RS TSI - spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dj1978
    Ambiente
    • 2014
    • 181
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez bosniakGTX
    Zamieszczone przez marek106
    Żeby nie tworzyć nowego tematu... Ktoś ma jakieś dane ile pali rs tdi przy 150,160, 170... Nie potrafie tego znaleźć,a dalej mam opcję zmiany na tsi i się wacham. Chcę zobaczyć ile pali takie tdi.
    Na A4 Rzeszów-Krk (w tym Tarnów-Dębica poza autostradą) - 6.5 - 7.0 L (na autostradzie 160 km/h, poza 70 km/h). Kolejny test mogę zrobić w przyszłym tygodniu

Przepisowo na tempomacie 140 km/h komputerek pokazywał 5.2 L na tej samej trasie.
    Potwierdzam niskie spalanie RS TDI, to co kolega bosnikaGTX podał, ze wskazaniem na te 6.5 L Tyle spala moja druga O2 FL, 1.9 TDI uchodząca wcześniej za ekstra oszczędną (autostra 160+ nieszybka trasa)
    W RS TDI, komputer spokojnie pokazuje zasięg 700 km i nawet więcej.
    Zamawiając TSI zyskać można znacznie szybszy termin realizacji.

Komentarz

• marek106
      Ambiente
      • 2014
      • 221

Jeżdżę dość szybko.
      A czy do rs tdi lejecie zwykłego diesla czy premium? Auto kupuje na 3 lata minimum i teraz takie myśli, co jak po 2 latach i 100 tys coś wyskoczy w dieslu. Nie wiadomo jak awaryjny ten silnik.

Komentarz

• wojcian
        Ambiente
        • 2013
        • 149

marek106, bierzesz dodatkową gwarancje na 2lata i 120tys , spisz spokojnie . Sama dwumasa to koszt gwarancji , natomiast ja mam tdi 2,0cr w audi , nie wiem na ile one się rożnią konstrukcujnie od tych w skodzie ale po prawie 200tyś miodzio.A leje jak leci, naturalnie na normalnych stacjach.

Komentarz

• Sebastian75
          Elegance
          • 2013
          • 912

marek106,
          przy 50tys na rok nie ma co się zastanawiać - ja będę robił góra myślę 20-25, więc jeżdżę TSI

Komentarz

• Dig Dug
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1306
            • Seat

Dlaczego dziwicie się, że jest duża różnica między RS TDi a RSTSi. Nawet jakby te dwa silniki miały taką samą moc, to diesel paliłby zazwyczaj 1-2 litry mniej, a że dodatkowo jest różnica w mocy to spalanie wzrasta do 2-3 więcej dla TSI. Auto ma z giftami prawie 250KM, więc czego się spodziewać ?? Dla mnie i tak spoko pali ten RS TSi. Gdyby mnie tylko było stać :cry:
            Była O1 jest F2.

Komentarz

• Sebastian75
              Elegance
              • 2013
              • 912

Dig Dug,

ja się nie dziwię - jak napisałem róznica jest spoko - 2-2,5l w długim okresie czasu to nic.
              Słusznie zauważyłeś, że moc jest większa - to 20%, czyli jak dieselek pali średnio te 7, jak ktoś jedzi dużo jak ja po mieście, to +20% = 8,4 - a to mniej więcej tyle, co mi pali

Komentarz

• bosniakGTX
                Classic
                • 2014
                • 32

Szczerze mówiąc to ja bym brał TSI z automatem, mam TDI z manualem bo musiałem taki mieć z różnych powodów

Mi najlepiej auto jeździ jak tankuje droższe paliwo na BP (nie pamiętam nazwy), ORLENowska verva też dobra, ale w moim odczuciu lekko gorsza od BP.

Komentarz

• Sebastian75
                  Elegance
                  • 2013
                  • 912

bosniakGTX,

kiedyś tankowałem na BP i powiedziałem dosyć - 2 znajomych też miało odczucia, że ich paliwo za szybko schodzi.

Teraz jeźdżę na V-power - mam TSI - i jest git

Komentarz

• wojcian
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 149

Ja też walcze z myślami , po 15 latach jazdy gnojojadem, też myślę o czym cichszym , aczkolwiek u mnie przebiegi raczej kieruja w strone tdi . Natomiast co do spalania tsi to wg mnie jest na przyzwoitym poziomie , np jezeli przy normalnej ( dla mnie )jeżdzie autostradowej 140 /150 tsi łyknie 8,5 to ile weżmie 1,4 tsi litr mniej , a mocy przecież jest 100 km wiecej . Wiadomo ze jak zaczniemy deptac to 2,0 tsi i 1,4tsi łyknie , ale czy będą to spore róznice , nie sądze.

Komentarz

• Sebastian75
                      Elegance
                      • 2013
                      • 912

wojcian,

myślę, że z litr co najmnioej - szwagier ma 1.4 TSI. Jak przyjechał do mnie i jechał koło tego co napisałeś autostradą z Jasła - czyli i krakowa droga) to średnią miał koło 6 - mi by wyszła 8.

Ale jak jeździ krótkie odcinki, to i ponad 7 mu wychodzi - a mi koło 9.

