Wspomnienia z wakacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Zamieszczone przez jago7270
    naprawdę, proponuje poczytać wątki z tego forum co podałem i wtedy się wypowiadać,
    tam koledzy rozwieją wasze wszelkie wątpliwości(szczególnie kolega"bury" i "jerryevo" )
    Na innym forum (autokacik.pl) kolega wrzucił zdjęcia właśnie tego fotoradaru, a następnie wrzucił dwie fotki które otrzymał z dokładnie tego fotoradaru, pierwszą fotkę z godziny chyba 10 rano, a drugą z 19wieczorem, jak jechał i wracał z wycieczki nad morzem (jedna fotka przodem, druga tyłem).

Z strony podanej przez kolege westwi78, czytamy:
    Proponowany Państwu fotoradar Fotorapid CM:

* wykonuje zdjęcia barwne o rozdzielczości 10.2 do 12 megapixeli,
    * rozpoznaje kierunek ruchu pojazdów -rejestruje pojazdy nadjeżdżające i oddalające się, (ww. funkcję może realizować jednocześnie dla obu kierunków)

Ja zostałem sfotografowany fotoradarem właśnie "CM" co widać na zdjęciach w górnym lewym rogu

z trzeciej strony, widzisz informacje na forach niekoniecznie muszą się pokrywać z prawdą.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

No to ja Wam powiem z własnego doświadczenia sytuację w największym skrócie:
      Dostałem fotkę ze straży miejskiej (SM) (istotne) z blankietem do wypełnienia kto prowadził (+ propozycja mandatu 300zł i 6pkt), odpisałem (zgodnie z prawdą, że na zdjęciu kiepsko widać i nie potrafię określić kto prowadził - wydruk na papierze). Dostałem drugą propozycję za 300zł, tym razem bez punktów. Zadzwoniłem tam i poprosiłem o zmniejszenie kwoty mandatu do 200zł (oczywiście cały czas bez punktów). Wszystko najpierw poleconymi, potem telefonicznie - odległość 130km od domu.

Całe szczęście ze SM można spokojnie się dogadać, gdyż oni kasę z mandatów dostają do kasy miasta. W przypadku nie zgodzenia się na mandat ze SM, taki mandat idzie do sądu bądź policji i wtedy oni wystawiają mandat (nie wyższy niż wcześniej) ale wtedy kasa nie idzie do gminy, tylko do kasy państwa. SM jest średnio tym zainteresowana, dlatego można czasem tupnąć nóżką i postawić własne warunki - żeby nie stracić kasy też muszą czasem iść na kompromisy.

Szkoda, że się wtedy tak lekko zgodzili, bo w sumie chciałem jeszcze zobaczyć co dalej by się działo i co dałoby się załatwić z policją bądź sądem i jak to FAKTYCZNIE wygląda, a nie opowiadania jak to kolega kolegi dostał mandat i coś tam zrobił...
      Załączone pliki
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Michał przecież to cały Ty na fotce :szeroki_usmiech , ale gościa obok to nie znam

Jak piszesz z SM da się dogadać, pewnego razu dali za złe parkowanie, poszedłem jeszcze w ten sam dzień do nich, troche skruchy (czyt. grzecznej ściemy) i skończyło się na upomnieniu.
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ciasteczkowy potwór. Natomiast mógłbyś się pomylić co do kierowcy.... A co do wyraźności, to jednak jak tu zgadywać. Tu masz przykład wyraźnego zdjęcia:

Teoretycznie jest już znany precedens, że ze względu na niewidoczną twarz umorzono mandat: http://www.grupy.v10.pl/Fotoradar,ni...3,2007_10.html
          Pozdrawiam,
          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Kiniu
            RS
            • 2010
            • 1746

Tu jest wszystko ładnie podane i opisane wraz ze zdjęciami fotoradarów stacjonarnych, przenośnych jak i videorejestratorów w nieoznakowanych radiowozach jakie są na terenie całego kraju w poszczególnych województwach.

