http://www.premier.gov.pl/centrum_pr...lu_w_spr,7567/ pora się zabierać z MON-u... "lepiej juz było" :?
Mundurowi na Naszym forum
Zwiń
X
-
PAOLO ESCO, ale co nowego z tego dokumentu wynika czego byśmy nie słyszeli od kilkunastu dobrych tygodni ?
Mnie ciekawi jeszcze jedna kwestia: w którym momencie będę musiał zdeklarować się co do warunków przejścia na emeryturę ? Czy zaraz po wejściu w życie nowych regulacji czy w momencie złożenia wypowiedzenia ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
czy w Waszym otoczeniu nasilają się "ruchy" w związku z odejściem na emeryturę w okolicach wiosny 2012r. (głównie luty-wiadomo dlaczego) :?:
bo słychać coraz więcej niż dotychczas obaw o "cięcia" w "mundurówkach". W październiku wybory ...PO rządzi dalej, ...euro 2012, ...a później :?: :?: :?: :!: :!: :!:
oby nie było za późno i nie pluć sobie w brodę :?: :?: :?: :!: :!: :!:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
U mnie chłopaki uciekają do cywila cały czas. Exodux będzie ostatniego listopa po powrocie reszt ludzi z misji w Afganie. Będą mogli się ustawić w kolumnie czwórkowej na pożegnanie. Powiem tak..z tych którzy mają 15 lat służby i mogą jeszcze coś ugrać spier...nicza każdy kto może. Reszta czeka na "wyrok" :shock: ... podobno mają ogłosić konkrety po wyborach.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOpodobno mają ogłosić konkrety po wyborach.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Wybrane fragmenty z drugiego artukułu:
Odchodzący są zmęczeni atmosferą w pracy, boją się o swoje emerytury, wypalili się zawodowo, albo nie mogą doczekać się awansu.
Z rozmów kadrowych przeprowadzonych w wojsku wynika, że niektórych żołnierzy nie zatrzymałyby nawet większe pensje. – Są zmęczeni ciągłą zawieruchą kadrową, złą atmosferą pracy, brakiem perspektyw – mówi jeden z oficerów wychowawczych, którzy analizują nastroje w armii. Żołnierze, szczególnie podoficerowie, są też rozczarowani mocno ograniczonymi możliwościami awansu. W polskim wojsku wiele stanowisk przywiązanych jest do etatu.
W świetle powyższego wypowiedź gen. Skrzypczaka - to istne mistrzostwo świata :!:
"fala odejść to poważny problem, ale można tę porażkę przekuć na sukces. –
Będę namawiał ministra na wykorzystanie sytuacji do poprawy struktury armii. Trzeba nam więcej szeregowych i podoficerów. Po części wypalonych ludzi nie ma co płakać. Z uzupełnieniem braków też nie ma się co śpieszyć. Zaoszczędzone pieniądze można będzie przeznaczyć na lepsze pensje dla tych, którzy naprawdę chcą służyć w armii"
Chyba KU*R*A znów generały dostaną kasę i ordery. A jak nowi szeregowi i podoficerowie przyjdą służyć, to "ci, którzy naprawdę chcą służyć w armii" i w niej zostaną, z przyjemnością zafundują im "zawieruchą kadrową, złą atmosferą pracy, brakiem perspektyw".
I tak jest K***A jego mać wszędzie! Zabawniejsze, że ni hu, hu się to nie zmieni :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chrisk_89Trzeba nam więcej szeregowych
Zamieszczone przez chrisk_89Po części wypalonych ludzi nie ma co płakać. Z uzupełnieniem braków też nie ma się co śpieszyć.
Zamieszczone przez chrisk_89A jak nowi szeregowi i podoficerowie przyjdą służyć,
Ludzie uciekają z braku perspektyw. Ciągle coś zabierają z przywilejów ( o podwyżkach cicho...a gościu który odszedł na emeryturę już się z naś śmieje, że dostał już ponad 50 zł więcej ... :x )
Zamieszczone przez chrisk_89Żołnierze, szczególnie podoficerowie, są też rozczarowani mocno ograniczonymi możliwościami awansu.
