Lustrzanka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Purchawa
    Admin
    S_OCP Member
    • 2004
    • 8007

Zamieszczone przez Salvatore
    50 mm ze światłem 1.8 można kupić za około 400 PLN (nową). Natomiast wykonanie tego szkła pozostawia wiele do życzenia
    50tka to akurat swietny obiektyw do portretowek. Oczywiscie jak za ta kase. Mam rowniez 28mm IS i mimo, ze kosztuje 3x tyle, to jakos nie widze powalajacej jakosci wykonania...

tomil, zacznij spokojnie od 550D. Jak sie wciagniesz to pozniej szybko pojdzie, az do pelnej klatki. :szeroki_usmiech
    PS. Napisz na PW ile chcesz wydac na sprzet, to moze cos pomoge z dobra oferta.
    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

Zamieszczone przez Salvatore
      Czy taki ambitny amator?
      amator :szeroki_usmiech , ale ja mam tylko stałki, bo mam nadwagę i muszę się ruszać i dużo nosić :lol:
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• pstryczek
        RS
        • 2009
        • 10782
        • Superb III (3V3)

mecholl, tomil na początek to wystarczy 550d (500d) + 18-135IS. Zestawik całkiem znośny, obiektyw ze stabilizacją, ostry jak na swoją klasę.
        Marek

Komentarz

• mecholl
          L&K
          • 2008
          • 1006

A co powiecie o Canon eos 1000D ?
          Cena domeny: 69000 PLN. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

Czy lepiej dołożyć od razu do tego 550D lub 500D ?

Pantax k-x tez fajnie brzmi z tego co przeczytałem.

Szkoda, że na rynku nie ma tylko 3 modeli, było by wiele łatwiej :P
          Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• pstryczek
            RS
            • 2009
            • 10782
            • Superb III (3V3)

1000d w porównaniu do 500d, czy 550d jest bardziej zabawkowy, ale też sporo tańszy. :P
            Marek

Komentarz

• Salvatore
              Rider
              • 2008
              • 282

Zamieszczone przez pstrykacz
              1000d w porównaniu do 500d, czy 550d jest bardziej zabawkowy, ale też sporo tańszy. :P
              Tak, można powiedzieć, że jest o tyle "gorszy" co tańszy, tzn. nie jest to jakaś padaka i da się tym spokojnie robić zdjęcia (ważniejsze jest szkło i fotograf). Natomiast weź go do łapy i zobacz czy ci odpowiada, bo wykonanie jest takie bardzo "budżetowe" - o ile pamiętam to nie ma na nim nawet kawałka gumy.

Komentarz

• dfq
                Drive
                • 2010
                • 54

mecholl - jesli to ma byc twoja pierwsza lustrzanka, to zdecydowanie ktoras z tych lekkich amatorskich. Ciezkim sprzetem szybko sie znudzisz i zniechecisz.

Jesli chcesz miec wysokiej jakosci zdjecia i mobilny sprzet, to tak jak niektorzy ci tu radzą (jesli idzie o cannona) amatorski lekki korpus oraz jasny i tani (ok 400zl) stałoogniskowy 50mm/1.8.
                Zadnych kitów, zoomow itp. Dla amatora - wielkie ,ciezkie, ciemne i nieporeczne.
                Nic wielkiego poza zabawą tym nie osiągniesz.

Sam mam kilka lustrzanek ( w tym C 50D) i od groma obiektywów (chyba ze 30sztuk), począwszy od systemów M42 i "lunet" typu TAIR 300mm-1.5KG wagi,poprzez
                Sonnary, Jupitery,Kalejnary, Heliosy, Wołny,Takumary etc, kity 18-55IS, 55-250IS na ultrasonicznych Canonach 50/1.4, 85/1.8 kończąc.

Ta którą najwiecej pstrykam (tak z 15000 rocznie) na roznych wycieczkach i spacerach (a chodze bardzo duzo bo mam myśliwskiego psa - http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20100614171432 ) to zestaw amatorska 450D + 50/1.8.
                Maly , lekki, poręczny, świetnie wywazony z tym obiektywem - zdjecia naprawde fajnej jakosci.

