Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Frytek
    Drive
    • 2009
    • 57

Generalnie powiem tak, ostatnio miałem nie miłe przeżycie z moim piecem.
    Było gdzieś przepięcie na linii i spalił mi się komputer od pieca. Koszt 600 zł.
    Dlatego teraz zamontowałem UPS, i polecam to każdemu posiadającemu piec sterowany elektronicznie.

Komentarz

• bobasek
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 326

wstęp:
      mam pozwolenie na budowę, media się robią - z tym nie ma specjalnego problemu
      wiem z czego i jak (mniej więcej) będę budował

Zamieszczone przez krzynol
      bobasek, pytaj pytaj
      nie będę miał gazu, na zbiornik ciekłego mnie nie stać, a zanim postawię komin powinienem wiedzieć jaki piec będzie stał w kotłowni - i tu pytanie nr 1:

czy ktoś z tu obecnych ma jakieś doświadczenia z kotłem spalającym ziarno??

mieszkam na wsi, do dyspozycji mam kilka ha słabej ziemi, sprzęt do uprawy i poważnie myślę nad zastosowaniem paliwa które sam bedę potrafił wyprodukować uniezależniając się od ciagle drożejących innych nośników

pozdrawiam
      b.
      5,5l/100

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

z mojej stony jedynie mogę udzielic ci informacji na temat kominka z płaszcze wodnym wraz z 800l buforem i 400l baniakiem na wode uzytkową plus kocioł gazowy kondensacyjny, po dwóch latach urzytkowania
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• soszek81
          L&K
          • 2010
          • 1245

bobasek - popytaj się najpierw ile ca możesz mieć zboża z takiego poletka, ile z tego co zbierzesz musisz na nowo posiać, jakie będą koszty utrzymania poletka (trzeba zaorać, posiać - to sporo paliwa, do tego najem sprzętu - nawet po znajomości), najkosztowniejsze - wynajęcie specjalistycznego sprzętu do zbioru (kombajn) - z tego co słyszałem nawet na niezłej ziemi wszystkie wyżej wymienione koszty ledwo dawały się zerować z zysku (sprzedaż zebranego zboża po cenach rynkowych).
          Więc może się okazać że za 100 PLN na tonie ekogroszku narobisz się jak....
          Do tego wartość opałowa zboża to ok 1/3 wartości węgla, a zebranie ok 10 ton zboża to już spore poletko trzeba mieć.
          A ekogroszku spalisz wcale nie tak dużo. Koledzy zużywają ok 4-8 ton na rok (wielkość domu, przemyślenie konstrukcji centralnego, różnice w ociepleniu i wymaganym komforcie.
          Była O1 kombi ALH++ 150/340
          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• bobasek
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 326

dziękuję za zainteresownie tematem
            powoli leczę sie z ekologicznych wytrysków

jakie kotły na paliwo stałe (ekogroszki, miał, ew pellety) zebrane gremium może polecić z własnego doświadczenia

cena jest ważnym, ale nie najważniejszym kryterium wyboru, ma działać, być trwałe, proste w obsłudze i trochę automatyczne

buda bedzie miała ok 150m2, parter + poddasze użytkowe, ściana 25 porotherm+ 20cm wełny

kocioł ok 20kw

over
            5,5l/100

Komentarz

• soszek81
              L&K
              • 2010
              • 1245

Zamieszczone przez bobasek
              ma działać, być trwałe, proste w obsłudze i trochę automatyczne
              każdy piec z podajnikiem - nie są skomplikowane - ot sterownik do pompy obiegu cieczy, dmuchawy i podajnika (najczęściej ślimakowego), korpus pieca, podajnik (z boku lub nad piecem). Jak zasypiesz podajnik to w zimie na kilka dni może wystarczyć, a latem to i do 2 tygodni (grzanie CWU).

Co modeli to nie mam pojęcia - nie interesowałem się bo będę miał gaz ziemny. Zapewne w przedziale 2,5k- 5k bez najmniejszego problemu znajdziesz odpowiedni.

Komentarz

• Techno200
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 782
                • Tesla

