RS TSI - spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marek106
    Ambiente
    • 2014
    • 221

Zamieszczone przez namo
    szplukasz, proszę, tutaj masz. RS-ka bardzo próbuje być oszczędna dlatego trzeba dobrze dawać do pieca żeby nie było wstydu ze spalaniem poniżej 10 L/100 km.

metrotest, podobno jest but w plecy w manualu ale wciskania nie sądzę żebyś doświadczył. Jak ta mocniejsza RS będzie miała mechaniczną szperę to będzie crtl+c i crtl+v.
    Trzeba się starać by mieć powyżej 10 litrów??? namo, wyciągnij tą cegłę z pod gazu. Jeździłem wieloma tsi i jak się jeździ jak człowiek to schodzenie poniżej 10 to jakiś żart.

Komentarz

• metrotest
      Rider
      • 2006
      • 506
      • Volkswagen
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez Sebastian75
      metrotest,

aż tak Cupra odstaje? Pytam, bo nie oglądałem, ani nie jechałem....

Ale 400tka będzie niezła - musisz przyznać - http://moto.onet.pl/aktualnosci/volk...kin-2014/8d1cv

[ Dodano: Nie 04 Sty, 15 00:18 ]
      A co do GTI i Octavii...

Octavia według Autocentrum jest lepsza aż o 0,5s ! - http://www.autocentrum.pl/filmy/nasz...ion-0-100-kmh/

I przyznam, że nie wiem, co mam o tym myśleć, bo wynik jest o 0,9 lepszy od cennikowych wartości....
      Odstaje, odstaje, szczególnie na konsoli środkowej są tanie plastiki. Naprawdę tanie. Choć w relacji cena/osiągi Cupra wychodzi najlepiej. I ma normalny ręczny a nie jakiś elektroniczny badziew jak w VW.

Te osiągi w O3 RS TSI DSG faktycznie robią wrażenie choć sam Zachar się śmiał i mówił, że może do testów może dostali wersję po czipie :szeroki_usmiech

A tak przy okazji Sebastian, kupiłeś wersję z DSG, miałeś może możliwość jazdy z manualem i dlatego wybrałeś DSG?

Komentarz

• Sebastian75
        Elegance
        • 2013
        • 912

metrotest,

Znajomy, który się zna na autach powiedział mi, że jak kupię auto z DSG, to do manuala się nie przekonam I miał rację. Jak jadę trasą odpada myśłenie, jaki bieg wrzucić - but w podłogę i wyprzedzam A jak chcę delikatnie wyprzedzić to "50%-podłogi"

Poza tym co do DSG - nie wyobrażam sobie machania lewarkiem w tym aucie np. w korku. Ja nie-automatom od marca 2014 powiedziałem "dziękuję"

No i dla tych, co się nie mogą przekonać - lepiej mieć dwie ręce na kierownicy niż jedną; jest większa kontrola nad autem

Komentarz

• metrotest
          Rider
          • 2006
          • 506
          • Volkswagen
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Nie ma co kwestionować, że DSG jest wygodne. Pytanie czy manual nie daje większej frajdy z jazdy. Przecież do normalnej jazdy wystarczy 1.4 TSI 140KM, a może nawet słabszy silnik. Tym samym nabywca mocniejszego auta szuka czegoś więcej niż pojazdu do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Emocji, frajdy z jazdy; po prostu czegoś więcej, np. większej kontroli i mocniejszych odczuć przy jeździe ze skrzynią manualną.

Komentarz

• adamwo
            Rider
            • 2011
            • 359

marek106 , chłopak jechal (namo) 120 km/h to do osiągnięcia, w porywach do 130, do tego puste sutostrady to do zrobienia, przy mojej jezdzie nie zszelby poniżej 13 średnia, czy miasto czy trasa. Jadą naprawde lightowo miasto 11.5 a trasa koło 10 , ale mnie taka jazda aż boli.
            RS Stage 2 335/450

Komentarz

• Sebastian75
              Elegance
              • 2013
              • 912

metrotest,

przecież w DSG, jak się uprę, to też mogę zmieniać biegi - manetkami czy lewarkiem

?

Co ja szukałem?

Zwykła OIII nie jest ładna - poza tym im człowiek 40tki tym podobno mu bardziej odbija

Komentarz

• metrotest
                Rider
                • 2006
                • 506
                • Volkswagen
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Wszystko się zgadza. Tylko, że przy manualu kierowca ma większe poczucie integracji, kontroli nad autem. Choć może faktycznie DSG stanowi optimum między wygodą a frajdą z jazdy? Z drugiej strony tryb D jest zbyt ekologiczny a S zbyt agresywny. Brakuje czegoś pośrodku.

