Lustrzanka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Purchawa
    Admin
    S_OCP Member
    • 2004
    • 8007

Zamieszczone przez Nexus6
    to Ty chyba żartujesz - porównaj parametry i możliwości inne niż rozdzielczość matrycy
    Porownywalem. 350D ustepuje D50 chyba tylko wielkoscia body.

Pierwszy lepszy test z brzegu:
    Branżowy portal dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej. Nowości ze świata fotografii - recenzje, testy i wywiady. Wejdź i zapoznaj się!

Mozna sobie porownac jakos zdjec, tylko trzeba zaznaczyc ze 350D byl tu wyposarzony w dosc kiepski standardowy obiektyw.

[ Dodano: Sob 17 Cze, 06 22:50 ]
    Zamieszczone przez MisiekWAW
    ale napisales ze od zawsze byl 350D a to nie do konca prawda
    Od zawsze, po 300D.
    Zamieszczone przez MisiekWAW
    ale D70 byl pozycjonowany ciut wyzej co bardziej zbliza do siebie 350D i D50
    Prawda jest taka, ze niby D50 ma byc konkurentem 350D, ale jest od niego poprostu slabszy. D70 niby jest ciut wyzej od 350D, ale jakosc maja porownywalna.

Glowna wada 350D jest male body, ale mozna sobie z tym poradzic.
    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• PCet
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 153

Ja tam uważam, że do zdobywania pierwszych doświadczeń z lustrzanką cyfrową dobre będą zarówno 350D, jak i D50, jak i KonicaMinolta.
      Wszystkie są na tyle zaawansowane, że i tak na początku ciężko będzie wykorzystać ich pełne możliwości i większość zdjęć poleci z ustawień predefiniowanych.
      Już nie skoda, ale grupa ta sama

Komentarz

• Mareque1
        Classic
        • 2006
        • 22

Cześć,
        Ja kupując lustro kierowałem sie testami na www.dpreview.com co szczerze polecam (uznane źródło danych i testów, znam je z pl.rec.foto.cyfrowa). Posiadam 350D od 9 tys. zdjęć i jak dla mnie wystarcza. Mam obiektyw standardowy z zestawu + dodatkowo obiektyw Tamron 28-75/f2.8 XrDi (+/- 1100PLN), tani i porównywalny w testach z EF 24-70L za 5x tyle i jescze z analogowego zestawu został mi EF 75-300 4-5.6 USM III i myślę że taki sprzęt już pozwala się rozwinąć przeciętnemu fotoamatorowi jak ja. Z problemów: kupując cyfre Canona uważaj na problemy z fokusem (autofocus ostrzy za blisko lub za daleko od obiektu na który celujesz), trzeba mieć fuksa żeby _nie trafić_ na taki feler w parze body/obiektyw u Canona. Na szczęście w serwisie trochę to dostrajają (w ramach gwar.) do posiadanych obiektywów. Nie jestem "wyznawcą" Canona, ani Nikona - po prostu używam. Od znajomej pani Fotografik usłyszałem, że wybrała system NIkona, poniweaż Nikon robi lepsze szkła w przedziale tych tańszych (np. nie musisz od razu zmieniać obiektywu kit-owego z powodu jego kiszkowatości. IMO Konika-minolta umiera śmiercią naturalną i nie pomoże im IS matrycy (kijowe szkła...) a Olympus też jest w ogonie (ciekawe gdzie znaleźć ciekawy obiektyw do Olka...). Kup to co maja znajomi, żeby się móc wymieniać obiektywami. Polecam lekturę forum/www powyżej.

