Zamieszczone przez westwi78
Wspomnienia z wakacji
Zwiń
X
-
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez loydJaki byłby wg. Ciebie dalszy rozwój sytuacji ???
Dla mnie jest tu wszystko jasne, jak komuś dajesz auto to pilnuj aby ci nie nabił punktów.
Więc jak sądzisz ?
Już nie wdając się w dalsze szczegóły - jeżeli policja nie udowodni w sądzie kto kierował to nikt nie poniesie odpowiedzialności.
A idąc Twoim tokiem myślenia: kto ponosi odpowiedzialność za śmiertelne potrącenie pieszego w sytuacji kiedy kierowca zbiegł a auto jest wypożyczone z wypożyczalni a wypożyczalnia auto wylisingowała ? - też właściciel ?
Komentarz
-
-
"Grzywny na podstawie nieczytelnych zdjęć z fotoradarów mogą zostać uchylone przez sąd
Jak donosi dzisiaj "Dziennik Gazeta Prawna", policja i straż miejska nie mogą nakładać mandatów za niewskazanie sprawcy wykroczenia uwidocznionego na nieczytelnym zdjęciu z fotoradaru. Nałożone na tej podstawie grzywny mogą zostać uchylone przez sąd. Wcześniej pokazywano właścicielowi samochodu nieczytelne zdjęcie, a gdy ten nie rozpoznawał kierowcy samochodu, i tak musiał zapłacić mandat, tyle że bez punktów karnych.
Dziennik powołuje się na wyroki sądów w Kościerzynie, Zamościu i Tczewie, które uchyliły grzywny wymierzone na podstawie nieczytelnych zdjęć z fotoradarów. Sędziowie zarzucili funkcjonariuszom, że nie tylko ukarali kierowców za czyn, który nie jest wykroczeniem, lecz także nie mieli do tego podstawy prawnej. Policja odpiera zarzuty i twierdzi, że właściciel samochodu powinien pamiętać, komu go użycza i wskazać kierującego na żądanie policji. Sąd nie widzi w tym jednak podstawy do ukarania. Gdy właściciel pojazdu nie jest w stanie wskazać sprawcy wykroczenia, obowiązek ten przechodzi na policję i straż miejską.
Coraz więcej kierowców postanawia walczyć o swoje i odwołuje się od mandatów wystawionych na podstawie nieczytelnych zdjęć. Każdy, kto otrzymał taki mandat, może złożyć odwołanie do sądu w ciągu 7 dni. Jak widać, są duże szanse na uchylenie mandatu i zwrot pieniędzy."
Zrodlo: http://moto.pl/MotoPL/1,88571,768162...z_winnych.html
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 10 23:35 ]
"Nieczytelne zdjęcie z fotoradaru nie jest podstawą do ukarania
Właściciele samochodu nie mogą zostać ukarani za odmowę podania personaliów osoby kierującej, jeżeli na nieczytelnym zdjęciu z fotoradaru nie rozpoznali sprawcy wykroczenia.
Właściciele pojazdów, którzy zostaną wezwani na policję, po to by wskazać osobę, która prowadziła ich samochód na okazanym zdjęciu z fotoradaru, nie mogą zostać ukarani za niepodanie danych kierowcy. Stosowana przez funkcjonariuszy podstawa prawna do nakładania takich mandatów jest kwestionowana przez coraz więcej sądów.
Kara za niewskazanie sprawcy
Brak możliwości wskazania sprawcy wykroczenia zarejestrowanego na nieczytelnym zdjęciu z fotoradaru kończy się dzisiaj najczęściej kilkusetzłotowym mandatem. Nie jest to jednak grzywna za przekroczenie prędkości czy niezapięte pasy, ale kara za to, że właściciel pojazdu nie chce lub nie może podać, kto kierował jego autem w danym czasie i miejscu.
Do wystawiania takich mandatów funkcjonariusze wykorzystują art. 78 pkt 4 prawa o ruchu drogowym, na podstawie którego właściciel lub posiadacz pojazdu ma obowiązek wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie. Wyjątkiem jest tylko sytuacja, kiedy pojazd został użyty wbrew woli właściciela i nie mógł temu zapobiec, np. w razie kradzieży.