W zagranicznych testach jednak przeważa pogląd, że większa frajda z jazdy = manual. Pytanie gdzie można się przejechać manualem, bo w salonach nie ma RS-ów zwłaszcza z ręczną skrzynią biegów. :evil:

Choć teraz takie czasy, że chcemy coraz większego komfortu, wygody. Kessy, ACC, park assist itp.

Komentarz

• Sebastian75
                  Elegance
                  • 2013
                  • 912

metrotest,

ja jeżdżę na indywidualnym ustawieniu - ale Normal też jest OK.

W Eco nie ma doświetlenia zakrętów plus autko zrywa się z odczuwalnym poślizgiem - w Sport za bardzo mi przeciąga plus ten generator... Nie wiem, jakoś nie mogę się przekonać

Komentarz

• metrotest
                    Rider
                    • 2006
                    • 506
                    • Volkswagen
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Może adamwo manual 8) coś dorzuci do dyskusji :diabelski_usmiech

Komentarz

• marek106, przy mojej jeździe z dziećmi żeby się nie porzygały to ona mi ciągle poniżej dychy pokazuje. Teraz już się nawet dotarła, dodatkowo paliwo po 4 zł i to auto udaje rapida.

Komentarz

• Infoludek
                        Drive
                        • 2014
                        • 75

Zamieszczone przez Maicroft
                        Pytanie kto kupuje RS w benzynie robiac 60kkm rocznie :shock:

Szpera w tym aucie nie musi byc zwiazana z checia jazdy rajdowka, tylko zniwelowania efektu mielenia jednym kolem jak tylko zaczyna byc wilgotno na drodze :szeroki_usmiech
                        Ja

Znam osobnika ktory robi jeszcze więcej a kupił sobie golfa r... , ostatnio powiedział ze nie jest zadowolony z niego ... Dlaczego ? Bo ma mały bagażnik wiec nie mierzcie ludzi jena miara .

Temat dotycz spalania wiec proszę nie próbujcie komuś mowić dlaczego takie auto kupił a nie inne.

Ps. Kiedyś wracałem z urlopu jadąc autostrada wyprzedził mnie Doge Ram, przy prędkości 160km/h. Spotkałem tego osobnika na stacji ,na dystrybutorze była kwota ok 700 zł .pozniej sprawdziłem ile pali to auto. I wtedy stwierdziłem za każdy robi to chce i to jest jego indywidualna sprawa.

Komentarz

• maro rs
                          Elegance
                          • 2014
                          • 948

Zamieszczone przez adamwo
                          naprawde lightowo miasto 11.5 a trasa koło 10, ale mnie taka jazda aż boli.
                          U mnie jak wyżej. I też jest to lajtowo i też boli. Ostro na tym samym odcinku to tak ~15/100.
                          Dwa razy mi się udało osiągnąć okolice 7 wg kompa - raz na odcinku 30 km, raz 110 km. Że bolało to mało powiedziane.

Cupra w środku to jest tragedia, i nie chodzi mi nawet o jakość, bo na to nie jestem specjalnie wyczulony, tylko o dizajn - to auto ma po prostu brzydkie wnętrze.

DSG - rewelacja, nie zamieniłbym na manual za nic. Operując gazem jestem w stanie wrzucić sobie bieg, jaki chcę w danej chwili. W odwodzie są też łopatki i drążek, ale bardzo rzadko z nich korzystam - nie ma potrzeby. No i niestety minusem drążka jest odwrotny, nieintuicyjny kierunek zmiany biegów.
                          "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• marek106
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 221

adamwo i maro rs widze ze podajecie realne spalanie. U mnie identycznie

Komentarz

• szplukasz
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 111

Panowie to jakiego spalania się mam spodziewać. Mieszkam w Warszawie jeżdżę po Bemowie i Bielanach zawsze w tempie lewego pasa raczej dynamicznie ale bez szaleństw ok 30 procent przebiegu. Do tego trasy głównie autostradami 160 km/h i ekspresówkami 140 km/h ok 50 procent. Pozostałe 20 procent to drogi krajowe 120 km/h. Czy średnie przy takiej jeździe będzie to 10 litrów czy dużo wiecej?

