1.8 TSi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg505
    L&K
    • 2013
    • 1239

Zamieszczone przez jerol
    dzis trasa troche ponad 200km, predkosc 80-120 mniej wiecej i spalanie na koniec 7,7l wg kompa z klima, droga waska, polatana, wyprzedzanie z butem w podlodze jezeli tylko byla mozliwosc takze wynik wydaje mi sie niezly
    Wyglada na to ze 4x4 potrzebuje jakies 1-1.5l wiecej niz oska. Przy tak spokojnej jezdzie, spalanie u mnie nie przekracza 6.5l
    Black magic

Komentarz

• bronek83
      Classic
      • 2014
      • 18

Mam w tym momencie przejechane 1500km większość po mieście. Z komputera spalanie 7,7l/100km.
      Silnik na dotaciu wiec bez szaleństw (do 3000 obrotów) i póki co tylko drogi krajowe bez autostrad. W trasie wychodzi 6,5l/100km przy jezdzie spokojnej choć nie w pełni przepisowej. Raz udalo mi sie zejść do 5,8l/100km na dystansie 90km ale byl wtedy spory ruch na drodze bez możliwości wyprzedzania wiec jechalem w sznurku aut i wtedy bylo zgodnie z przepisami. Jestem zadowolony

Komentarz

• mufel
        Ambiente
        • 2014
        • 194

Zamieszczone przez bronek83
        Mam w tym momencie mam przejechane 1500km większość po mieście. Z komputera spalanie 7,7l/100km.
        Silnik na dotaciu wiec bez szaleństw (do 300 obrotów) i póki co tylko drogi krajowe bez autostrad. W trasie wychodzi 6,5l/100km przy jezdzie spokojnej choć nie w pełni przepisowej. Raz udalo mi sie zejść do 5,8l/100km na dystansie 90km ale byl wtedy spory ruch na drodze bez możliwości wyprzedzania wiec jechalem w sznurku aut i wtedy bylo zgodnie z przepisami. Jestem zadowolony
        Obawiam się że jak raz go dobrze pociśniesz to takich wartości już nie zobaczysz
        Ten silnik zaczyna żyć ok 5000 obr
        po okresie docierania w ładny dzień można jeszcze wyłączyć asr i to daję kolejne doznania które nie wpływają korzystnie na spalanie

Komentarz

• Rok z Bagien
          L&K
          • 2010
          • 1172

Zamieszczone przez jerol
          dzis trasa troche ponad 200km, predkosc 80-120 mniej wiecej i spalanie na koniec 7,7l wg kompa z klima, droga waska, polatana, wyprzedzanie z butem w podlodze jezeli tylko byla mozliwosc takze wynik wydaje mi sie niezly
          Zamieszczone przez greg505
          Wyglada na to ze 4x4 potrzebuje jakies 1-1.5l wiecej niz oska. Przy tak spokojnej jezdzie, spalanie u mnie nie przekracza 6.5l
          Obu tym wypowiedziom można tylko przyklasnąć.

Komentarz

• JareK77
            Drive
            • 2014
            • 51

Zamieszczone przez mufel
            Obawiam się że jak raz go dobrze pociśniesz to takich wartości już nie zobaczysz
            Ten silnik zaczyna żyć ok 5000 obr
            po okresie docierania w ładny dzień można jeszcze wyłączyć asr i to daję kolejne doznania które nie wpływają korzystnie na spalanie
            Eeee, a czy to troszkę nie zależy też od zapiętego biegu?? Przykładowo na I i II biegu praktycznie od najniżych obrotów silnik ciągnie całkiem przyzwoicie. III bieg to już trzeba mieć o 3 tys obrotów. Przy 5 tys obrotów może i ciągnie najlepiej ale za to najkrócej. Nie pamiętam dokładnie ale przy ok 6 bądź 6.5 tys obrotów silnik wyraźnie słabnie (a może i nawet troszeczkę wcześniej). Co ma swoją zaletę, przed odcięciem czuć, że nie ciągnie i bieg wcześniej się zmienia
            --
            JareK

