Życzę koledze jak najbardziej udanych zdjęć tym wytworem lustrzankowo podobnym, z wizjerem tak okropnym, że dla mnie to porażka. Oczywiście jak każdym aparatem da się robić fajne foty, tak tym soniakiem też się da
Nie lustrzanka ale potrzebuję "idioten kamera" dla mnie samego, nie umiem robić zdjęć, dopiero będę zaczynał przygodę z fotografią cyfrową, budżet maks 700PLN, co kupić? Poproszę o pomoc.(uważam, że potrzebuję stabilizatora obrazu :wink: )
hotrain, Ja mam kompaktowego Canona i co dziennie jest męczony w pracy. Kilka latek służy bezawaryjnie.
Z A 55 jestem bardzo zadowolony. Nie potrzebuje cudów ale 10 klatek/s i 5 letnia gwarancja mnie przekonały. A ten aparacik dostanie mocno po ... a wtedy będę wymieniał na coś bardziej rasowego. Po za tym cena była bardzo korzystna
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
mnie przejście z K10D na 5DMk2 powaliło, ale negatywnie :evil:
przez blisko rok użerałem się tym canoszrotem i na szczęście udało mi sie to sprzedać;
zmiana na A850 pozwolila mi odzyskac wiare w swoje foto "umiejetnosci" - zdjęcia znowu uzyskały "życie"
jak dla mnie 5DMk.2 był wtopą roku 2010 :cry:
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
mnie przejście z K10D na 5DMk2 powaliło, ale negatywnie :evil:
przez blisko rok użerałem się tym canoszrotem i na szczęście udało mi sie to sprzedać;
zmiana na A850 pozwolila mi odzyskac wiare w swoje foto "umiejetnosci" - zdjęcia znowu uzyskały "życie"
jak dla mnie 5DMk.2 był wtopą roku 2010 :cry:
:P
Co Sony to Sony :P
Nawet super Martynka o tym wie, a Canon to "agrosystem" :P
Chłopaki, znacie może adresy stron internetowych, na których można poczytać recenzje różnych obiektywów? (głównie tych starych)
Kiedyś trafiłem na taką stronę, ale teraz za chiny ludowe nie mogę jej odnaleźć, a mieli bardzo bogatą bazę.
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
God Bless America! Plus Pepsi Light Lemon i Vanilla, Sprite Zero... ech, marzenia :szeroki_usmiech
Zakup aparatu odłożyłem w czasie, zdecydowałem wszystkie wolne środki zainwestować w doprowadzenie auta do stanu komfortowego użytkowania jak dla mnie.
Hym,dziwi mnie że nikt z kolegów nie wymienił jeszcze Fuji S5pro aparat świetnie współpracuje z osprzętem Nikona osobiście polecam ale tylko dla lubiących dźwigać ciężary bo bydle troszkę wąży i w dłuższych wycieczkach jest to troszkę uciążliwe.
no mieć aparat to jedno ale używać go to drugie....
co do canona, nikona czy pentaxa lub olimpusa czy sony to jak zawsze mówiłem pójść do sklepu wziąć do ręki i sprawdzić jak leży w ręce i czy menu jest przystępne
ja mam canona i zawsze miałem ten system ale tak z perspektywy czasu patrząc no to powiem że najbardziej w canonie mnie denerwuje to że stare obiektywy nie są kompatybilne (nie mamy potwierdzenia ostrości)
jeśli bym zaczynał moją zabawę z fotografią kupił bym np. canona 40D lub nikona 90D pentaxa d10 lub alfe 550 lub olka 330
lub jeśli tylko to będzie próba to coś tańszego C400D, N80D, polecam zabawę z fotografią choć czasem dużo czasu pochłania cała ta zabawa - ale to już tak jest.....
co do puszki to już mniej wiecej mamy - teraz ogólnie trzeba się zastanowić nad systemem - jeśli to będzie początkowa zabawa to do puszek najlepsze słoiki kitowe daje pentax i nikon (canona kity są kiepskie)
jak się już zdecydujesz to daj znać - ciekaw jestem co to będzie...
CASKP, dziwna wypowiedz. Jedni lubią coca colę inni pepsi colę a to, że każdy lubi woli coś innego to chyba nic złego.
Być może dziwna..
Jednak miałem Canona ponad rok i w tym samym czasie miałem Sony A900 + szkiełka G.
W sumie to chciałem zmienić Alfę na Canona - jednak jak się okazało Canon nie dał rady i została A900 ...
[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
****** > www.audiocar.pl < ******
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
w moim przypadku napaliłem się na początku na jakąś sony alfę ale po wizycie w sklepie stwierdziłem, ze w ogóle nie leży mi w ręku a jako, że jest to moje pierwsze lustro i wiedza niewielka więc wybór padł jaki padł < nikon d3100 > co będzie dalej to czas pokaże
jeśli to będzie początkowa zabawa to do puszek najlepsze słoiki kitowe daje pentax i nikon (canona kity są kiepskie)
no sorry, ale jeszcze się nie spotkałem z dobrym kitem ;-), wszystkie kity są kiepskie optycznie i ciemne dlatego nie ma znaczenia co się kupi na pczatek - chodzi jedynie o to żeby :
1. zobaczyć czy to nas kręci
2. zobaczyć czego nam będzie potrzeba czy tele czy rybie oko czy może shifta, czy lampy czy filtry, czy statyw itd.., może studio... może inne graty
3. wyrobić sobie podstawowe nawyki w fotografii, poznać trochę tajników i trików
4. łatwo to później odsprzedać i kupić coś w co będziemy inwestować bez końca a wybór body to pierwszy i najtańszy krok więc generalnie współczuj wydatków ;-)
ciekawe dlaczego wsrod profi fotografow (profi = profesjonalista = zawodowiec = ten co zarabia robiac zdjecia) licza sie tylko dwie marki?
ja jeszcze nie spotkalem nikogo z sony'm a bywam to tu, to tam...
dlatego że cena zakupu u profi nie ma znaczenia - liczą się tylko systemy i to co do tej pory udało się zgromadzić w agencji fotograficznej C i N są od zawsze, agencje mają całe magazyny ze szkłami - wiec nagle zmiana z C na np S wiązała by się z wymianą kilkuset jak nie lepiej obiektywów body itd... Rozbudowany kompletny i szczelny (woda/kurz) system - a do tego sprawdzony od lat to tylko C i N
Komentarz