Komentarz

• mecholl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1006

Dzięki wszystkim za odzew. Pozostaje w święta pochodzić po sklepach to może coś ciekawego uda się wyrwać

Komentarz

• tomil
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1179

Zamieszczone przez mecholl
                    Pozostaje w święta pochodzić po sklepach
                    Raczej po świętach- od kilku dni obserwuję ceny- raczej rosną niż spadają.
                    It doesn't matter what we're losing
                    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• mecholl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1006

tomil, ale ja na razie jestem w dziwnym kraju < Sztokholm > Tu się to obchodzi inaczej święta. W święta mają ponoć zajebiste wyprzedaże, więc zobaczymy < każdego roku zjeżdżałem do PL na święta ale w tym niestety nie dało rady >

[ Dodano: Sob 18 Gru, 10 17:51 ]
                      Co możecie powiedzieć o aparacie Nicon D3000 i D3100 :?:

Miałem dziś w ręku sony alfa 450 lub 470 < już nie pamiętam > i tego modelu na pewno bym nie kupił ze względu na wygląd, katastrofa < wiem wiem, aparat ma robić dobre zdjęcia a nie ładnie wyglądać ale chyba bym się nie przemógł >

[ Dodano: Sob 18 Gru, 10 17:52 ]
                      Takie pytanie nie daje mi spokoju. Czy jeśli kupie aparat np.sony, olympus, nicon w Sztokholmie to będzie można ustawić język polski :?:

Komentarz

• Adam204
                        Rider
                        • 2008
                        • 454

Takie pytanie nie daje mi spokoju. Czy jeśli kupie aparat np.sony, olympus, nicon w Sztokholmie to będzie można ustawić język polski :?:
                        podejrzewam że trzeba będzie po prostu wgrać język polski bo raczej go nie wgrywają oryginalnie

a swoją drogą to nie będę zakładał nowego tematu tylko się podepnę pod ten i moje pytanie jest takie ,mianowicie czy ktoś używa tego aparatu Sony Cyber-Shot DSC-HX1 i jak tak to jakie są jego wrażenia z użytkowania[/b]

Komentarz

• 4kwiatek
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 228

Hi...
                          Nie ma to reguły. Zwykle jest tak że w europie sprzedawana jest wersja Euro - która obecnie bardzo często ma język polski. Jeśli nie ma to często można zrobić "upgrade" softu aparatu tak żeby nowa wersja miała. Oczywiście zdarzają się takie przypadki że nie ma i nie będzie bo nawet dany model nie jest w Polsce oferowany.

Pozdrawiam...
                          Kwiatek...

Komentarz

• PiotrekDK
                            Elegance
                            • 2007
                            • 798
                            • Seat

ja u nas kupowalem canona i mial polski jak pochodzisz po sklepach to pobaw sie i zobacz czy ma polskie menu
                            ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                            mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• mecholl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1006

Panowie, zakupu się dokonał. Padło na zestaw nikon D3100 + obiektyw AF-S nikkor 18-55 mm VR. Co do języka menu to jest w oryginale wersja PL.

Adam204, ja miałem model Sony dsc h10 i brat jakiś inny model < nie pamiętam modelu> i oba mają jedną wadę. Bardzo słaba jakość zdjęć w słabym oświetleniu, bardzo często zdjęcia były rozmazane.

Komentarz

• 4kwiatek
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 228

Hi...
                                Panowie, zakupu się dokonał. Padło na zestaw nikon D3100 + obiektyw AF-S nikkor 18-55 mm VR. Co do języka menu to jest w oryginale wersja PL.

Adam204, ja miałem model Sony dsc h10 i brat jakiś inny model < nie pamiętam modelu> i oba mają jedną wadę. Bardzo słaba jakość zdjęć w słabym oświetleniu, bardzo często zdjęcia były rozmazane.
                                A myślisz że jak kupiłeś lustrzankę to jakość będzie lepsza ? . Przez pad forum zniknął cały wątek tutaj o lustrzankach . Ale dla uproszczenia - z lustrzanki - wychodzą "gorsze" zdjęcia . A dokładniej - bliższe tego co widzi matryca. O ile pamiętam - D3100 to entry level Nikona - a tym samym pewnie "podkręca" obraz w JPG. Obejrzyj NEF'y to się kompletnie załamiesz .

A poważnie - zdjęcia robi ten "interfejs białkowy z drugiej strony lustra...

Zdjęcia w słabym świetle - fizyki nie oszukasz - jak nie zrozumiesz zależności czasu naświetlenie od wielkości prążka rozproszenia (ogniskowej, przysłony) to będziesz się dziwił że zdjęcia są rozmazane. Matryca to nie oko, procesor aparatu to nie mózg..

Rób po prostu zdjęcia .
                                Kwiatek...

Komentarz

• mecholl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1006

4kwiatek, znam to całe bla bla na temat lustrzanek, że jak się nie znasz to daj sobie spokój.
                                  Zamieszczone przez 4kwiatek
                                  Zdjęcia w słabym świetle - fizyki nie oszukasz - jak nie zrozumiesz zależności czasu naświetlenie od wielkości prążka rozproszenia (ogniskowej, przysłony) to będziesz się dziwił że zdjęcia są rozmazane
                                  dawniej bym zapytał o czym do mnie piszesz ale powoli zaczynam poznawać ten dziwny język. Jak to mówią praktyka czyni ............... Jak mi nie będzie szło, zestaw pójdzie do żyda i będę szukał dalej. Po fotkach ze świąt wydaje mi się, że nie będzie najgorzej.

