RS TSI - spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • metrotest
    Rider
    • 2006
    • 506
    • Volkswagen
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez looker
    Ze wszystkim się zgodzę, oprócz

Zamieszczone przez metrotest
    Charakterystyka rozwijania mocy/momentu w ON i PB nie ma tu znaczenia
    bo gdyby tak było to by tych wykresów...nie było ;-)

I druga sprawa: starty z miejsca mocnym TDI faktycznie nie mają sensu.
    Oj tam, oj tam - taki skrót myślowy 8) . Z punktu widzenia czasu przyśpieszenia od 0- liczy się łączny czas osiągnięcia danej prędkości, nie zaś na którym biegu itp. Sama charakterystyka jest istotna z punktu widzenia elastyczności, frajdy z jazdy np. nowe diesle /i w sumie benzyny też/ zatraciły to charakterystyczne kopnięcie.

Jechałem ostatnio Passatem B8 TDI 150KM z DSG. Frajdy z jazdy 0, słownie zero. Na papierze osiągi przyzwoite, ale odczucia dużo słabsze. Taki "tapczanowóz".

Podobnie /niestety/ było z Golfem GTI 7 DSG. Czuć przyśpieszenia, ale jakoś tak słabo. Nie wiem może to kwestia dnia, ustawień auta. Faktem że O3 RS DSG zrobiło na mnie lepsze wrażenia, które zresztą opisałem. Dlatego mam wrażenie, że frajda z GTI z manualem byłaby większa. Szkoda tylko że nie ma się tym gdzie przejechać - zwłaszcza z manualem "którego nikt nie kupuje", dotyczy to też jazdy próbnej O3 RS TSI.

Generalnie ekologia + tak rozumiany komfort /dla przeciętnego nabywcy liniowa charakterystyka rozwijania mocy/ powoduje, że odczucia z przyśpieszenia są/będą coraz gorsze, choć na papierze wygląda to całkiem dobrze. Ale to już temat na inną dyskusję.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez maro rs
      piramida, powiem Ci, że wcale nie jestem przekonany, czy w tsi poczulibyśmy spaliny z Twojej rurki. Mam co prawda w dieslowym bravo sporo mniej niż Ty (tylko 223 KM/434 Nm), jedzie mi to licznikowe 250 /gps-owe 240/, ma te ~7 sekund do setki, ale między nim a benzynową octavią jest PRZEPAŚĆ (inaczej nie kupiłbym octy, tylko celował w coś mocniejszego). Biorąc jeszcze pod uwagę, że w tsi nie mamy raczej 220 KM, tylko "nieco" więcej - te dodatkowe powiedzmy 20 dieslowych KM u Ciebie może wyrównałoby szanse, ale na pogrom bym nie liczył. Tak czy inaczej, jakby była okazja, to ja chętnie...
      Ze startu mógłbym stracić i cieżko było by to nadrobić, rs tsi dsg robi robotę i mimo powiedzmy 20-30 koni różnicy miałbym problem cię dogonić.
      W trasie raczej nie odszedł byś chyba ze powyżej 200km/h gdzie skrzynia dieslowska jest krótka.
      Mój klekot ze względu na duże turbo ciągnie mocno do odcinki wiec mimo ogólnej opini ze klekot szybko puchnie w moim przypadku się nie sprawdza.
      Tak wiec jak przyjdzie wiosna i będę jeszcze w posiadaniu klekota to może przyjedzie do Kryspinowa jakieś tsi to porobiły próby

Dodam ze czas na 1/4 mili klekot robi podobny do audi s3 265PS wiec z tym startem tez bym uważał :szeroki_usmiech
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• maro rs
        Elegance
        • 2014
        • 948

piramida, wiadomo, że póki co możemy tylko gdybać, ale jesteśmy zgodni, że nie byłoby pogromu ani z jednej ani z drugiej strony, co najwyżej delikatne zwycięstwo po wyrównanej walce A fakt że mój seryjniak mógłby powalczyć z Twoim grubo pomodzonym już mnie satysfakcjonuje
        "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

maro rs, a mnie wqurwia, tyle hajcu w tuning a seryjna octa może zrobić wiatrak, do czego to doszło :P
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• maro rs
            Elegance
            • 2014
            • 948

