co by później nie płakać ze mocy mał
                            +1

Komentarz

• kc2ine
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 134

Zamieszczone przez ketivv
                              Wracając do tsi, jak kupować to z jak najmocniejszym silnikiem co by później nie płakać ze mocy mał
                              +1
                              najlepiej z tym 3.6

Komentarz

• tomekb1
                                Rider
                                • 2013
                                • 352

+1
                                Nie można uogólniać. Dla osób lubiących spokojną jazdę 1,2 w zupełności wystarczy.
                                Pozdrawiam
                                Tomek

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomekb1
                                  +1
                                  Nie można uogólniać. Dla osób lubiących spokojną jazdę 1,2 w zupełności wystarczy.
                                  Zgadza się, ale jak ktoś ma dylemat 1.4vs1.8 to brać 1.8
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• greg505
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1239

Zamieszczone przez michalek1912
                                    super :!: ciekawe ze sprzedawca mnie nie poinformowal, szczegolnie ze chcialem sobie ja dolozyc i mowil ze ona tylko w dynamicu.
                                    Takie gift to rozumie :lol:
                                    Black magic

Komentarz

• ketiuz
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 28

Auto już wybrane.
                                      1.8 tsi na elegance combi kolor niebieski race(chyba)
                                      -pakiet ameizing
                                      -podgrzewane siedzenia i przednia szyba
                                      -pakiet dynamic szary
                                      -autoalarm , dywaniki
                                      -sunset
                                      -Canton
                                      -navi Amundsen
                                      -pakiet chrom
                                      -srebrne relingi
                                      -podświetlane skarpety
                                      -maxi dot kolorowy
                                      -Pakiet Simply Clever
                                      -kierownica trójramienna
                                      -zamiana kół z 17 na 16 cali
                                      -koło zapasowe.
                                      Za taką konfigurację beknę gdzieś 96 tysi udało mi się wynegocjować.
                                      Zastanawiam się nad tą navigacją czy się opłaca bo ja śmigam na Yanosiku i mnie nie zawiódł. Ale za granicą może być ciężko. Co sądzicie o tej navi warto w to inwestować?

Komentarz

• metrotest
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 506
                                        • Volkswagen
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez metrotest
                                        1.8 TSI wiec musi byc warto i to zdecydowannie najlepsza jednostka z serii TSI. Nowe modele VW 2014 zostaly wyposazone w ten silnik nie bez powodu.
                                        2014 Volkswagen Beetle, Jetta & Passat get new 1.8L turbo engine
                                        1/ Czy silnik 1.8 180KM wejdzie do modeli w wersjach europejskich i od kiedy czy tylko na rynkach USA - bo tam sprzedaje się wspomnianą w linku wersję 2.5 170KM.

2/ Dziwna ta polityka VW , że 1.8 jest w Seacie, Skodzie i Audi :!: a nie ma w Vw.
                                        Zamiast tego jest awaryjny 1,.4 TC 160 KM, który nie pasuje zwłaszcza do Passata.

3/ W Golfie jest albo 1.4 140KM albo 2.0GTI.

4/ W Jetta jest co prawda 2.0TSI ale tylko z DSG. a nie ma 2.0TDI 170 KM.

W Octavii do wyboru, do koloru :shock: :?:

Czy coś wiadomo na temat wersji 1.8 TSI 180KM w Vw :roll: :?:

Komentarz

• Festexx
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 286

Zacna konfiguracja Tylko dlaczego 16 cali ?
                                          Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• ketiuz
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 28

Bo mieszkam w Ełku a w tej części Warmi i Mazur są kiepskie drogi więc wole nie kusić losu. Ostatnio kolega w mieście wpadł w małą dziurkę i rozwalił felgę 17.
                                            Więc z tąd moja decyzja.

