Lustrzanka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sokół
    Classic
    • 2006
    • 21

To, jeśli można się dołączyć do tego tematu to polecałbym osobiście Canona350.
    Dlaczego? a mianowicie. Miałem D70, miałem tez okazję bawić się Canonem 350 a obecnie posiadam FUJI S3 Pro na bazie Nikona F80. Z całą pewnością mogę stwierdzić ze Nikon D70 robi dobre fotki, ale dla osoby nie robiącej wiele zdjęć może sprawiać problemy techniczne (przepały, źle dobrane światło itp) Natomiast canon jest bardziej amatorski, ale za to dopracowany pod względem programów tematycznych i trybów auto. Zdjęcia z jego matrycy CMOS są nieporównywalnie ładniejsze. Piękne kolorki! Trochę ubarwia ale wiele osób to lubi. Jest mniejszy przez co wygodniejszy bo można go zawsze mieć przy sobie, D70 nie jest już takie kompaktowe ale jak zwrócił uwagę lyzy 110 lepiej leży w dłoni. I tak można prawdę powiedziawszy godzinami rozprawiać o tych aparacikach, dlatego jak chcesz posłuchać mojej rady to weź canona. A zdjęcia z mojego byłego D70 do wglądu http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=703962# . a o szkłach to można encyklpedję napisać. Jak konkretnie chcesz rady to daj znać na pw, to coś ci doradzę. Pozdrawiam. PS nie zazdroszczę wyboru
    Ceska Lipa

Komentarz

• Jabar1975
      RS
      • 2006
      • 3331

Wlasnie wchodzi:
      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• QBA
        RS
        • 2004
        • 2646

A ja i tak zbieram na D200

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Moj kumpel wlasnie szukajac d50 +obiek 18-70 nikkora(ten od d70) dowiedzial sie ze ma to niedlugo wejsc i sie chyba wstrzyma z zakupem. A ten zestawik jaki szukal jest chwilowo niedostepny ,bo za duzo zainteresowanych i praktycznie nigdzie go nie ma :roll: Sa tylko d70s. Wiec moze ten d80 byl by dobry
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• QBA
            RS
            • 2004
            • 2646

No i bardzo dobrze, niech sie wstrzyma Gadalem ostatnio z zawodowym fotografem i powiedzial, ze z cyrfowych lustrzanek to tylko Nikon D70s i D200 (podobno zwykle D70 sa strasznie niedopracowane), a z Canona, to mowil, ze tylko od EOS 30D, po slabsze Nikonowi nie dorastaja do piet

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez QBA
              podobno zwykle D70 sa strasznie niedopracowane
              a podobno w pacanowie kozy kuja Te aparaty praktycznie niczym sie nie roznia - troche lepszy soft w d70s i wiekszy wyswietlacz i to tyle. Jesli d70 jest z nowszym softem to roznice sa baaardzo kosmetyczne (mamy oba aparaty )

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

Zamieszczone przez Jabar1975
                Zamieszczone przez QBA
                podobno zwykle D70 sa strasznie niedopracowane
                a podobno w pacanowie kozy kuja Te aparaty praktycznie niczym sie nie roznia - troche lepszy soft w d70s i wiekszy wyswietlacz i to tyle. Jesli d70 jest z nowszym softem to roznice sa baaardzo kosmetyczne (mamy oba aparaty )
                Moze, nie wnikam w to, bo i tak poluje na D200 :twisted:

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

Zamieszczone przez QBA
                  Moze, nie wnikam w to, bo i tak poluje na D200
                  me too,
                  Co do wymienianego wczesniej obiektywu Nikkora 18-200VR, to na razie w Polsce zaden dystrybutor (oferujacy go w normalnych cenach czyli <2000) nie jest w stanie go sprowadzic w blizej okreslonym terminie. Moj znajomy zamowil go w koncu w Austrii (tam sie czeka 6 tygodni!!!) - czyby byl az tak dobry?

Komentarz

• QBA
                    RS
                    • 2004
                    • 2646

Niestety nie mialem do czynienia z tym obiektywem, ale komentarze ma przywoite. Z checia bym go wzial zamiast obecnego Nikkora AF 28-200mm

Komentarz

• mecholl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1006

Panie i Panowie. Rozglądam się za jakąś lustrzanką, będzie to pierwsza zabawka tego typu. Co poradzicie na początek ? Chodzi mi po głowie coś takiego

Szukasz pomocy technicznej dotyczącej produktów elektronicznych firmy Sony? Znajdź wszechstronne informacje z zakresu pomocy technicznej dotyczącej produktów Sony.

