RS TSI - spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prim
    L&K
    • 2013
    • 1040
    • Audi

adamwo, spoko spoko - ja wlasnie bez ironii.. :szeroki_usmiech
    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Himenek
      Rider
      • 2014
      • 412

zrobiłem test na TDI - przy 150 pali od 6,9 ( trasa Katowice - Wrocław odcinek ok 80 km ) do 7,6 ( trasa Kraków - Rzeszów)
      wracając na S3 Gorzów- Szczecin jadąc 140 palił średnio 6,8 - 6,7 odcinek ok 90 km mierzone.
      cała trasa - Szczecin , Kraków, Bieszczady, Szczecin średnie spalanie 6,6 l ( autostrady 150-160, ekspresówki 140, normalne drogi 90-110)

Komentarz

• krzyzakp
        L&K
        • 2013
        • 1016
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Himenek, Sporo.. Moje BKD przy 140 pali kolo 6-6,1, mimo ze nalatane 300tys.. Fakt, jest chip, ale i tak sporo zre..Choc wiadomo ze but wiekszy troche..
        Dzieki za jakis pomiar w TDi, bardzo brakowało takiej miarodajnej informacji I styl jazdy podobny jak widze

Moja O3 RS

Komentarz

• Himenek
          Rider
          • 2014
          • 412

czy ja wiem czy sporo, dla mnie mało, szczególnie że wyprzedzanie i osiąganie prędkości zawsze z butem w podłodze, dodatkowo sporo wyprzedzań

przypomniało mi się jeszcze Szczecin - Swiebodzin wyszła średnia spalania 6,3 litra

Komentarz

• adamwo
            Rider
            • 2011
            • 359

TSI przy temopomacie 120 km/h pali jakieś 6.5-6.7 przy 140 7.7
            RS Stage 2 335/450

Komentarz

• szplukasz
              Ambiente
              • 2013
              • 111

Zamieszczone przez adamwo
              TSI przy temopomacie 120 km/h pali jakieś 6.5-6.7 przy 140 7.7
              Masz manuala czy DSG? Piszesz o spalaniu chwilowym czy przejechałeś kilka km i podajesz średnią?

Komentarz

• adamwo
                Rider
                • 2011
                • 359

Manual, pisze o spalaniu na dystansie 30 km
                RS Stage 2 335/450

Komentarz

• szplukasz
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 111

Ciekawie to wygląda. Przy 120 km/h różnica 0,7 litra a przy 140 km/h tylko 1 litr

Ps. inne egzemplarze rs tsi niestety paliły więcej

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

szplukasz, na trasie do 150 km/h nie bedzie dużej różnicy pomiedzy tdi a tfsi, znaczna różnica pojawi sie przy dynamicznej jeździe po mieście i przy prędkościach rzędu 200+

Dla przykładu, trasa Kraków-Wrocław czas przejazdu 1.5h, średnia 145km/h, spalanie około 9.5l, ozywiscie TDI, ciekawe ile wyszło by w TFSI, myślę że około 12-13l
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• krzyzakp
                      L&K
                      • 2013
                      • 1016
                      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Himenek, chodziło mi glownie o spalanie na S3, bo tam zakladam ze w miare rowno jechales i nie bylo tyle wyprzedzan z butem w podlodze Bo na krajowce to wiadomo jak bywa..

Moja O3 RS

Komentarz

• adamwo
                        Rider
                        • 2011
                        • 359

piramida , przy zapieprzaniu to jak mówisz but ciągle w podłodze i hamowanie zaraz bo ktoś wyjechal, potem znowu napędzanie wyszło mi 13,1 litra co jest niezłym wynikiem.
                        RS Stage 2 335/450

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Zamieszczone przez piramida
                          szplukasz, na trasie do 150 km/h nie bedzie dużej różnicy pomiedzy tdi a tfsi, znaczna różnica pojawi sie przy dynamicznej jeździe po mieście i przy prędkościach rzędu 200+

Dla przykładu, trasa Kraków-Wrocław czas przejazdu 1.5h, średnia 145km/h, spalanie około 9.5l, ozywiscie TDI, ciekawe ile wyszło by w TFSI, myślę że około 12-13l
                          Przesadzas :wink:
                          Tarnow - Krakow

A tak powaznie, to 12-13l pali rzeczywiscie powyzej 200, ale niestety na naszych autostradach bardzo ciezko utrzymac taka predkosc na dluzszym odcinku
                          Black magic

Komentarz

• Sebastian75
                            Elegance
                            • 2013
                            • 912

Przy tej prędkości moja RSka pali średnio nie więcej niż 8,5 - przy założeniu, że jadę na trybie Normal

12, 13 - może przy 200 - ale i TDI nie sądzę, aby mniej wtedy łykał

Komentarz

• adamwo
                              Rider
                              • 2011
                              • 359

Sebastian75 , zauważyłeś różnicę w spalaniu przy normal , eco i sport ? Ja ustawiłem tempomat na płaskim odcinku autostrady i miałem wrażenie , że nic się nie zmienia.
                              RS Stage 2 335/450

Komentarz

• Sebastian75
                                Elegance
                                • 2013
                                • 912

Wiesz, jak jedziesz już szybko, to na każdym trybie wypada Ci 6ty bieg
                                Jakbyś jechać górki/dolinki ręcznie to wyjdzie mniej jak wrzucić ECO, bo z górki będzie wrzucał na luz.

Kiedyś jeździłęm na ECO, ale autko źle się zbiera na początku - jest chwila opóźnienia - nie chcę, aby na drodze te 0,3s zaważyły o tym, że nie zdążę wykonać jakiegoś manewru.

