zdefiniuj proszę co to jest dobrze zestopniowana skrzynia
Zamieszczone przez xtremesystems
na 2 do 40
na 3 do 60
i wrzuca sie 4 .
przy 60 na 4 najnizsze spalanie
jak potrzeba jechac szybciej to
3-45
4-83
i na piatke
nie bardzo rozumiem, to są jakieś wyznaczniki zmiany biegów eco?
[ Dodano: Pon 30 Wrz, 13 13:25 ]
Zamieszczone przez Ceed1
Dzisiaj jest inaczej i nikt mi nie wciśnie kitu, że jak będę jeździł na niskich obrotach to popsuję silnik. Silnik psuje się na niskich obrotach na wysokim biegu ale Z GAZEM WCIŚNIETYM W PODŁOGĘ. Każda inna sytuacja nie niszczy go. I to są fakty.
to się zgadza z jednym niuansem ... jak jeździsz na niski obrotach to ciągle musisz zmieniać biegi zależnie od sytuacji na drodze, co prowadzi do szybszego zużycia podejrzewam i sprzęgła i elementów skrzyni ...
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
O czym wogóle mowa, że NALEŻY jeździć benzyną 3-6 tyś? BEZ SENSU.
Wg mnie bez sensu również. W moim 1,2 tsi na czwórce przy 90 km/h mam 2,5 k obr. Nie wyobrażam sobie , aby przy jeździe z taką prędkością jeszcze redukować żeby śmigać w przedziale 3-6 tys. Jakaś paranoja. Musiał bym poza miastem jeździć na trójce. Chore.
Wg mnie bez sensu również. W moim 1,2 tsi na czwórce przy 90 km/h mam 2,5 k obr. Nie wyobrażam sobie , aby przy jeździe z taką prędkością jeszcze redukować żeby śmigać w przedziale 3-6 tys. Jakaś paranoja. Musiał bym poza miastem jeździć na trójce. Chore.
a może inaczej, po co jeździsz na czwórce przy 90km/h?
a może inaczej, po co jeździsz na czwórce przy 90km/h?
A kto powiedział, że tak jeżdżę ? Napisałem tylko ile w tym silniku jest obrotów na 4 przy 90 km/h. Dla zobrazowania bezsensownosci stwierdzenia kolegi paweł 2. Przy takiej prędkości mam szóstkę. Ale przyznaje, że napisałem to w taki sposób, że mogło zmylić. ops:
no wlasnie podalem nizej
Zamieszczone przez Zorr
nie zadne wyznaczniki.
tylko w miescie gdzie jest najczesciej 50tka w 1,6 tdi sa tak zestopniowane biegi ze na 3 ce smiga sie 40+ a na 4ce 60+ . czyli ogarnia sie cale miasto na dwóch biegach
no wlasnie podalem nizej
Zamieszczone przez Zorr
nie zadne wyznaczniki.
tylko w miescie gdzie jest najczesciej 50tka w 1,6 tdi sa tak zestopniowane biegi ze na 3 ce smiga sie 40+ a na 4ce 60+ . czyli ogarnia sie cale miasto na dwóch biegach
powiedzmy OK,
te 40+ na trójce to masz 1500obr?
Edit:
ciekawe
u siebie mam III 1500obr i prędkość 33km/h a czwórkę 45km/h i do miasta wolałbym jeszcze krócej a u Ciebie jest dłużej, co definiujesz jako dobrze zestopniowana...
Panowie nie jest tak zle z tymi nowymi motorami bylem ostatnio ze szwagrem u naszych zachodnich sasiadow(jezdzi tam co tydzien po auta) i widzialem kilka 1.2 i 1.4TSI z przebiegami 270-330kkm :!: a 1.6TDI mial 380kkm :!:
Jak bym nie zobaczyl to bym nie uwieżyl :shock:
A wiec da sie.
Próbowałem. IMHO jest różnica in plus dla 1,6. Nie dlatego, że akurat jeżdżę - jeden i drugi silnik nadaje się wyłącznie do normalnego przemieszczania i tyle. Ale wykrzesanie jakiegokolwiek przyspieszenia z 1,2 było subiektywnie dużo trudniejsze.
a co z braniem oleju przez diesla ?
Czy jak kolega tutaj liczy na kalkulatorze spalanie mieczy 1.2 tsi a 1.6 tdi
nie powinien brać też ewentualnie ile diesel łyka oleju w silniku ?
apropo ile łyka ?
bo sam zamierzam zmienić samochód na octavie III
tylko też mam w sumie mały dylemat
ide bardziej w kierunku diesla bo w przyszłym roku najprawdopodobniej zmienię prace z
obecnych 700 km miesięcznie będę robił 2 tys km ( i to głównie w mieście Poznań )
więc chyba diesel będzie lepszy tylko właśnie nasuwa mi się pytanie
czy ten silnik 1.6 TDI 105 KM
łyka olej w silniku i jak to wygląda z ewentualną różnicą w serwisie ( naprawy ) w porównaniu z np 1.2 tsi .....
ide bardziej w kierunku diesla bo w przyszłym roku najprawdopodobniej zmienię prace z
obecnych 700 km miesięcznie będę robił 2 tys km ( i to głównie w mieście Poznań )
więc chyba diesel będzie lepszy
Przy takim trybie eksploatacji - chyba niekoniecznie. Planowany przebieg stosunkowo nieduży, a w miejskiej jeździe dieslem na paliwie specjalnie nie zaoszczędzisz.
Co do brania oleju nic nie wiem, u mnie jeszcze za wcześnie.
Bedzie palil te 7,5l przy sredniej miastowej predkosci z calego zbiornika na poziomie 24-26km/h. Jak ktos jezdzi 100km dziennie ale w odcinkach po 3-8km to tak bedzie. Jak jednorazowo robi sie po 20-30km ale ze srednia blizsza 30km/h to spadnie do 6-6,5l. Ile bedzie REALNIE palil 1.2TSI nie wiem.
U mnie do pierwszej wymiany przy 6kkm nic nie trzeba bylo dolac i tak samo do 30kkm tez nic. A jest katowane po miescie
Jak to jest z tym dieslem na krótkich odcinkach ? W pracy silnik 2, 0 tdi już niedługo od rozruchu ma średnią z przejechanego odcinka ok 8l/100 km (średnie a nie chwilowe), ja w swoim 1, 2 tsi taką średnią mam może po 1, 5 km.
Serio w dieslu tak drastycznie rośnie spalanie zimą? Ciekawe jak bedzie w tsi.
zobacz sobie u mnie w podpisie historię tankowań - to zobaczysz 1,8TSI latem i zimą. Dla porównania masz dyszla 2,0TDI, którym jeździłem poprzednio http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/6922 . 2.0TDI na krótkich "trasach" zimą to min. 10l. TSI - znacznie szybciej się nagrzewa.
Dzis bylo rano 3'C i moja trasa 4km z jednym postojem od domu zakonczyla sie spalaniem 9,5l :lol: Jak ze dwa tygodnie temu bylo okolo 10'C to bywalo ze bylo mniej niz 8,5l. Zima bedzie 11-12l 8)
Komentarz