OIII 1.8 TSI DSG - Chip?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Geko do 1.6TDI dawalo duzo inteligentniejszego boxa niz to mialo miejsce jeszcze w silnika 2.0TDI PD. Tak wiec w tej kwestii tez juz duzo sie zmienilo. Do tego box ma byc strojony na aucie i to nie przez magiczne pokretlo POWER z boku modulu.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• MadDriver
      Rider
      • 2013
      • 285

A tymczasem: http://www.zeperfs.com/en/duel4742-4684.htm
      Mój Brzydal :-)

Komentarz

• mac_aaron
        Elegance
        • 2012
        • 984
        • Octavia III (5E3)
        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez MadDriver
        Już to gdzieś pisałem, że moim zdaniem zeperfs ma nieprawidłowe czasy dla 1.8TSI - 8s do setki zamiast 7,4...

Komentarz

• MadDriver
          Rider
          • 2013
          • 285

Zamieszczone przez mac_aaron
          Już to gdzieś pisałem, że moim zdaniem zeperfs ma nieprawidłowe czasy dla 1.8TSI - 8s do setki zamiast 7,4...
          Pisza, ze producent ("0 to 100 kph claimed") podaje 7.4, a z wynikow realnych jest 8.0. Wartosc 8 sekund jest srednia pochodzaca z magazynow samochodowych Revue Automobile Suisse oraz Auto Motor & Sport. Oczywiscie wciaz niewiele to mowi, bo nie znamy detali robienia pomiaru.

Nie zmienia to jednak faktu, ze 1.8 dostaje baty po calosci przynajmniej w podanym linku

Fajne z 1.8 jest to, ze mozna miec wersje 4x4. Ale ilu po kupnie samochodu za ponad 100k PLN od razu bedzie robic w nim udziwnienia wyrzucajac gwarancje w piach? Chyba niewielu Pomijajac kwestie, ze upodabnianie takiego samochodu do RS tez bedzie kosztowac...

Zwrocilem uwage jeszcze na jeden szczegol: waga RS wydaje sie byc wieksza niz podaje producent: 1370 kg vs 1511 kg. Skoda podaje, ze nawet RS kombii z kierowca to tylko 1467 kg.

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

MadDriver, nie możliwe co by RS ważył ponad 1500kg :!:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• MadDriver
              Rider
              • 2013
              • 285

Zamieszczone przez piramida
              MadDriver, nie możliwe co by RS ważył ponad 1500kg :!:
              Tez mi sie wydaje, ze cos sie im popier..lilo Albo kierowca byl zawodnikiem sumo gdy z nim wazyli pojazd

Komentarz

• greg505
                L&K
                • 2013
                • 1239

Dzis w tv bylo porownanie 1.8 i rs, z testu wyniklo ze prowadza sie podobnie :shock:
                Oba w tescie losia wypadly przy 70km/h
                Black magic

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

"Masa własna pojazdu z kierowcą - 1.445 kg" - OIII RS 2.0 TSI DSG

"Masa własna pojazdu z kierowcą - 1.335 kg" - OIII 1.8 TSI DSG

wg. danych producenta
                  VAG liczy kierowcę jako 75 kg, ciężko zazwyczaj dowiedzieć się o wagę z konkretnym wyposażeniem

moje Yeti wg. danych Skody miało ważyć 1480 kg a waży 1630 kg, powiedzmy, że 30 kg to wygłuszenie więc mamy wagę auta 1600 kg

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

ketivv, ciekawe dlaczego RS jest cięższy o 100kg od 1.8? Co tam może aż tyle ważyć? Fele, hamulce, silnik... :roll: Ile waży 1.8tsi 4x4?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ketivv
                      L&K
                      • 2011
                      • 1155

Leergewicht (kg) inkl. Fahrer (75 kg) [1.450] - OIII combi 1.8 TSI DSG 6 4x4 - waga bez kierowcy 1375 kg

OIII RS 2.0 TSI DSG combi 1460 kg - kierowca = 1385 kg

ketivv, ciekawe dlaczego RS jest cięższy o 100kg od 1.8?
                      stylizacja kosztuje wagę ;-) podwójny wydech w 2.0 TSI o ile się nie mylę

jest jeszcze pewien haczyk waga RS-a podana jest już dla konkretnej linii wyposażenia, natomiast waga 1.8 TSI DSG 4x4 jest podana prawdopodobnie dla "golasa"
                      tu 20 kg tam 15 kg i tak się ziarnko do ziarnka zbiera

Komentarz

• edyp13
                        Classic
                        • 2013
                        • 29

Zamieszczone przez greg505
                        Dzis w tv bylo porownanie 1.8 i rs, z testu wyniklo ze prowadza sie podobnie :shock:
                        A gdzie było to porównanie? Chętnie bym obejrzał.

Komentarz

• MadDriver
                          Rider
                          • 2013
                          • 285

RS tez moze byc "golasem" w swojej klasie Bo lista extrasow jest dosc pokazna. Bardziej bym juz strzelal, ze te ozdobniki dodaja cos do masy.

Z drugiej strony przelozenie napedu na tyl tez kosztuje extra kilogramy.

:|

Komentarz

• greg505
                            L&K
                            • 2013
                            • 1239

Zamieszczone przez edyp13
                            A gdzie było to porównanie? Chętnie bym obejrzał.
                            z tego co pamietam tvn turbo: automaniak
                            Black magic

Komentarz

• Mateusz_G
                              Drive
                              • 2013
                              • 88

Ja widziałem tylko to:
                              Wejdź na stronę stacji TVN i dowiedz się więcej o naszych programach! Najnowsze aktualności, programy TVN, program TV, wideo, odcinki online!

W spisie odcinków automaniaka nie ma nic o takim porównaniu z RS...