Komentarz

• fan
              Elegance
              • 2009
              • 760

Zamieszczone przez Evil
              Zamieszczone przez fan
              Troche wstyd Kolego,ze z CB sie jezdzi i dostaje sie mandaty z masztu stacjonarnego. :lol.s.Podobno jak sie wskaze jako kierujacego obcokrajowca na stale zamieszkujacego zagranica to nic nie zrobia.Sprawdza sie przy "strzale w dupe",kiedy nie widac kto kierowal.Pozdrawiam
              Ja nie mam CB po to aby co 20km pytać jak droga, itd. Po drugie, na fotoradary stacjonarne nikt ci nie powie czy są załadowane, a jak masz na odcinku 200km 30fotoradarów to tym bardziej nikt ci nie wytłumaczy o który chodzi, tym bardziej jak jesteś w nieznanych terenach.
              Jak to mowia:"Kto pyta nie błądzi".Jak odpalisz CB i posluchasz co mowia,to wtedy sie dowiesz,czy stacjonarny jest zaladowany czy nie.Ja jak widze stacjonarny to zwalniam obojetnie w ktora strone pomykam.Z tego co wiem to moze byc ustawiony tylko w jedna strone,ale nie widac w ktora dopoki nie pstryknie zdjecia.
              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• krzynol
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 10960
                • Superb II combi (3T5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Kolega dostał zdjęcie spod Słupska od SM, twarzy nie widać.
                wskazał mnie jako kierującego, po dwóch misiącach dostałem ja pismo i te same formularze
                (przyznać się, wskazać kierującego, brak wiedzy)
                wystosowałem pismo do SM, że to nie ja, tylko ktoś chciał kupić samochód w słupsku
                i pojechałem do słupska (jako znający miasto od urodzenia) sprzedać auto
                i ten kto jechał to Pan który dzwonił z numeru zastrzeżonego i przedstawił się jako Paweł
                więc podałem na formularzu Z - kierujący: Paweł ze Słupska
                czekam teraz na odpowiedź od SM....... cdn.... :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 28 Wrz, 10 12:15 ]
                Dotyczy sprawy ID 70000616_256

Uprzejmie informuję, że w dniu 2010/07/10 o godz. 11:29 kierowcą pojazdu o nr rej. GWE xxxx był Pan Paweł ze Słupska.

W dniu 2010/07/10 udałem się do Słupska samochodem marki Volkswagen o nr rej. GWE xxxx należącym do Grzegorza xxxxx z Rumii. Wyjazd miał na celu ewentualną sprzedaż auta. Ponieważ pochodzę ze Słupska właściciel poprosił mnie, czy nie udałbym się na spotkanie z potencjalnym nabywcą, który chciał obejrzeć samochód i ewentualnie dokonać jazdy próbnej. W w/w dniu spotkałem się z Panem Pawłem (tak się przedstawił) i udaliśmy się na jazdę próbną w stronę Kobylnicy, podczas której Pan Paweł prowadził pojazd.
                W związku z tym podaję w zakresie posiadanej wiedzy informację o kierującym.

Załączam wypełnione oświadczenie „Z” zgodnie z posiadaną wiedzą.

Z poważaniem

krzynol
                :P
                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                poprzednie modele:
                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• witachu
                  L&K
                  • 2011
                  • 1319

Ponieważ nie chciałem zakładać podobnego tematu, jako że już kilka podobnych istnieje a ten wydał mi się najbardziej odpowiedni bo własnie dotyczy Wspomnień z wakacji czyli fotki z fotoradaru. Otóż pech chciał ze wracając z urlopu w miejscowości Kruszyna złapał mnie fotoradar Straży Gminnej w Kobylnicy. wykroczenie 76/50 km/h. Oczywiście jest dołączone zdjęcie tyle że pokazany jest tył samochodu z nr rejestracyjnym i oświadczenia na którym do wyboru jest jeden z trzech przypadków. W skrócie to będzie tak:
                  Przypadek 1. wypełnia kierujący pojazdem ( tym przypadku ja) i do tego opcja przyjęcia madnatu w wysokości 200 zł i 4 pkt lub odmowa mandatu i sprawa do sądu.

