400m czyli drogowe i nie tylko przygody równoległe

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Zamieszczone przez palioza
    .... w lipcu do pl wraca kumpel z suwenirem dla mnie, zobaczymy jak pojdzie montaz quaifa
    Ale zdajesz sobie sprawę z tego, ze codzienna jazda z tym do najkomfortowszych nie należy i kiere z łap wydziera na winklach?
    TDI 205PS

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Ja dziś miałem trochę lepszy humor i musiałem być w krakowie w drodze powrotnej miałem przyjemność z dwom O2 jedna 2.0 tdi jedna rs tdi koledzy ze słowacji byli mierzyliśmy się i powiem tak objechałem ich z rolowanego 3 biegu kilka razy mi się udał start całą drogę od krakowa so lubnia bawiliśmy się w kotka i myszkę pożegnaliśmy sie kulturalnie i powiem że było miło

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

Zamieszczone przez MiKruS
        Zamieszczone przez palioza
        .... w lipcu do pl wraca kumpel z suwenirem dla mnie, zobaczymy jak pojdzie montaz quaifa
        Ale zdajesz sobie sprawę z tego, ze codzienna jazda z tym do najkomfortowszych nie należy i kiere z łap wydziera na winklach?
        mam wrazenie ze troche przesadzasz :roll: albo szpera fabryczna jest wyjatkowo delikatna, czego tez nie mozna wykluczyc :roll:
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Zamieszczone przez MisiekWAW
          mam wrazenie ze troche przesadzasz :roll: albo szpera fabryczna jest wyjatkowo delikatna, czego tez nie mozna wykluczyc :roll:

Szczerze mówiąc to moje doświadczenie jest bardzo blade, ale widziałem jak Quife zachowuje sie w dwóch roznych TDIkach i znam opinię ich właścicieli, ktorzy stwierdzili, ze do aut na co dzień to jednak porażka.
          A to raczej kierowcy, ktorzy nie wymagają od auta komfortu.

Sądzę, ze duze znaczenie ma jeszcze konfiguracja szpery, no i tak naprawdę to zalezy tez od tego kto jakie ma wymagania i priorytety.

W kazdym razie zawsze jest coś za coś i stąd pytanie.
          TDI 205PS

Komentarz

• misiekwaw
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7715
            • Ford

Zamieszczone przez MiKruS
            Zamieszczone przez MisiekWAW

Szczerze mówiąc to moje doświadczenie jest bardzo blade, ale widziałem jak Quife zachowuje sie w dwóch roznych TDIkach i znam opinię ich właścicieli, ktorzy stwierdzili, ze do aut na co dzień to jednak porażka.
            A to raczej kierowcy, ktorzy nie wymagają od auta komfortu.

Sądzę, ze duze znaczenie ma jeszcze konfiguracja szpery, no i tak naprawdę to zalezy tez od tego kto jakie ma wymagania i priorytety.

W kazdym razie zawsze jest coś za coś i stąd pytanie.
            nie wiem, moze bym czuł większą różnicę gdybym pojeździł tym samym autem z i bez szpery, bo tak nie mam _bezpośredniego_ porównania, a że nie czuje jakiś niedogodności to pozwoliłem sobie się zdziwić :wink: trochę ciągnie ale bez przesady 8)
            Był WRX
            Była Octa

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

wszysko zalezy jaka szpera - sa 1way, 1,5way, 2way - kazda ma inne zastosowanie i nie zawsze da sie z nia jezdzic cywilnie
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Qulek
                RS
                • 2005
                • 1630
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Sorka za mój OT .. czym róznią się szpery

Zamieszczone przez Jabar1975
                1way, 1,5way, 2way
                :?:

google niewiele mi pomogło..
                BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Ćwiarteczka
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 605

Zamieszczone przez Qulek
                  google niewiele mi pomogło..
                  A może jednak :?:

1way - spina x% (te procenty to inna bajka) tylko na przyspieszaniu.
                  1.5way - spina x% na przyspieszaniu, a 0.5x% na hamowaniu (dlatego sie nazywa 1.5)
                  2way - spina x% na przyspieszaniu i hamowaniu
                  Źródło http://www.streetracing.pl/forum/ind...dpost&p=440832

lub

Kod:
                  remek - Pon Sty 07, 2008 2:56 pm

--------------------------------------------------------------------------------
                  Co to jest n-way?  
                  --------------------------------------------------------------------------------
                  Azrael - Pon Sty 07, 2008 3:01 pm

1-way szpera blokująca tylko podczas napędzania, 1,5 -way szpera któa blokuje słabiej podczas hamowania, 2-way która blokuje tak samo w obie strony. Dotyczy tylko płytek. Wiskozy są zawsze 2-way, a helikalne, torseny itp zawsze 1-way. 
                  remek - Pon Sty 07, 2008 3:14 pm

Dzieki.  