Moja RSka: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77117

Komentarz

• greg505
                                L&K
                                • 2013
                                • 1239

ten caly odcinek byl poswiecony seryjnym i ulepszonym wersjom,
                                byly nissany juke, octavie i astry
                                Black magic

Komentarz

• mirek_p11
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 6630
                                  • Volkswagen
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mateusz_G, dzisiaj był ten program i jest to 7 odcinek automaniaka 11

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                  Fotki

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Mnie akurat nie dziwi że przy 70km/h wyleciał RS i cywilna wersja, wydaje mi się że przy 70km/h wylatuje większość pojazdów a to że RS ma 12 czy 13mm niższy zawias nie znaczy że test łosia zaliczy przy 100km/h :lol:

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Mnie akurat nie dziwi że przy 70km/h wyleciał RS i cywilna wersja, wydaje mi się że przy 70km/h wylatuje większość pojazdów a to że RS ma 12 czy 13mm niższy zawias nie znaczy że test łosia zaliczy przy 100km/h :lol:
                                      może nie 100km/h, ale z 75km/h mógł zrobić ... ma obniżony zawias, być może też sztywniejszy, do tego pewnie szersze i z mniejszym profilem opony i to wszystko po to, aby w zakrętach zachowywać się tak samo jak komfortowy cywilny?
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Zorr
                                        może nie 100km/h, ale z 75km/h mógł zrobić ... ma obniżony zawias, być może też sztywniejszy, do tego pewnie szersze i z mniejszym profilem opony i to wszystko po to, aby w zakrętach zachowywać się tak samo jak komfortowy cywilny?
                                        ET zapewne 51 i do tego 7.5cala szału w zakrętach nie robią, pasowałoby mieć grubsze stabilizatory które poprawiają stabilność przy nagłych przechyłach po za tym obawiam się że oprócz krótszych sprężyn zawias RSa za bardzo nie rózni się od wersji cywilnej

Mam porównanie u siebie gdy przez chwile jeździłem na felgach 18x8 et48 vs 18x8.5 et45, na węższych felach i et48 nie to auto, w zakrętach spora różnica na nie korzyść tych pierwszych :!: a wydawało by się co to jest te 3mm czy pół cala tak więc jak by Rsowi założyć odpowiednie felgi i wymienić stabilizatory to obstawiam że te 75 czy 80km/h jest do zrobienia.

P.S. dobrze że octa nie wywineła takiego manewru jak ten jeep :lol:
                                        Kiedy kilka dni temu pisałem o nowych zdjęciach szpiegowskich i faceliftingu Jeepa Grand Cherokee, wspomniałem także o …

Komentarz

• redfoxik
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 22

Z tego "testu" absolutnie nie wynika, że rs i 1.8TSI prowadzą się podobnie. Po pierwsze jedno auto to liftback, drugie kombi. Po drugie nie mamy danych do jakich faktycznie prędkości (nie widać dokładnie na filmie(1.8tsi miało 69)) jedno i drugie auto się rozpędziło. Nawet jeżeli kierownik starał się utrzymać 70km na godzinę , to nie wiadomo czy mu się faktycznie udało, ani czy przekłamania licznika w jednym i drugim aucie są takie same(mają przecież różną skalę.

Generalnie taki "test" to o kant d..y potłuc.
                                          Mogli zabrać jakiegoś gościa który potrafi jeździć i sprawdzić auto na torze.

Jeździliście RS-em? Ja jeździłem i ciężko te auta porównać.
                                          Ja rozumiem, że 1.8TSI jest fajne , ale bez jaj to nie RS.

Miałem kiedyś Seata Leona 1.8TSI i mimo, że zrobiłem w nim 233KM to do Cupry mu brakowało (skrzynia, układ kierowniczy, hamulcowy, zawieszenie wszystko w Cuprze lepsze) i przestańmy się oszukiwać z RS-em jest podobnie.

Komentarz

• MadDriver
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 285

Jesli to wiec nie klamie, to nie bardzo sa to porownywalne auta...

Poza tym - Skoda sama by sobie strzelala w stope. Poniekad tak zrobila z RS w TDI, ale TSI to inna bajka.

Poza tym RS to nie tylko silnik. To tez hamulce, zawieszenie, skrzynia biegow... no i lans

Komentarz

• redfoxik
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 22

Zwrocilem uwage jeszcze na jeden szczegol: waga RS wydaje sie byc wieksza niz podaje producent: 1370 kg vs 1511 kg. Skoda podaje, ze nawet RS kombii z kierowca to tylko 1467 kg.
                                              wydaje mi się, że jest tam testowany RS Combi, podają, że fabrycznie powinno być 6,9s do setki. Liftback ma 6.8s katalogowo.

Komentarz

• MadDriver
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 285

Nie sadze, gdyz ZePerfs zwykle podaje wtedy te informacje wprost (vide OII RS).

Komentarz

• kmink
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1360
                                                  • Superb III (3V3)

Z RSem i cywilem jest tak samo jak ze zwykłym golfem i Rką...niby nie widać różnicy na pierwszy rzut oka...ale przy bardziej agresywnej jeździe różnica staje się kosmiczna...
                                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• AKa
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 572
                                                    • Mercedes-Benz

W temacie kręcenia CJSA- MTM ma w ofercie dwa boxy- jeden "podwykonawców"- który daje ~220KM/300NM w cenie 3490zł ze strojeniem, i autorski box MTM M-cantronic, generujący ~230/330NM w cenie 6450zł. ze strojeniem.

Cena cantronica jest zaporowa, a box "podwykonawcy" to najpewniej przebrandowany V-tech (mają ofertę robienia klocka z innymi napisami). :wink:
                                                    Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

Pracuję...