Ehhhh ja sam mam już dosyć tego debilizmu, stare czasy jakie były takie były ale dla kadry było zdecydowanie lepiej i możliwości awansu i rozwoju były zdecydowanie lepsze.
Wtedy żołnierz miał prawo:
1. Do darmowego jedzenia i spania...
2. Dostać w dupę na szkoleniu...
3. Być dobrze dowodzonym... i mądrze.
...a teraz 1 - nie ma , 2 - nie wolno głośno krzyczeć bo podwładny może się poskarżyć a wogóle on jes specjalistą "i nie ma tego w karcie opisu stanowiska" i wykracza to poza jego kompetencyjny zakres obowiązków
3. :lol: Kim ma być dowodzony...jak większość tych przeszkolonych oficerów, podoficerów właśnie złożyła kwity do cywila a zostali młodzi ledwo po szkołach i tym śmiesznym przeszkoleniu po studiach...
Idę sobie browara walnąć ... bo jak pomyślę co mnie jutro znów czeka w robicie :kufelPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryua kto z was kolegów w mundurach poważnie myśli o emce np. w lutym 2012r lub jeszcze w tym roku. :roll:
Komentarz
-
-
ale trzy miesiące wypowiedzenia to może być stanowczo za długo (bo z tyloma dniami trzeba się niestety liczyć) :!: :!: :!: Chociaż z końcem listopada (ostatni bezpieczny termin na złożenie raportu o emkę) może coś będzie już wiadomo, albo dopiero po Euro 2012 :!:
...oby nie było za późno :!: :!: :!:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Przełożony ma prawo zwolnić funkcjonariusza ze służby w terminie do 3 miesięcy od daty złożenia raportu. A więc możesz mieć zgodę na odejście ze służby 2 tygodnie po złożeniu raportu, a możesz też dostać zgodę na odejście z dniem 3 miesiące późniejszym, niż dzień złożenia raportu :-)Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
no właśnie, do trzech miesięcy :!: :idea: i tu może być niezły psikus (starego :evil: ) z podpisaniem raportu z konkretną datą jaka nas interesuje :!:
A ustawa z reguły wchodzi w życie 14 dni po ogłoszeniu. Może brakować czasu :!: :?:
A dlatego najlepiej łapać się na ostatni dzień lutego jako emeryt, aby załapać z dniem 1 marca rewaloryzację emki :idea: :idea: :idea:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuno właśnie, do trzech miesięcy :!: :idea: i tu może być niezły psikus (starego :evil: ) z podpisaniem raportu z konkretną datą jaka nas interesuje :!:
Na pewno formacje, które reprezentujecie są "apolityczne". W "mojej" ustawie zapis ten występuje już w art. 1
Dalej (u mnie w art. 163) występuje zapis, że "f-usz" nie może być członkiem partii.
Jak myślicie? Co się stanie, jeśli zapiszecie się do partii politycznej ?
U nas chłopaki na całego korzystają z tego patentu
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chrisk_89U nas chłopaki na całego korzystają z tego patentu
USTAWA
z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych
Publiczna działalność żołnierzy zawodowych
Art. 105.
Żołnierzowi zawodowemu przysługują prawa obywatelskie do udziału w życiu publicznym, z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawach.
Art. 106.
1. W czasie pełnienia zawodowej służby wojskowej żołnierzowi zawodowemu nie wolno:
1) być członkiem partii politycznej ani stowarzyszenia, organizacji lub ruchu obywatelskiego, stawiających sobie cele polityczne;
2) brać udziału w zgromadzeniach o charakterze politycznym;
3) prowadzić działalności politycznej.
2. Zastrzeżenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy zgromadzeń związanych z wyborami władz państwowych i samorządowych. Żołnierzom zawodowym uczestniczącym w takich zgromadzeniach nie wolno nosić umundurowania oraz odznak i oznak wojskowych.
3. Z dniem rozpoczęcia pełnienia zawodowej służby wojskowej ustaje dotychczasowe członkostwo żołnierza zawodowego w partii politycznej, stowarzyszeniu, organizacji lub ruchu obywatelskim, o których mowa w ust. 1 pkt 1.
Art. 107.
1. Żołnierz zawodowy pisemnie informuje dowódcę jednostki wojskowej, w której zajmuje stanowisko służbowe, o swojej przynależności do stowarzyszenia i innej organizacji krajowej.
2. Przynależność żołnierza zawodowego do stowarzyszenia i innej organizacji zagranicznej lub międzynarodowej wymaga zezwolenia Ministra Obrony Narodowej.
3. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 2, może być przez Ministra Obrony Narodowej zawieszone lub cofnięte, jeżeli wymagają tego względy ochrony tajemnicy państwowej lub służbowej oraz potrzeby Sił Zbrojnych.
4. Minister Obrony Narodowej określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy tryb postępowania w sprawach, o których mowa w ust. 2 i 3, z uwzględnieniem danych, jakie powinien zawierać wniosek żołnierza zawodowego.
Art. 108.
1. Żołnierzom zawodowym nie wolno tworzyć i zrzeszać się w związkach zawodowych.
2. Z dniem rozpoczęcia pełnienia zawodowej służby wojskowej ustaje dotychczasowe członkostwo żołnierza zawodowego w związku zawodowym.
3. W jednostkach wojskowych żołnierze zawodowi mogą tworzyć organy przedstawicielskie poszczególnych korpusów kadry zawodowej Sił Zbrojnych.
4. Minister Obrony Narodowej określi, w drodze rozporządzenia, warunki organizacji, funkcjonowania i tryb wyboru oraz okresy kadencji, zadania i uprawnienia organów przedstawicielskich żołnierzy zawodowych, a także formy ich współpracy z dowódcami jednostek wojskowych, z uwzględnieniem doradczego charakteru tych organów.
Art. 108a.
Zasady etyki oraz honoru i godności żołnierzy zawodowych określa Kodeks Honorowy Żołnierza Zawodowego Sił Zbrojnych, opracowany i przyjęty przez organy przedstawicielskie żołnierzy zawodowych.
Art. 109.
1. Żołnierz zawodowy może kandydować do Sejmu i Senatu oraz Parlamentu Europejskiego, na kierownicze stanowiska w państwie obsadzane na podstawie wyboru oraz do organów samorządu terytorialnego.
2. Na czas trwania kampanii wyborczej udziela się żołnierzowi zawodowemu urlopu bezpłatnego.
Art. 110.
Ograniczenia określone w niniejszym rozdziale nie naruszają prawa przynależności żołnierzy zawodowych do kościołów i innych związków wyznaniowych mających osobowość prawną.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOchrisk_89 napisał/a:
U nas chłopaki na całego korzystają z tego patentu
ciekawe! Ale w w Monie chyba to nie przejdzie...Zamieszczone przez PAOLO ESCOArt. 106.
1. W czasie pełnienia zawodowej służby wojskowej żołnierzowi zawodowemu nie wolno:
1) być członkiem partii politycznej ani stowarzyszenia, organizacji lub ruchu obywatelskiego, stawiających sobie cele polityczne;
Zapytaj radcę prawnego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryumoże już czas na emeryturęPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOnie brałem odprawy mieszkaniowej i mogę być nieźle w plecy... Sami się proszą...żebym odszedł z MONu
...a po wyborach i zmianach ustawowych może być cieniutko
...i zapewne tak niestety będzie
...chyba już czas na przeliczenie co można stracić :cry:
...bo niestety nic zyskać :?: :!:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
Komentarz