1.8 tsi czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elektrykprosty
    Rider
    • 2013
    • 311

Co do elastyczności i wiekszej mocy: 1.8 TSi ma tak, że jeżdżąc ekonomicznie spala niewiele więcej od 1.4, ale w sytuacji gdy od szybkiego wykonania manewru (wyprzedzanie, właczanie do ruchu) zależy bezpieczeństwo, to jest MOC.

Jeśli kogoś stać to zdecydowanie warto.

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

Zamieszczone przez Panoramix
      Silnik naprawdę fajny, szczególnie, że jadąc spokojnie (głównie szosami - prędkości 90 - 110) robiłem na baku (43 litry od tankowania do zółtejk lampki) ok 920KM.
      4,7 l przy prędkościach do 110 km/h ... fiu fiu..nieźle.. zazdraszczam..

Puste auto faktycznie objeżdżało większość tego co jeździ po polskich drogach,
      na szosie czy autostradzie ?
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Panoramix
        Ambiente
        • 2009
        • 125

Zamieszczone przez polrob
        Panoramix,
        w tym wątku jest trochę na temat elastyczności obu silników

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=#1129013
        Heh - raczej wykłocanie się - natomiast teoretycznie mimo wszystko 1.8 powinien być ciut lepszy w osiągach, jako że porównując ilość mocy silnika na tych samych obrotach (np. 2000) 1.8 rozwija wtedy więcej mocy co daje mu więcej momentu obrotowego na kołach.

Ja najchętniej zobaczyłbym na jakimś zlocie porównanie na żywo z czystej ciekawości.

Tytułem wyjaśnienia - nie chcę tu prowadzić żadnej wojny - kupiłem 1.8 bo lubię czasem przygazować i 1.4 mi nie wystarczało.

@Leszek

I tu i tu - zważ tylko, że większość tego co jeździ po Polskich drogach da się objechać i słabszym autem. Ważniejsze dla mnie było to, że nawet jadąc dopakowanym autem z rodziną nad morze nie musiałem się zastanawiać czy wyprzedzać kolumnę tirów czy auto - auto szło do przodu.

Michał
        "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

że nawet jadąc dopakowanym autem z rodziną nad morze nie musiałem się zastanawiać czy wyprzedzać kolumnę tirów czy auto - auto szło do przodu.
          już zadzwoniłem do serwisu na przegląd silnika ewentualnie osprzętu , mój tak nie idzie... , coś mam pewnie zepsute.. , i jeszcze mi pali w trasie z 2 litry więcej przynajmniej..
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Wojtas_Poznań
            RS
            • 2010
            • 2822

Zamieszczone przez leszekmw
            zadzwoniłem do serwisu na przegląd silnika ewentualnie osprzętu , mój tak nie idzie... , coś mam pewnie zepsute..
            jeśli masz na myśli ten swój/małżonki GVI 1.4TSI, to na bank rozrząd..... łańcuch się wyciągnął :diabelski_usmiech
            Zamieszczone przez leszekmw
            i jeszcze mi pali w trasie z 2 litry więcej przynajmniej..
            z tym to nie do ASO, tylko do szewca :P cegłę z buta trzeba usunąć :wink:
            ew. robić zdecydowanie dłuższe przerwy pomiędzy naciskaniem gazu i hamulca :twisted:
            pocieszę Cie, że mój taki zepsuty od nowości jeździ
            SPOT Poznań:
            .....
            ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
              jeśli masz na myśli ten swój/małżonki GVI 1.4TSI, to na bank rozrząd..... łańcuch się wyciągnął :diabelski_usmiech
              aaa...i teraz przeskakuje pewnie i nie napędza sinika :?: hhmmm..no to może być to ..powiem im na serwisie..
              to gówno jakie..
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Ceed1
                Rider
                • 2012
                • 461