Pozdrowienia
        Mareque
        O2 Ambiente BJB '2005

Komentarz

• less1
          Ambiente
          • 2006
          • 101

dpreview jest niezla stronka o aparatach, w cenie 3k mozna ustrzelic minoltke 5d korpus (2k) plus jakis lepszy obiektyw (1k) plusy, to wbudowany AS, a przyznam, ze to przydatna rzecz
          a skoro to ma byc tez familijne zastosowanie, to pozostalbym przy tym wyborze
          jezeli cos wiecej fotofilii to canona - d50 i w gore :P

Komentarz

• QBA
            RS
            • 2004
            • 2646

Zamieszczone przez less1
            jezeli cos wiecej fotofilii to canona - d50 i w gore
            Jeżeli D50, to Nikon :P

Komentarz

• zeb
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 415

No to sie trochę obśmiałem :lol:

Na początek moje zdanie a potem dlaczego, w tej cenie tylko Canon 350D.

Oczywiście Nikony d50/70 mają fajniejsze/ bardziej ergonomiczne body. Ale zdjęcie robi matryca. A tu niestety nawet Nikon D200 przy 350D wypada blado!!!

Problem niewygody 350D da się łatwo obejść kupując battery gripa.

Kolejny niby atut np. Sony A100 i innych producentów to AS wbudowany w body. Niestety realia pokazują że dobry obiektyw Canona z IS, lub Nikona z VR bije te rozwiązania na głowę.

Dalej, pytanie, czy kupując samochód, bardziej zależało Wam na skorupie, czy na zespole napędowym? Jeśli to pierwsze to dlaczego spotykamy się tu a nie na forum Peugeot czy Renault :P

I sedno, czy zdjęcia masz ochotę robić tylko na słońcu? Jeśli nie to dochodzisz do kwestii jasnych obiektywów, te najjaśniejsze => najlepsze kosztują krocie. Możesz to w miarę obejść zwiąkszając ISO. W 350D nawet ISO1600 uważa się za w pełni używalne. Widziałeś ISO 1600 Nikona? Dramat...

I żeby nie było, sam zacząłem dawno temu od Finepixa 3000, potem zakupiłem jeden z najlepszych kompaktów Sony F717 i byłem zdecydowanym przeciwnikiem lustrzanek, Canona, Nikona itd.

Przekonywałem że SONY R-1 dmucha 350D na luzie. I w pewnym sensie tak jest, jego wbudowany na stałe obiektyw jest naprawdę super jak za tą kasę. Ale go nie zmienisz :x A do 350D podepniesz Canona 10-20 czy Tokine 12-24 i pozamiatane (jeśli chodzi o szeroki kąt).

Teraz weszła A100 z super wybajerzonym body, ale matryca z Nikona D200 (oczywiście marki SONY) niestety jest taka sobie i pierwsze sample które się ukazały w necie obnarzają jej słabości.

to ja w skrócie tyle :diabelski_usmiech , jeśli ktoś ma chrapkę podyskutować to zapraszam :wink:

Komentarz

• lyzy 110
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2004
                • 237

od 6 m-cy używam D70 i poprostu zakochałem sie w tym aparacie jest tak zajefajny.
                obiektywy Nikora
                lecz znajomy ma 350D no i musze przyznać że również niczego sobie, lecz nikon lepiej leży w dłoni :diabelski_usmiech
                była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• zeb
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 415

nie wątpie, a jak porównanie fot wypadło? :twisted:

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

lyzy 110, http://janik.vel.pl/inne/d70s/
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• lyzy 110
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 237

Zamieszczone przez zeb
                      a jak porównanie fot wypadło?
                      nie robiliśmy jeszcze takich samych ujęć więc trudno wychwycić róznice, no ja obstawiam na korzyść Nikona rzecz jasna :szeroki_usmiech
                      chociaż mam analoga Canona i też fajny

[ Dodano: Pon 26 Cze, 06 07:28 ]
                      Zamieszczone przez Nexus6
                      :shock: dokładnie to nie jest normalne bo w pełni sprawny D70 takich nie robi :diabelski_usmiech
                      była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• oranvag
                        Drive
                        • 2006
                        • 41

No to ja dorzucę swoje 3 grosze. Jestem zagorzałym Canonierem, mam 20D, wcześniej miałem analogową 300, *ALE* nowa propozycja Minolty (Sony Alfa) wydaje się być bardzo ciekawa - matryca 10 milionów, antishaker wbudowany, AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE MATRYCY, do tego szkła Zeissa w ofercie. Dziś wahałbym się, czy kupić moją profesjonalną 20D, czy Sony Alfę... Osobiście nie znam żadnego profesjonalnego fotografa, który używałby Nikona cyfrowego...