Przypadek 2. wypełnia właściel/ użytkownik pojazdu wskazując kierującego pojazdem lub innego użytkownika i tutaj tez dwie możliwości które sprowadzają sie do wskazania osoby która w danej chwili popełniła to wykroczenie z podaniem jego danych

Przypadek 3. wypełnia właściel/posiadacz/ użytkownik pojazdu, który nie potrafi wskazać kierującego i tu dołączona treść:Oświadczam, ze pojazd, którym popełnino wykroczenie opisane w raporcie nie został uzyty wbrew mojej woli i wiedzy przez nieznaną mi osobę, czemu nie mogłem zapobiec, ale nie podam kto nim kierował, mimo że jako właściciel/ użytkownik pojazdu jestem zobowiązany wskazać uprawnionym organowi komu go użyczyłem do kierowania." i tu te dwie opcje 1. to wyrazam zgode na mandat 200 zł bez punktów lub 2. prawo odmowy przyjęcia mandatu i wniosek do sądu.

skłaniam się do przypadku 3. mandat 200 zł bez punktów ale w instrukcji dołączonej jest zawarty punkt o następującej treści: W celu uproszczenia procedury, w miarę mozliwości, zaleca aby załączony druk oświadczenia wypełniała bezpośrednio osoba, która w chwili wykroczenia kierowała pojazdem. W przeciwnym razie procedura będzie wydłużona i może dojść do przekroczenia terminów okreslonych w art. 97 par1 Kpow. co spowoduje niemożność nałożenia mandatu i konieczność skierowania sprawy do sądu rejonowego. pociągnie to za soba dodatkowe koszty postępowania( ja bede musial je ponieść) oraz ewentualną uciązliwość w postaci stawiennictwa uczestników postępowania przed sądem(również właściela pojazdu) przed sądem.

I tu mam pytanie, mimo to ze zgodze się na przyjęcie 200 zł mandatu bez punktów, i tak mogą mnie pozwać do sądu? to mam w koncu prawo nie wskazac kierującego czy nie?

jakie mogą być dodatkowe koszty wynikające z tego tytułu?

kim są uczestnicy postępowania, oprócz włascicela pojazdu?

Bardzo zależy mi na waszej( miare szybkiej, gdyż do srody musze to odesłac) pomocy/

Dlaczego nie dostałem druku do zapłaty jak to zwykle bywa?

Z góry dzieki za wszelkie rady
                  OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                  (znajdź również na fb)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

a ja czekam ... na foto mojej Octavki, bo już powinno być na dniach :szeroki_usmiech
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• witachu
                      L&K
                      • 2011
                      • 1319

PAOLO ESCO, widze że też miałeś to 'szczęscie' swoją drogą te darmozjady mam tu na mysli Straż Miejską. wiejską, gminną i pozostałe wynalazki nieźle sobie dorabiają . A miałeś moze wcześniej juz taki przypadek podobny do mojego? która opcje byś radził wybrać?

(znajdź również na fb)

Komentarz

• schmidtke
                        Drive
                        • 2010
                        • 97

[ Dodano: Czw 16 Wrz, 10 10:42 ]
                        Dzwoniłem do Straży Miejskiej którzy wystawili mi te zdjęcia...
                        Okazało się że to nie pomyłka że przyszły dwa te same listy... tzn. pomyłka jest, że wysłali te same, ale pomyłką nie jest że zrobili mi dwa zdjęcia :evil:
                        Ale był miły koleś i pogadaliśmy jak to załatwić żeby było jak najtaniej i jak najmniej bolało, bo są to dwie foty od tyłu... jak jechałem NA wczasy i jak wracałem z wczasów :twisted: . Mają mi przysłać na mejla drugą fotkę, i mam mejlem im wysłać info że nie wiem kto prowadził nałożą karę bez punktów i innych ceregieli.
                        Jako że bardzo małe przekroczenia 74/50 i drugie 72/50 to mandaty miały być 140+120... a utargowałem na 200 za oba + brak punktów [/quote]

[/quote]jak się okazało zrobiono mi dwie fotki:
                        w drodze na wczasy (14 VIII): Kozia Góra
                        w drodze do domu (23 VIII): Karwino
                        [/quote]

ciekawostka - w niedzielę przyszedł do mnie teść z dwoma zdjęciami i formularzami do wypełnienia - w lecie byli nad morzem - i teraz sprawdzam i okazuje dię, że są to zdjęcia z TYCH SAMYCH fotoradarów - i oba też w tzw. dupę

teść był wielce zdziwiony, że go "od tyłu złapało", a na moje pytanie, czy Hołowczyc nie ostrzegał przed możliwymi radarami, usłyszałem: "ostrzegał, ale przecież były odwrócone w przeciwną stronę"

Po przeczytaniu tego wątku widzę, że moja rada, żeby tam dzwonić i się co nieco "potargować" nie była całkiem nie na miejscu - zaraz rano sprawdzę, czy kasa już przelana, czy jest szansa na uratowanie co nieco grosza...

