Mundurowi na Naszym forum
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Biszczumoże zlecić jeszcze Sąd. Samemu możesz sobie zrobić tylko badanie lekarskie , które zapewne nie będzie uznane w trakcie rozprawy etc.
"Obdukcja jest szczególnym rodzajem badania lekarskiego mającym na celu dokładny opis doznanych obrażeń ciała a następnie odpowiednią ich ocenę prawną, która to dla wymiaru sprawiedliwości (policji, prokuratury bądź sądu) stanowi jeden z głównych dowodów w prowadzonym dochodzeniu." [za:] http://www.obdukcje.info/
"Organ zlecający przeprowadzenie opinii wydaje postanowienie o powołaniu biegłego. Obdukcję wykonują lekarze - biegli z zakresu medycyny sądowej, wpisani na listę biegłych prowadzoną przez Prezesa Sądu Okręgowego - wówczas obdukcja spełnia walory dowodowe."
Nie chcę Cię martwić i powiem Ci tylko po cichu.... :wink:
Nie ma czegoś takiego w polskiej procedurze jak obdukcja. Kpk nie posługuje się takim sformułowaniem, określenie to przylgnęło jedynie do zaświadczeń lekarskich sporządzanych na potrzeby postępowań karnych. Określenie potoczne.
pzdr :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Biszczuo to mi chodziło, że może zawieźć na badanie lekarskie :wink:
Tyle tylko, że Sąd też zleca badanie lekarskie, a nie obdukcję. Bo obdukcji w polskich kodeksach nie ma, jest natomiast w potocznym języku. I często używana jest zamiennie.
Nie ma natomiast rozróżnienia pomiędzy tym kto zleca biegłemu sporządzenie zaświadczenia lekarskiego o stanie zdrowia/uszkodzeniach ciała danej osoby.
Może to uczynić np. pobita kobieta chcąc zainicjować postęp. karne.
Wcale nie trzeba ponownie przeprowadzać tego badania (zwłaszcza, że czasami się nie da, bo upłynęło sporo czasu pomiędzy zdarzeniem a badaniem) na zlecenie np. Sądu.
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BiszczuKiniu, drugi link nie działa co dostaniesz awans :P ?
tym razem bez awansu ale z okazji naszego święta firma trochę budżet zasiliła :diabelski_usmiech
kabi_007 podziękował, niezła kolekcja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marcello01widziałęm akcje jak polcjanci katowali bezbronną osobę i zawiozłęm ją na obdukcje a mi przybijają pobicie na podstawie nostatki która nie jest prawdą tyleJadą jadą chłopcy, chłopcy na japońcach,
nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kabi_007Wszystkim pogranicznikom życzę wszystkiego najlepszego z okazji Waszego święta!!!
http://weselnydrinkbar.pl/wp-content...e-absolut1.jpg
Ale pochwalę się: majora się dochrapałem...
Komentarz
-
-
arturas03, Gratulacje i pomyślności w podejmowaniu słusznych decyzji :szeroki_usmiech
Co by niższa i średnia kadra była w równi zadowolona ze współpracyO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arturas03Dzięki wszystkim za gratulacje...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BiszczuCiekawe ile poszło Seatów z Klubu Seata
No ale nie przeczę, jakiś tam sukces Policji jest
Komentarz
-
Komentarz