Mnie też dziś naszło na krótki pomiar:
            Załączone pliki

Komentarz

• Infoludek
              Drive
              • 2014
              • 75

Zdjęcie ci wyszlo jakbyś miał columbusa w drewnianej oprawie

Komentarz

• maro rs
                Elegance
                • 2014
                • 948

Hehe, columbus w drewnie - a tu bolero w plastiku

Komentarz

• piter_tm
                  Classic
                  • 2014
                  • 32

A wiec tak, odebrałem dzisiaj nowego RSA, nareszcie i od razu wybrałem się do warszawy ok 120 km w jedną stronę, tempomat na 120-130, auto na dotarci spalanie 7.1.. Rewelacja! Korek w wawie 40 min, i powrót, łączne spalanie 7,8. Jestem pod wrażeniem spalania przy tej mocy, auto mam w manualu, ma codzień jeżdżę wolno, ale w zły dzień idzie ogień.. i właśnie ten ogień poszedł jeszcze dziś przez jakieś 15 km, spalanie wzrosło do 8.1.. uważam że spalanie rsa jest re-we-la-cyj-ne. Pozdrawiam
                  vRS

Komentarz

• Infoludek
                    Drive
                    • 2014
                    • 75

Zamieszczone przez piter_tm
                    A wiec tak, odebrałem dzisiaj nowego RSA, nareszcie i od razu wybrałem się do warszawy ok 120 km w jedną stronę, tempomat na 120-130, auto na dotarci spalanie 7.1.. Rewelacja! Korek w wawie 40 min, i powrót, łączne spalanie 7,8. Jestem pod wrażeniem spalania przy tej mocy, auto mam w manualu, ma codzień jeżdżę wolno, ale w zły dzień idzie ogień.. i właśnie ten ogień poszedł jeszcze dziś przez jakieś 15 km, spalanie wzrosło do 8.1.. uważam że spalanie rsa jest re-we-la-cyj-ne. Pozdrawiam
                    TSI czy TDI ?

Komentarz

• wojcian
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 149

Chyba tsi ,bo na TDI to żaden wyczyn.

Komentarz

• piter_tm
                        Classic
                        • 2014
                        • 32

Dokładnie, tsi.. żaden wyczyn.. fakt. Tdi spokojnie da się to, zrobić ale.. ale.. ale.. robie 40 tys rocznie, godze się ze spalanie 8-9 i jest to dla mnie rewelka, poza tym, porównywać rsa w Tdi a w tsi to ZADNE porównanie, to dwa inne samochody. Jechałem i Tdi i tsi, przy moim rocznym przebiegu mogłem śmiało kalkulowac Tdi ale emocje wzięły górę, tsi zjada Tdi i to bez porównania ii w dodatku cena za auto. Śmiało jako szczery fan diesla spalanie octavi w tsi przerosła moje oczekiwania. Popzdrawiam
                        vRS

Komentarz

• Ja dziś zrobiłem 7,2 na dystansie 120 km ale już nie będę wkurzał malkontentów.

Komentarz

• EŁ
                            L&K
                            • 2004
                            • 1168
                            • Octavia III (5E3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez piramida
                            maro rs, a mnie wqurwia, tyle hajcu w tuning a seryjna octa może zrobić wiatrak, do czego to doszło :P
                            bo se było benzynę kupić :szeroki_usmiech ..moje piątkowe przypadkowe spotkanie z G7 GTI PERFORMANCE spowodowało że wyżej wymieniony chyba się jeszcze kręci jak wiatrak i tak do końca nie wie co go trafiło :lol: :lol:

Komentarz

• piter_tm
                              Classic
                              • 2014
                              • 32

Spalanie od początku użytkowania, od 2 tankowania oraz dojazd do pracy.
                              Załączone pliki
                              vRS

Komentarz

• maro rs
                                Elegance
                                • 2014
                                • 948

Nie wiem jak to robisz (i nie wiem czy chcę wiedzieć ): u mnie długookresowo 10,6; od ostatniego tankowania jakieś 12,7, zasięgu 500 km nie widuję nawet tuż po tankowaniu, a max na baku przejechałem jakieś 450 km.