Grunt to jeździć z głową a nie na zasadzie zero-jedynkowym ( gaz-hamulec ). Ja jeżdżę raczej spokojnie, nie osiągam dużych prędkości ( wyprzedzają mnie samochody głównie przedstawicieli, które naprawdą za...dalają ) a w trasie jestem w tej części kierowców, która częściej wyprzedza niż jest wyprzedzana. Moje spalanie w trasie to w zależności od warunków drogowych +- 6. Co z tego, że czasami ktoś mnie wyprzedzi z wielką prędkością ( duże spalanie ) skoro za kilkaset metrów gwałtownie hamuje przed innymi samochodami ( mocne użycie hamulca a nie dojeżdża rozpędem do kolumny samochodów ). Następnie bardzo często ja takiego delikwenta i 2-3 inne blokujące go samochody łykam a on jedzie długo za nimi. Następnie gościu znowu z pełną parą wyprzedza te samochody a później mnie. Na tym odcinku drogi ( kilka km ) moje spalanie jest kilka litrów mniejsze niż jego a jedziemy z taką samą średnią prędkością. Oczywiście jest to mocno uogólnione ale tak wygląda 3/4 sytuacji na drodze. Póżniej ktoś mówi: mój dużo pali, mój nie jedzie itp. Nie ważne jak szybko się rozpędzasz aby za chwilę mocno hamować ale ważne jest jak się jedzie w całokształcie. Za miastem współczesne samochody palą naprawdę niewiele przy dobrej średniej przelotowej. Trzeba tylko nimi umieć jeździć a nie cały czas wypisywać kąśliwe uwagi do tych co potrzafia jechać w miarę szybko i oszczędnie. Szybko nie znaczy, że ktoś ileś razy osiągnął 160-180 ale jaką miał średnią.

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bluebox
                  Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie zamówiona przeze mnie elektronika. W pewnym momencie rozpadał się deszcz. Automat obsługiwał wycieraczki. Tempomat jechał praktycznie za mnie. No najbardziej podobał mi się automat zmieniający światła w nocy.
                  Nie żebym chciał jakoś psuć podniecenie związane z zakupem nowego auta, ale to wszystko mam w już dość starej OII z 2007r więc nie jest to jakiś szczyt techniki, ani jakaś szczególna nowość.
                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• mac_aaron
                    Elegance
                    • 2012
                    • 984
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

shado, w O2 nie ma aktywnego tempomatu, a myślę, że o taki mogło autorowi posta chodzić :P

Komentarz

• SS
                      RS
                      • 2010
                      • 16209
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mac_aaron
                      shado, w O2 nie ma aktywnego tempomatu, a myślę, że o taki mogło autorowi posta chodzić :P
                      jak nie jak jest.
                      Ustawiam go na 160km jak widzę auto przed sobą to hamuję :P
                      Jakby były problemy ze złapaniem kontekstu to żart.
                      Pisał Sebastian

Komentarz

• Rok z Bagien
                        L&K
                        • 2010
                        • 1172

Zamieszczone przez SS
                        Padłem... :haha: :haha:

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez SS
                          DObrze, że napisałeś, bo już nie jeden zaczął pewnie myśleć o twojej żonie :jump:
                          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez shado
                            Zamieszczone przez SS
                            DObrze, że napisałeś, bo już nie jeden zaczął pewnie myśleć o twojej żonie :jump:
                            :lol:
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• mac_aaron
                              Elegance
                              • 2012
                              • 984
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez SS
                              jak nie jak jest.
                              Ustawiam go na 160km jak widzę auto przed sobą to hamuję :P
                              No nie wiem kolego takie żarty to wiesz chyba będziemy się musieli spotkać i sobie to i owo wytłumaczyć!

:szeroki_usmiech oczywiście żart :szeroki_usmiech

Chyba po tej akcji trzeba będzie do regulaminu forum dodać punkt, że żarty należy odpowiednio oznaczyć, coby nikt nie poczuł się urażony.