Nie chce wydać bug wie jakiej kwoty bo nie wiem czy się nauczę obsługi. Do tej pory miałem sony dsc h-10

Cena domeny: 69000 PLN. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
                      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

mecholl, zainteresuje się lepiej tym sprzętem: http://pentax.pl/lustrzanki.php?idm=48
                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Purchawa
                          Admin
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 8007

mecholl, zdecydowanie tylko Canon lub Nikon.
                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• marektbg
                            Elegance
                            • 2010
                            • 861

Zamieszczone przez Purchawa
                            mecholl, zdecydowanie tylko Canon lub Nikon.
                            Na początek powiem, że 11 lat pracuję na systemie Canona. Ale do użytku domowego pstrykam Pentaxami. Nie zawsze wygodnie jest używać wielkiego body, ciężkiego obiektywy i lampy...
                            Pentax jest godny polecenia w tańszych modelach - tanie modele Canona czy Nikona przy tanich Pentaxach wymiekają.
                            Pentax daje obiektyw kitowy, którym da się robić ładne zdjęcia, podstawowe obiektywy Canona i Nikona to zabawki. Pentax będzie jest lepiej wykończony i sprawia wrażenie solidniejszego.
                            Do domowego pstrykania używam małego zgrabnego i z bardzo szybkim AF - K-x, przedtem K-m (też był fajny). Jestem z tych aparatów bardzo zadowolony.

Komentarz

• bardzozlymisio
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 208

marektbg, nie znam sie wogóle na pentaxach ale potwierdzam co piszesz. Kitowe szkła canona/nikona są do bani w 99%.
                              Czyli jeśli chcesz wejść głębiej w temat to zacznij się zastanawiać nie jakie boky kupić a jaki obiektyw - bo to on robi zdjęcia. Jak znam zycie nie bedziesz powiekszał na bilboardy to nie potrzebujesz mega matrycy, a dobry obiektyw to podstawa - do niego dobierzesz jakieś body według wałsnych możliwości/uznania. To tak jak z autem nie kupiłbyś auta z nieznanym silnikiem, prawda?

Sam robie Canonen 350D (body stare i nie cudowne ale już przywyklem przez lata, do cykania rodzinnego wystarczy) a szkło mam 24-105 f4 L IS USM - bardzo fajny uniwersalny obiektyw.

poczytaj tu: http://www.the-digital-picture.com/

Nie pracuje dla nich, jestem poprostu entuzjastą, akceptuję, że ktoś woli nikona lub inne marki.

tak naprawdę z lustrzanek poleciłbym ci Penacon Six - ale obawiam sie, że nie o to ci chodzi

Komentarz

• pstryczek
                                RS
                                • 2009
                                • 10795
                                • Superb III (3V3)

Tylko Canon lub Nikon. A kity wszystkich firm są marne i mało trwałe. Sony to wogóle szajs, reklamowany zawzięcie w TV i nie tylko, znajduje nabywców ze względu na typowo postkomunistyczny kult tej firmy w PL, Pentax - niezła firma, ale w Polsce mało popularna i dostepność dodatkowego osprzętu nie jest na najwyższym poziomie.
                                Canon i Nikon to firmy które na rynku od lat mają ugruntowaną pozycję, bardzo mocny rynek wtórny i bardzo dobrą dostepność wszelkiego rodzaju osprzętu. Jeżeli chodzi o sprzęt z najtańszej półki to mogę z ręką na sercu polecić Nikona D3100 z 18-55 lub lepiej 18-105. Naprawdę porządny sprzęt za niewielką gotówkę.
                                Sam używam Canona cyfrowego i analogowej Minolty. :P
                                Marek

Komentarz

• tomil
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 1179

A co powiecie o EOSie 550 D. Na początek będzie z kitem, później kto wie. Tak naprawdę zwróciłem na niego uwagę bo ma możliwość nagrywania filmów (a o taki dodatek mi chodzi przy małej pociesze, która za chwilę pewnie zacznie raczkować).
                                  It doesn't matter what we're losing
                                  It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Salvatore
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 282

Lustrzanki to temat-rzeka, ile użytkowników tyle opinii :diabelski_usmiech
                                    Do tego zwolennicy poszczególnych systemów zaciekle walczą ze sobą o to, który system jest lepszy.
                                    Kupno lustrzanki to tak naprawdę wybór systemu - trzeba się zastanowić co będziesz chciał/potrzebował w przyszłości i na tej podstawie wybrać system.

