ku przestrodze dla wszystkich easy riderów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

piramida, no niestety ale taka jest smutna prawda.
    Wystarczy spojrzeć na mapę zagrożenia na polskich drogach a zwłaszcza na drogi w moim woj. Lubelskim gdzie prawie wszystkie DK zaznaczone są kolorem czarnym czyli są bardzo niebezpieczne.

Komentarz

• Angel
      Rider
      • 2008
      • 503
      • Octavia III combi (5E5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Dodam ku przestrodze.
      Dzisiaj po godz. 10:00 doszło do wypadku drogowego na trasie Grodków - Gnojna, droga wojewódzka nr 378 na Strzelin. - 24-letni mężczyzna na prostym odcinku drogi stracił panowanie nad pojazdem marki seat leon, po czym wpadł do rowu. Kierowca jechał...

Chłopaka znam, razem pracujemy. Nigdy szybko nie jeździł. Aż się raz zdarzyło. Wypadek. Śpiączka, obrzęk i uraz mózgu co w efekcie dało niedowład ręki prawej, po wypadku będąc jeszcze w szpitalu, ale już po odzyskaniu przytomności miał zatrzymanie akcji serca i ledwo kostusze uciekł spod kosy. Teraz po rehabilitacji rusza ręką ale nie jest już to ten sam koleś co wcześniej. Wypadek spowodował swoje. Coś mu się poprzestawiało bo jest jakby spóźniony z reakcjami. Dodam tylko że pasy miał zapięte.
      Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Zamieszczone przez Piramida
        P.S. co za pojebany przepis z tym zapinaniem pasów :roll:
        a no taki, że np. przy drobnej stłuczce bez pasów masz strzaskaną gebę, której leczenie kosztuje. A pasy to minimalizują.

Komentarz

• sesik
          RS
          • 2006
          • 2165

Zamieszczone przez westwi78
          a no taki, że np. przy drobnej stłuczce bez pasów masz strzaskaną gebę, której leczenie kosztuje. A pasy to minimalizują.
          Polemizowałbym
          Best ET = 13.666
          Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
          PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
          http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Zamieszczone przez sesik
            Polemizowałbym
            zapraszam

ps. tutaj ciekawy materiał:Pasy bezpieczeństwa

Komentarz

• radekgw
              L&K
              • 2010
              • 1182

Zamieszczone przez piramida
              Zamieszczone przez Golas27
              http://ratownictwo.opole.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4086odczas-dachowania-kierowca-wyldowa-na-drzewie&catid=1owiat-opolski&Itemid=98

bede jutro ogladal drzewa :lol:
              ten wypadek może byc kartą przetargową podczas kontorli policji gdy nie masz zapiętych pasów

jeden artykul ze brak pasow ratuje zycie i pasy juz sa bee, co za gadanie. Przerobilem mase wypadkow 90% ludzi po tych wypadkach juz zapina pasy nawet przeparkowujac auto 50metrow. Mi tez uratowaly zycie gdy przy ponad 160 zwialo mnie z drogi i uderzylem w drzewo, gdybym ich nie mial mialbym walke moja glowa kontra drzewo, raczej bym przegral. Pasy nie sa po to by zabijac, ale ratowac zycie, a ze CZASEM jest innaczej to sie zdarza.
              Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez westwi78
                ale to moja gęba i urzędasom nic do tego :!: dlaczego np za brak zapiętych pasów maja mi zabrac prawo jazdy?

P.S. ale pasy i tak zawsze zapinam :szeroki_usmiech
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• zepter00
                  RS
                  • 2008
                  • 2304

Zamieszczone przez radekgw
                  http://ratownictwo.opole.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4086odczas-dachowania-kierowca-wyldowa-na-drzewie&catid=1owiat-opolski&Itemid=98

ten wypadek może byc kartą przetargową podczas kontorli policji gdy nie masz zapiętych pasów