Komentarz

• Kubarp
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 7

Zamieszczone przez ketiuz
                                              ...Zastanawiam się nad tą navigacją czy się opłaca bo ja śmigam na Yanosiku i mnie nie zawiódł. Ale za granicą może być ciężko. Co sądzicie o tej navi warto w to inwestować?
                                              Ze swojego doświadczenia powiem Ci że Navi w skodzie jest naprawdę fajną rzeczą. Sama Polska jest naprawdę dobrze pokryta co do zagranicy to mogę potwierdzić naprawdę dobre działanie w Niemczech, Słowacji, Czechach, Austrii i Węgrzech. Tam jeździłem i naprawdę się sprawdziła. Na całe 4 lata - tylko raz zdarzyło jej się zgubić satelity i do końca nie jestem pewny czy to nie była jakaś dziura (na Węgrzech) ale jak tylko odzyskała dostęp do 3 satelit wróciła do pracy. Aktualnie 4 rok używam Columbus-a i na dzień dzisiejszy nie zamieniłbym go na żaden inny system. Żadna dodatkowa Navi nie da tego co fabryczna (przynajmniej w skodzie). Nie mówiąc już o walorach aktualnej nowej Navi - mocno ją ulepszyli. IMO brałbym z Navi - zresztą sam biorę...

btw. gratki wyboru

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 13 20:27 ]
                                              Zamieszczone przez michalek1912
                                              Jesteś pewny ? bo w żadnym salonie nie widziałem Liftback-a z tym spoilerem. Pytałem sprzedawcy - i też mi potwierdził ze to jest w Dynamic-u - ma się dowiedzieć czy da się sam spoiler zamontować.

Komentarz

• michalek1912
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 113

Zamieszczone przez Kubarp
                                                Jesteś pewny ? bo w żadnym salonie nie widziałem Liftback-a z tym spoilerem. Pytałem sprzedawcy - i też mi potwierdził ze to jest w Dynamic-u - ma się dowiedzieć czy da się sam spoiler zamontować.
                                                Moja jest z 24 tygodnia i ma ten spojler, tylko wtedy nie było pakietu Dynamic. Może coś się zmieniło...
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• AKa
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 572
                                                  • Mercedes-Benz

ketiuz, nie wiem jak w Skodzie, ale w navi seata mam bodajże mapę całej europy. Musiał bym zejść i sprawdzić... W razie czego- postęp technologiczny jest szybki i nawigacje w telefonach i wolnostojące są do dostania za śmieszne pieniądze. Zastanów się- zależy kto czego potrzebuje, i można mieć na uwadze że aktualizacje do mapy firmowej zazwyczaj pojawiają się na "wyprzedażach". :wink:

W Fimocie będziesz zamawiał? Zadzwoń do oddziału w Suwałkach i zapytaj się co oni zaproponują na taką samą konfigurację. A później zadzwoń do Pol-Motu w Białym i Polbisu w Olsztynie... I wybierz najkorzystniejszą ofertę. Pytaj się o wszelakie rabaty (w tym dla grup zawodowych) i udawaj zdecydowanego.

A z tymi 17"- nie chcę tu nikogo osądzać- ale ktoś musiał nie "wjechać" w dziurę a wpier... się w nią, albo sama felga musiała być zrobiona nie ze stopów lekkich, a gównolitu certyfikowanego- bo jeżdżę po różnych drogach i nie pogiąłem nawet 18"... Ale przezorny zawsze ubezpieczony. I nie martw się- też poganiam po drogach w-m, do tego podlasia i kuj-pom...

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• ketiuz
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 28

Najlepszą ofertę dał POL-MOT Łomża i różnica jest 3800 więc sporo do tego dali 15% rabatu na serwis.
                                                    Czekam jeszcze na ofertę z Gdyni. W poniedziałek ją będę miał więc zobaczę.
                                                    Nadmienie Ci że w jednym salonie stwierdzili żeby mogli dać taką ofertę jak Łomża to do samochodu musieliby dołożyć 2500.
                                                    To ja już nie wiem jak jest z tymi salonami i rabatami na auta.

Komentarz

Pracuję...