Komentarz

• bronek83
              Classic
              • 2014
              • 18

Mufel czekam z niecierpliwością na dotarcie silnika :evil:
              Dla mnie już osiągi są super bo wcześniej jeździłem benzyna 60km

Po przeglądnięciu kilkunastu tematów odnośnie docierania nowego silnika dochodzę do wniosku że tak po przejechaniu około 4500km można już zacząć wykorzystywać pełną moc silnika powyżej 6000 obrotów.
              Planuje powoli zbliżać się do 6000 obrotów:
              Licznik 1500-2500km - obroty do 4500
              Licznik 2500-3500km - obroty do 5500
              Licznik 3500-4500km - obroty do 6000

Przypomnę tylko że przez 1500 przejechanych kilometrów starałem się nie przekraczać 3000 obrotów i nie jeździć z podałem w podłodze oczywiście.

Co o tym myślicie?

Komentarz

• jerol
                Ambiente
                • 2014
                • 188
                • Octavia III combi (5E5)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Kazdy patrzy na docieranie inaczej. Ja wyjechalem z salonu i lapalem odrazu chwilami ponad 4k obrotow, a potem autostrada i 160km/h to jest jakies 3,5k obrotow? nie zwracalem uwagi. Teraz mam zrobione 1400km i bez oporow krece ponad 5k obrotow.

Komentarz

• greg505
                  L&K
                  • 2013
                  • 1239

bronek83, nie przesadzasz? Instrukcja mowi tylko o ograniczeniach do 1500km, a pozniej pelen ogien
                  Black magic

Komentarz

• Leniwiec
                    Rider
                    • 2009
                    • 624
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez bronek83
                    Przypomnę tylko że przez 1500 przejechanych kilometrów starałem się nie przekraczać 3000 obrotów i nie jeździć z podałem w podłodze oczywiście.
                    Trochę chyba przegiąłeś w drugą stronę moim zdaniem. Rozumiem, że przez pierwsze 1500km trzeba się obchodzić deczko delikatniej i unikać czerwonego pola, ale max 3000 rpm :?:
                    Przecież to się nie da jeździć i w sumie nie wiadomo co gorsze :diabelski_usmiech
                    We wszystkim trzeba mieć umiar i zdrowy rozsądek
                    Pozdro

Komentarz

• yuby123
                      Classic
                      • 2014
                      • 21

Zgadzam sie z Leniwcem

Odbieram swoją kurę w piątek i przez pierwsze 200 km zamierzam jechać bardzo spokojnie dotarcie hamulców etc, a później do pierwszego 1000 km zamierzam nie wchodzić na czerwone pole i tyle ....
                      a na marginesie pierwszy 1000 km już zaplanowałem w weekend więc od poniedziałku będzie dotarty
                      zamówiona: 26.06.2014
                      produkcja:23.07.2014
                      zarejestrowana:04.08.2014
                      odbiór:07.08.2014

Komentarz

• bronek83
                        Classic
                        • 2014
                        • 18

To już wszystko jasne i myślę że macie trochę racji i przestane się zajmować moja skodą jak "jajkiem" tylko jak dorosła "kurą"

Komentarz

• tadfi
                          Rider
                          • 2008
                          • 501
                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Średnia z trasy do Chorwacji. Cały czas klima, ponad godzinę stania w korkach. W Czechach i Austrii do 150, w Chorwacji 150 - 200 (oczywiście nie dało się cały czas).
                          Jak dla mnie rewelacja, w porównaniu do mojej poprzedniej O2 1.9 TDI zużycie paliwa jest większe o 1 - 1.5 litra. Tu mam szersze opony i większy komfort. Jedynie czego mi brakuje, to trochę większego zbiornika paliwa.

Za dwa tygodnie wrzucę zrzut z drogi powrotnej.

TadFi
                          Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• Dig Dug
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1306
                            • Seat

tadfi, I to jest miarodajny wynik.
                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• greg505
                              L&K
                              • 2013
                              • 1239

tadfi, co to jest "Tryb nauki jazdy"?
                              Black magic

Komentarz

• Wosho
                                Rider
                                • 2012
                                • 328

+1 :P Pierwsze widze cos takiego?