[ Dodano: Nie 26 Gru, 10 23:53 ]
                                  4kwiatek, jak znasz jakieś ciekawe strony gdzie można trochę pogłębić swoją wiedzę to będę wdzięczny

Komentarz

• 4kwiatek
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 228

Hi...

4kwiatek, znam to całe bla bla na temat lustrzanek, że jak się nie znasz to daj sobie spokój.
                                    Zamieszczone przez 4kwiatek
                                    Zdjęcia w słabym świetle - fizyki nie oszukasz - jak nie zrozumiesz zależności czasu naświetlenie od wielkości prążka rozproszenia (ogniskowej, przysłony) to będziesz się dziwił że zdjęcia są rozmazane
                                    W życiu nie napisałem żebyś dał sobie spokój bo się nie znasz . Po prostu - lustrzanka nie jest panaceum na cokolwiek. A z czasem dochodzi się do wniosku że lepiej targać coś mniejszego a zdjęcia i tak wychodzą lepsze bo ostre z kompakta (hint - głębia ostrości a wielkość matrycy jako pochodna podobnego otworu przysłony).

Ja teraz czekam aż Canon wypuści coś klasy NEX'a.

dawniej bym zapytał o czym do mnie piszesz ale powoli zaczynam poznawać ten dziwny język. Jak to mówią praktyka czyni ............... Jak mi nie będzie szło, zestaw pójdzie do żyda i będę szukał dalej. Po fotkach ze świąt wydaje mi się, że nie będzie najgorzej.

[ Dodano: Nie 26 Gru, 10 23:53 ]
                                    4kwiatek, jak znasz jakieś ciekawe strony gdzie można trochę pogłębić swoją wiedzę to będę wdzięczny
                                    Już wiesz, że Twoją pasją jest robienie zdjęć? Najobszerniejszy kurs fotografii online nauczy Cię, jak fotografować w pełni świadomie.

Nic złośliwego - akurat nic innego (poza foto jasiu - ale to o fotografowaniu z lampą) nie przyszło mi do głowy. No i oczywiście nikoniarze.pl.

A jeszcze chyba to. http://www.fotografia.kopernet.org/

A jak chcesz to pytaj - jak mogę to odpowiem . Chociaż na pewno guru nie jestem...
                                    Kwiatek...

Komentarz

• Purchawa
                                      Admin
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 8007

I tak dopoki nie sprobujecie pelnej klatki, to nie bedziecie wiedzieli co to jest fotografia.
                                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Pelna klatka to zupelnie inna zabawa, ale tez koszta zupelnie inne. :diabelski_usmiech

Tak wiec zwyklemu smiertelnikowi to do szczescia nie potrzebne.

Do tego przydalaby sie tez lampa, a z ich zywotnoscia roznie bywa - niestety.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• 4kwiatek
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 228

Hi..
                                          Zamieszczone przez Purchawa
                                          I tak dopoki nie sprobujecie pelnej klatki, to nie bedziecie wiedzieli co to jest fotografia.
                                          Robiłem na pełnej klatce i na średnim przez 30 lat . Wystarczy. Ponad 20 lat marzyłem o AF - teraz go zwykle przeklinam .

Pozdrawiam...
                                          Kwiatek...

Komentarz

• phoneman
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3374
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

To ja się pochwale właśnie stałem się posiadaczem amatorskiej lustrzanki Sony a55 , Szkło 18-55 AF i 55-200 AF . Dla mnie wystarczająca
                                            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• 4kwiatek
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 228

Hi...

Zamieszczone przez phoneman
                                              To ja się pochwale właśnie stałem się posiadaczem amatorskiej lustrzanki Sony a55 , Szkło 18-55 AF i 55-200 AF . Dla mnie wystarczająca
                                              Pochwal się lepiej zdjęciami. Najlepiej octy .

Pozdrawiam...
                                              Kwiatek...

Komentarz

• pstryczek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 10782
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez phoneman

Ja bym się takim zakupem nie chwalił
                                                Marek

Komentarz

• phoneman
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3374
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

pstrykacz, Nie przesadzaj
                                                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• westwi78
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2940

Zamieszczone przez pstrykacz
                                                    Ja bym się takim zakupem nie chwalił
                                                    klasyk wszelakich forów ktoś sobie coś kupił, jest zadowolony, po czym zostaje wyśmiany...ehhh

Komentarz

Pracuję...