1.4 TSI 122KM w O2FL vs. 1.4TSI 140KM w O3
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Radzio89Zamieszczone przez RalfikKoledzy czy ktoś wie jakie są różnice między obecnie produkowanym 1.4 122KM ,a 1.4 140KM i dlaczego tego pierwszego nie oferuje skoda w O3.
A odpowiadając na pytanie kolegi Ralfik nie wiem, czym różnią się te silniki dokładnie, ale nie ma istotnych różnic - konstrukcja jest taka sama. Tylko żeby nie było wątpliwości - mówimy o nowym 1.4 TSI 122 KM stosowanym w autach z platformą MQB (nie mylić ze starym 1.4 CAXA), którego nie ma i nigdy nie było w Octavii. Jest to silnik z serii ea211 z paskiem rozrządu. Możemy go znaleźć pod maską: Leona 3, Golfa VII oraz Audi A3 trzeciej generacji.
Komentarz
-
-
1.4TSI CHPA 140HP
Zmiany rozwojowe w silnikach rodziny EA211 (1,2 TSI / 63 kW i 77 kW; 1,4 TSI / 103 kW)
– bezobsługowy pasek napędu rozrządu,
– zoptymalizowany przebieg spalania,
– zmniejszona masa wału korbowego, korbowodów i tłoków,
– cztery zawory na cylinder również w nowym silniku 1,2 TSI,
– turbosprężarka i katalizator stanowią jeden zespół montażowy,
– przestawianie wałka (wałków) rozrządu,
– głowica silnika ze zintegrowanym, chłodzonym kolektorem wydechowym,
– również w nowym silniku 1,4 TSI kadłub aluminiowykliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig DugWiecie coś na temat giftów zarówno dla 1,4 TSI jak i 1,2 TSI.SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIZmiany rozwojowe w silnikach rodziny EA211
Komentarz
-
-
cześć,
jeżdżę od 3 miesięcy Octavią III z 2013r. (TSI, 1,4 140kM). Auto w momencie zakupu miało przebieg 39tys.
Samochód jest piękny i równie pięknie się nim jeździ.
Teraz ma 45tys. Powiedzcie mi kiedy muszę zmienić rozrząd.
Pytam bo odkat (ok. 10dni) zaczęły się niskie temperatury i duża wilgotność zauważyłem, że przy zapalania i do czasu osiągnięcia temp. 90st takie lekki klekocik słyszę i być może panikuję ale pomyślałem o rozrządzie
Poradźcie coś. Czy ktoś miał coś podobnego?Przem74
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przem74Czasami na włączonym silniku, na postoju (niezależnie czy zimny czy nagrzany) odczuwam, że delikatnie wibruje (naprawdę delikatnie ale odczuwalne. Czy słyszeliście o czyms takim?
Przerabiałem to z aso tak ma być ponieważ jest bezpośredni wtrysk. Dawka paliwa jest podawana w idealny sposób byle jakie obciążenie spowoduje chwilowe lekkie drgania budy.
I tego się trzymajmy
Komentarz
-
-
Przem74, wydaje się nieprawdopodobne, ale jednak coś się dzieje. Nie do końca jestem przekonany czy to na pewno sprzęgło, ale u mnie przy przebiegu 35k km sprzęgło zostało wymienione (niecały miesiąc temu) i jak na razie klekotania nie słychać.
U mnie klekotanie występowało na zimnym silniku, np. po postoju w nocy, ale też nie zawsze, aczkolwiek coraz częściej i ustawało przy wciśniętym pedale sprzęgła.
Komentarz
-
-
ok, dzięki za info. Przyjrzę się jeszcze temu
[ Dodano: Sro 12 Paź, 16 07:41 ]
Powiedzcie mi jedną rzecz. Generalnie jak wygląda serwisowanie takiej Octavii jak moja?
- Na co zwrócic uwagę po 3 latach i 45tys. przebiegu?
- co wymieniac i jak często
Autko miało wymieniany olej co 15tys i filtry wszystkie pozostałe także serwisowane całe 3 lataPrzem74
Komentarz
-
-
Rano na zimnym słychać było stuki, rzeczywiście przy wciśniętym sprzęgle jakby ustały... Rozgrzany do 80 i dalej było słychać, niestety testu że sprzęgłem już nie przeprowadziłem. Samochód prawie 3 lata i 60kkm przebiegu.
spj, wymieniałeś sprzęgło na gwarancji? Co było przyczyną bo chyba nie same klekotanie?
Przem74, Przy twoim przebiegu standardowo wymieniałem filtry i olej, wtedy wpadł też roczny przegląd. Po 3 roku jest też płyn hamulcowy do wymiany.
Komentarz
-
-
Mastermindq, tak, sprzęgło wymienione na gwarancji.
I tak, przyczyną było samo klekotanie, ale brzmiało to czasami jakby pod maską pracował stary dizel, a nie TSI. Najlepiej słyszalne przy lewym przednim kole.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SkkPdpx5pX0[/youtube]
Komentarz
-
Komentarz