Chorwaci nie lubią jak się do nich mówi po angielsku. Wiadomo że obsługa hotelu, stragany, restauracje mają obsługę perfekt angielski. Ale znacznie łatwiej im polski zrozumieć bo ja i większość turystów angielski kaleczy.
tak jest też np w Belgii, Holandii, Francji i wielu innych krajach europejskich. lepiej łamanym miejscowym zasuwać albo chociaż przeprosic że nie zna się ich języka i zapytać czy można po ang/niem i dopiero wtedy zacząć z mową uniwersalną.
ciekawostka, łatwiej sie dogadać po ang na Ukrainie niż np we Francji, mimo że (a może właśnie dlatego) tam mają UK o rzut beretem
Zamieszczone przez piramida
namo, i tym się różnimy, polacy jak się dowiedzą to gwarantuje że za parę lat wszystkie stragany będą zamykane na noc :lol:
jeszcze niedawno żaden Szwed zostawiając łódź z silnikiem na przystani na pare dni nie zakładał nawet symbolicznej kłódki. aż nagle w Polsce pojawiło się na rynku dużo używanych, zadbanych silników do łodzi... myslę, że teraz jednak gdzieniegdzie sztokfisze chowają już motorki do zamykanej szopy nawet na noc.
to taka luźna dygresja.
Witajcie
Chciałbym aby ktoś napisał jakie są koszty przejazdu z Polski do Chorwacji oraz koszty kwater - wiem zależy od standardu bla bla bla... ale tak orientacyjnie - standard jaki mnie interesuje to: klimatyzacja, kuchnia, 2 łóżka (małżeństwo z dzieckiem) w 2009 za coś takiego płaciłem 25€/dzień.
We wrześniu(dokładnie 1 wyjazd) wybieram się do miejscowości Baska Voda - będzie to już moja 3 wizyta.
Ostatnim razem byłem w 2009r - więc pewnie ceny się trochę zmieniły.
Jakby ktoś mógł zapodać po powrocie koszty winiet, płatnych odcinków w Cro oraz cenę paliwa - gdzie najlepiej się zatankować?
Jakby ktoś wybierał się też w tym terminie, to możemy gdzieś spotkać się po trasie i lecieć razem. Planowany wyjazd z Płocka, to 02:00 1.9.2013 - na granicy w okolicach 6-7.
W zeszłym roku trasa Piła - Drvenik i z powrotem, winiety, bramki i paliwo wyszło ok. 1200zł.
Ale było sporo wycieczek np. do Bośni czy Dubrovnika.
Auto to OI ASV. Jechałem załadowany po dach. Rodzina 2+2.
Kwatera kosztowała mnie 40EUR/doba (po dobrych negocjacjach ;-). Klima w cenie. 2 pokoje (w tym 1 z aneksem) + łazienka i balkonik.
krzygaj, ja też 1.09 wyjeżdżam do Cro z tym, że ja będę wyjeżdżał wcześniej bo jadę w ciemno (jeszcze sam nie wiem gdzie) i wolę mieć czas na szukanie kwaterki.
Co do kosztów w tamtym roku to tak jak napisał looker, wychodzi ok 1000-1200zł za paliwo i winiety i bramki - zależy ile km przejedziesz i ile autko pali.
Ceny za kwaterki na przełomie września i października płaciłem 25 euro/dobę za apartament 2 pokoje plus trzeci z aneksem. klima oczywiście. miejscowość Vodice.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Wybieram się i w tym roku do Chorwacji.Tym razem planuje jechać przez Słowację, Węgry - może z krótkim postojem na połażenie po Budapeszcie. Jak ktoś robił taką trasę to proszę o info którędy lepiej jechać i gdzie można tankować LPG - mapę gdzie są stacje mam ale może jakieś sprawdzone ??
Ogólnie planuję przekraczać granicę w Skalite albo przez Cieszyn i od razu na Słowację (bo z wawy cały czas 2 pasy).
Odnośnie wyjazdów, w tym roku pasuje mi jechać nad nasze morze ale jak zobaczyłem ceny za mały drewniany domek dla 4os rodzinki to się za głowe chwyciłem, 300-400zł doba w sezonie :shock:
ja się dałem skusić i zamiast nad PL morze to mam dwa wyjazdy do Włoch z zapewnionym porządnym wypoczynkiem. Fakt, płacę za paliwo ...ale pogodę mam pewną. Potem prosto z drugiego pobytu we Włoszech jedziemy do Chorwacji na Istrię na kemping BiviLlage http://www.vacansoleil.pl/camping/in...VPL/9/2701000/ Melduję się tam 1 września - może ktoś też tam wybiera się w tym czasie?
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Czy ktos może zna z własnego doświadczenia? Prom Drvenik - Sucuraj - czy w sezonie kursuje tylko wg. rozkładu Jadroliniji, czy tak jak piszą na cro.pl, pływa wahadłowo jak tylko sa samochody?
W czerwcu było w tego co pamiętam wg rozkładu
w sierpniu wahadłowo. W sierpniu (sobota ) czekałem w Sucuraju 4h w kolejce.
Teraz już wiem dlaczego niemieccy turyści, którzy mieszkali kolo mnie wyjechali bladym świtem
PS.
Gdzie polecacie jechać do Chorwacji w drugiej połowie maja.
Chciałbym posiedzieć w dwóch miejscach po tygodniu w każdym.
Myślałem o Korculi na początek i Krk w drugiej połowie. Po głowie chodzi mi również Brela.
Może ktoś podać sprawdzone namiary na noclegi w CRO? Wybieram się 27 lipca do 10 sierpnia. Wiem że warto pojechać w ciemno, ale my jedziemy pierwszy raz i w 2 rodzinki (2+1), więc chciałbym mieć coś nagrane.
też to słyszałem już naście razy od osób które tam ostatnio były. Podajcie przykładowe ceny produktów w przeliczeniu na PL. Z tego co ja nieoficjalnie wiem to paliwo owszem było/jest tańsze niż we Włoszech czu Austrii ale już żywność niekoniecznie...
z wczorajszego tankowania w Chorwacji ON 5,1 PLN a mozna bylo jeszcze znalesc tansze. Pb w podobnej cenie. W BiH 4,95 PLN. Takze do Włoch i nawet PL nie ma co porownywac.
powiedz to mojej żonie :lol: im większy bagażnik...tym więcej niepotrzebnych dupereli się zabiera - deskorolki, rolki...a może tak rowerek :haha: Jak bym miał VW Transportera to też pewnie jechał bym zapakowany po dach na wakacje :wink:
Komentarz