jeden artykul ze brak pasow ratuje zycie i pasy juz sa bee, co za gadanie. Przerobilem mase wypadkow 90% ludzi po tych wypadkach juz zapina pasy nawet przeparkowujac auto 50metrow. Mi tez uratowaly zycie gdy przy ponad 160 zwialo mnie z drogi i uderzylem w drzewo, gdybym ich nie mial mialbym walke moja glowa kontra drzewo, raczej bym przegral. Pasy nie sa po to by zabijac, ale ratowac zycie, a ze CZASEM jest innaczej to sie zdarza.
                  Gdybyś przy 160 -150-140 km/h walnął w drzewo to wypadnięcie przez szybę z samochodu i ominięcie drzewa było by twoją jedyna szansą przeżycia zderzenia. Wiesz, że przy takim zderzeniu działają przeciążenia rzędu 80-90g? Żaden pas cię nie uratuje :?
                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• kmink
                    L&K
                    • 2007
                    • 1360
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Angel
                    Dodam ku przestrodze.
                    Dzisiaj po godz. 10:00 doszło do wypadku drogowego na trasie Grodków - Gnojna, droga wojewódzka nr 378 na Strzelin. - 24-letni mężczyzna na prostym odcinku drogi stracił panowanie nad pojazdem marki seat leon, po czym wpadł do rowu. Kierowca jechał...

.....
                    w sumie to wygląda niegroźnie, środek nie tknięty...i takie obrażenia...masakra..
                    Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                    https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                    www.dpfserwis.pl

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2009
                      • 10918
                      • Fiat

sam często "zapominam" o pasach, ale wyłącznie przez głupotę i czasem nieuwagę. Jednak generalnie i w większości wypadków one pomagają, a nie przeszkadzają. Po coś one w tym aucie są, gdyby nie były potrzebne poprostu by ich tam nie było.
                      A gadanie o wypadku typu 140-150 na budziku i zapakowanie w drzewo, to chyba normalne, że tylko fart może uratować człowieka. Pasy są po to aby ratować ludzi, którzy chociaż mniej więcej przepisowo jadą. Jak ktoś chce zapier.........po DK 150 km/h mając na szafie, to faktycznie nie ma po co tego pasa zapinać.
                      p.s. zresztą bliska mi osoba z rodziny zginęła w taki sposób, po kolizji z drzewem i uderzeniu z impetem klatką piersiową i głową w kierownicę, wtedy jeszcze poduszek w autach nie było (początek lat 90 tych). Auto przed uderzeniem hamowało, więc gdyby były pasy, możliwe, że urazy głowy nie byłyby tak duże i szanse na przeżycie dużo większe.

[ Dodano: Sob 17 Gru, 11 08:23 ]
                      piramida, a myślę , że akurat w tym wypadku urzędasom to do tego, że oprócz koszenia mandatów, ma to taki wymiar, że jak autem jedzie tatuś bez pasów i nie daj Boże jeszcze mamusia to mogą zostawić dzieci same w domu, które czekają na ich powrót. A dzieci skończą w domu dziecka.
                      Myślę, że myślenie urzędasów wcale, nie jest głupie w tym wypadku. Chyba ważna jest dla Ciebie rodzina? :wink:

Komentarz

• ziutsane
                        RS
                        • 2007
                        • 2376

Ja miałem znajomego, który seatem ibiza przywalił w mercedesa wujka kolegi, który wymusił. Budzik zatrzymał się na 120, gościu złamał głową kierownicę. 2 miesiące w śpiączce z tego, co pamiętam. Po roku widziałem go jak zap... polonezem ... to też był fart, że przeżył...
                        Radio: C90r+XDP210EQ
                        Kable:Opt,Skyline,50 mm
                        Wzm:XES M1+FP 1.800
                        Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

sew1981, myslał by kto że urzedasy w tym przypadku tak martwią sie o bezpieczeństwo naszych dzieci :wink:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

ale to moja gęba i urzędasom nic do tego :!:
                            gęba tak, ale kasa za szpital m.in moja

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10918
                              • Fiat

piramida, nie wiem czy wszystkim..ale myślę, że części z nich mimo wszystko zależy na normalnych rodzinach w społeczeństwie, bo to jest przyszłościowe myślenie :wink:

[ Dodano: Sob 17 Gru, 11 11:04 ]
                              ziutsane, i widać, na głupotę i niskie IQ u niektórych nie ma mocnych. Gostek widać nie docenił tego i nie nauczył się, że dostał życie "drugi raz" i trzeba je szanować.

Komentarz

• eggzman
                                Rider
                                • 2008
                                • 465
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BLR 2.0 FSI 150 KM

piramida, urzędasy martwią się o to abyś w wypadku nie miał za dużo urazów, bo później trzeba wyłożyć kasę na leczenie, a to jednak dużo kosztuje.

westwi78, niby taka prawda ale i tak ta kasa gdzieś znika w urzędach i później brak na leczenie i refundacje
                                Kacper
                                Opel Combo C 1,6 8v
                                O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• obrus
                                  Elegance
                                  • 2011
                                  • 783
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

A w te teksty typu "licznik zatrzymał się na ..." nie ma co wierzyć, gdyż bardzo często auto przy uderzeniu lub wypadnięciu z drogi odrywa się od jezdni i koła napędzające nie napotykają na opór.

