Zamieszczone przez jerol
1.8 TSi
Zwiń
X
-
Mam w tym momencie przejechane 1500km większość po mieście. Z komputera spalanie 7,7l/100km.
Silnik na dotaciu wiec bez szaleństw (do 3000 obrotów) i póki co tylko drogi krajowe bez autostrad. W trasie wychodzi 6,5l/100km przy jezdzie spokojnej choć nie w pełni przepisowej. Raz udalo mi sie zejść do 5,8l/100km na dystansie 90km ale byl wtedy spory ruch na drodze bez możliwości wyprzedzania wiec jechalem w sznurku aut i wtedy bylo zgodnie z przepisami. Jestem zadowolony
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bronek83Mam w tym momencie mam przejechane 1500km większość po mieście. Z komputera spalanie 7,7l/100km.
Silnik na dotaciu wiec bez szaleństw (do 300 obrotów) i póki co tylko drogi krajowe bez autostrad. W trasie wychodzi 6,5l/100km przy jezdzie spokojnej choć nie w pełni przepisowej. Raz udalo mi sie zejść do 5,8l/100km na dystansie 90km ale byl wtedy spory ruch na drodze bez możliwości wyprzedzania wiec jechalem w sznurku aut i wtedy bylo zgodnie z przepisami. Jestem zadowolony
Ten silnik zaczyna żyć ok 5000 obr
po okresie docierania w ładny dzień można jeszcze wyłączyć asr i to daję kolejne doznania które nie wpływają korzystnie na spalanie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jeroldzis trasa troche ponad 200km, predkosc 80-120 mniej wiecej i spalanie na koniec 7,7l wg kompa z klima, droga waska, polatana, wyprzedzanie z butem w podlodze jezeli tylko byla mozliwosc takze wynik wydaje mi sie niezlyZamieszczone przez greg505Wyglada na to ze 4x4 potrzebuje jakies 1-1.5l wiecej niz oska. Przy tak spokojnej jezdzie, spalanie u mnie nie przekracza 6.5l
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mufelObawiam się że jak raz go dobrze pociśniesz to takich wartości już nie zobaczysz
Ten silnik zaczyna żyć ok 5000 obr
po okresie docierania w ładny dzień można jeszcze wyłączyć asr i to daję kolejne doznania które nie wpływają korzystnie na spalanie--
JareK
Komentarz
-
-
Mufel czekam z niecierpliwością na dotarcie silnika :evil:
Dla mnie już osiągi są super bo wcześniej jeździłem benzyna 60km
Po przeglądnięciu kilkunastu tematów odnośnie docierania nowego silnika dochodzę do wniosku że tak po przejechaniu około 4500km można już zacząć wykorzystywać pełną moc silnika powyżej 6000 obrotów.
Planuje powoli zbliżać się do 6000 obrotów:
Licznik 1500-2500km - obroty do 4500
Licznik 2500-3500km - obroty do 5500
Licznik 3500-4500km - obroty do 6000
Przypomnę tylko że przez 1500 przejechanych kilometrów starałem się nie przekraczać 3000 obrotów i nie jeździć z podałem w podłodze oczywiście.
Co o tym myślicie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bronek83Przypomnę tylko że przez 1500 przejechanych kilometrów starałem się nie przekraczać 3000 obrotów i nie jeździć z podałem w podłodze oczywiście.
Przecież to się nie da jeździć i w sumie nie wiadomo co gorsze :diabelski_usmiech
We wszystkim trzeba mieć umiar i zdrowy rozsądekPozdro
Komentarz
-
-
Zgadzam sie z Leniwcem
Odbieram swoją kurę w piątek i przez pierwsze 200 km zamierzam jechać bardzo spokojnie dotarcie hamulców etc, a później do pierwszego 1000 km zamierzam nie wchodzić na czerwone pole i tyle ....
a na marginesie pierwszy 1000 km już zaplanowałem w weekend więc od poniedziałku będzie dotartyzamówiona: 26.06.2014
produkcja:23.07.2014
zarejestrowana:04.08.2014
odbiór:07.08.2014
Komentarz
-
-
Średnia z trasy do Chorwacji. Cały czas klima, ponad godzinę stania w korkach. W Czechach i Austrii do 150, w Chorwacji 150 - 200 (oczywiście nie dało się cały czas).
Jak dla mnie rewelacja, w porównaniu do mojej poprzedniej O2 1.9 TDI zużycie paliwa jest większe o 1 - 1.5 litra. Tu mam szersze opony i większy komfort. Jedynie czego mi brakuje, to trochę większego zbiornika paliwa.
Za dwa tygodnie wrzucę zrzut z drogi powrotnej.
Komentarz
-
-
Można włączyć dodatkowy ekran w menu car:
Aktivierung des Fahrschulmodus im CAR-Menü
Im Infotainmentsteuergerät haben Sie die Möglichkeit beim neuen Skoda Octavia III 5E den Fahrschulmodus zu aktivieren. Somit wird im Display die Geschwindigkeitsanzeige digital, sowie die Blinkeransteuerung dargestellt. Darstellung möglich bei Amundsen sowie Bolero
Folgende Codierung ist anzuwenden:
STG 5F (Infotainment) auswählen
STG Anpassung -> Funktion 10
Kanal (11)- Fahrzeug Funktionsliste CAN-driving school auswählen
Wert auf verfügbar anpassen
Kanal (171)- Fahrzeug Menü Bedienung - menu_display_driving_school auswählen
Wert auf aktiviert setzen
Mamy wtedy dodatkowo widoczne kierunkowskazy oraz aktualną prędkość.