Komentarz

• tadfi
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 501
                                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Można włączyć dodatkowy ekran w menu car:

Aktivierung des Fahrschulmodus im CAR-Menü

Im Infotainmentsteuergerät haben Sie die Möglichkeit beim neuen Skoda Octavia III 5E den Fahrschulmodus zu aktivieren. Somit wird im Display die Geschwindigkeitsanzeige digital, sowie die Blinkeransteuerung dargestellt. Darstellung möglich bei Amundsen sowie Bolero

Folgende Codierung ist anzuwenden:

STG 5F (Infotainment) auswählen
                                  STG Anpassung -> Funktion 10
                                  Kanal (11)- Fahrzeug Funktionsliste CAN-driving school auswählen
                                  Wert auf verfügbar anpassen
                                  Kanal (171)- Fahrzeug Menü Bedienung - menu_display_driving_school auswählen
                                  Wert auf aktiviert setzen

Mamy wtedy dodatkowo widoczne kierunkowskazy oraz aktualną prędkość.

[ Dodano: Nie 10 Sie, 14 10:11 ]
                                  Tak jak obiecałem poniżej zrzuty z wakacji:

Polska -> Chorwacja

Przejazd przez autostradę w Chorwacji. Prędkość 160-180, trochę jazdy za maruderami, miejscami dość mocna mgła, kilka małych korków, bramki itp.

Cała droga powrotna z Chorwacji

Zauważcie, że w drodze powrotnej większa średnia prędkość a prawie identyczne zużycie paliwa. Natomiast przejazd przez Chorwację prędkość średnia o 41 km/h większa a zużycie paliwa o 1.3 l/100 km. Tym samochodem nie ma sensu jeździć wolno :diabelski_usmiech
                                  Oczywiście żartuję, wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Chciałem zobaczyć ile wyniesie Vmax, ale jechałem z rodziną i tu właśnie rozsądek był górą.
                                  TadFi
                                  Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• arcy
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 45
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Witam wszystkich.
                                    Od dłuższego czasu się zastanawiam, czy kupic O3 z silnikiem 1.4 czy 1.8. Posty tutaj mnie nie przekonały w żadną stronę. Zaliczyłem jazdę próbną O3 Ambiente 1.4 tsi i nie byłem szczególnie zachwycony, bo była sztywna jak wóz drabiniasty i dosyc hałaśliwa powyżej 140km/h. Ale oczywiście u dilera nie można pojeździc O3 1.8, więc nie wiem czy ta sztywnośc i hałas to przypadłośc wszystkich nowych O3, czy tylko z tym mniejszym silnikiem. Może ktoś się wypowie na ten temat? O spalanie mi nie chodzi, bo oba te silniki są OK, ale o komfort jazdy i hałas na autostradzie, jak się popyla kilka godzin 150-160km/h.

Komentarz

• wojcian
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 149

arcy, zapewne sledzisz forum ,to pewnie zauważyłeś że z tymi szumami jest coś nie halo w o3, natomiast co do sztywnośći to możę wielowachacz załatwia sprawe w 1,8. Też o tym motorze myślę i nie tylko ale z biegiem czasu odchodzi mi ochota na octavie3.

Komentarz

• arcy
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 45
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Hej wojcian; akurat temat o O3 przeglądam od niedawna i wszystkiego jeszcze nie przerobiłem, ale widzę, że największa bitwa to jest ile toto pali, co mnie specjalnie nie interesuje. Jeśli chodzi o szumy i hałas, to już przy O2 słyszałem, że bardziej hałasliwa od O1, ale nie wiem ile w tym prawdy. Ciekaw jestem, jak z komfortem i hałasem przy duzych prędkościach, bo może nie warto pakowac się w O3, tylko trochę dołożyc i kupic superba, ale nie wiem, jak komfort i hałas w superbie wygląda bo na ich forum nie byłem, ha ha.

Komentarz

• wojcian
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 149

Nie chce mieszac tematów, ale superba kupisz w podobnej cenie teraz , pod warunkiem że nie przeszkadza ci to że jest to powoli schodzacy model, co do reszty to zaglądnij tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75588, dla mnie troche nie ciekawie.