Teraz prosze (ja techniczny nie jestem  ) powiedziec co daje blokowanie podczas hamowania? 
                  Trzeba kiedys sie tego nauczyc.  
                  Azrael - Pon Sty 07, 2008 4:17 pm

To że nie blokuje się koło które ma najmniej przczepnosci? 
                  remek - Pon Sty 07, 2008 4:34 pm

Azrael napisał/a:
                  To że nie blokuje się koło które ma najmniej przczepnosci?

Tak to zrozumialem, ale nie bylem pewien. Dzieki.
                  źródło - http://www.4turbo.pl/forum/viewtopic.php?p=1742#1742
                  Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

1-way szpera blokująca tylko podczas napędzania, 1,5 -way szpera któa blokuje słabiej podczas hamowania, 2-way która blokuje tak samo w obie strony. Do tego rozne konfiguracje jesli chodzi o "initial torque" - czyli moment zadzialania. No i oczywiscie podzial na szpery plytkowe, wiskotyczne, heliakalne, torsena - wiecej nie pamietam

Moja wiedza tez od Az'a pochodzi
                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

nie wiem, moze bym czuł większą różnicę gdybym pojeździł tym samym autem z i bez szpery, bo tak nie mam _bezpośredniego_ porównania, a że nie czuje jakiś niedogodności to pozwoliłem sobie się zdziwić :wink: trochę ciągnie ale bez przesady 8)
                      Sądzę, ze jednak w stockowym aucie masz raczej dość ucywilizowaną odmianę.
                      Raczej producent nie pozwolilby sobie na zastosowanie czegos co wymagaloby ponadprzecietnych umiejętnosci albo poswiecen.
                      TDI 205PS

Komentarz

• Qulek
                        RS
                        • 2005
                        • 1630
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dzięki.. w sumie na streetracingu nie szukałem :roll: ops:

Zamieszczone przez Jabar1975
                        No i oczywiscie podzial na szpery plytkowe, wiskotyczne, heliakalne, torsena - wiecej nie pamietam

to wiedziałem

Dzięki jeszcze raz
                        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• palioza
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 417

No zobaczymy... ja tam kiere utrzymam jakby co, mam nadzieje, ze zona (ktora prowadzi glownie jak jestem na bani :P) da rade
                          Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Hanz2k
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 522

Jabar1975, następnym razem specjalnie z myślą o Tobie jednak sięgnę do przycisku :diabelski_usmiech
                            Hanz2k
                            1,8 T by MT
                            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

Zamieszczone przez Hanz2k
                              Z wesołych historii to spotkałem Pana, który chciał się wcisnąć z prawego pasa z Ostrobramskiej na Marsa uwaga ... Nissanem Navarrą
                              Taka Navara może mieć 170KM w ..dieselu więc nie tak zupełnie słabo ))

Ostatnio na wisłostradzie spotkałem białe BMW z serii 5 z napisami AC Schnitzer....Dosyć długo jechaliśmy w miarę spokojnie, aż jedno pool positione wymusiło na nas :diabelski_usmiech chęć sprawdzenia się, generalnie cały czas rolowany, i widać było , że BMW ma potencjał i jednak szczególnie przy większych prędkościach dostaje.Nie było katastrofy ale jednak ciągnie lepiej choć raz miałem wrażenie , że nie może mi odjechać...
                              W końcu po kilku km zrównaliśmy się i znak k i kolega się pyta Cupra? Ja mówię : nie 1.9 TDi i kolega :shock: Zatrzymaliśmy się na poboczu na krótką pogawędkę okazało sie , że w BMW siedzi...4.0 - 286 kucy w automacie

pozdrowienia dla kierowcy , kolegi Roberta

Komentarz

• paf
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 3140

arci9, o takich sytuacjach aż miło się czyta - gdy człowiek kumaty, pogada itd

Komentarz

• QBA
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2646

arci9, ktory model 5 ? E34 ?