Przerabialem temat piecow. Mam piec Future Econo Cichewicza. Piec z podajnikiem, z zeliwnym palnikiem Brucer. Nowa konstrukcja bardzo mocna, z tym ze ciagle rozwijana. Nie bez wad ale co nich nie ma. Pale pelletem, choc piec nie ma w specyfikacji spalanie tego typu paliwa. Idzie calkiem dobrze, o wiele czystsze spalanie. Jak masz wlasne pole to mozesz sasiac jakas wierzbe energetyczna , przerabiac ja na pellet i bedziesz mial wlasne paliwo. choc wedlug mnie ziarno jest prostrze. I chyba najtansze. Tona ekogroszku kosztuje srednio od 700 do 800 zl. pellet od 600- 750 , pelletu idzie wiecej o okolo 20-30% ziarno najnizszej jakosci chyba cos kolo 300zl i sytuacja podobna jak z pelletem. generalnie kotly z podajnikiem na eko groszek to wielka sciema co chodzi o kulture i ekonomike pracy. ani tanio ani czysto. no ale lepiej niz w tradycyjnych. jak masz jkaies konkretne pytanie to pisz.
                Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez bobasek
                  kocioł ok 20kw
                  Namawiam Cię do dobrania pieca C.O. o mocy max z obliczeń cieplnych budynku lub deczko mniejszego. Jak na 150m2 domu dobrze zaizolowanego to 20kW jest za dużo. Obliczenia zrób na temp. na temperatury wewnątrz 22°C/zewnątrz -15°C. Na skróty dla dobrze docieplonego domu przyjmuje się około 80W na m2 powierzchni mieszkalnej dla budynku dobrze ocieplonego. W twoim przypadku kocioł o mocy 17kW będzie w sam raz.

[ Dodano: Wto 16 Mar, 10 21:14 ]
                  Zamieszczone przez Techno200
                  ziarno najnizszej jakosci chyba cos kolo 300zl
                  Do palenia używa się owsa, ceny są jak w linku http://ceny.rolnicy.com/ceny-owsa/ce...-15-03-10.html

Tutaj coś znalazłem na temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1238718.html
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

20cm wełny to juz sporo, nie obawiasz sie troche wełny? Wiadomo ze sciany lepiej oddychają ale z drugiej strony jak ci przypadkowo podejdzie wilgoć to jest ciężko ją usunąc. Steropian wyjdzie taniej a i tak bedzie dobrze, już przy 15cm grubosci jest bardzo dobrze. Ja mam maxa 29cm i 12cm styropianu plus 25-30cm wełny na poddaszu i powiem ci ze przy tych mrozach srednia temp wewnątrz w ciągu dnia to 23-24 stopnie i to bez stresu, jak by cały czas chodziły grzejniki to temp spokojnie skoczyłaby do 26 :!i to grzanie samym kominkiem z płaszczem wodnym, gaz w zimie całkowicie odłanczamy) Więc moze nie ma sensu ładować tyle kasy w 20cm wełny (chyba ze stawiasz dom pasywny to mozna i wiecej), lepiej docieplić fundamenty, dolną płyte, zwrócić uwagę na mostki cieplne szczególnie przy płytach balkonowych,tarasach i oknach, oczywiscie poddasze np dobrym i lekkim isoverem min 25cm.

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Techno200
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 782
                      • Tesla

piramida,

dawanie do ceramiki styropianu jest nielogiczne, jesli kasa pozwala to brac welne, to zdrowszy material.
                      Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

dlaczego nielogiczne? Co sie dzieje jak sie zamknie scianę od zewnątrz styropianem?

Komentarz

• soszek81
                          L&K
                          • 2010
                          • 1245

właśnie - ja w projekcie budynku mam styropian na ściany (poroterm 30). Z tego co pamiętam wyliczenia były dla 12 cm styropianu, ale myślę dać 15. Czy może dołożyć jeszcze kilka cm? I w czym wełna lepsza od styropianu? Nie ukrywam że koszta też są istotne. Może dlatego wszyscy moi znajomi wybrali styropian? Nie porównywałem jeszcze cen bo siedzę "w środku" budynku.

Piętro mam jako poddasze użytkowe - pod całym dachem Isover 0,039 łącznie 20cm + nad sufitem jakieś 25cm (jeszcze jestem przed położeniem podłogi na stryszku a na oko 5cm jeszcze da radę dołożyć - tylko czy to da jakiś efekt?)

Komentarz

• WIELKIBONGO
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1594
                            • Superb II (3T4)

Tylko jeżeli masz zamiar gdzieś montować ogrzewanie podłogowe to mogą być małe zgrzyty na linii podłogówka-piec
                            NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                            PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                            BYŁA TEŻ CEGA
                            A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                            MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

soszek81, jak mozesz to daj te dodatkowe 5cm na skosy tym bardziej jak masz blachodachówkę a jak masz ceramiczną to i tak dodaj