Po doświadczeniach z jazdą na torze w Kielcach - byłem w SJS - uważam, że dynamiczna jazda nie po prostym najlepsza jest na przełożeniu w DSG S, ponieważ jak zdejmujesz nogę z gazu, to przód Ci lepiej dohamowuje na zakrętach - ja jednak nie lubię tego głośnego dżwięku, więc wolę "mahać DSG" jak potrzebuję Sport włączyć

Komentarz

• Andja
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 596

Zamieszczone przez Sebastian75
                                  Przy tej prędkości moja RSka pali średnio nie więcej niż 8,5 - przy założeniu, że jadę na trybie Normal

chłopie doczytaj! 8)
                                  te 145km/h to średnia prędkość, na odcinku Krk-Wro, a żeby taka średnią wykręcić to trzeba jechać ponad 200 km/h

Komentarz

• Sebastian75
                                    Elegance
                                    • 2013
                                    • 912

Faktycznie, nie doczytałem

Ale przesadzasz z tym ponad 200 - jeździłem tą trasą Megane III w dieslu - poniżej 2h jadąc na spokojnie, 150 prawie cały czas i jestem we Wrocku - przez Śląsk 100-110, ogólnie to nie było parcia na prędkość

To auto przy 170-180 pali nie więcej niż 10 średnio - nie doceniasz nowego TSI

Komentarz

• metrotest
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 506
                                      • Volkswagen
                                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Po doświadczeniach z jazdą na torze w Kielcach - byłem w SJS - uważam, że dynamiczna jazda nie po prostym najlepsza jest na przełożeniu w DSG S, ponieważ jak zdejmujesz nogę z gazu, to przód Ci lepiej dohamowuje na zakrętach - ja jednak nie lubię tego głośnego dżwięku, więc wolę "mahać DSG" jak potrzebuję Sport włączyć
                                      1. Mógłbyś to trochę rozwinąć? Chodzi tylko o dźwięk czy o pracę DSG w trybie S :?: Jak to wyglądało w trybie manualnym /łopatki/?

2. Co do głośnego dźwięku /rozumiem że chodzi o generator dźwięku/ to czasem się zastanawiam czy nie lepiej zrezygnować z opcji wyboru profilu jazdy przy zakupie i wtedy nie ma generatora dźwięku.

3. Pewno do takiej jazdy torowej lepsza skrzynia manualna /pełna kontrola/. Szkoda tylko, że do RS-a nie ma specjalnej skrzyni biegów /krótsze drogi, "klikanie"/.

4. Znajomy ma O2 z manualem /1.8 TSI/ i narzeka, że skrzynia czasem haczy. Ja to też zaobserowałem u niego. Jak się sprawują skrzynie ręczne w O3 RS TSI ?

Komentarz

• Sebastian75
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 912

ad 1) O dźwięk chodzi, dla mnie za głośny i jakiś sztuczny.

Przy wyprzedzaniu daję często DSG w tył, włączam tryb Sport i ... jadę

Manetki działają we wszystkich trybach

ad 2) Ale wtedy nie możesz chyba ustawić sobie trybu - ja np. jeżdże na indywidualu - skrętne światła ustawiam w S, to samo kierownica - reszta normal

ad 3) Ale masz pełną kontrolę - masz manetki - a jak chcesz, to ustawisz sobie DSG "w ręczny tryb" i pyk do tyłu / pyk do przodu - krótkimi ruchami zmieniasz biegi

ad 4) Po przejechaniu 4 tys z DSG nie myślę o powrocie do manuala

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Andja

chłopie doczytaj! 8)
                                          te 145km/h to średnia prędkość, na odcinku Krk-Wro, a żeby taka średnią wykręcić to trzeba jechać ponad 200 km/h
                                          aby mieć 145 średnią to trzeba jechać w przedziale 190-210 i wtedy średnia z takiego przejazdu wyjdzie około 9-9.5,
                                          Jadąc tfsi powiedzmy 170-180 silnik spali około 10l ale jadąc już 190-210 to wyjdzie te 12-13 nie ma bata aby wyszło mniej :szeroki_usmiech
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Sebastian75
                                            Elegance
                                            • 2013
                                            • 912

Na pewno wtedy tyle coś pali - spoko

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Jadąc tfsi powiedzmy 170-180 silnik spali około 10l
                                              Weź. Słubice - Warszawa cała droga tempomat 130-140 i wyszło 9L więc przy 170-180 to będzie bliżej 15 niż 10.
                                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• adamwo
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 359

Tak ciut z innej beczki, jaką temperaturę oleju macie w TSI przy jezdzie autorstradowej 200 i więcej ?
                                                RS Stage 2 335/450

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

IMO zaraz się zrobi temat olejowy ale tak przy okazji przydałoby się dawać takie info jaki olej i jak bardzo przepracowany, bo to też ma pewno wpływ na wartości temp.
                                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• adamwo
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 359

Pytam o temp oleju , gdyż u mnie dzisiaj przy butowaniu na odcinku 10 km temp skoczyła do 114 C, w instrukcji jest napisane, ze zakres tmperatur powinien oscylować między 80 do 110 C jśli chodzi o dynamiczną jazdę, tak więc rozumując jak instrukcja powinienem zwolnić i poczekac , aż się olej schłodzi co uważam wpływa mega negatywnie na użytkowanie samochodu. Co mi po aucie które leci 250 jak muszę jezdzić nim 180 bo za duża temp oleju.
                                                    Olej mam zalany fabryczny.
                                                    RS Stage 2 335/450

Komentarz

Pracuję...