Komentarz

• maro rs
                                            Elegance
                                            • 2014
                                            • 948

Zamieszczone przez arcy
                                            Ale oczywiście u dilera nie można pojeździc O3 1.8

Przejedź się gdzieś, gdzie jest 1.8 i porównaj - ja żeby przejechać się RS w benie jechałem 200 km w jedną stronę i jeszcze mandat po drodze zaliczyłem, ale nie żałuję poświęconego czasu i PLN.
                                            "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• greg505
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1239

Zamieszczone przez arcy
                                              Witam wszystkich.
                                              Od dłuższego czasu się zastanawiam, czy kupic O3 z silnikiem 1.4 czy 1.8. Posty tutaj mnie nie przekonały w żadną stronę. Zaliczyłem jazdę próbną O3 Ambiente 1.4 tsi i nie byłem szczególnie zachwycony, bo była sztywna jak wóz drabiniasty i dosyc hałaśliwa powyżej 140km/h. Ale oczywiście u dilera nie można pojeździc O3 1.8, więc nie wiem czy ta sztywnośc i hałas to przypadłośc wszystkich nowych O3, czy tylko z tym mniejszym silnikiem. Może ktoś się wypowie na ten temat? O spalanie mi nie chodzi, bo oba te silniki są OK, ale o komfort jazdy i hałas na autostradzie, jak się popyla kilka godzin 150-160km/h.
                                              Jezeli chodzi o halas to miedzy 1.4 i 1.8 nie bedzie roznicy. Generalnie z tego co pisza osoby ktore sie przesiadly z o2 do o3 jest ciszej w nowym modelu.
                                              Co do sztywnosci to rowniez bedzie podobnie, o3 ma dosc twardy zawias.
                                              Jezeli chodzi o silnik to albo 1.8 albo 2.0, 1.4 jest moim zdaniem za slaby
                                              Black magic

Komentarz

• arcy
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 45
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Dzięki, greg.
                                                to mnie własnie odstrasza, ta sztywnośc. moja stara O1 ze swoimi 150 koniami jest już dośc twarda, zwłaszcza na wszystkich nowych sprężynach [bo stare się połamały], ale jak wsiadłem do nowej O3, to myslałem, że takiego łupania w plery to nie zniosę na dłuższą metę. może jednak superb w takim razie - chyba muszę na jazdę próbną, ale oni zawsze mają takie dupne modele na te jazdy, a nie to, co człowiek chce kupic.
                                                maro - nie mam czasu bujac sie po polsce, żeby się przejechac kawałek jakimś autem. jak w trójmiescie nie ma, to mam przesrane.
                                                wojcian - to dudnienie to ja miałem też w mojej octavii zaraz jak ją kupiłem w 2002 - byłem w serwisie, pojezdzilismy troche, trochę na hamowni, ale to taka przypadłośc modelu myślę i duży pusty bagażnik też swoje robi. teraz już bym się tym nie przejmował.

Komentarz

• wojcian
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 149

Dupne modele ,ale zawias wszędzie ten sam jedynie dadzą Ci 2 litrowego dizla z dsgi w skórze,a o tsi superbie też zapomnij . Jężeli znasz te wszyskie przypadłośći modelu to ja bym brał 1,8 tsi, masz przynajmniej nowy model, a nie schodzący , przynajmniej dla nie jest to istotny argument.

Komentarz

• krzyzakp
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1016
                                                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

arcy, poszukaj na forum w dziale spotkan klubowych, moze ktos z forumowiczow ma 1.8TSI albo 2.0TSi - zostac przewiezionym takim autkiem i pogadac z wlascicielem to nie bedzie raczej problem. Czy da Ci sie przejechac, to juz sprawa osobista bardziej Nie mniej opinie na pewno bezdiezs jakas mial i tez zobaczysz jak sie zachowuje z fotela pasazera, gdzie sie mozesz skupic na milionie drobiazgow w czasie jazdy, olewajac sytuacje na drodze przed Toba.

Moja O3 RS

Komentarz

Pracuję...