Komentarz

• Jark7
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 777

Zamieszczone przez soszek81
                                wyliczenia były dla 12 cm styropianu, ale myślę dać 15. Czy może dołożyć jeszcze kilka cm?
                                15 cm moim zdaniem całkowicie wystarczy, lepiej naprawdę dołożyć te kilka cm na ocieplenie poddasza, dachu.
                                I w czym wełna lepsza od styropianu?
                                zależy pod jakim względem rozpatrywać; jeśli pod względem parametrów cieplnych, to wełna gorsza. Fama na rynku o przewadze welny wynika z faktu przepuszczalności wilgoci (ściany oddychachają - ludzie mówią, albo że styropianem zrobisz termos z domu).
                                Fakty są takie, że przy dzisiejszej szczelnej stolarce, jeśli nie będziej mial w domu wydolnej, sprawnej wentylacji to obojętnie czy ocieplisz dom: wełną, styropianem, watą, poliuretanem itp. to grzyb i wilgoć w domu gwarantowana.
                                Owocnych przemyśleń

[ Dodano: Sro 17 Mar, 10 00:04 ]
                                O cholera, ale tłok. Spać nie mogą, cy cóóóś ??? :szeroki_usmiech
                                Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                Jark7
                                było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

no własnie, jak pozamykasz okna i drzwi np w sypialni to rano para wodna gwarantowana na oknach :diabelski_usmiech w lecie nie ma problemów bo okna są pootwierne ale w zimie niestety dobrze wietrzyć pomieszczenia.

p.s. osobiscie szkoda by mi było kasy na ocieplenie wełną, jest tyle innych wydatków że wolałbym na cos innego to róznice wykożystać. Znajomy ma dom wełną ocieplony i podeszła mu woda pod wełne (nieszczelnosc fasady z tarasem w czasie opoadów deszczu) do tego stopnia ze wilgoc pokazala mu sie na wewnętrznych scianach :!: i wez teraz wysusz taką wełne na odcinku kilku metrów :!:

[ Dodano: Sro 17 Mar, 10 00:17 ]
                                  jark7, ide spac

Komentarz

• Jark7
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 777

Zamieszczone przez piramida
                                    jark7, ide spac
                                    ja też apa
                                    Jark7

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8030
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Tylko jeżeli masz zamiar gdzieś montować ogrzewanie podłogowe to mogą być małe zgrzyty na linii podłogówka-piec
                                      Czemu? Nie ma żadnych zgrzytów. :wink:

właśnie - ja w projekcie budynku mam styropian na ściany (poroterm 30). Z tego co pamiętam wyliczenia były dla 12 cm styropianu, ale myślę dać 15. Czy może dołożyć jeszcze kilka cm?
                                      Zależy dla jakiego współczynnika przenikania masz taką grubość policzoną. Obecnie jest norma na poziomie 0.3.

Zamieszczone przez Jark7
                                      Fakty są takie, że przy dzisiejszej szczelnej stolarce, jeśli nie będziej mial w domu wydolnej, sprawnej wentylacji to obojętnie czy ocieplisz dom: wełną, styropianem, watą, poliuretanem itp. to grzyb i wilgoć w domu gwarantowana.
                                      Wystarczy zrobić wentylację zgodną lub zbliżoną z projektem i problem z wilgocią znika.

Komentarz

• Jark7
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 777

Zamieszczone przez AdamB
                                        soszek81 napisał/a:
                                        właśnie - ja w projekcie budynku mam styropian na ściany (poroterm 30). Z tego co pamiętam wyliczenia były dla 12 cm styropianu, ale myślę dać 15. Czy może dołożyć jeszcze kilka cm?

Zależy dla jakiego współczynnika przenikania masz taką grubość policzoną. Obecnie jest norma na poziomie 0.3.
                                        Jeśli ociepli 15cm styropianu to i tak zejdzie poniżej 0,25 bez względu na to czy ściana jest na zaprawie termo czy zwykłej.

Zamieszczone przez AdamB
                                        Wystarczy zrobić wentylację zgodną lub zbliżoną z projektem i problem z wilgocią znika.
                                        Zgadza się, zawsze należy jednak wziąść pod uwagę pewne zagrożenia:
                                        - że projekt jest do d...py bo nie bierze pod uwagę wszsytkich parametrów użytkowych lub jest kopiowany z obiektu na obiekt bez żadnego dostosowania,
                                        - że wykonanie będzie "zbliżone" do projektu nie w tę stronę co powinno,
                                        - że kultura wykonawstwa naszych budowlańców-montażystów jest coraz niższa i lepiej na razie nie będzie, oni cenią jakość chyba tylko pieniędzy klienta (jak w LIDL-u)
                                        Pozdrawiam
                                        Jark7

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8030
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jark7, w przypadku domu i oszczędności ciepła to czy dasz 12 czy 15cm i zmniejszysz współczynnik z 0.28 na 0.25 dodatkową grubością 3cm styropianu to nie odczujesz tego na kosztach ogrzewania. Duże straty robią okna i szczególnie jeżeli zaszalejesz z oknami balkonowymi. Z własnych obserwacji u siebie uczulam na izolowanie dachu szczególnie z blachy. Musi być dobrze zaizolowany i cały zaizolowany (tzn do szczytu) inaczej będzie słychać uderzenia deszczu o blachę.