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Chyba po tej akcji trzeba będzie do regulaminu forum dodać punkt, że żarty należy odpowiednio oznaczyć, coby nikt nie poczuł się urażony.
                                coś w tym jest...

mac_aaron, ile Cie wyniósł ten wóz z Twojego podpisu.. , może być na pw.
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• SS
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 16209
                                  • Superb III (3V3)

No nie wiem kolego takie żarty to wiesz chyba będziemy się musieli spotkać i sobie to i owo wytłumaczyć!
                                  nie ma sprawy, ale żony zostają w domu :wink:
                                  mac_aaron, nie wiem czy czasem za dwa tygodnie nie będę w Bogatyni, ale psia kostka z żoną (żeby nie było wulgarnie).
                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• elektrykprosty
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 311

Podsumowując: 1,8 TSI - warto. Emocje gwarantowane.

Żeby uniknąc problemów z trakcją - warto 4x4?
                                    test 4x4

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Zamieszczone przez elektrykprosty
                                      Podsumowując: 1,8 TSI - warto. Emocje gwarantowane.

Żeby uniknąc problemów z trakcją - warto 4x4?
                                      test 4x4
                                      to zależy ...

nie wiem czy widzieliście program na TVN Turbo (Automaniak?) ale był test na torze w Poznaniu Golf R vs Scirocco R testował zaprzyjaźniony kierowca rajdowy (Ben Collins?).
                                      Meritum: Na mokrym torze Scirocco z napędem tylko na przód i 5KM mniej był szybszy i to już od startu niż mocniejszy golf.

100kg dodatkowej masy na napęd oraz Golf jest chyba trochę wyższy i mamy efekt odwrotny do spodziewanego.
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• ketivv
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1155

W pierwszej części programu Stig tak zachwala VW Golfa R, że chyba jego najwięksi fani będą czuli zażenowanie ;) następnie pokazana jest konfrontacja z VW Scirocco R, po której już nic nie jest takie jak dawniej... Mow.

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Zamieszczone przez ketivv
                                          http://www.spalacz.pl/golf-r-vs-scirocco-r-by-stig-w-automaniaku
                                          sam artykuł taki sobie ... bo odwraca kota ogonem i zrzuca winę na kierowcę
                                          komentarze pod spodem są fajne ...

Komentarz

• mac_aaron
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 984
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez SS
                                            nie ma sprawy, ale żony zostają w domu :wink:
                                            mac_aaron, nie wiem czy czasem za dwa tygodnie nie będę w Bogatyni, ale psia kostka z żoną (żeby nie było wulgarnie).
                                            No to masz szczęście bo się rozminiemy akurat w Bogatyni siedzę od dzisiaj do niedzieli

Komentarz

• ketivv
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1155

Zamieszczone przez Zorr
                                              sam artykuł taki sobie ...
                                              dlatego warto mieć dystans do tego co się widzi w TV czy czyta w necie
                                              doświadczenia życia na codzień z tym "badziewnym" Haldexem nie są takie złe ;-)

Komentarz

• SS
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 16209
                                                • Superb III (3V3)

mac_aaron, ale jadę przez Zgorzelec
                                                Pisał Sebastian

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

Zamieszczone przez ketivv
                                                  Zamieszczone przez Zorr
                                                  sam artykuł taki sobie ...
                                                  dlatego warto mieć dystans do tego co się widzi w TV czy czyta w necie
                                                  doświadczenia życia na codzień z tym "badziewnym" Haldexem nie są takie złe ;-)
                                                  owszem trzeba mieć dystans ...
                                                  jeżdżę FWD i napęd 4x4 wydawał mi się dotychczas wspaniałym remedium na problemy z trakcją a tutaj taki test i dość dramatyczny powrót na ziemię ... ba skoro Scirocco mając 265KM sobie jakoś radzi to pewnie i O3RS też sobie poradzi z tą mocą.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Oczywiscie zejdzmy na ziemie i uznajmy ze w naszym klimacie 3 miesiace sa suche, a pozostale 9 jest mokrych.

Zostane jednak przy 4x4
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...