PS. i jeszcze offtop, ale też wakacyjny
                        wiozłem niedawno swojego "zagranicznego szefa (bo nie polaka)" na lotnisko (jakieś 160 km w jedną stronę) i był w ciężkim szoku, że u nas (w sensie w polsce) jest tyle fotoradarów i policji na drogach (mieliśmy akurat szczęście mijać trzy stanowiska "suszenia zza krzaków"). Jednocześnie powiedział, że na naszych drogach odczuwa się nerwowość i brak respektu dla innych. Swoich spostrzeżeń nie budował na moim stylu jazdy - dodam dla jasności, ale na podstawie obserwacji drogi i tego co się na niej działo na odcinku z firmy na lotnisko.
                        Nie bywa w Polsce na co dzień, więc jeszcze mu nasza - czasem już normalna codzienność- nie spowszedniała.
                        była: OI 1,9 TDI 170 tys km w dwa lata z hakiem
                        potem: OII FL 1,9 TDI 17 tys km od 23.04 do 29.07
                        teraz: Passat B5 1,9 TDI - mimo wszystko wolę Octavki

Komentarz

• fan
                          Elegance
                          • 2009
                          • 760

Zamieszczone przez krzynol
                          Kolega dostał zdjęcie spod Słupska od SM, twarzy nie widać.
                          wskazał mnie jako kierującego, po dwóch misiącach dostałem ja pismo i te same formularze
                          (przyznać się, wskazać kierującego, brak wiedzy)
                          wystosowałem pismo do SM, że to nie ja, tylko ktoś chciał kupić samochód w słupsku
                          i pojechałem do słupska (jako znający miasto od urodzenia) sprzedać auto
                          i ten kto jechał to Pan który dzwonił z numeru zastrzeżonego i przedstawił się jako Paweł
                          więc podałem na formularzu Z - kierujący: Paweł ze Słupska
                          czekam teraz na odpowiedź od SM....... cdn.... :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 28 Wrz, 10 12:15 ]
                          Dotyczy sprawy ID 70000616_256

Uprzejmie informuję, że w dniu 2010/07/10 o godz. 11:29 kierowcą pojazdu o nr rej. GWE xxxx był Pan Paweł ze Słupska.

W dniu 2010/07/10 udałem się do Słupska samochodem marki Volkswagen o nr rej. GWE xxxx należącym do Grzegorza xxxxx z Rumii. Wyjazd miał na celu ewentualną sprzedaż auta. Ponieważ pochodzę ze Słupska właściciel poprosił mnie, czy nie udałbym się na spotkanie z potencjalnym nabywcą, który chciał obejrzeć samochód i ewentualnie dokonać jazdy próbnej. W w/w dniu spotkałem się z Panem Pawłem (tak się przedstawił) i udaliśmy się na jazdę próbną w stronę Kobylnicy, podczas której Pan Paweł prowadził pojazd.
                          W związku z tym podaję w zakresie posiadanej wiedzy informację o kierującym.

Załączam wypełnione oświadczenie „Z” zgodnie z posiadaną wiedzą.

Z poważaniem

krzynol
                          :P
                          Jak sie sprawa potoczyła dalej?
                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Evil
                            Rider
                            • 2009
                            • 721

witachu, w tych wszystkich kwitach, masz zapewne numer telefonu do danej jednostki Straży Miejskiej. Zadzwoń i bez jakichś nerwów, na spokojnie - powiedz że jechałeś w trójkę w aucie i nie pamiętasz kto kierował, bo zmienialiście się. Zaproponuj że chcesz wypisać ten druk nr3, ale czy da się to obejść bez odsyłania itd... czy mogą oni po prostu wysłać mandat i tyle.
                            U mnie to zadziałało bez problemu, a przy okazji wytargowałem 60 zł.
                            Ja polecam zadzwonić, to tez ludzie, im zależy abyś wpłacił 100zł mandatu do Straży Miejskiej(bo masz widełki 100-200), niż 200zł po jakichś sądach itd. bo wtedy to idzie do budżetu Państwa, a nie do budżetu gminy.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• witachu
                              L&K
                              • 2011
                              • 1319

