Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SS
    RS
    • 2010
    • 16209
    • Superb III (3V3)

hubert78, mając przydomową oczyszczalnię nie mogą Ciebie zmusić do podłączenia a tym samym "tracą" kasę. Postępowanie monopolisty znane
    Pisał Sebastian

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

SS,

W warunkach zabudowy kazali mi zrobić szambo (bo kanalizacja przewidziana była na 2015 r) wojowałem prawie 2 lata o oczyszczalnie przydomową, niestety poległem. Zacząłem budowę szamba a tu bach pismo że robią kanalizę (bo dostali kasę z unii) i że mam się podłączyć. Troszkę straciłem

Komentarz

• SS
        RS
        • 2010
        • 16209
        • Superb III (3V3)

hubert78, współczuję.
        Pisał Sebastian

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Jak szambo jest jeszcze nieuzywane, to mozna go przerobic, na gromadzenie wody z deszczowki do podlewania, a przelew wypuscic na ogrod i nie placic za deszczowke z rynien w ramach kanalizacji
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Jak wygląda fizycznie przyłączenie do kanalizacji? Mam szambo obok podjazdu, tuż przy ogrodzeniu. Czy jak się będą podłączać, to w szambie zrobią dziurę, i stąd ścieki popłyną do kanalizacji, czy szambo zostanie fizycznie odcięte i rura je ominie? Jakoś sobie nie mogę wyobrazić tej operacji. Nieużywane szambo należy zasypać czymś, wyciągnąć, czy olać?
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Enriquez, mogą przepuścić rurę przez szambo, ale bardziej prawdopodobne, że będą się chcieli wpiąć przed szambem. Szambo można zasypać, zagospodarować na deszczówkę, lub zostawić nieużywane. Wcześniej trzeba je opróżnić z całego syfu.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• alxxx
                RS
                • 2010
                • 1823
                • Octavia I (1U2)
                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Enriquez, moim zdaniem pójdzie z ominięciem obecnego szamba, a to co tam zostanie - do usunięcia.
                VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

Zamieszczone przez Maicroft
                  Jak szambo jest jeszcze nieuzywane, to mozna go przerobic, na gromadzenie wody z deszczowki do podlewania, a przelew wypuscic na ogrod i nie placic za deszczowke z rynien w ramach kanalizacji
                  Na szczęście udało się jeszcze zbiornika nie zasypać więc po wyciągnięciu i umyciu rozliczyłem go z dostawcą na zasadzie wymiany na inny towar. Problem że szambo było przewidziane po drugiej stronie działki niż idzie kanaliza więc w okresie późno jesiennym miałem przeoraną działkę wszerz i wzdłuż i po większych opadach można było wjechać ale tylko czołgiem :szeroki_usmiech

Komentarz

• Zbig
                    Drive
                    • 2010
                    • 59
                    • Toyota

Zamieszczone przez hubert78
                    wojowałem prawie 2 lata o oczyszczalnie przydomową, niestety poległem.
                    Czym uzasadnili sprzeciw? Na oczyszczalnię potrzebne jest tylko zgłoszenie. Jeżeli nie mają czym uzasadnić sprzeciwu, to polegną w sądzie i można stawiać, jak sądzę.

Komentarz

• SS
                      RS
                      • 2010
                      • 16209
                      • Superb III (3V3)

Zbig, przy sprawach związanych z ochroną środowiska nie jest tak łatwo.
                      Pisał Sebastian

Komentarz

• lend
                        Rider
                        • 2007
                        • 463

Enriquez, Robiłem cos takiego w styczniu , kanalizację mam 1m za ogrodzeniem a szambo jakieś 3 metry od ogrodzenia na podjeździe.
                        Goście weszli do szamba , zrobili dziurę i rure przecisnęli (bez kopania) do kanalizacji, tam się podłączyli. W szambie połączyli się z rurą idącą od domu i nie zasypywali go (bo i po co) tylko wstawili tam rewizje w razie jakis problemów.

2 gości jakieś 4h roboty.

