Modeli wychodzi co chwila całe mnóstwo, ciężko się połapać, ale za te pieniądze 32' kupisz praktycznie z najwyższych półek, choć nie wiem czy led i 3d (można przeżyć bez). Przejrzyj oferty Sharpa i Sony- reszta to już druga liga.
Teraz dominują koreańczycy, zastanów się nad Samsungiem, z japończyków może Panasonic, niestety Sony zeszło na psy, zresztą 3/4 producentów telewizorów LCD korzysta z paneli Samsunga
Teraz dominują koreańczycy, zastanów się nad Samsungiem, z japończyków może Panasonic, niestety Sony zeszło na psy, zresztą 3/4 producentów telewizorów LCD korzysta z paneli Samsunga
Sony zeszło na psy? Poczytaj kolego o KDL-40V5500? 40" solidnie wyposażonego TV za 2,5k.
A tu brednie jakieś o szajsungu. Litości. :diabelski_usmiech
Nie wiem czy to będzie istotne ale Sony mają jedne z niższych poborów energii. Ja prócz parametrów kierowałem się też tą kwestią. W porównywalnych kwotach i parametrach Sony, LG i Samsung to właśnie Sony pobiera najmniej energii.
Jaki TV 32 lub 38 calowy TV polecicie? Na co zwraca się uwagę przy zakupie? tak do 3000zł.
Zastanów się też z jakiego źródła będziesz korzystał. Bo jeśli tylko z HD to faktycznie LCD. A jeśli z analoga - to raczej chyba plazma Panasonica.
Co do poboru energii - to pamiętaj że LCD bierze praktycznie przez cały czas pracy tyle samo, zaś plazma max jak jest obraz caly biały w najwyższej jaskrawości. Czyli nigdy.
jesli plazma to tylko g20 panasonic prawie dorównuje kuro , jak lcd to najlepsza seria sony to z5500, a i JVC DV1, to są solidne tv LCD nie jakieś tam pierdoły no oprócz samsung b650 porównywalny z sony w5500, a tak to
Kod:
http://forum.hdtv.com.pl/
Spot Graniczny Małopolska - Podkarpacie, piątek 23.11.2012r. godz. 18.00, Pogórska Wola, Zajazd u Kazika, 521 km DK4 Tarnów - Dębica
juri, dobrze prawi, również z tego forum korzystałem przy wyborze TV, ogólnie plazma wcale nie bierze 300 W - średnio 42 cale 150 W - więc da się przeżyć.
Podstawowe pytanie to takie:
rodzaj TV analog czy cyfrowo ?
jakiego rodzaju programy najczęściej oglądasz ?
czy DVD Full HD z kompa bądź odtwarzaczy na porządku dziennym ?
nasłonecznienie pokoju
skupiłbym się na plazmach Panasonica od modeli S w górę, co do LCD to tylko z podswietleniem LED, ale to jeszcze muszą dopracować
ogólnie pooglądać kilka modeli, puścić sobie to sam na każdym przy standardowych ustawieniach
Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm
rzejrzyj oferty Sharpa i Sony- reszta to już druga liga.
wież mi tylko Sharp - Sony to już nawet 3 liga
Ostatnio byłem na szkoleniu z LCD w firmie NEC który jak by nie było w rok 85 wymyśliła LCD,
i tu utwierdzono mnie i potwierdzam z cała stanowczością najlepsze matryce TV robi Sharp reszta czyli samsung czy LG-Philips są daleko z nim.
Sony od tego roku produkuje topowe modele na matrycach Sharp:
cytuje: Sony zdecydowało, że od kwietnia będzie zaopatrywać się w matryce LCD u SHARPa. Czy to oznacza, że telewizory SHARP będą teraz sprzedawane pod dwoma markami Aquos i BRAVIA ? Najprawdopodobniej nie ponieważ SONY już wcześniej zaopatrywało się u Samsunga więc można założyć, że napewno zadba o to aby nie powielać po prostu telewizorów Aquos. SONY argumentuje te decyzje potrzebą sprostania rosnącemu zapotrzebowaniu na telewizory LCD, a SHARP zwiększa produkcje matryc LCD o blisko połowę. Dodatkowo Aquosy od 2010 mają powstawać w największej na świecie fabryce, na której budowę SHARP planuje przeznaczyć trzy i pół miliarda dolarów.
