Wspomnienia z wakacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • looker
    RS
    • 2008
    • 1886
    • Octavia II (1Z3)
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Może nie idealnie w temacie ale dziedzina podobna.
    Często oglądam Uwaga Pirat w TVN Turbo i zastanawia mnie sposób pomiaru przez wideorejestratory zamontowane w autach PP. Przecież one mierzą prędkość auta w którym są zamontowane i zakłada się, że pojazd filmowany jedzie tyle samo ? Az takie zaufanie do nogi kierowcy ?
    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kiki
      Rider
      • 2010
      • 359

Zamieszczone przez looker
      Przecież one mierzą prędkość auta w którym są zamontowane i zakłada się, że pojazd filmowany jedzie tyle samo ? Az takie zaufanie do nogi kierowcy ?
      no właśnie, a kolejny aspekt to przecież przekłamywanie licznika- pewnie wynosi ok 5-10 % (strzelam na oko). No ale jak przyjdzie do rozprawy w sądzie to sędzia/sędzina praktycznie będzie brała pod uwagę racje niebieskich...

Komentarz

• looker
        RS
        • 2008
        • 1886
        • Octavia II (1Z3)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Racja racją ale dziwi mnie, że ludzie się o to nie burzą. Bardziej błahe powody skutkowały uniewinnieniami w różnych sprawach... A czy liczy się w sądzie dowód zdobyty na wskutek popełnienia przestępstwa lub wykroczenia ? Bo takim chyba jest nieprzepisowa jazda nieoznakowanego pojazdu z wideorejestratorem bez włączonych sygnałów świetlnych i dźwiękowych oznaczających jego uprzywilejowanie... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

Bo takim chyba jest nieprzepisowa jazda nieoznakowanego pojazdu z wideorejestratorem bez włączonych sygnałów świetlnych i dźwiękowych oznaczających jego uprzywilejowanie... :diabelski_usmiech
          jesteś w błędzie. Było nie raz mówione, regulują to odpowiednie przepisy.

Komentarz

• looker
            RS
            • 2008
            • 1886
            • Octavia II (1Z3)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Bo takim chyba jest
            :szeroki_usmiech

Ale gdybyś przytoczył to byłbym wdzięczny bo dłuuugi czas prawo jednak było przeciwko Policji w tym względzie.

Komentarz

• ziutsane
              RS
              • 2007
              • 2376

Mnie ostatnim razem jak zlapali to jechalem 86 km/h na 50. Dałbym sobie rękę uciąć, że mierzył mnie na odcinku gdzie był znak 70 km/h. Powiedziałem to, ale po chwili rozmowy doszedłem do wniosku, że nie ma co dyskutować. Grzecznie poprosiłem o 200 zł mandatu a nie 300zł. Pan policjant troszkę mnie przepytał i puścił bez mandatu... Kilka razy cyknęło mi fotkę na fotoradarze i jeszcze do tej pory nic nie przyszło... mam fart...
              Radio: C90r+XDP210EQ
              Kable:Opt,Skyline,50 mm
              Wzm:XES M1+FP 1.800
              Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Ale gdybyś przytoczył to byłbym wdzięczny bo dłuuugi czas prawo jednak było przeciwko Policji w tym względzie.
                nie przepisy to regulują a tzw. kontratyp.

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

westwi78, no właśnie - tego mi wczoraj zabrakło.
                  looker, wrzuć w gogle, znajdziesz masę odpowiedzi.

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Masz na myśli stan wyższej konieczności czy rozkaz przełożonego ?

Komentarz

• Ayu
                      RS
                      • 2009
                      • 4154

Dobra, dogadałem się, 50 PLN i bez punktów, na osobę odpowiedzialną za pojazd z nie wskazaniem sprawcy.

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

Masz na myśli stan wyższej konieczności czy rozkaz przełożonego ?
                        działanie w ramach uprawnienia.

Komentarz

• looker
                          RS
                          • 2008
                          • 1886
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Poczytałem. Słyszeliście, że gdzieś dzwoni ale nie do końca jak widać...
                          Uprawnienie wyłączające przestępność czynu musi być zawarte w ustawie
                          I właśnie o to mi chodziło - o konkrety. Czy poprawiono to kulawe prawo tzn ustawę ?
                          Polecam lekturę - ciekawe... I już pewne "oczywiste" prawdy takowe nie są, prawda ?
                          Link

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Uprawnienie wyłączające przestępność czynu musi być zawarte w ustawie
                            nie musi
                            Nikt nie mówi że kontratyp to
                            "oczywiste" prawdy
                            , bo o tym można pisać doktorat.