[ Dodano: Nie 10 Sie, 14 10:11 ]
Tak jak obiecałem poniżej zrzuty z wakacji:
Polska -> Chorwacja
Przejazd przez autostradę w Chorwacji. Prędkość 160-180, trochę jazdy za maruderami, miejscami dość mocna mgła, kilka małych korków, bramki itp.
Cała droga powrotna z Chorwacji
Zauważcie, że w drodze powrotnej większa średnia prędkość a prawie identyczne zużycie paliwa. Natomiast przejazd przez Chorwację prędkość średnia o 41 km/h większa a zużycie paliwa o 1.3 l/100 km. Tym samochodem nie ma sensu jeździć wolno :diabelski_usmiech
Oczywiście żartuję, wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Chciałem zobaczyć ile wyniesie Vmax, ale jechałem z rodziną i tu właśnie rozsądek był górą.
Komentarz
-
-
Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu się zastanawiam, czy kupic O3 z silnikiem 1.4 czy 1.8. Posty tutaj mnie nie przekonały w żadną stronę. Zaliczyłem jazdę próbną O3 Ambiente 1.4 tsi i nie byłem szczególnie zachwycony, bo była sztywna jak wóz drabiniasty i dosyc hałaśliwa powyżej 140km/h. Ale oczywiście u dilera nie można pojeździc O3 1.8, więc nie wiem czy ta sztywnośc i hałas to przypadłośc wszystkich nowych O3, czy tylko z tym mniejszym silnikiem. Może ktoś się wypowie na ten temat? O spalanie mi nie chodzi, bo oba te silniki są OK, ale o komfort jazdy i hałas na autostradzie, jak się popyla kilka godzin 150-160km/h.
Komentarz
-
-
Hej wojcian; akurat temat o O3 przeglądam od niedawna i wszystkiego jeszcze nie przerobiłem, ale widzę, że największa bitwa to jest ile toto pali, co mnie specjalnie nie interesuje. Jeśli chodzi o szumy i hałas, to już przy O2 słyszałem, że bardziej hałasliwa od O1, ale nie wiem ile w tym prawdy. Ciekaw jestem, jak z komfortem i hałasem przy duzych prędkościach, bo może nie warto pakowac się w O3, tylko trochę dołożyc i kupic superba, ale nie wiem, jak komfort i hałas w superbie wyglądabo na ich forum nie byłem, ha ha.
Komentarz
-
-
Nie chce mieszac tematów, ale superba kupisz w podobnej cenie teraz , pod warunkiem że nie przeszkadza ci to że jest to powoli schodzacy model, co do reszty to zaglądnij tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75588, dla mnie troche nie ciekawie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arcyAle oczywiście u dilera nie można pojeździc O3 1.8
Przejedź się gdzieś, gdzie jest 1.8 i porównaj - ja żeby przejechać się RS w benie jechałem 200 km w jedną stronę i jeszcze mandat po drodze zaliczyłem, ale nie żałuję poświęconego czasu i PLN."k..., aleś pan tu bestię postawił"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arcyWitam wszystkich.
Od dłuższego czasu się zastanawiam, czy kupic O3 z silnikiem 1.4 czy 1.8. Posty tutaj mnie nie przekonały w żadną stronę. Zaliczyłem jazdę próbną O3 Ambiente 1.4 tsi i nie byłem szczególnie zachwycony, bo była sztywna jak wóz drabiniasty i dosyc hałaśliwa powyżej 140km/h. Ale oczywiście u dilera nie można pojeździc O3 1.8, więc nie wiem czy ta sztywnośc i hałas to przypadłośc wszystkich nowych O3, czy tylko z tym mniejszym silnikiem. Może ktoś się wypowie na ten temat? O spalanie mi nie chodzi, bo oba te silniki są OK, ale o komfort jazdy i hałas na autostradzie, jak się popyla kilka godzin 150-160km/h.
Co do sztywnosci to rowniez bedzie podobnie, o3 ma dosc twardy zawias.
Jezeli chodzi o silnik to albo 1.8 albo 2.0, 1.4 jest moim zdaniem za slabyBlack magic
Komentarz
-
-
Dzięki, greg.
to mnie własnie odstrasza, ta sztywnośc. moja stara O1 ze swoimi 150 koniami jest już dośc twarda, zwłaszcza na wszystkich nowych sprężynach [bo stare się połamały], ale jak wsiadłem do nowej O3, to myslałem, że takiego łupania w plery to nie zniosę na dłuższą metę. może jednak superb w takim razie - chyba muszę na jazdę próbną, ale oni zawsze mają takie dupne modele na te jazdy, a nie to, co człowiek chce kupic.
maro - nie mam czasu bujac sie po polsce, żeby się przejechac kawałek jakimś autem. jak w trójmiescie nie ma, to mam przesrane.
wojcian - to dudnienie to ja miałem też w mojej octavii zaraz jak ją kupiłem w 2002 - byłem w serwisie, pojezdzilismy troche, trochę na hamowni, ale to taka przypadłośc modelu myślę i duży pusty bagażnik też swoje robi. teraz już bym się tym nie przejmował.
Komentarz
-
-
arcy, poszukaj na forum w dziale spotkan klubowych, moze ktos z forumowiczow ma 1.8TSI albo 2.0TSi - zostac przewiezionym takim autkiem i pogadac z wlascicielem to nie bedzie raczej problem. Czy da Ci sie przejechac, to juz sprawa osobista bardziejNie mniej opinie na pewno bezdiezs jakas mial i tez zobaczysz jak sie zachowuje z fotela pasazera, gdzie sie mozesz skupic na milionie drobiazgow w czasie jazdy, olewajac sytuacje na drodze przed Toba.
Komentarz
-
Komentarz