Jak rozwiązać problem alarmu i bramy garażowej na pilota?
                        Stojąc przed garażem z pilota otwieram bramę , czujka musiałaby być mocno opóźniona żeby nie załączyło alarmu - zanim wjadę,wyjdę i wpisze kod mini dobre "parę" sekund .
                        Znowu , kupować napęd a najpierw wchodzić do domu , rozkodować alarm , pyknąć sobie pilota i wchodzić znowu do auta :|
                        MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Zbig
                          Drive
                          • 2010
                          • 59
                          • Toyota

Zamieszczone przez lend

Jak rozwiązać problem alarmu i bramy garażowej na pilota?
                          Stojąc przed garażem z pilota otwieram bramę , czujka musiałaby być mocno opóźniona żeby nie załączyło alarmu - zanim wjadę,wyjdę i wpisze kod mini dobre "parę" sekund .
                          Znowu , kupować napęd a najpierw wchodzić do domu , rozkodować alarm , pyknąć sobie pilota i wchodzić znowu do auta :|
                          Bym się zdziwił gdyby ktoś już tego nie rozwiązał.

Np. pilot z którego można zdalnie rozbroić alarm.

Może są centralki, które oferują ustawienie różnych czasów opóźnienia reakcji systemu na rożnych czujkach / kontaktronach?

W ostateczności, wybieranie trybu z nieaktywnymi czujnikami garażowymi gdy wyjeżdżasz samochodem, ale wtedy jest ryzyko, myślę że niewielkie, że włamią się do samego garażu.

[ Dodano: Pią 14 Lut, 14 00:07 ]
                          Zamieszczone przez SS
                          Zbig, przy sprawach związanych z ochroną środowiska nie jest tak łatwo.
                          Nigdy nie wiadomo. Np. chciałem usunąć drzewo. Niestety dąb, o obwodzie ponad 50 cm. Wg stawek drogo jak diabli, ale myślę, złożę wniosek, może się da dogadać z urzędem na posadzenie czegoś w zamian za znacznie mniejsze pieniądze. Przychodzę, wyjaśniam w czym rzecz, a pan się pyta, jaka jest kwalifikacja obszaru na którym drzewo stoi. Odpowiadam zgodnie z prawdą, że las. A pan na to, że w takim razie nie trzeba pozwolenia, zgodnie z paragrafem 83 ust. 6 p. 1 ustawy o ochronie przyrody.

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

lend, wystarczy odpowiednio oprogramować alarm i nie będzie problemu. Pod sterowanie pilotem ( to które będzie uruchamiać napęd bramy ) podłączasz odpowiednie wejście opóźniające w systemie alarmowym i w momencie gdy ruszy napęd system alarmowy automatycznie blokuje czujki w danej strefie ( u Ciebie garaż - reszta domu jest nadal aktywna) albo na jakiś określony czas, albo na stałe do momentu zamknięcia np. drzwi garażowych itp. Oczywiście, jeśli włamywacz naruszy którąś z linii w garażu bez wcześniejszego "opóźnienia" z pomocą pilota to alarm reaguje natychmiast. Możliwości jest bardzo dużo i każdy w miarę normalny alarm to obsłuży.
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• lend
                              Rider
                              • 2007
                              • 463

Zbig, Pilot do rozbrajania alarmu , oczywiście według mnie to chyba najgłupsza rzecz wymyślona przy systemie alarmowym. Wiem , że jest taka możliwość ale jej nie chce, wiem też , ze jest to do zrobienia tylko chciałem poznać i wybrać najlepsze rozwiązanie.
                              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Zbig
                                Drive
                                • 2010
                                • 59
                                • Toyota

Zamieszczone przez lend
                                Zbig, Pilot do rozbrajania alarmu , oczywiście według mnie to chyba najgłupsza rzecz wymyślona przy systemie alarmowym. Wiem , że jest taka możliwość ale jej nie chce, wiem też , ze jest to do zrobienia tylko chciałem poznać i wybrać najlepsze rozwiązanie.
                                W każdym samochodzie taki jest :-)