Na korzyść Canona póki co przemawia ilość dostępnych szkieł, doskonała matryca (bardzo niskie szumy, jeszcze na ISO 400 niewidoczne!) i to właściwie tyle. Sony/Minolta ma ten wbudowany antishaker i DUŻO LEPSZĄ ERGONOMIĘ (powiedmy Canon i Minolta, to tak jak Windows vs AmigaOS). Do obu aparatów możesz kupić DOSKONAŁE obiektywy na bagnet M42 (Zenit, Praktica) za śmieszne pieniądze. Ja np. mam Zeissa 50mm ze światłem 1,8, superostrego za 200 PLN :-) Ale tylko Canon ma potwierdzenie ostrości z takimi obiektywami...

P.S. A jak ktoś chce zobaczyć zdjęcie z 20D i jakość obiektywu od Zenita (na zdjęciu portretowym widać pory na skórze i każdy włosek, to mogę wrzucić...

Komentarz

• Jabar1975
                          RS
                          • 2006
                          • 3331

Zamieszczone przez zeb
                          No to sie trochę obśmiałem
                          ciesze sie kolegi poczuciem humoru,

Zamieszczone przez zeb
                          A tu niestety nawet Nikon D200 przy 350D wypada blado!!!
                          sorry ale 10Mpx Nikona wypada wg ciebie gorzej od 8Mpx tego malego aparaciku?
                          sorry ale Nikon D200 to jest sprzet pozycjonowany nieco ponizej EOSa 5D i w konfrontacji z nim wypada porownywalnie (z malutkim wskazaniem na Canona - chyba tylko i wylacznie w zwiazku z zastosowaniem w nim pelnowymiarowej matrycy) a nie z 350D bedacym tania lustrzanka dla poczatkujacych.
                          Co do wysokich czulosci w Nikonie to rzeczywiscie ziarno jest spore za ta sa inne zalety (dokladniejsze ostrzenie, wieksza rozpietosc tonalna itd)
                          Zamieszczone przez zeb
                          dochodzisz do kwestii jasnych obiektywów, te najjaśniejsze => najlepsze kosztują krocie. Możesz to w miarę obejść zwiąkszając ISO
                          wyzsza czulosc nigdy nie zastapi lepszego obiektywu (on jest drozszy nie tylko dlatego ze jest jasniejszy!!!)

Kazda z tych marek ma swoich zagorzalych fanow (czasami fanatykow).
                          Na pewno zarowno C. jak i N. zapewniaja dostep do ogromnej ilosci akcesoriow firmowych (i nie tylko np. Sigma robi b.dobre obiektywy w duzo lepszej cenie)
                          Na chwile obecna aparaty pracujace w systemie 4:3 (Olympus itd) sa jeszcze mocno egzotyczne - a co za tym idzie drogie w eksploatacji (koszt akcesoriow) chociaz niektore (nie pamietam marki) maja tez swoje zalety (np. system ultradzwiekowego czyszczenia matrycy - rewelacja - kazdy kto czesto zmienia obiektywy wie co to znaczy paproch na matrycy).

Kupujac teraz aparat musisz sie zastanowic w jakim kierunku bedziesz szedl dalej?
                          Jesli chcesz robic coraz lepsze zdjecia, coraz bardziej zaawansowanym sprzetem to np. celujac w Nikona D200 - mozesz kupic teraz tanie body D50 i do niego dobre szklo (za cene na pewno wyzsza niz korpus), a za jakis tam czas kolejny dobry obiektyw itd. Po jakims czasie stwierdzasz ze aparat juz nie wystarcza wiec kupujesz body D200 lub jakiekolwiek inne (pewnie jego nastepce) i masz zestaw jak sie patrzy. Podobnie moze byc z Canonem (tylko trzeba uwazac bo niestety do 5D nie podejda szkla pracujace tylko z tzw matryca APS-C)
                          Zwroc rowniez uwage na sprzet Konica-Minolta (zwlasza tzw. 7-ka) zbiera rewelacyjne noty.
                          polecam kilka stron do poczytania (poza wspomnianym dpreview - na ktorym polecam dzial samples zeby sie przekonac na wlasne oczy o roznicach):

All the best digital camera reviews with full specs, photo galleries, test images, shopping links and more!