Czyli jakby nie patrzyć plus-minus jest +1,5-2 więcej

Komentarz

• bob_best
                        Rider
                        • 2013
                        • 744
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez wojcian
                        Ja też walcze z myślami , po 15 latach jazdy gnojojadem, też myślę o czym cichszym , aczkolwiek u mnie przebiegi raczej kieruja w strone tdi . Natomiast co do spalania tsi to wg mnie jest na przyzwoitym poziomie , np jezeli przy normalnej ( dla mnie )jeżdzie autostradowej 140 /150 tsi łyknie 8,5 to ile weżmie 1,4 tsi litr mniej , a mocy przecież jest 100 km wiecej . Wiadomo ze jak zaczniemy deptac to 2,0 tsi i 1,4tsi łyknie , ale czy będą to spore róznice , nie sądze.
                        przy 140km/h na tempomacie i paru podgonieniach po 200km/h (krótkich) 1.4TSI manual spalił na odcinku 300km 6,1-6,2l/100km
                        Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• marek106
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 221

Problem w tym,że lubię deptać i jeżdżę na trasach. Od 150 km/h tdi rs się lepiej zbierze niż 1.4 tsi, z resztą mi się rs podoba,więc nie ma tematu, postanowione. Tylko myślę,czy czasem nie tsi Ale dziś np leciałem z Krk do Gliwic dieslem żony i jak mogłem to 180 km/h do 200 km/h non stop, jazda stosunkowo 0-1, wcześniej korki rano w Krk i spalanie na koniec 8l. Pytanie ile rs tsi spali wtedy...pewno z 11-12.

Komentarz

• kras
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 107

marek106, TSI po programie na 260 jazda w granicach 160-200 średnie spalanie komputer pokazał około 11

Komentarz

• Prim
                              L&K
                              • 2013
                              • 1040
                              • Audi

Zamieszczone przez Sebastian75
                              Świetne argumenty ... Ja myślałem o 3-4 letnim BMW5 lub A6 ale ... jak zobaczyłem RSa to zmieniłem zdanie.
                              W niższej cenie mam fajne autko, 4 lata gwarancji - owszem, nie ma head-up i night vision i 4x4 al ... na razie jest OK.
                              Przejechałem od marca 12 tys i ... czekam na nowego Superba - może się pokuszę za 2 lata na zamianę
                              POPIERAM/PODZIELAM
                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Sebastian75
                                Elegance
                                • 2013
                                • 912

Prim,

SUperB?

Widziałem w Autoświecie chyba - nie powala mnie wyglądem - no ale i zwykła OIII też nie powalałą, więc mam RSa.

Kto wie - może będzie opcja sportowa - inne zderzaki, wydechy. Superb ma być podobno super - więc czekam z niecierpliwością na jakieś bliższe informacje

Komentarz

• marek106
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 221

Zamieszczone przez kras
                                  marek106, TSI po programie na 260 jazda w granicach 160-200 średnie spalanie komputer pokazał około 11
                                  Ok, a RS III będzie ciut oszczędniejszy? Ten diesel to 1.8 136,więc rs tdi tez by spalił ciut więcej niż 8l.

Komentarz

• Prim
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1040
                                    • Audi

Sebastian75, tak - poszedłem po SII FL, kupiłem O3 bo była nowym modelem i spodobała mi się - okazała się też więkasza niż O2.... po podjęciu decyzji, że chce NOWE auto pomyslalem, że w 2013 będzie O3 - akurat pojawi się SIII. Rok po wprowadzeniu SIII na rynek akurat mojej O3 stukną 3 lata więc SIII ędzie naturalnym wyborem

PS. Coraz bardziej podoba mi sie B7..... zobaczymy jak cenowo wypadnie SIII na tle pastucha.
                                    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Sebastian75
                                      Elegance
                                      • 2013
                                      • 912

Prim,

a nie aby B8 - bo masz na myśli VW?

Mi też się podoba - najmocniejszy jednak silnik to diesel - no i jak dopakowałem auto tym, co chcę, to cennikowo doszedłem do 250 tys ...

Będę musiał się przejechać jak pojawi się w salonie - kto wie, może zamiast A6 pójdę za chwilę w coś nowego, klasę niżej, ale za to ... tańśzego w utrzymaniu?

Komentarz

• Prim
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1040
                                        • Audi

Jasne, B8, zapomniałem o lifcie B6 ;]
                                        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sebastian75, dlaczego Cię jeszcze nie było na spocie w Kryspinowie?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Sebastian75
                                            Elegance
                                            • 2013
                                            • 912

kabanos,

a bo ja wiem? Jakoś nie jeżdżę na tego typu imprezy - praca, praca - mało czasu dla rodziny; a córki tay potrzebują

BTW - właśnie byłem w Kryspinowie odebrać żonę z jakiejś imprezy

Komentarz

• kabanos
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 4544
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sebastian75, to już wiesz gdzie :wink:
                                              Wdepnąć w piątek, na godzinkę, raz miesiącu może ci się uda :wink:

Komentarz

• Sebastian75
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 912

Więcej V-0power Racing nie kupię - szkoda kasy

Ba, biegi są szybciej zmieniane, jak w trybie ECO - mam wrażenie też, że depnięcie w podłogę gazu skutkuje te jak w trybie ECO lekkim opóźnieniem - pewnie przez 100tk oktanów

Jak wypalę to, co mam, wracam na "sprawdzone" V-power 95 Nitro +

[ Dodano: Sro 17 Wrz, 14 23:39 ]
                                                kabanos,

we will see

Komentarz

• kabanos
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 4544
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sebastian75, ja już widzę ... Ciebie na spocie

Komentarz

• Sebastian75
                                                    Elegance
                                                    • 2013
                                                    • 912

Dla tych, co lubią czasem się "pobawić", bo różne wątki czytam - RS TSI da radę zejść do 5,3 spokojnie - jazda po prostym terenie, z paroma górkami - krótki odcinek, ale w zupełności miarodajny.

Komentarz

Pracuję...