Jeżeli transmisja sygnału jest szyfrowana kodem zmiennym, to powinno to być wystarczająco bezpieczne. Chyba że trzymasz w domu jakiegoś Van Gogha i zjawią się najlepsi na świecie specjaliści ;-)

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

specjaliści mówią że najgorsze co może się zdarzyć to piesek marki Jork
                                  reszta to pan pikuś, z pilotem, bez, z kamerami, magnesami i innymi duperelami
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• maxpaynemm
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1764
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy ze względu na dopisującą tej zimy pogodę 8) przymierzam się do ocieplenia mojej hacjendy styropianem (czyli wykonanie fasady - nie koniecznie z kolorem).

Czy ktoś z Was przerabiał już temat i macie jakiś sprawdzonych dostawców styropianu, lub wykonawców którzy we własnym zakresie zakupią i wykonają takie docieplenie w rozsądnych cenach???

Dzięki za pomoc.
                                    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

Zamieszczone przez maxpaynemm

Czy ktoś z Was przerabiał już temat i macie jakiś sprawdzonych dostawców styropianu, lub wykonawców którzy we własnym zakresie zakupią i wykonają takie docieplenie w rozsądnych cenach???

.
                                      Podstawowe pytanie - czy potrzebujesz rachunek??

Jeśli nie potrzebujesz rachunku to sam kup materiał - kupisz z VAT 23% dogadasz się ze znajomym który ma firmę i mu się przyda faktura, więc znajomy Ci zwróci te 23%.
                                      Możesz też dać ogłoszenie "dam koszty" - ktoś się znajdzie kto kupi fakturę.
                                      I tym sposobem masz spokojnie ok. 1500-2000pln w kieszeni.

Jeśli mi wykonawcy mieliby dostarczyć towar, to tylko pod warunkiem, że dostaję na całość fakturę i udzielają mi 2-3 letniej gwarancji na robotę.
                                      Inaczej niech się wypchają - kupią towar, zarobią jeszcze na nim 5-10%, faktury na materiał mi nie wystawią bo jak nie potrzebuję to ją opchną komuś kto ma firmę/firmę bud/developerowi - zgarną VAT.
                                      Mi zrobią jak zrobią i pójdą.

Oczywiście jak sam kupisz towar to będą narzekać na wszystko: a że styropian jest za biały, że worki z klejem ciężkie itp.

Co do materiałów - styropian jaki jest każdy widzi. Ale tu jest najmniejsza zagdka, bo to jest produkt już w finalnej wersji, gotowy do użycia - jak jest prosty, nie sypie się w rękach to jest to produkt dobry - nie ważne czy to Organika, Genderka, Nova czy Izoterm.

Zagdaka dopiero się zaczyna jak masz kupić kleje i tynki - to po prostu wielka niewiadoma, bo nie wiesz co kupujesz, tego nie da się wypróbować zanim na ścianę położysz.
                                      A już na pewni nie ma co oszczędzać na tynku - to co jest na wierzchu musi być dobre.
                                      Po pierwsze - dobre nie będzie szarzeć/jaśnieć/ zielenieć na północnej ścianie.
                                      Po drugie - jak tynk będzie kiepski, to codziennie krew cię będzie zalewać na jego widok i nie będziesz pamietać że wybierałeś najtańszy tylko to, kto ci go sprzedał lub zrobił.
                                      A co do zrobienia - tez kwestia majstrów - każdy się pyta własnie o styropian, tynki, płytki, blachy dachowe itp... ale czy najeb...any budowlaniec scianę przygotuje dobrze do klejenia, czy się dobrze do roboty przyłoży??
                                      I złoty materiał spierdzieli.