Komentarz

• arci9
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2007

arci9, o takich sytuacjach aż miło się czyta - gdy człowiek kumaty, pogada itd
                                    Dokładnie - w dodatku obaj mieliśmy pełną świadomość, że jesteśmy na drodze publicznej a nie na torze (na końcu gdy już zaczeliśmy przez szybki rozmawiać jakiś racer sie chciał podłączyć-nie pamiętam czym, ale od razu odpuściliśmy, żeby go nie nęcić ).

Zamieszczone przez QBA
                                    arci9, ktory model 5 ? E34 ?
                                    E39 - 96r. silnik 4.4 - > to dobrze przez szybę zrozumiałem...

Komentarz

• rk86
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 16

Straszna padlina to BMW w takim razie bo zdrowe e39 540i napedza sie do 200 w okolicach 20 sekund i raczej nie byłoby złudzeń :wink:

Komentarz

• arci9
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2007

Straszna padlina to BMW w takim razie bo zdrowe e39 540i napedza sie do 200 w okolicach 20 sekund i raczej nie byłoby złudzeń :wink:
                                        Napisałem dosyć jasno, że "dostaję" ale mnie nie masakruje.Weź pod uwagę masę i skrzynię BMW zdrowe i kierownik, który jeździ sportowo po torze bodajże peugotem 106

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

6.4 do setki w automacie, wiec bez przesady z tą padliną, nawet jesli byla zdrowa nie powinno byc jakiejs masakry
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• QBA
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2646

Zamieszczone przez arci9
                                            E39 - 96r. silnik 4.4 - > to dobrze przez szybę zrozumiałem...
                                            A juz myslalem, ze trafiles na znajomego Tylko, ze on podobno ma tam 400KM Ale jakos mie sie nie chce wierzyc w te bajki :lol:

Komentarz

• recykling
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 85

objechana w trasie nowa corolla d4d, przy wyprzedzaniu innych pojazdów szliśmy w sumie równo, później gdy mogliśmy rozpędzić się, do 180 był cały czas przede mną, udało mi się go objechać dopiero gdy na zegarku było około 190
                                              tak się zastanawiam jaką miał pojemność, sprawdzałem dane techniczne i 1,4 powinienem objechać spokojnie, natomiast od 2,0 byłyby baty, no chyba, że jak większość kolegów dostałem od fabryki bonus

Komentarz

• Samiec
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4287
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Za lodzia na swiatlach ustala za mna lancia(taka jak rzadowka) zapalilo sie zielone i ruszylem na jedynce tak srednio dynamicznie, zapielem dwa i ogien, trzy ogien i kolega wyprzedzil mnie prawym :szeroki_usmiech Czulem sie jak bym sie przestal rozpedzac :P
                                                Dla pocieszenia ja mam tylko 135KM full bak paliwa, 50kg gratow w bagazniku i 3 osoby na pokladzie, w lanci siedzi 2.4l 170KM i byl tylko jeden kierownik.
                                                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Nastar
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 460

Samiec, no i chyba troszkę brakuje ci momentu jednak... Tak 300Nm i Lancia miałaby trochę trudniejsze zadanie co nie oznacza, że nie dałaby rady. Ale to tak IMO.
                                                  Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• arci9
                                                    RS
                                                    • 2004
                                                    • 2007

6.4 do setki w automacie, wiec bez przesady z tą padliną, nawet jesli byla zdrowa nie powinno byc jakiejs masakry
                                                    Myślałem, ze ma lepsze parametry do setki Z drugiej strony my lataliśmy z rolowanego i dopiero przy 140-180 widać było nadwyżkę mocy w Betce.

Zamieszczone przez QBA
                                                    A juz myslalem, ze trafiles na znajomego Tylko, ze on podobno ma tam 400KM Ale jakos mie sie nie chce wierzyc w te bajki :lol:
                                                    100% nie daje , że E39 ale na 95% :lol: Biała bez oznaczeń , kolega Robert ma na imię

Wczoraj natomiast się zdziwiłem, bo z senności na trasie wyrwała BMW X3 -> która zaczęła mi uciekać gdy ruszyliśmy ze skrzyżowania, co prawda późno się zorientowałem że można się poganiać, ale do 220 odeszła mi z 5 długości :| Potem leciałem za nią i szukałem miejsca aby jeszcze raz sie sprawdzić i tym razem byłem w pogotowiu :szeroki_usmiech Tylko raz mi się udało, i też odchodziła ale już nieznacznie :wink:

Acha, domyślam się, że było to 3.0 biturbo benzyna.Miał podwójny wydech po jednej stronie i nie kopcił :lol:

Komentarz

Pracuję...