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology

ewentualnie co mozna zrobic nikonem d70 : www.ictus.cba.pl albo http://subaru.pl/forum/viewtopic.php...ighlight=ictus
                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• oranvag
                            Drive
                            • 2006
                            • 41

Heheeee... widziałem krowie placki ładniejsze od Subaru... :lol:

Komentarz

• misiekwaw
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7715
                              • Ford

Zamieszczone przez oranvag
                              Heheeee... widziałem krowie placki ładniejsze od Subaru... :lol:
                              powiedział właściciel Octavii :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

no offence
                              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                              http://www.disi-tune.pl
                              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                              Był WRX
                              Była Octa

Komentarz

• QBA
                                RS
                                • 2004
                                • 2646

Zamieszczone przez oranvag
                                Heheeee... widziałem krowie placki ładniejsze od Subaru...
                                To nie ma wyglądać, tylko jeździć 8) A i tak IMO jest piękne :diabelski_usmiech

Komentarz

• oranvag
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 41

Heh, możesz się śmiać. Kupiłem O2, bo to był to jeden z nielicznych samochodów, który mi się podobał. A co ona tam ma w środku, to ja już nie wiem, nie znam się i wiedzieć nie chcę. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

oranvag, obys zawsze smigal takimi autami (jak octavia) i gratuluje motorowni przy jakims tam g....ym Subaru to jest to!!!

Zamieszczone przez lyzy 110
                                    Nexus6 napisał/a:
                                    lyzy 110, http://janik.vel.pl/inne/d70s/

dokładnie to nie jest normalne bo w pełni sprawny D70 takich nie robi
                                    Uszkodzony filtr na matrycy oraz brak powlok na obiektywie stad te flary itp.
                                    Kupno jakiejkolwiek lustrzanki cyfrowej nie zwalnia z myslenia podczas robienia zdjec. Przypomina mi to troche debilne spoleczenstwo w "ju es ej" gdzie trzeba im pisac w instrukcji obslugi czego nie mozna prac w pralce albo wkladac do mikrofalowki. Kazdy srednio rozgarniety osobnik ktory robi troche zdjec dobrze wie ze nie robi sie zdjec pod ostre slonce bez filtra (przynajmniej UV) bo mozna uszkodzic matryce.
                                    poza tym zdjecie bylo obrabiane w photo shopie c2?

Komentarz

• oranvag
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 41

Zamieszczone przez Jabar1975
                                      oranvag, obys zawsze smigal takimi autami (jak octavia) i gratuluje motorowni przy jakims tam g....ym Subaru to jest to!!!
                                      Cóż, domyślam się, że takie Subaru ma jakieś ukryte zalety, niewidzialne na pierwszy rzut oka, bo w końcu, wracając do tematów fotograficznych, Leica też piękna nie jest:

:lol:

Komentarz

• zeb
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 415

Lustrzanka

Jabar, staraj się w swoich postach wyrażać tylko swoją opinie, po co naśmiewasz się z moich wypowiedzi?! Chcesz wojny na słowa :wink: Lubisz dyskusję, chcesz się dowiedzieć czegoś więcej czy wolisz udowadniać, że wiesz najwięcej? Trochę szkoda mi czasu ale jak już na mnie wjechałeś to muszę Ci swoją opinię przedstawić! Sprawa honoru :P

Cytowałeś moją wypowiedź:

A tu niestety nawet Nikon D200 przy 350D wypada blado!!!

ale niestety wybiórczo, ponieważ pełna fraza brzmiała:

Oczywiście Nikony d50/70 mają fajniejsze/ bardziej ergonomiczne body. Ale zdjęcie robi matryca. A tu niestety nawet Nikon D200 przy 350D wypada blado!!!