DUżą zaletą matryc Sharpa jest o że robi on je w takiej technologi jak robi się matryce PD czyli Publick Display.czyli są zbudowane z wiecej warstw niz zwykłe LCD co daje lepszą jakość obrazu a co zatym idzie w Sharpie jest dolożona Folia która daje np; rewelacyjna czerwień.
co do rozmiaru to minimum 40" cali , oczywiście wszystko zależy jak daleko masz TV od fotela gdzie siedzisz ale jesli jest to okolo 4 metrów to min to 40" w mniejszym jak np: wlączysz film z napisami to nie wiem czy je rozczytasz.
najtaniej widziałem LCD SHARP LC-40LX705 40" LED !! Full HD 100Hz - 3299 zł
ewentualnie polecam z Bdobrą elektroniką i jakością LCD TOSHIBA 42Z3030DG 42" Full HD 120Hz Regza - 3299 zł
jesli chodzi o JVC to widziałem jeden dobry TV to był JVC - HD-ILA Hybrid TV prze-zajebista głębia ale to było z 3 -4 lata temu.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Powiem tak plazmę i tak bym szukał PANASONICA Viera , co do LCD to albo Sharp albo Toshiba, te marki brałem sam pod uwagę.
Póki co sam zainteresowany nie odpowiedział co chce na tym TV oglądać dla mnie LCD do sportu i filmów akcji odpadają bo wydawało mi się obraz nie "nadąża". Cenowo Plazma teraz jest naprawdę atrakcyjna, a parametry ma lepsze niż LCD. LED to niby "nowość", wprowadzone po to by uzyskać obraz równiej podświetlany niż w LCD, do TV w wersji OLED jeszcze przyjdzie nam poczekać ....
popieram przedmówcę mam SHARPa i Toshibe polecam Sharp ma bardzo dobry serwis door to door.jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazie z anteny analogowej bierz plazmę i to Panasonic tutaj rządzi
nie zapomianjcie o Toshibie, nie wiem jak teraz ale jak ja szukałem LCDka to decyja na Regzę zapadła po zobaczeniu jak radzi sobie ze skalowaniem obrazu ... i tu wygrywała ze wszytstkimi sprzetami na S bezapelacyjnie
moze te 42" to jednak troszkę za mało przy odległości projekcji ok.4m ale na upartego powinno wystarczyć a cenowo powinna spokojnie zmieścić się w 3k,
nowy model też chyba niexle sobie radzi:
LCD do sportu i filmów akcji odpadają bo wydawało mi się obraz nie "nadąża". Cenowo Plazma teraz jest naprawdę atrakcyjna, a parametry ma lepsze niż LCD. LED to niby "nowość", wprowadzone po to by uzyskać obraz równiej podświetlany niż w LCD, do TV w wersji OLED jeszcze przyjdzie nam poczekać ....
takie tezy to może pare lat temu a nie przy tej technologi LCD co jest teraz.
Co do OLED jak narazie jest nadal za droga i nie sądzie żeby sie rozwinęła. Troche w tej dziedzine działało Sony i Samsung i nawet wozili większe TV 21" i 27 cali po targach ale przez ograniczeniach technologicznych na nie które rynki już nawet zakończono sprzedaż np: Japonia
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
ponieważ SONY już wcześniej zaopatrywało się u Samsunga więc można założyć,
Ja właśnie słyszałem, że sony nie robi telewizorów na matrycach samsunga, inaczej niż philips, lg i parę innych marek. Matryce samsunga sony stosuje w notebookach.
daneczek76, ja uważam dalej tak jak napisałem wybrałem plazme Viera s 20 i jestem zadowolony, każdy chwali co ma jak jest dobre ( taka siła rzeczy ), co to TV to padło kilka propozycji i sądzę, że autor ma z czego wybierać różne technologi, ale i tak najlepiej jest to wizualnie samemu sprawdzić USB, karta SD i do sklepu ! . Trzeba pamiętać jeszcze o tym, że w sklepach na TV puszczane są promocyjne obrazy, które są w odpowiedni sposób dobierane pod TV, oraz naświetlenie w sklepie jest dużo większe niż w domu. djczas, 100 Hz wystarczy - 200 jeżeli nie ma dużej dopłaty
Komentarz