Komentarz

• Jark7
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 777

Zamieszczone przez AdamB
                                            czy dasz 12 czy 15cm
                                            masz całkowitą rację - podjąłem jednak ten temat na pytanie soszek81 "czy nie dołożyć jeszcze kilka centymetrów?" ponad 15cm, co byloby już moim skromnym zdaniem niepotrzebne.
                                            Tak sobie dywagując na ten temat to napiszę, że w dalszym ciągu często się zdarza, iż ludzie zapominają o pewnych rzeczach: znajomy ocieplił dom bodajże 15 cm styro, poddasze również bardzo ciepło (30cm welny w matach), okna o wsp. ~ 0,70 (było to ze 3 lata temu więc wywalił w nie sporo kasy) a zapomnial :!: o podlodze na gruncie - zero ocieplenia!
                                            Co do blaszanych dachów (od 19 lat m.in. tym handluję) - słychac będzie zawsze w większym lub mniejszym stopniu - taka specyfika materiału, czyli coś za coś.

Jeśli ktoś z budujących czy remontujących forumowiczów będzie potrzebował porady w sprawie dachów z blachy - zapraszam (niekoniecznie musi kupić)
                                            Jark7

Komentarz

• Techno200
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 782
                                              • Tesla

Styropian tez pije wode. I jak by welna byla taka zla to by nikt nie ocieplal ja. a jednak jest na rynku i sa rejony gdzie jest popularna. Tu nie tylko chodzi o wentylacje w domu, tu poprostu tez jest sprawa takiego mikro-klimatu. Jak juz dawac styropian to po co bawic sie z pustakiem ceramicznym jak mozna dac belit. Taniej i szybciej i bez pierdzielenia.

Jark7,

wiedze kolega z mojej branzy ja juz ponad 10 lat zajmuje sie dachami. moze zrobimy jakas wymiane doswiadczen ? Sam produkujesz czy jestes dystrybutorem?

Komentarz

• Jark7
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 777

Techno200,
                                                poszło na priv
                                                Jark7

Komentarz

• daneczek76
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 3642
                                                  • Toyota

Styropian tez pije wode. I jak by welna byla taka zla to by nikt nie ocieplal ja. a jednak jest na rynku i sa rejony gdzie jest popularna. Tu nie tylko chodzi o wentylacje w domu, tu poprostu tez jest sprawa takiego mikro-klimatu. Jak juz dawac styropian to po co bawic sie z pustakiem ceramicznym jak mozna dac belit. Taniej i szybciej i bez pierdzielenia.
                                                  Dokładnie dom ocieplony styropianem to zwykły termos żadnego przepuszczania i oddychania ścian, druga sprawa styropian po około 20 latach traci swoje właściwości a wełna nie.

Z piciem wody to zwykła bzdura sam mam ocieplony dom wełna roocwool 12 cm i gdy go ocieplali włożyłem kawałek wełny do beczki po 3 dniach wełna dalej pływała po powieszchni wody w beczce i z 12 cm może 1 cm nasiąkła, jak padał desz a wełna nie była zaciągnięta klejem to tylko krople się na niej zbierały a wody nie piła.

Jak ocieplać dom to tylko wełną ja kupiłem cały tz. system wełna + klej + siatak + tynk + grunt w wiaderkach - wyszło na owe czasy naprawdę nie dużo więcej niż jak bym kupił styropian i do niego reszte.
                                                  Oczywiście jeszcze zależy z czego mamy ściany oczywiście wybrać materiał niepromienio twórczy jak na przykład gazobeton czy bloczki żużlowe gazobeton to mieszanka - spoiwo (cement + wapno lub samo wapno)
                                                  - kruszywo (piasek kwarcowy lub popiół lotny powstający ze spalania węgla w elektrowniach albo piasek kwarcowy + popiół)
                                                  - środek porotwórczy (proszek aluminium lub pasta aluminium)
                                                  także nic zdrowego.

A nie zapominajmy że większość życia spędzamy w domu.

[ Dodano: Czw 18 Mar, 10 16:03 ]
                                                  sprawa takiego mikro-klimatu
                                                  mikro klimat to podstawa w domu - Wełna mineralna połączona z Silką daje rewelacyjne odczucie.
                                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

dla mnie w sumie nie ma żadnej róznicy w domu który jest ocieplony wełną czy styropianem, od odpowiedniego klimatu jest wentylacja. Kolego moisz ze sciany ci oddychają a czy również poddasze ci oddycha? Przecież pod regipsem jest zalozona folia która nie przepuszcza pary. Czyli dół domu ci oddycha a góra nie? No chyba ze nie masz foli.....

Komentarz

Pracuję...