Na początek porównanie matryc 20D i 350D żebyśmy ustalili że to w zasadzie to samo.

Specjalnie zamieszczam porównanie na dpreview, ponieważ nie tylko moim zdaniem testy tam zamieszczane są najbardziej obiektywne.

Jeśli ustaliliśy to, to możemy porównać 20D do D200, przypominam, że cały czas rozmawiamy o matrycy. O body mówiłem, że Nikon jest ergonomiczniejszy, szczególnie od 350D :?

teraz rymc, porównianie szumów D200, 5D (który pod tym względem jest równy 20D, nie mówimy o rozdzielczości matrycy...) oraz D2X, szczególnie polecam porównanie gdy wyłaczona jest redukcja szumów...
                                        szczególnie zerknij na ISO800 :roll:

lecimy dalej, rozpiętośc tonalna

znowu 20D rulezzz, no to lecimy dalej :twisted: cytuje:

Co do wysokich czulosci w Nikonie to rzeczywiscie ziarno jest spore za ta sa inne zalety (dokladniejsze ostrzenie, wieksza rozpietosc tonalna itd)

Co do wyższej rozpiętości tonalnej to już chyba ustaliliśmy, jeśli chodzi o ostrzenie, to nie ma to nic wspólnego z matrycą, kłania się moduł auto-focusa.

Niestety cd jutro, muszę iść nakarmić Juniora, POPZDRAWIAM i mniej nerwu życzę :wink:

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

Jakich nerwow zeb, ?
                                          Rozumiem ze masz 20D?

Komentarz

• Purchawa
                                            Admin
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 8007

Panowie, chcialbym tylko prosic o stricte merytoryczna dyskusje, bez zbednych wycieczek osobistych. Zeby sie tu nam nie zrobil podobny watek jak o telewizorach.
                                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Jackal
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 758

Bełkot :?: :twisted:
                                              bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                                              Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                                              Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

Juz wypilem Melise
                                                Reasumujac:
                                                Najlepszy wybor to Canon lub Nikon (kolejnosc alfabetyczna) kazda z tych firm daje nam gwarancje b. wysokiej jakosci, dodatkowo mamy pewnosc ze nie zwinie sie z rynku za pare lat ze wzgledu na to ze jakis produkt sie nie przyjmie, ew. zmieni sie profil firmy. Troche obawialbym sie systemow 4:3 w zwiazku z tym. Jesli aparat ma byc tylko do familijnego uzytkowania to w zupelnosci wystarczy D50, 350D, a zakladajac ze poprzestaniemy na poziomie jaki zapewni nam taki sprzet (o niebo wyzszy niz kompakt) to moze nawet jakis Samsung etc. moglby byc dobry (nie mialem stycznosci - to tylko czyste przypuszczenia).
                                                Kazdy wybiera co mu najlepiej lezy w rece, co mu sie podoba, co bedzie mozna kupic taniej itd. (na amatorskim poziomie jakosc zdjec bedzie bardzo zblizona) mozemy sie tu spierac z kolega Zebem co do poszczegolnych parametrow w ktorych jeden aparat przewyzsza drugi a i tak nie dojdziemy do jakichkolwiek wnioskow wprowadzajac tylko zamet na forum.
                                                Wspomniane aparaty wg dpreview sa : Highly Recommended i to powinno wystarczyc przecietnemu uzytkownikowi. Przy takim sprzecie roznica w jakosci zdjec jest spowodowana przede wszystkim tzw dodatkiem miesnym do tego cuda techniki - bo to ow dodatek robi zdjecia - aparat je tylko rejestruje na swojej matrycy.
                                                Profesjonalisci robia zdjecia zarowno na jednych jak i drugich (wiec zadna z marek nie jest do niczego - ani nie ma wad ktore by ja dyskwalifikowaly), moj wybor to N. (poniewaz zmieniajac z analoga dysponowalem kilkoma obiektywami, lampa itd) gdyby nie to trudno powiedziec co bym wybral.