Komentarz

• mac_aaron
                                Elegance
                                • 2012
                                • 984
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez szplukasz
                                Panowie to jakiego spalania się mam spodziewać. Mieszkam w Warszawie jeżdżę po Bemowie i Bielanach zawsze w tempie lewego pasa raczej dynamicznie ale bez szaleństw ok 30 procent przebiegu. Do tego trasy głównie autostradami 160 km/h i ekspresówkami 140 km/h ok 50 procent. Pozostałe 20 procent to drogi krajowe 120 km/h. Czy średnie przy takiej jeździe będzie to 10 litrów czy dużo wiecej?
                                Przy jeździe krajówkami do 100-110km/h zbliżysz się do katalogowego, im więcej miasta i szybkiego ruchu, tym wyższe spalanie.

Komentarz

• marek106
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 221

szplukasz 10,5-11 litrow.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Sebastian75

Ale 400tka będzie niezła - musisz przyznać - http://moto.onet.pl/aktualnosci/volk...kin-2014/8d1cv ...
                                    Tak niezła ale będzie kosztować tyle co dwie octy :wink:
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szplukasz
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 111

Zamieszczone przez marek106
                                      szplukasz 10,5-11 litrow.
                                      Dużo szczególnie że to ciągle nie jakaś szybka jazda na miarę 220 km Teraz średnio spalam 13 litrów ale LPG Raczej nie przełknę takiego spalania i wybiorę diesla albo kupię jakąś nowszą używkę z mocnym silnikiem i zagazuję.

Komentarz

• Tippo
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1349
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Trzeba się starać by mieć powyżej 10 litrów??? namo, wyciągnij tą cegłę z pod gazu. Jeździłem wieloma tsi i jak się jeździ jak człowiek to schodzenie poniżej 10 to jakiś żart.
                                        No niestety tsi lub spalic, choc te nowe z 8 wtryskami juz ciutke mniej , tylko po kiego ch... komus szpera jak sie uskutecznia ecodriving :roll:

Zamieszczone przez namo
                                        a początek pójdą koła 19/20 cali z szeroką gumą oraz program od comsport. Nawet bez tego kopnięcie w plecy jest w miarę satysfakcjonujące ale występuje uślizg kół na który szpera by poradziła.
                                        Jak juz sie bawimy w moda, to przypominam koledze, ze to temat o spalaniu. Skoro juz idziesz do CS to akurat Patryk nieraz takie szpery helikalne montowal, wiec nie wiem o co ta rozpacz, ze forum nie pomaga??

Zamieszczone przez namo
                                        marek106, kupiłem O 3 RS w TSI żeby zbliżyć się do efektu przyśpieszenia (wciskania w fotel) jaki kiedyś doświadczyłem w Audi S8 4.2 Quattro. Na Audi hajsu brak więc może coś da się pokombinować.
                                        Zapomnij o tym w aucie fwd chocbys nie wiem jakie kola zakladal :P

Komentarz

• marek106
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 221

Zamieszczone przez Tippo
                                          No niestety tsi lub spalic, choc te nowe z 8 wtryskami juz ciutke mniej , tylko po kiego ch... komus szpera jak sie uskutecznia ecodriving :roll:

Zamieszczone przez namo
                                          a początek pójdą koła 19/20 cali z szeroką gumą oraz program od comsport. Nawet bez tego kopnięcie w plecy jest w miarę satysfakcjonujące ale występuje uślizg kół na który szpera by poradziła.
                                          Jak juz sie bawimy w moda, to przypominam koledze, ze to temat o spalaniu. Skoro juz idziesz do CS to akurat Patryk nieraz takie szpery helikalne montowal, wiec nie wiem o co ta rozpacz, ze forum nie pomaga??

Zamieszczone przez namo
                                          marek106, kupiłem O 3 RS w TSI żeby zbliżyć się do efektu przyśpieszenia (wciskania w fotel) jaki kiedyś doświadczyłem w Audi S8 4.2 Quattro. Na Audi hajsu brak więc może coś da się

pokombinować.

Zapomnij o tym w aucie fwd chocbys nie wiem jakie kola zakladal :P
                                          Lepiej bym tego nie napisal...

Komentarz

• Tippo, nie wiem o kim piszesz ale ja nie uskuteczniam ecodrivingu. Jeśli o mnie to wygląda na to, że jesteś kłamcą sugerując, że coś o mnie wiesz a nie jest to prawdą. Nie wiem po kiego ch... kogoś interesuje po co coś montuje w swoim samochodzie lub nie. Wytłumacz może po co ci to pseud-quattro w swoim aucie, ale to już nie w tym dziale bo jeździsz starą dwójką, tak? Więc pewno też nikogo tutaj nie interesuje ile twoja stara dwójka pali.