Komentarz

• ziutsane
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 2376

Może i nie, ale widziałem na własne oczy wskazówkę w jakim położeniu była. Kierownica tak czy inaczej złamana.
                                    Radio: C90r+XDP210EQ
                                    Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                    Wzm:XES M1+FP 1.800
                                    Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

Zamieszczone przez eggzman
                                      westwi78, niby taka prawda ale i tak ta kasa gdzieś znika w urzędach i później brak na leczenie i refundacje
                                      no ale to zupełnie inna bajka

Komentarz

• qbec
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 398

Zamieszczone przez zepter00
                                        Gdybyś przy 160 -150-140 km/h walnął w drzewo to wypadnięcie przez szybę z samochodu i ominięcie drzewa było by twoją jedyna szansą przeżycia zderzenia. Wiesz, że przy takim zderzeniu działają przeciążenia rzędu 80-90g? Żaden pas cię nie uratuje :?
                                        ciekaw jestem jak widzisz wypadanie z samochodu przy jakiejkolwiek prędkości...

tak poglądowo...

na fioletowo wektor działania siły wynikającej ze zderzenia czołowego
                                        przy 160 szanse na przeżycie są w każdym przypadku marne... jak nie chcesz - nie zapinaj, Twoja sprawa, ale farmazonów nie opowiadaj...
                                        Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• obrus
                                          Elegance
                                          • 2011
                                          • 783
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wypadnie od pępka w górę...

Komentarz

• qbec
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 398

obrus - no chyba że tak
                                            Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• radekgw
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1182

Zamieszczone przez radekgw

zwialo mnie z drogi przy 160, chwile lecialem driftem, pozniej przelecialem nad rowem odbilem sie od ziemi obrocilo mi auto, i walnalem bokiem w drzewo od strony kierowcy, wszystkie kola powykrzywiane szyby powybijane o lewej stronie nawet nie mowie. Nie napisalem ze walnalem w drzewo przy 160, ale mysle ze okolo 100 bylo.
                                              Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

wniosek z tego taki, iż jak zapierniczasz to należy odpiąć pasy

do innych:
                                                co do możliwości wypadnięcia z samochodu to przecież parę dni temu ktoś tam zawisł na drzewie: http://www.24opole.pl/7981,Szok_Kier...wiadomosc.html

PS Swoją drogą dlaczego w zwykłych autach nie ma obowiązku montowania klatki bezpieczeństwa (teoretycznie, aby źle nie wyglądało to mogłaby być schowana, "zaszyta" materiałami). Klatka plus sportowe pasy bezpieczeństwa, ciekawe czy śmiertelność była by niższa i o ile?
                                                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• idas
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 828

Ostatnio w jakims materiale wideo jakis rajdowy kierowca pokazywal sposob na zapinanie pasow w cywilnych autach.
                                                  1. Zapinacie pasy normalnie.
                                                  2. Prawa reka lapiecie za gniazdo zapiecia pasow.
                                                  3. Lewa reka lapiecie pas gdzies na wysokosci serca.
                                                  4. Odpinacie pas i przesuwacie go az zwinie sie jakies 3cm.
                                                  5. Mocno ciagniecie az sie "zatnie".
                                                  6. Wowczas wciagacie brzuch i zapinacie pas.

Musze tego sprobowac. Dzisiaj rano o tym zapomnialem.
                                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

Zamieszczone przez idas
                                                    Ostatnio w jakims materiale wideo jakis rajdowy kierowca pokazywal sposob na zapinanie pasow w cywilnych autach.
                                                    1. Zapinacie pasy normalnie.
                                                    2. Prawa reka lapiecie za gniazdo zapiecia pasow.
                                                    3. Lewa reka lapiecie pas gdzies na wysokosci serca.
                                                    4. Odpinacie pas i przesuwacie go az zwinie sie jakies 3cm.
                                                    5. Mocno ciagniecie az sie "zatnie".
                                                    6. Wowczas wciagacie brzuch i zapinacie pas.

Musze tego sprobowac. Dzisiaj rano o tym zapomnialem.
                                                    dobre tylko najpierw włączcie światła, co by nie trzeba było powtarzać operacji

PS w kwestii bezpieczeństwa to jeszcze sobie myślałem nad pomysłem, aby zamiast pasów było coś jak na kolejce górskiej albo foteliku Cybex Pallas 2.
                                                    (nie dotyczy amerykanów)
                                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...