Policjanci i strażnicy podpierają się przy tym art. 97 kodeksu wykroczeń, który pozwala na nałożenie grzywny na osobę, która wykracza przeciwko przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych. Zamiennie używany jest też tutaj jako podstawa nałożenia mandatu art. 65 par. 2 kodeksu wykroczeń wprowadzający odpowiedzialność za umyślne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza.
Stosowana od lat praktyka karania za niewskazanie sprawcy wykroczenia stała się normą, bo nikt wnikliwie nie przeanalizował przepisów, które są podstawą nakładania takich mandatów. Zrobiło to Stowarzyszenie Bezprawiu i Korupcji STOP z siedzibą w Starogradzie Gdańskim.
Trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, że ustawodawca umieścił art. 78 pkt 4 prawa o ruchu drogowym w innym dziale ustawy i przepis dotyczy generalnie nabycia lub zbycia pojazdu. Uprawnionym organem jest tutaj wyłącznie starosta, a więc policja i straż miejska wkroczyły w jego kompetencje.
To jest tylko część artykułu, zobacz pełną treść w e-wydaniu Dziennika Gazety Prawnej: Nieczytelne zdjęcie z fotoradaru nie jest podstawą do ukarania.
W pełnej wersji artykułu dowiesz się więcej na temat:
- Błędnych kwalifikacji
- Sądowych sporów o mandaty
- Odmowie przejęcia mandatu
- Kiedy nie można karać za wykroczenie
W pełnej wersji artykułu - wzór wniosku o uchylenie mandatu.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Artykuł z dnia: 2010-05-10, ostatnia aktualizacja: 2010-05-10 09:28"
Link: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul..._ukarania.html"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaBrak możliwości wskazania sprawcy wykroczenia zarejestrowanego na nieczytelnym zdjęciu z fotoradaru kończy się dzisiaj najczęściej kilkusetzłotowym mandatem. Nie jest to jednak grzywna za przekroczenie prędkości czy niezapięte pasy, ale kara za to, że właściciel pojazdu nie chce lub nie może podać, kto kierował jego autem w danym czasie i miejscu.
Przecież wystarczy wskazać podając ilość danych jaką się dysponuje !!!
Ja 2 razy stawałem przed sądem i pech trafił, że za każdym razem znałem tylko imię kierującego :diabelski_usmiech - dałem znajomemu się "przejechać" tak ? :wink: raz był to Krzysiek z Warszawy, za drugim razem Grzesiek z Ełku.
W przypadku gdy właściciel auta nie poda danych kierującego , tłumacząc " nie wiem" , "nie pamiętam" istnieje pewne ryzyko nałożenia grzywny - były takie przypadki.
Przy wskazaniu nawet minimalną ilością danych - jakakolwiek kara jest wykluczona.BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EmilJa 2 razy stawałem przed sądem i pech trafił, że za każdym razem znałem tylko imię kierującego - dałem znajomemu się "przejechać" tak ? raz był to Krzysiek z Warszawy, za drugim razem Grzesiek z Ełku.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Troszkę zagmatwane to widzę jest, i widzę że będzie trzeba wybrać opcję z tym kto kierował... bo nie dam rady wstawić się na żadną jakąś śmieszną rozprawę w Białogardzie.
[ Dodano: Czw 16 Wrz, 10 10:42 ]
Dzwoniłem do Straży Miejskiej którzy wystawili mi te zdjęcia...
Okazało się że to nie pomyłka że przyszły dwa te same listy... tzn. pomyłka jest, że wysłali te same, ale pomyłką nie jest że zrobili mi dwa zdjęcia :evil:
Ale był miły koleś i pogadaliśmy jak to załatwić żeby było jak najtaniej i jak najmniej bolało, bo są to dwie foty od tyłu... jak jechałem NA wczasy i jak wracałem z wczasów :twisted: . Mają mi przysłać na mejla drugą fotkę, i mam mejlem im wysłać info że nie wiem kto prowadził nałożą karę bez punktów i innych ceregieli.
Jako że bardzo małe przekroczenia 74/50 i drugie 72/50 to mandaty miały być 140+120... a utargowałem na 200 za oba + brak punktów
Komentarz
-
-
Drugie w kolorze już e-mailem przyszło
[ Dodano: Czw 16 Wrz, 10 11:56 ]
jak się okazało zrobiono mi dwie fotki:
w drodze na wczasy (14 VIII): Kozia Góra
w drodze do domu (23 VIII): Karwino
Są to dwa masztowe fotoradary skierowane w odwrotną stronę. Oddalone od siebie o ok 3km.