Komentarz

• kecaj
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1511
                                        • Superb II (3T4)

W tym wątku jeszcze nie byłem. Witam wszystkich. Ja mam problem z garażem.
                                        Aktualnie moje O1 i O2 parkują w pseudo garażu (wydzielony fragment ze starej szklarni pokryty blachą)
                                        Mam zamiar zburzyć to rumowisko i postawić garaż z prawdziwego zdarzenia.
                                        Patrząc na ceny m2 garażu murowanego zacząłem szukać alternatywy. Znalazłem w Chorzowie firmę, która stawia garaże metalowe ocieplone lub nie. Poszukuję osoby z okolic Chorzowa, która byłaby w stanie ocenić ich produkty (mają swoją ekspozycję), czy jest to coś warte zainteresowania i napisać mi co sądzą na temat ich produktu. Zamówić można przez internet ale to tak samo jak kupno nowego auta bez oglądania. Ponieważ ja mam około 400 km. chciałbym, aby ktoś rzucił okiem na te garaże. Jeżeli byłyby warte zainteresowania wsiadam w pociąg i zapycham do Chorzowa zobaczyć je i podpisać umowę.
                                        Być może ktoś z Was użytkuje podobny garaż. Metalowy, ocieplony, tynkowany.
                                        Nie chcę pisać nazwy firmy aby nie robić reklamy (no chyba, że administratorzy się zgodzą)
                                        Nazwę firmy mogę podać na PW.
                                        Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.
                                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                          Koledzy ze względu na dopisującą tej zimy pogodę 8) przymierzam się do ocieplenia mojej hacjendy styropianem (czyli wykonanie fasady - nie koniecznie z kolorem).

Dzięki za pomoc.
                                          Jeśli masz w miarę prostą bryłę budynku to zastanów się nad styropianem frezowanym, plusem tego rozwiązania jest to że nie musisz piankować łączeń płyt, i nie chodzi mi o oszczędność na piance (jakaś tam na pewno będzie) ale o fakte że masz pewność dobrej izolacji i nie musisz się zastanawiać czy majster odpowiednio zapianował. Minusem jest to że jest większy odpad jak jeśli trafisz na nie kumatą ekipę.
                                          Co do producenta to tak jak Kazik4x4 pisze, (generalnie im bliżej dany producent ma fabrykę tym styro będzie tańszy.

[ Dodano: Pią 28 Lut, 14 13:12 ]
                                          kecaj,
                                          Podając producenta nikt Cię nie posądzi o reklamę a może otrzymasz informację z pierwszej ręki bo np. któryś z Kolegów taki ma.

Komentarz

• b707
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1272

Z doświadczenia polecam Arbet. Dobry jakościowo styropian. Nie sypie się w rękach, płyty są proste a ludzie nie narzekają. Doby aczkolwiek drogi jest też Austrotherm.

Unikałbym Temoorganiki bo polecieli mocno z jakością teraz.
                                            Adam

Komentarz

• kecaj
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1511
                                              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez hubert78
                                              kecaj,
                                              Podając producenta nikt Cię nie posądzi o reklamę a może otrzymasz informację z pierwszej ręki bo np. któryś z Kolegów taki ma.
                                              Firma to Piotr Garaże
                                              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• lend
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 463

Witam.
                                                Wykańczam sufit i robię sufit napinany przepuszczający światło.
                                                Sufit będzie opuszczony 12-15cm od prawdziwego sufitu i tam chcę wstawić taśmy led czy ktoś mógłby mi poradzić jakiej mocy,jak gęsto i jakie najlepiej taśmy led założyć i jaki zasilacz??
                                                Barwa jasna ciepła ze ściemniaczem na pilota. Ktoś tam mi już coś zaproponował ale zwaliło mnie to z nóg .Plan sufitu poniżej.
                                                Załączone pliki
                                                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• hubert78
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1576

lend,

Znajomy ma coś takiego od przeszło 3 lat i chula :

Komentarz

• lend
                                                    Rider
                                                    • 2007
                                                    • 463

hubert78, ok ale jaką powierzchnię tym oświetla , bo wiesz palić to wiem że będzie palić tylko żeby nie było ciemno jak ... w jaskini lwa
                                                    Zestawów takich jest cała masa tylko trzeba dobrze kupić a z tym mam problem bo się na tym nie znam .
                                                    MÓJ SZKODNIK

Komentarz

Pracuję...