ojciec_, moj podobnie normalna jazda bez palowania, autostrada 140-160km/h mialem +/- 115

Temperatura oleju

Zwiń

X
- 

przemogsxr, przy jakiej temp zewnętrznej takie wyniki masz? Na jakim oleju jeździsz i co ile jest zmieniany? Jaki przebieg auta?Zamieszczone przez przemogsxrTo jak u mnie traktować następujące temperatury:
140km/h temp. 118-123 stopnie
160km/h maxi dot pokazałmi wynik 135stopni...
Bardzo niepokojące.Zamieszczone przez przemogsxrrozumiem że to są wyniki wysoce niepokojące
Komentarz
 - 
 - 

przemogsxr, 135 trochę dużo, może przyczyną jest mniejszej pojemności silnik który pracuje pod większym obciążeniem, stąd wyższa temp niż np w 1.9 czy 2.0?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
 - 
 - 

Przy moim silniku zrobilem juz trase A4 Wrocław-Rzeszów, na tempomacie stale 140 km/h, temp. zewnętrzna 30 stopni i pelne słonce, temp. oleju nigdy nie wyszla powyzej 109 stopni, olej Neste 0W40Zamieszczone przez piramidaprzemogsxr, 135 trochę dużo, może przyczyną jest mniejszej pojemności silnik który pracuje pod większym obciążeniem, stąd wyższa temp niż np w 1.9 czy 2.0?
Komentarz
 - 
 - 

Pamiętałem pierwsze wpisy w tym temacie, czyli to, że 1.4TSI CHPA zazwyczaj trzyma się poniżej 100st.C, a czasem tylko wyskakuje ponad 100st.C. Sam zresztą dotąd miałem najwyżej 102st.C na autostradzie przy 140km/h na tempomacie.
Zdziwiłem się więc, gdy wczoraj zobaczyłem na autostradzie 106st.C, standardowo 140km/h na tempomacie, czasem wyprzedzanie przy 160 lub 180km/h, gdy się pojawiał jakiś poganiacz.
Pytanie czy temperatura zewnętrzna na to wpłynęła - jakieś 25st.C czy może ubytek oleju 1/3 na miarce (olej fabryczny, aktualny przebieg - 4tys.km ) czy może teściowa na pokładzie (dotąd nie jeździła z nami, ale jakoś dużo nie waży)? 8)
Komentarz
 - 
 - 

Zamieszczone przez QgarPytanie czy temperatura zewnętrzna na to wpłynęła - jakieś 25st.C czy może ubytek oleju 1/3 na miarce

Czyli czas już go wymienić na nowy :wink:Zamieszczone przez Qgarolej fabryczny, aktualny przebieg - 4tys.km
Mamusi bym raczej z temperaturą oleju nie wiązałZamieszczone przez Qgarczy może teściowa na pokładzie (dotąd nie jeździła z nami, ale jakoś dużo nie waży)?

Komentarz
 - 

Komentarz