Narazie wysłałem im info że proszę o tą drugą fotkę w kolorzewkońcu jedno zdjęcie to stówka! :twisted:
Załączone pliki
Komentarz
-
-
Troche wstyd Kolego,ze z CB sie jezdzi i dostaje sie mandaty z masztu stacjonarnego. :lol.s.Podobno jak sie wskaze jako kierujacego obcokrajowca na stale zamieszkujacego zagranica to nic nie zrobia.Sprawdza sie przy "strzale w dupe",kiedy nie widac kto kierowal.Pozdrawiam
Ale jaja dostalem tez strzal w dupe w tym samym miejscu o ktorym pisalem,ze wstyd dostac z masztu jadac z CB.
Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fanTroche wstyd Kolego,ze z CB sie jezdzi i dostaje sie mandaty z masztu stacjonarnego. :lol.s.Podobno jak sie wskaze jako kierujacego obcokrajowca na stale zamieszkujacego zagranica to nic nie zrobia.Sprawdza sie przy "strzale w dupe",kiedy nie widac kto kierowal.Pozdrawiam
Ja nie mam CB po to aby co 20km pytać jak droga, itd. Po drugie, na fotoradary stacjonarne nikt ci nie powie czy są załadowane, a jak masz na odcinku 200km 30fotoradarów to tym bardziej nikt ci nie wytłumaczy o który chodzi, tym bardziej jak jesteś w nieznanych terenach.
Ja miałem mylne pojęcie o fotoradarach. Myślałem, że te zwykłe skrzynkowe jak są zwrócone do nadjeżdżających nie robią zdjęć tym mijającym go. A jak się okazało to draństwo cyka po całej szerokości drogi zdjęcia. Ja widziałem skrzynki ale gdy widziałem że jest on skierowany w drugą stronę, to nie zwalniałem aż tak bardzo.. no i teraz mam.
Mi w Straży Miejskiej powiedzieli, że jest ustawiony na 71km/h kto jedzie więcej ten ma zdjęcie.,ja się załapałem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fanTroche wstyd Kolego,ze z CB sie jezdzi i dostaje sie mandaty z masztu stacjonarnego.
Komentarz
-
-
Ale to zalezy jak stoi skrzynka skierowana. Jak stoi w taki sposob ze obejmuje tylko jeden kierunek, to w druga strone nie ma mozliwosci zrobic foty. Tu jak widac jest droga jednopasmowa o dwoch kierunkach i obojetne jak sie jedzie jest w stanie zrobic fote, ale na katowickiej jest pelno tych puszek i malo ktora jest w stanie zrobic fote od tylu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez genesisEvil jesteś pewien, że ten fotoradar co cyka tych mu odjeżdżających to ten ze zdjęcia z dzisiejszego postu?
Zdjęcie jest zrobione na drodze jednopasmowej, i on ma "kąt strzelania" na całą szerokość i stąd może robić i nadjeżdżającym i odjeżdżającym.
te na DK 1 z Katowic do Łodzi są ustawiane często między pasami na pasie zieleni i one nie robią raczej do tyłu, gdyż nie obejmują tego obszaru.
Ja nie mówię że mi zrobił "tył" fotoradaru, tylko fotoradar skierowany w przeciwną stronę
Komentarz
-
-
równocześnie tego raczej nie robi.
dokładnie fotoradar jak nie ma operatora to albo robi fotę od przodu albo od tyłu nigdy w obu kierunkach,odsyłam wszystkich zainteresowanych do poczytania wątków w tym forum: http://www.graty.net/forum/index.php
Zamieszczone przez EvilPo drugie, na fotoradary stacjonarne nikt ci nie powie czy są załadowane
na wszystko jest rada i można bezstresowo poruszać się po krajuJacek
Komentarz
-
-
Evil, no jednak się załapałeś na cudo co potrafi to robić w obu kierunkach
W 2016 roku Zakład Urządzeń Radiolokacyjnych „ZURAD” Sp. z o.o. zmienia swoją nazwę na ZURAD Sp. z o.o. Strona główna Zurad - Zapraszamy.
tak że trzeba wzmóc kontrrewolucyjną czujność
a tutaj też macie dyskusję na ten temat, są ciekawe posty o tym jak musi być fotoradar ustawiony:
Komentarz
-
Komentarz