Evil, poszedłem za twoją radą i zadzwoniłem tam co by zasięgnąć informacji i odpowiedzi na nartujące mnie pytania. Po rozmowie za automatyczną sekretarką udało sie połączyć z panią strażnik ( bardzo miła i konkretna nawiasem mówiąc powiedziala ze bez problemu moge zaznaczyć przypadek 3. bez obaw o skierowanie sprawy do sądu, mogę dołączyć również pismo z prośbą o obniżenie wysokości mandatu a także dowiedziałem sie te 7 dni które dostałem również traktują z delikatnym przymrużeniem oka ze względu na czas działań PP

Ogólnie rzecz biorąc, można się czasem dogadać jak człowiek z człowiekiem

Ciekawe czy w pozostałych przypadkach tez by tak zadziałało.

A swoją drogą czy wszystkie fotoradary mają mozliwości robienia zdjęć od tyłu? Bo te policyjne ustawione przy drogach chyba nie, a przynajmniej bardzo rzadko. Czy ktoś się oreitnuje jak to jest w przypadku fotoradaru ustawionego przez Straż Gminną/Miejską?

(znajdź również na fb)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez schmidtke
                                jak jechałem NA wczasy i jak wracałem z wczasów
                                pieknie kurnaaaa, pięknie :diabelski_usmiech

Komentarz

• witachu
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1319

chcą się nachapać. bo co innego mają do roboty w takich wioskach? :P napewno nic bardziej dochodwego :P

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Evil
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 721

Ogólnie rzecz biorąc, można się czasem dogadać jak człowiek z człowiekiem
                                    Ja zawsze wychodzę z założenia, że nie ma co się rzucać.. zrobiłeś przewinienie, odpowiedz za nie, a że prędkości mają swoje widełki, to można zawsze negocjować.
                                    Gratulacje pozytywnie załatwionej sprawy.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• witachu
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1319

Zamieszczone przez Evil
                                      Gratulacje pozytywnie załatwionej sprawy
                                      oby zawsze tak się udawało(jednak licze na to że już nie przydarzy mi się taka )

(znajdź również na fb)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czy brak właściwego oznakowania, tj. żółtego odblasku na fotoradarze samego fotoradaru stałego (nie przenośnego) może być podstawą do odmowy przyjęcia mandatu? :roll:

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Nie. ITD ma na to czas do 14 lipca 2014 roku.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

OK - dziękuję. Właśnie to chciałem wiedzieć.

Komentarz

• Evil
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 721

Troszkę odgrzeję kotleta, ale wyczytałem ciekawy artykuł w necie i nie potrafię znaleźć nigdzie indziej potwierdzenia na to co tam pisze, może ktoś pomoże:
                                              Artykuł na wp.pl
                                              a najbardziej interesuje mnie ten kawałek artykułu:
                                              2. Na blankietach przysyłanych przez straż miejską albo gminną widnieją trzy pozycje - można przyznać się, że to właśnie ty prowadziłeś należące do ciebie auto, wskazać innego kierowcę, który prowadził należący do ciebie samochód albo nie przyznać się do prowadzenia samochodu i odmówić podania danych kierowcy, który prowadził auto, jednocześnie akceptując przyjęcie mandatu. Ten ostatni przypadek nie kwalifikował się, zdaniem NIK, do wystawienia mandatu. Odpowiednie organy mają bowiem obowiązek ustalić faktycznego kierującego pojazdem. Mandat jest więc wystawiony nielegalnie.
                                              Ja miałem taki przypadek. Znacie jakąś podstawę prawną? coś się zmieniło ostatnio że nie można od "tyłu" łapać ?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• TomekRs
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1670

czytaliscie o tym, ze od jakiegos tam okresu do jakiegos zjdecia wykonane przez straz miejska sa nielegalne i nie trzeba placic mandatow!

Komentarz

• guajava
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 343

octaviars1 możesz rozwinąć to?
                                                  "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• Ayu
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4154

Kur..! SM z zachodniopomorskiego. Pamiątka z lipca, dziś do bura przyszło, 50 dozwolone, ja miałem 67. Zero tolerancji dla przekroczenia na radarze ustawione. Dobrze, że tylko tyle, ale postaram się wywinąć z tej sytuacji bo tych 2 punktów i 100PLN mi po prostu szkoda :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...