to co podałeś, to głos dyskusji, pogląd autora (szkoda że anonimowego)

tutaj masz na przykład orzeczenie Sądu Najwyższego (dotyczy innej sprawy, ale jest dobrze wyjaśnione pojęcie kontratypu pozaustawowego) :

a tu moim zdaniem esencja z tego orzeczenia :

Mogą one być (kontratypy - westwi78) określone w innych rozdziałach kodeksu lub ustawach szczególnych, a także mieć charakter pozaustawowy. Uzasadnieniem dla istnienia takich kontratypów jest dynamika zmian w zakresie warunków życia, usprawiedliwione potrzeby i oczekiwania społeczne. Akceptując przedstawione wywody co do dopuszczalności uwzględnienia, przy ocenie zakresu odpowiedzialności sprawcy czynu zabronionego kontratypów pozaustawowych, podkreślić należało słuszność poglądu wyrażonego w tym zakresie przez Sądy obu instancji.
                            A taką potrzebą jest bez wątpienia konieczność ujawniana i karania za wykroczenia drogowe w taki sposób.

ergo : Non facit fraudem, qui facit, quod debet
                            czyli
                            "Nie czyni bezprawia, kto spełnia swą powinność".

Komentarz

• ahmed799
                              RS
                              • 2009
                              • 6871
                              • Ford

Kiedyś jechałem po służbie z wielką radościa do domu że zobacze rodzinkę. Wynik 120 zł i 4 punkty.
                              Załączone pliki

филип
                              Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• ziutsane
                                RS
                                • 2007
                                • 2376

Znaczek OCP jest
                                Radio: C90r+XDP210EQ
                                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                Wzm:XES M1+FP 1.800
                                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• looker
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1886
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

westwi78, też ciekawa lektura ale czy nie uważasz, że jeśli coś jest, tak jak ten nieszczęsny kontratyp, uznaniowe, to może dojść (i dochodzi) do przegięć ?
                                  Tak jak pisał jeden z userów na forum prawnym: Stłuką Cię na posterunku podając jako przyczynę konieczność wyciągnięcia zeznań a wyższą koniecznością będzie ogólny nakaz ścigania i ujawniania przestępców wszelkiej maści. Wiem, że przerysowane ale chodzi o mechanizm. Czy to takie trudne znowelizować 1-2 ustawy ? Mamy od tego 560 dobrze opłacanych osób (doradców, ekspertów i biur legislacyjnych nie licząc) ?
                                  No i te oczekiwania społeczne z orzeczenia SN w przypadku nieznakowanych rajdowców... :szeroki_usmiech

P.S.
                                  Uzasadnieniem dla istnienia takich kontratypów jest dynamika zmian w zakresie warunków życia, usprawiedliwione potrzeby i oczekiwania społeczne
                                  A o tym to chyba kilka habilitacji swobodnie by przeszło... Pojemne jak ocean prawie... :wink:

Komentarz

• westwi78
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2940

Wiem, że przerysowane ale chodzi o mechanizm
                                    Każdy kontratyp ma swoje granice. Tak jak np. znanym kontratypem (ustawowym) jest samoobrona. Ale jak ją przekroczysz - kontratyp nie działa i jest to już czyn zabroniony.

Czy to takie trudne znowelizować 1-2 ustawy ?
                                    ale jak byś to chciał zrobić? Enumeratywnie wyliczyć wszystkie przypadki kiedy np. policjant może naruszyć przepisy? Przecież to niemożliwe.
                                    Właśnie po to na całym świecie oprócz litery prawa istnieją jego ogólne zasady(większość z prawa rzymskiego), doktryna oraz orzecznictwo.
                                    I właśnie na podstawie tych 4 czynników (w różnych systemach różne jest rozłożenie akcentów) opiera się cały system stanowienia jak i egzekwowania prawa.

Komentarz

• looker
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1886
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ale jakie wyliczanie ? Choćby zwykłe "funkcjonariusz w czasie wykonywania obowiązków służbowych polegających na......... (rejestracja wideo, konwoje, pościgi, doprowadzenia etc.) ma prawo niestosowania się do .........(wrzucić kilka przepisów jak przy opisie dla poj. uprzywilejowanych). Powyższe uprawnienie stosuje się również do sytuacji gdy porusza się nieoznakowanym pojazdem służbowym".
                                      Coś w ten deseń. Myślałem nad tym 30 sekund więc może być trochę kulawe ale nie mam biura legislacyjnego, doradców i nie biorę za to 10kpln + drugie tyle na biuro.
                                      Taki zapis w ustawie wyeliminowałby te dwuznaczności i nieporozumienia.
                                      Nadal twierdzisz, że kontratyp jest lepszy niż proste w sumie opisanie problemu w akcie prawnym ?

Komentarz

Pracuję...