Komentarz

• lubek24
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 597
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

piter_tm, wszystko pięknie ładnie, ale ze średniej prędkości wnioskuję że byłeś holowany
                                  O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• Angrekoo
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 135

Czyli wniosek jest taki, ze jak ktoś chce to może w TSi spalać tyle co TDI. A jak ktos chce to i 15 mu wciągnie. Każdy robi wewdług swojego uznania. Do wyboru itd...
                                    PS.
                                    Te wskazania są praktycznie moja kopią w zimę, tylko ze ja mam TDI 200KM, a nie ok 240 TSI.

Oj chciał bym mieć ten motor u siebie !! Na bank bym już TDI nie kupił.

Komentarz

• greg505
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1239

A moze koledze przez przypadek kopciucha wlozyli pod maske
                                      Black magic

Komentarz

• piter_tm
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 32

Słuchajcie, średnia prędkość jest taka, ponieważ nie raz zdarza się stanąć na światłach, itp. Generalnie mam dojazd do pracy jak widać 58km dzień w dzień, pon-pt jazda normalna ale do 120 często podczas tego dojazu but ze świateł do 100 i tempomat, weekend w tym przypadku jak ten, na przykład podniósł średnia od tankowania na 7,5 bo były buty i miasto ale bez wielkiej ekstrawagancji. Spalanie w stopce, generalnie gdyby nie buty w weekend udało by się zrobić 700km na baku a tak to 645 i rezerwy na 35 km. Ja jestem bardzo zadowolony ze spalania, liczyłem na średnią ok. 9,5. Pozdrawiam PS: acha dodam że mam manuala.
                                        vRS

Komentarz

• wojcian
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 149

Kopciuch przy takich średnich prędkościach by ponad 5-tke nie wyskoczył.

Komentarz

• piter_tm
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 32

Słuchaj, wcześniej miałem o2 fl 1.9 Tdi. Przy podobnym stylu jazdy, tylko, że bez butów bo tam po prostu nie było czym (105 km) zjadal średnio 4,9-5,5 zaznaczam bez butów. Jeździłem trochę też firmowym superbem 2 2.0 Tdi 140km. ten zjadal 6. Nie wiem ile 2.0 Tdi w rs by palilo ale liczę jakieś 6l.
                                            vRS

Komentarz

• krzyzakp
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1016
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Doleje Wam oliwy do ognia z dzisiejszego dlugo dystansowego testu:

Na tempomacie prawie cały czas 150, jedynie pierwsze 350km po krajowkach z roznymi predkosciami, choc jak było pusto przed mna to kolo 120-130 na blacie.. Krajowka z kompletem pasazerow, potem autostrada kierowca + pasazer.

DZiekuje, dobranoc - moje 4litery mimo wygodnego fotela maja dosyc...

Moja O3 RS

Komentarz

• Infoludek
                                                Drive
                                                • 2014
                                                • 75

Jak zaobserwowałem to chyba dowartosciowujesz sie tymi zdjęciami i dolewniem oliwy. Pamiętaj nie porównując prawdziwej dwururki do pseudo dwururki bo niema to sensu... To sa dwa rożne auta...

Komentarz

• Basik_
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 667

Dalibyście już spokój z tym spalaniem. RS pali ile ma palić i nic tylko cieszyć się jazdą. Jak trzeba to spali 7L ale może też 13L Kogo to obchodzi jak kupuje TSI :P
                                                  Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Infoludek
                                                    Drive
                                                    • 2014
                                                    • 75

Trasa Wawa-Poznan gdzie sie dało 210 pare razy zwolnilem jak tir jechał.

Spalanie na 300km 16,6 l/100km bez tankowania się nie obeszło

Komentarz

Pracuję...