Zycze udanego wyboru i duzo radosci z robienia, jak i pozniejszego ogladania fotek.

Komentarz

• oranvag
                                                  Drive
                                                  • 2006
                                                  • 41

To może ja zaproponuję inaczej. Każdy, kto ma sprzęt, niech wypisze jego zalety i uczciwie wymieni jego wady.

Canon EOS

Zalety:
                                                  1. Świetna matryca - nie ma co gadać, zobacz testy porównawcze
                                                  2. Bardzo bogaty wybór szkieł dedykowanych do systemu EOS, produkcji Canon, Tamron, Sigma, Tokina (i inne)
                                                  3. Jeszcze bogatszy wybór szkieł dzięki możliwości podpięcia dowolnego obiektywu przez przejściówkę, dodatkowo ruski czip umożliwia potwierdzenie ostrości w szkłach manualnych
                                                  4. Stabilizacja w obiektywie. Zaletę jest to, że przy podglądzie w wizierze widzisz stabilny obraz. U konkurencji, ze stabilizowaną matrycą tego nie widzisz...

Wady:
                                                  1. okrajanie sprzętu nieprofesjonalnego z powszechnie u konkurencji dostępnych funkcji (osławiony pomiar spot)
                                                  2. Stabilizacja w obiektywie :-) - musisz kupić drogi obiektyw ze stabilizatorem, zamiast używać jakiegokolwiek, gdyby stabilizowana była matryca
                                                  3. Słabe menu i ergonomia. To co w innym aparacie uzyskacz jednym guzikiem na obudowie, tu musisz się przedrzeć przez parę menu...

Komentarz

• Jabar1975
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 3331

D 70
                                                    1. Bardzo dobra matryca - przy niskich czulosciach (ostrzejsze zdjecia niz np 10D, 300D)
                                                    2. patrz pkt.2 dla EOSa
                                                    3. Mozliwosc zastosowania przejsciowki celem zalozenia obiektywow starego typu - brak wspolpracy z AF - tylko manual
                                                    4. patrz pkt. 4 dla EOSa
                                                    5. Zaawansowany tryb pomiaru swiatla (Matrix)
                                                    6. Krotkie czasy synchronizacji lampy blyskowej (1/500s)
                                                    7. b. neutralne odwzorowanie kolorow
                                                    8. Ergonomia i menu
                                                    9. Szybkosc dzialania (jak na aparat sprzed paru ladnych lat)

Wady:
                                                    1. Szumiaca matryca od ISO 800 (jedyny plus to to ze szumy maja bardzo "analogowy" charaker ktory bardzo przypomina ziarno na wysokiej czulosci filmie - inne aparaty mniej szumia ale szum jest troche inny - bardziej cyfrowy tzn. mniej przyjemny dla oka)
                                                    2. Pojawiajaca sie mora na zdjeciach (maja to wszystkie N.) trzeba uwazac fotokrafujac kogos w marynarce w prazki itp. - nie zawsze ale jednak!!!
                                                    3. Kiepskie oprogramowanie dostarczone z aparatem.
                                                    4. Slaby transfer z komputerem przez USB (tylko 1.1)
                                                    5. Kiepski wyswietlacz
                                                    6. Brak informacji o nastawionym ISO (w zwiazku z szumami mozna sobie czasami zrobic kuku fotografujac caly dzien z ISO 1600 )
                                                    7. Brak "normalnego" gripa do tego aparatu.
                                                    8. Brak ISO 100

Do EOSa dodalbym ze ma lepsze oprogramowanie w zestawie, druga rzecz to placac (kiedys) np za 300D po wymianie firmwaru mialo sie praktycznie wyzszy model (cos jak z wirusem w TDI)
                                                    Ponadto EOS ma (przynajmniej 350D) lepszy modul kompresji JPEG co skutkuje lepszymi rezultatami (dla wtajemniczonych ten modul ma lepiej rozbudowane odszumianie), przy zapisie RAW roznica znika.

Komentarz

Pracuję...