Canon 550D się nada do zdjęć pociechy (jak i większość sprzętu), ale raczej nie z kitem, tylko jakąś jasną 50mm - bo raczej nie będziesz chciał błyskać dziecku lampą po oczach.

No i polecam jakaś książkę jednocześnie kupić (a najlepiej zacząć od książki) - wg mnie kupowanie lustrzanki bez podstawowej wiedzy mija się z celem, bo zdjęcia wcale nie będą lepsze niż z kompakta. Chyba, że kolega wiedzę posiada (np. z analoga), to jak najbardziej :-D

Osobiście mam Canona i na razie nie narzekam :-D

Komentarz

• wasyl
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1084

rany ale temat rzuciłeś ten post bedzie miał 1000 stron powiem tak kup tańszy aparat i drogi obiektyw wtedy będą boskie foty o ile opanujesz manual-a pozdro
                                      ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                      www.wasilewski-foto.pl
                                      KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Salvatore
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 282

No i jeszcze najważniejsze - robienie dobrych zdjęć wymaga znacznych nakładów finansowych i poświęcenia dużo czasu - warto sobie z tego zdawać sprawę zanim się zacznie :diabelski_usmiech Zdjęcia z kita nie powalą na kolana :szeroki_usmiech

Komentarz

• tomil
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1179

Salvatore, dzięki za opinię. Zdaję sobie sprawę, że kit nie jest doskonały, ale na razie fundusze pozwalają mi tylko na takie rozwiązanie. W przyszłości pewnie zainwestuję.

Zamieszczone przez Salvatore
                                          Zdjęcia z kita nie powalą na kolana
                                          I nie mają tego robić, przynajmniej na razie :wink:
                                          It doesn't matter what we're losing
                                          It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Salvatore
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 282

Zamieszczone przez tomil
                                            na razie fundusze pozwalają mi tylko na takie rozwiązanie
                                            50 mm ze światłem 1.8 można kupić za około 400 PLN (nową). Natomiast wykonanie tego szkła pozostawia wiele do życzenia - ale jest to jakaś alternatywa jak z kitem jest za ciemno ;-)
                                            Jeśli chcesz bardziej zgłębić temat to polecam jakieś fora tematyczne - temat jest naprawdę szeroki :szeroki_usmiech A jeśli nie chcesz, to podejdź do sklepu, potrzymaj to co chcesz kupić w łapie, czy dobrze leży i jeśli tak to kupuj - raczej będziesz zadowolony ;-) I zbieraj kasę na lepsze szkła :diabelski_usmiech

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

mecholl, kupuj Canona z kitowym obiektywem na początek, pobawisz się nauczysz, zobaczysz w którą stronę będziesz chciał pójść i wtedy sobie dokupisz jasne szkła.
                                              Wydaje mi się że taniej jest w systemie canona, przynajmniej jeśli o te tansze szkła, choć i w N są perełki wśród stałek więc wybór body powinien być oparty znajomości obu systemów.

Dlatego najlepiej kupić tanią lustrzankę z jednego z tych systemów (pod warunkiem że będzie to canon) i później po roku dwóch zacząć albo od zmiany systemu albo dokupić jasnych szkieł

Zamieszczone przez Salvatore
                                              50 mm ze światłem 1.8 można kupić za około 400 PLN (nową).
                                              tania jest też 35/1.8 i lepsza ogniskowa od 50 przy cropie, bardzo dobra 85/1.8, rewelacyjna ale już droższa 135/2.0, można sobie zbudować ładny zestaw... albo pójść w zoomy, 17-40/4 70-200/4
                                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• pstryczek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 10795
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                tania jest też 35/1.8
                                                ale w Canonie nie ma takiego szkła, jest natomiast fajny Nikkor o takich parametrach :P
                                                Marek

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

pstrykacz, racja 35/2.0 jest, dawno nie patrzyłem już w ofertę, bo jak 1.4 założyłem to praktycznie nie zdejmuję ;-)
                                                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Salvatore
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 282

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                    bo jak 1.4 założyłem
                                                    To kolega zawodowo się fotografią zajmuje?
                                                    Czy taki ambitny amator? :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...