to trzeba się wspomagać? nie lepiej samemu odkrywać uroki CRO????
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
a jakie macie doswiadczenia z cb radiem jadac do Chorwacji. ja wybieram sie na dwa auta i planuje zabrac cb zeby sie komunikowac miedzy soba. a czy poza tym mozna sie czegos dowiedziec po trasie czy raczej na polskie komunikaty nie ma co liczyc?
Wydział Konsularny Ambasady RP w Wiedniu uprzejmie informuje, iż w Austrii konieczne jest specjalne zezwolenie na posiadanie i uzytkowanie CB radia, szczegolowe informajce po adresem (http://www.bmvit.gv.at/telekommunika...nis/index.html) Austria nie akceptuje ponadto odironików/nadajników z możliwością zmiany standardów przez użytkowników. nadajnik CB musi pracowac tylko i wylacznie w modulacji FM. W praktyce problemy z policja moga wyniknąć nawet z posiadania anteny na dachu i rozmowntowanego radia w bagażniku (możliwa kontrol policyjn i konfiskata urządzenia). WK odradza podróżowanie nawet z rozmontowanym CB radiem po Austrii. Z poważaniem
Marcin Jakubowski
III Sekretarz Ambasady/ III. Botschaftssekretär
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
no właśnie czytałem o tej Austrii. Czyli nadal będę się zastanawiał czy brać CB czy może dwie małe krótkofalówki do porozumiewania się między autami - choć w zeszłym roku tak robiłem i zasięg ich był dosłownie kilkuset metrowy...
A tak z innej beczki, czy ktoś się orientuje odnośnie jazdy z zamontowanym na stałe hakiem?
Nie będę ciągnął przyczepy i nie mam możliwości odkręcenia główki haka, stąd moje pytanie. Trasa jaką planuje to Słowacja/Węgry/Chorwacja/Włochy/Austria.
w 2010 roku chorwacki pogranicznik powiedział "radio problema" i musiałem schować antenę do bagażnika, po przejechaniu granicy antena na miejsce i już nikt się nie czepiał. 8)
kurde to ja jadąc w tamtym roku do Cro Fabią z 1,5m batem wszędzie przejechałem i nikt mnie nie zatrzymywał. a w Austrii dwie kontrole mijałem. no ale trzeba będzie o tym pamietać
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Generalnie jadąc jednym autem na wakacje po co CB na dachu? Przecież z zagranicą jeździ sie przepisowo :lol:
Co najwyżej można pokusić sie o rozdzielny AR co by go widac nie było :wink:
Komentarz