Pytałem w tym CS o szperę do mojego auta i janusze z tego warsztatu nie podejmują się tego tematu. Więc znowu nie pomogłeś, samym pisaniem głupot nikomu nie pomożesz na tym forum.

Miałem okazję jechać Focusem RS i wciskanie było bez większych modów. Więc przestań wypisywać głupoty bo jedyne co z kołami robiłeś to zmieniałeś letnie na zimówki i odwrotnie.

Komentarz

• marek106
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 221

Zamieszczone przez namo
                                              Tippo, nie wiem o kim piszesz ale ja nie uskuteczniam ecodrivingu. Jeśli o mnie to wygląda na to, że jesteś kłamcą sugerując, że coś o mnie wiesz a nie jest to prawdą. Nie wiem po kiego ch... kogoś interesuje po co coś montuje w swoim samochodzie lub nie. Wytłumacz może po co ci to pseud-quattro w swoim aucie, ale to już nie w tym dziale bo jeździsz starą dwójką, tak? Więc pewno też nikogo tutaj nie interesuje ile twoja stara dwójka pali.

Pytałem w tym CS o szperę do mojego auta i janusze z tego warsztatu nie podejmują się tego tematu. Więc znowu nie pomogłeś, samym pisaniem głupot nikomu nie pomożesz na tym forum.

Miałem okazję jechać Focusem RS i wciskanie było bez większych modów. Więc przestań wypisywać głupoty bo jedyne co z kołami robiłeś to zmieniałeś letnie na zimówki i odwrotnie.
                                              Zrozum,że to jest forum Octavii, są tu normalni użytkownicy tego samochodu.
                                              A Ty wpadasz szefując "że szpera i że o spalaniu się nie mówi przy RS"

Jeździsz 10 tys rocznie, wolno, bo dzieci Ci rzygają. Na sportowych autach czy już nie mówiąc sportowej jeździe się nie znasz, bo jedyne o czym piszesz to "wciskanie w fotel"
                                              I jakieś bzdety,że w A8 i Foce Rs tak właśnie "wiciskało"

Jak chcesz szefować to zapisz się na jakiegoś rally sprinta, wygraj generalkę. Uczesz się nie jak ciotka i przestać innym wypominać czy mają stare czy nowe auto.
                                              Jak na razie masz Skode za 100 z kawałkiem i płaczesz o koszty rejestracji z leasingu circa 700zł czy ileś tam. Takie z Ciebie prezes rajdowiec.

Za dużo synku adrenaliny od patrzenia na znaczek RS na grilu. Spuść powietrze, bo Cię może kiedyś braknąć

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

namo, szpera jak najbardziej ok, do tego pasuje zmienić zawias, koła z mniejszym et, podnieść moc do tych min 300PS, wymienić stabilizatory i dopiero wtedy taka skoda się zacznie dobrze prowadzić tak wiec sporo przed tobą do zrobienia
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szplukasz
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 111

Zrozum,że to jest forum Octavii, są tu normalni użytkownicy tego samochodu.
                                                  A Ty wpadasz szefując "że szpera i że o spalaniu się nie mówi przy RS"

Jeździsz 10 tys rocznie, wolno, bo dzieci Ci rzygają. Na sportowych autach czy już nie mówiąc sportowej jeździe się nie znasz, bo jedyne o czym piszesz to "wciskanie w fotel"
                                                  I jakieś bzdety,że w A8 i Foce Rs tak właśnie "wiciskało"

Jak chcesz szefować to zapisz się na jakiegoś rally sprinta, wygraj generalkę. Uczesz się nie jak ciotka i przestać innym wypominać czy mają stare czy nowe auto.
                                                  Jak na razie masz Skode za 100 z kawałkiem i płaczesz o koszty rejestracji z leasingu circa 700zł czy ileś tam. Takie z Ciebie prezes rajdowiec.

Za dużo synku adrenaliny od patrzenia na znaczek RS na grilu. Spuść powietrze, bo Cię może kiedyś braknąć
                                                  Namo należało Ci się bo strasznie cwaniakujesz. O tekście "stara dwójka" powiem tylko tyle - przestań gwiazdorzyć

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Uczesz się nie jak ciotka
                                                    osobiście nic do namo nie mam bo i rs nie mam i się nie zanosi.., ale uroczo to ująłeś Marku...
                                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...